Na alternatorze jest prąd ale nie ładuje??

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

gtr1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Na alternatorze jest prąd ale nie ładuje??

Post autor: gtr1 » ndz sty 21, 2007 1:15 am

Witam wszystkich forumowiczów 4x4. Od pół roku mam uaza i bardzo jestem zafascynowany rajdami oraz uazami. Ostatnio wystąpił mi problem. ROzładowuje mi sie akumulator. Sprawdziłem i rzeczywiście napięcie nie wzrasta po zapaleniu silnika całyczas 11.8v na naładowanym akumulatorze. Jak zapale światła jeszcze spada. Strzałka amperomierza jest niestety na minusie nie ważne czy zapolaony czy zgaszony:( Spr ładowanie na alternatorze bezpośrednio i tam rzeczywiście jest jakieś łądowanie(bezpośredno na śrubach przy alternatorze).
Niestety na akumulatorze nie ma ładowania. Co to może być? Może to regulator na napięcia? Czy to coś innego skoro na alternatorze jest prąd? Będe bardzo wdzięczny za wszelkie porady.

POMÓŻCIE początkującemu. Przeczytałem wszystki wątki, ale nie mogę znaleść odp na mój problem.

POzdr wszystkich forumowiczów:-)

Awatar użytkownika
maruda

Post autor: maruda » ndz sty 21, 2007 8:04 am

strzałka na minusie mówi że coś pobiera prąd bez twojej wiedzy, więc zwarcie albo uszkodzony regulator. Jeśli zwarcie to coś się grzeje i to raczej mocno, więc łatwo znaleźć.

Awatar użytkownika
kedek
Kontaktowanie:

Post autor: kedek » ndz sty 21, 2007 8:04 am

Albo jakiś kabel "niedomaga", albo regulator napięcia...

jaki masz silnik?
jak masz alternator to domyślam się, że raczej żukensa.
uazopatroloroburofordostar do błota
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » ndz sty 21, 2007 8:09 am

kedek pisze: jaki masz silnik?
jak masz alternator to domyślam się, że raczej żukensa.
a dlaczego nie np. oryginał ?? :o
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
kedek
Kontaktowanie:

Post autor: kedek » ndz sty 21, 2007 8:45 am

oj, przepraszam, przyznam się, jakoś byłem pewny że jestem w dziale GAZ pisząc ten post :D
hehe, no w takim razie to pewnie oryginał.
:)21
uazopatroloroburofordostar do błota
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » ndz sty 21, 2007 10:41 am

no... przeprosiny przyjete :)21
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

gtr1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gtr1 » ndz sty 21, 2007 11:41 am

Mogę zrobić zdjęcie alternatora i wrzucic na forum bo nie wiem czy to oryginał czy nie. Jak można spr regulator napięcia? Bo jak mowiłem to prąd jest jak się dotknie bezpośrednio przy alternatorze. POzatym jak wszystko jest wyłączone to jest zwero dopiero jak światła zapale to jest na minusie(mimo iż silnik pracuje)nie ma różnicy jak zapale silnik też pokazuje na minusie.

Awatar użytkownika
Mag69

Re: Na alternatorze jest prąd ale nie ładuje??

Post autor: Mag69 » ndz sty 21, 2007 11:52 am

gtr1 pisze:....( Spr ładowanie na alternatorze bezpośrednio i tam rzeczywiście jest jakieś łądowanie(bezpośredno na śrubach przy alternatorze).
masz po prostu uszkodzony alternator ( szczotki, zwarcie w uzwojeniach lub walnięte diody)

rada:

wymontować alternator i dać do elektryka do sprawdzenia, ew naprawy

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » ndz sty 21, 2007 4:05 pm

Hola hola.

Pr±d zawsze bêdzie na alternatorze bo jest on po³±czony z akumulatorem przez amperomierz. Chodzi o napiêcie na alternatorze. Je¿eli jest kolo 12v a nie kolo 14v po wlaczeniu silnika to znaczy ze nie robi pr±du. Moze byc tak ze napiêcie jest ok. ale natê¿enie klêka. Pierwsza rzecz to najlepiej mieæ zapasowy regulator napiêcia bo mo¿e nie dawaæ wzbudzenia na szczotki. Na z³omie regulator do fiata 125 taki mechaniczny kosztuje piwo albo 5z³. Jak po pod³±czeniu go nie bêdzie dzia³aæ to sprawdz wtedy alternator ( zak³adaj±c ¿e elektryka nie pad³a po drodze gdzie¶).

