snorkel samoróba - fotki - projekty

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Chaos

snorkel samoróba - fotki - projekty

Post autor: Chaos » sob cze 24, 2006 6:24 pm

kto ma jakies fotki snorkeli samorobnych do LJ70 ?? albo plany ?? eysunki itd, wole się uczyć na cudzych błędach :)21

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » sob cze 24, 2006 7:02 pm

do hiluxa coś takiego

http://www.off-road.com/toyota/cheaptricks/snorkel/

u ciebie wlot powietrza jest po lewej czy prawej?
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » ndz cze 25, 2006 12:00 am

po prawej, więc zasięgnołem dziś języka i wiem jak wykonać to cudo ale, jak zrobić aby sama góra nie zassywała deszczu czy tam innej lecącej wody albo jak zrobi po drodze jakiś odwadniacz ???

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz cze 25, 2006 9:27 am

Chaos pisze:po prawej, więc zasięgnołem dziś języka i wiem jak wykonać to cudo ale, jak zrobić aby sama góra nie zassywała deszczu czy tam innej lecącej wody albo jak zrobi po drodze jakiś odwadniacz ???
Widzialem dwie metody. Jedna to grzybek , a druga to jakis system w srodku chwytu - np ARB okresla to jako :"Unique evacuation system effectively disperses rain and unwanted moisture" . Jak dobrze poszukasz to na stronach prodcuentow sa czasami przekroje przez "chwyty" powietrza gdzies widzialem taki przekroj przez Airteca , tam ladnie to bylo widac jak to jest skonstruowane. Ale jak sie chce robic to samemu , to uwazam ze najmadrzejszy - bo najprostszy - jest popostu grzybek. To ci deszczu napewno nie zaciagnie.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » ndz cze 25, 2006 9:37 am

4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » ndz cze 25, 2006 10:36 am

namawiają mnie na zasys powietrza z kabiny, ale wierzyć mi sie niechce, że będzie cicho, moim zdaniem będzie syczało dosć głosno.

są jakieś niedrogie "grzybki" fabryczne ??? od czegoś pasują ?? bo 550 zł na cyklona nie mam zamiaru wydawać :)21

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz cze 25, 2006 10:46 am

Chaos pisze:namawiają mnie na zasys powietrza z kabiny, ale wierzyć mi sie niechce, że będzie cicho, moim zdaniem będzie syczało dosć głosno.

są jakieś niedrogie "grzybki" fabryczne ??? od czegoś pasują ?? bo 550 zł na cyklona nie mam zamiaru wydawać :)21
No przy 2LT bedzie srednio glosno - ale podobno da sie nad tym popracowac. Kiedys jechalem w Kozie od Miśka , czyli suzuki samuraj , tam ma bodajze silnik z Vitary - dalo sie przezyc , nie narzekalem na nadmierna glosnosc. Nie mniej jednak wolalbym miec dolot na zewnatrz wlasnie ze wzgledu na halas , szczegolnie ze diesel bedzie glosniejszy. Co do grzybka - widzialem kilka robionych wlasnorecznie. Troche inwencji tworczej i pochodzenia po hurtowniach z rzeczami typu instalcje WOD-KAN i inne tego typu i cos mozna wymyslic . Ale najwieksza sztuka to zrobic to tak zeby to jeszcze ladnie wygladalo. Widzialem chyba tylko jedna ktora byla ladna i zrobiona domowym sposobem. Za nie dlugo powinienbem dostac zdjecia od JeepFana to ci przesle na PW , albo nawet tu wkleje ;)
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » ndz cze 25, 2006 12:07 pm

wklej tu jak możesz, będzie dla wszystkich co mają głupie pomysły, a tak pomyślałem, że może w takich sklepach z wentylacjami może coś się nawinie, albo jakaś końcówka komina, bo sam snorkel będzie z rury i przyspawany do budy.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz cze 25, 2006 3:10 pm

Chaos pisze:wklej tu jak możesz, będzie dla wszystkich co mają głupie pomysły, a tak pomyślałem, że może w takich sklepach z wentylacjami może coś się nawinie, albo jakaś końcówka komina, bo sam snorkel będzie z rury i przyspawany do budy.
Mysle ze w dobrym kierunku kombinujesz - chce tak samo robic , ale czekam jak sobie uturbie maszyne , bo wtedy bede mial pobor powietrza z drugiej strony silnika :)
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
sator6

Post autor: sator6 » ndz cze 25, 2006 3:52 pm

poszukaj w SIPMIE od ciągnika.

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » ndz cze 25, 2006 3:54 pm

sator6 pisze:poszukaj w SIPMIE od ciągnika.
co to jest sipmie ?? jakiś namiar, wskazówki mile widziane :)21 bo to pojęcie nic mi nie mówi :)

Awatar użytkownika
sator6

Post autor: sator6 » ndz cze 25, 2006 4:10 pm

sklepy z częściami do ciągników rolniczych.
ew inne sklepy z częściami do maszyn pracujących w trudnych warunkach .

Awatar użytkownika
sator6

Post autor: sator6 » ndz cze 25, 2006 4:18 pm

acha
http://www.kilometr.com/

w dziale technika poszukaj.

Awatar użytkownika
fobos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fobos » pn cze 26, 2006 6:09 am

Ja zrobiłem snork'a własnoręcznie. Trochę kolanek i rurek PCV średnicy 75 mm. Bardzo fajne wyjście przez błotnik masz po zdjęciu zbiornika na płyn do spryskiwaczy. A tak to wygląda:

http://www.rajdy4x4.pl/rajdy/2006/4_wal ... 030213.jpg

tu chyba lepiej widać:

http://www.rajdy4x4.pl/rajdy/2006/4_wal ... 030341.jpg

Też natchnieniem dla mnie był opis ze strony kilometr.com, ale tamten snork'el moim zdaniem za bardzo wystaje na prawy bok, przez co można go łatwo uszkodzić obcierając np. o drzewo.

Problem chwytania wody w deszczu rozwiązałem tak jak widać na zdjęciach.
TOYOTA LJ 70

Awatar użytkownika
Bzik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bzik » pn cze 26, 2006 7:10 am

Chaos pisze:namawiają mnie na zasys powietrza z kabiny, ale wierzyć mi sie niechce, że będzie cicho, moim zdaniem będzie syczało dosć głosno.

Zdecydowanie odradzam zasys powietrza z kabiny. Miałem tak w UAZie z Andorią i po 100 km po szosie huk był nie do wytrzymania. Pasażer chciał wsiadać w biegu :lol: . Musiałem wyprowadzić na podszybie. Ale w terenie nie przeszkadzało. Nic nie przeszkadzało :D .

A co do cyklona to polecam od ciągnika Massey Ferguson. Bardzo fajny i do tego przeźroczysty. Można sobie oglądać, jak się zwłoki owadów i inne śmieci kręcą... :lol:
LC KDJ95, Hilux LN 105,
BŁOTO WCIĄGA!

Awatar użytkownika
leaf79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leaf79 » pn cze 26, 2006 7:29 am

Witam Szanownych Kolegow z Toyek,

pokaze Wam patent mojego kumpla:

http://img220.imageshack.us/my.php?imag ... oy14jo.jpg

http://img154.imageshack.us/my.php?imag ... oy29zm.jpg

Jakby ktos zgadl co i jak z powyzszym snorkelkiem...

Pozdrowienia
-----------------------------------------------
Daihatsu F20 1600 niestety ciągle goły w garażu...

AdAm

Post autor: AdAm » pn cze 26, 2006 7:44 am

Panowie, dajcie spokoj z ta kanalizacja...
Cienkoscienna rura z nierdzewki wcale nie jest droga. Mozna ja dostac w sklepach handlujacych tlumikami (np. taka fi 75). Mozna ja ladnie wypuscic w blotniku zaraz na podszybiu. A grzybek to mozna kupic w wirtualnych sklepikach OR (cena ok 200zl) lub wykonac samemu. Mozna cos pokombinowac np. z metalowego lejka odpowiedniej srednicy :D

A wlot powierza w kabinie to sredni pomysl. Przerabialem temat i nie bylo to rewelacyjne rozwiazanie. Ze nie wspomne ze taki wlot bedzie niewiele wyzej niz ten oryginalny i po nabraniu wody do wnetrza mozna bedzie sie zdziwic.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » pn cze 26, 2006 8:23 am

AdAm pisze:Panowie, dajcie spokoj z ta kanalizacja...
Cienkoscienna rura z nierdzewki wcale nie jest droga. Mozna ja dostac w sklepach handlujacych tlumikami (np. taka fi 75). Mozna ja ladnie wypuscic w blotniku zaraz na podszybiu. A grzybek to mozna kupic w wirtualnych sklepikach OR (cena ok 200zl) lub wykonac samemu. Mozna cos pokombinowac np. z metalowego lejka odpowiedniej srednicy :D