W alternatorze trzeba by sprawdziæ szczotki czy siê nie zawiesi³y, czy s± jeszcze i jak s± to czy dolegaj± dobrze, jak szczotki s± ok to szuka³bym jakiego¶ przebicia w stojanie albo po prostu spalone diody prostownicze.
¯eby sprawdziæ diodê trzeba mieæ miernik i sprawdziæ czy jest duuu¿y opór miêdzy koñcówk± a obudow± diody.
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu :)

gtr1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gtr1 » ndz sty 21, 2007 7:17 pm

Chyba będe musiał się z tym udać do elektryka:/ trzy kable ida do alternatora. I rzeczywiście miałem dosyć małe napięcie na alternatorze. Jak dobrze patrze to do regulatora też idą trzy kable ale jak mierzyłem to niestety na żadnym nie ma napięcia? Da sie jakos spr regulator? Od 125p napewno bedzie wpolgral z moim alternatorem? Silnik mam normalny uazowski. Faatalnie jest bez ladowania, dzis wzailem 2 akumulator na zapas a wczoraj mnie musial znajomy holowac bo juz powoli tracil prad na iskrach. Jak doladowalem akum to znow jest wszystko git do momentu kiedy znow sie rozladuje.

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » ndz sty 21, 2007 8:17 pm

od żuka też pasuje

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » pn sty 22, 2007 11:26 pm

gtr1 pisze:Chyba bêde musia³ siê z tym udaæ do elektryka:/ trzy kable ida do alternatora. I rzeczywi¶cie mia³em dosyæ ma³e napiêcie na alternatorze. Jak dobrze patrze to do regulatora te¿ id± trzy kable ale jak mierzy³em to niestety na ¿adnym nie ma napiêcia? Da sie jakos spr regulator? Od 125p napewno bedzie wpolgral z moim alternatorem? Silnik mam normalny uazowski. Faatalnie jest bez ladowania, dzis wzailem 2 akumulator na zapas a wczoraj mnie musial znajomy holowac bo juz powoli tracil prad na iskrach. Jak doladowalem akum to znow jest wszystko git do momentu kiedy znow sie rozladuje.
Te 3 kable to zapewne - masa z obudowy alt.( alt-reg ) , wzbudzenie ze szczotek ( alt-reg) i pr±d z aku(ogólnie z instalacji). Na tym pr±dzie z instalacji musi byæ napiêcie. Jak nie ma to tam le¿y przyczyna zapewne. Oczywi¶cie po przekrêceniu stacyjki sprawd¼.

ZRÓB TO SAM :)

gtr1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gtr1 » śr sty 24, 2007 12:32 am

W koncu zostalem zmuszony isc do elektryka :( Okazało się, że mam instalke pokopaną i dziwił się czemu to auto wogole jeszcze jezdzi. POdobno powinno się już dawno spalić bo potopione sa niektóre kabelki. Chociaż mi pali i jezdzi bez najmniejszego problemu oprocz w/w.No zrobił podobno drobne poprawki i jutro ma Uazik już funkcjonować poprawnie, ale podobno elektryka jest ogolnie u mnie w nienajlepszym stanie. Co fakt to fakt ostatnio mi nie kontaktowały przednie halogeny dodatkowe i jak go odpalałem to jakieś iskry poszły spod deski rozdzielczej heeh. No ale ma byc troche poprawione więc jestem dobrej myśli :D Jak się uda to zapraszam na jakis spocik, albo wyjazd do Góry Kalwarii, albo na tereny nadwislane. Nad wisła troche już objezdziłem jestem ciekaw, gdzie są te tereny w Górze Kalwarii jak wiecie to dajcie jakieś wskazówki.
Pozdr

pietro
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pietro » śr sty 24, 2007 4:54 pm

Nic się nie martw uaz-y tak mają ja jeżdże już rok z przypaloną instalacją
poprzedni wlaściciel przycią wiązke kabli misą silnika i wszystko działało oczywiście do czasu kiedy się przetarły ,spalone odciołem i założyłem nowe i wszystko git.