A wlot powierza w kabinie to sredni pomysl. Przerabialem temat i nie bylo to rewelacyjne rozwiazanie. Ze nie wspomne ze taki wlot bedzie niewiele wyzej niz ten oryginalny i po nabraniu wody do wnetrza mozna bedzie sie zdziwic.
W sumie masz racje , jak widac na zdjeciach tej czarnej lj'tki ... moze i funkcje spelnia ale wyglada jak ... kanalizacja ;)
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn cze 26, 2006 8:25 am

jest glosno, jechalem kiedys z Adamem Wolnym jak jeszcze mial chwyt powietrza w kabinie (lj70)... w cale nie byl to syk :lol:

seb
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn cze 26, 2006 8:30 am

Zun pisze: W sumie masz racje , jak widac na zdjeciach tej czarnej lj'tki ... moze i funkcje spelnia ale wyglada jak ... kanalizacja ;)
chopy - nie pirdolta :)
kanalizacja fi 75 dobra jest bo jest dobra - a po zmatowaniu papierem i pociagnieciu czrnym matem ze spraja `a 10 PLN wyglada calkiem niezle
sam mam tak i przeca tragicznie nie jest... do tego szczelnosc połączen z definicji, do tego roznorodnosc kolanek, kątów kolanek, rur i rurek... taniosc... a na gore proponuje landrowerowski cyklon za 200 zeta lub - tu uwaga, poszukajcie w Agromach i innych sklepach rolniczych - pojawiaja sie bardzo fajne, plastykowe cyklony do ciągnikow... ostatnio dzieku uprzejmosci Wiecha z forum nissana stalem sie posiadaczem takiego cyklona od jakiegos holenderskiego ciągnika - rozmiary identyczne z landrowerowskim, rozbieralny - i powiem Wam tak - mądrzej skonstruowany od tego landrowerowskieg! powaznie! no i kosztuje 1/10 tej kwoty

pozdr

STtomas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: STtomas » pn cze 26, 2006 8:43 am

Jeśli chodzi o kanalizę to jest przecież system klejony, bez gumowych uszczelek, wygląda bardziej efektownie, bo nie ma tych wyprofilowań w których są uszczelki.
LC KZJ95 AT33
gg45542453
http://www.wwfpl.panda.org/

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn cze 26, 2006 8:47 am

to chyba o innej kanalizie rozmawiamy - zreszta pierwszy raz slusze o kanalizie bez uszczelek gumowych :) fakt, nie jestem budowlańcem :lol:

mowie i mysle o takij standardowej kanalizie, z gumowymi uszczelkami wewnątrz kolnierza na rurze, uszczelki mozna wydlubywac (tylko po co)...

seb

AdAm

Post autor: AdAm » pn cze 26, 2006 8:55 am

sebastian dziurdzik pisze:
Zun pisze: W sumie masz racje , jak widac na zdjeciach tej czarnej lj'tki ... moze i funkcje spelnia ale wyglada jak ... kanalizacja ;)
chopy - nie pirdolta :)
kanalizacja fi 75 dobra jest bo jest dobra - a po zmatowaniu papierem i pociagnieciu czrnym matem ze spraja `a 10 PLN wyglada calkiem niezle
sam mam tak i przeca tragicznie nie jest... do tego szczelnosc połączen z definicji, do tego roznorodnosc kolanek, kątów kolanek, rur i rurek... taniosc... a na gore proponuje landrowerowski cyklon za 200 zeta lub - tu uwaga, poszukajcie w Agromach i innych sklepach rolniczych - pojawiaja sie bardzo fajne, plastykowe cyklony do ciągnikow... ostatnio dzieku uprzejmosci Wiecha z forum nissana stalem sie posiadaczem takiego cyklona od jakiegos holenderskiego ciągnika - rozmiary identyczne z landrowerowskim, rozbieralny - i powiem Wam tak - mądrzej skonstruowany od tego landrowerowskieg! powaznie! no i kosztuje 1/10 tej kwoty

pozdr
Daj no jakie namiary na te 1/10 ceny ;-) bo za 20 zeta to nawet se na polke postawie coby oczy cieszyl...

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn cze 26, 2006 9:09 am

zara ktoś tu przyjdzie i pozamiata, za nielegalny handel :)21

taki:
Obrazek

...i nie trzeba nic z wiadra ani lejka motać

:)21
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
leaf79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leaf79 » pn cze 26, 2006 9:29 am

...widze, ze tu totalna ignorancja...

pozdrawiam wszystkich
zoltodziob
-----------------------------------------------
Daihatsu F20 1600 niestety ciągle goły w garażu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”