gtr1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gtr1 » czw sty 25, 2007 10:44 am

Jakiś niski współczynnik miał ten elektryk robota mu zajeła z 1,5godziny i chciał 200zł razem z poprawieniem tylnich szperaczy bo się nie świeciły. Sama napraw ladowania miala kosztowac 80zł. Jak auto odbieralem tylnie halogeny sie zapalily potem je drugi raz wlaczylem poszedl dym i juz sie nie zapalily:) Frajer chcial dalej 200zl bo pow ze robota wykonana, normalnie wybuchlem smiechem. On dalej swoje, ze to byla skaplikowana spr i wogole...(Mialo mu sie zejsc caly dzien a zadzwonil po 1.5 godziny jak auto mu zostawilem, ze zrobione) Ciezka gadka byla ze specem dostal 150zl i mowil, ze to poprawi. Dobrze, ze laduje, a halogeniki to juz sobie sam poprawi bo za takie naprawy to juz podziekowalem specowi:/

Awatar użytkownika
Grzegorz G.

Post autor: Grzegorz G. » czw sty 25, 2007 12:02 pm

Tak przy okazji - może się komuś przyda. Właśnie wróciłem od autka. Też miałem problem, że słabo ładował. Zaniosłem alterantor na sprawdzenie - wyszło że dobry - 14V pod obciążeniem.

Wziąłem przed chwilą miernik podłączyłem pod akumulator i łaczyłem na krótko:
+ z aku do + alternator > nie pomogło - 12,5V
- z aku do obudowy alternatora > napięcie na 14V
- z blach na - silnika > napięcie na 14V

Oczyściłem więc masę między nadwoziem i silnikiem i jest oki.

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » czw sty 25, 2007 2:49 pm

gtr1 pisze:Jakiś niski współczynnik miał ten elektryk robota mu zajeła z 1,5godziny i chciał 200zł razem z poprawieniem tylnich szperaczy bo się nie świeciły. Sama napraw ladowania miala kosztowac 80zł. Jak auto odbieralem tylnie halogeny sie zapalily potem je drugi raz wlaczylem poszedl dym i juz sie nie zapalily:) Frajer chcial dalej 200zl bo pow ze robota wykonana, normalnie wybuchlem smiechem. On dalej swoje, ze to byla skaplikowana spr i wogole...(Mialo mu sie zejsc caly dzien a zadzwonil po 1.5 godziny jak auto mu zostawilem, ze zrobione) Ciezka gadka byla ze specem dostal 150zl i mowil, ze to poprawi. Dobrze, ze laduje, a halogeniki to juz sobie sam poprawi bo za takie naprawy to juz podziekowalem specowi:/
No to teraz możesz gosciowi zrobić reklamę w okolicy, jaki to z nieg spec. Chyba na tym nie wyjdzie dobrze.

Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » pt sty 26, 2007 8:21 am

Raczej ciężko o dobrego elektryka do uaza ( nie obrażając elektryków ) . Ja byłem u 2 i za pierwszym razem działało tydzień , drugi motał się motał zrobił ale nie chciał pieniędzy i odpowiedzialności za robotę . Fakt faktem że mam mały kłębek pod deską.
Odnośnie ładowania albo jego braku to u mnie pomogł dodatkowy przewód z alternatora na akumulator ; słusznej średnicy.

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » pt sty 26, 2007 8:39 am

Może i nie ciężko, tylko z tym nikt nie chce się bawić. UAZ ma z reguły za sobą kilku motaczy, z których każdy coś "usprawnił". Dodatkowo większość styków jest zardzewiała albo poluzowana.
Najlepiej podejść do tego tematu z dobrymi cążkami, wywalić wszystko a potem spędzić w garażu kilka wieczorów budując od podstaw. Instalacja jest na tyle prosta, że jak ktoś nie spał na lekcjach fizyki i ma podstawowy miernik to powinien sobie poradzić.

Awatar użytkownika
Grzegorz G.

Post autor: Grzegorz G. » pt sty 26, 2007 8:50 am

cezii pisze: Odnośnie ładowania albo jego braku to u mnie pomogł dodatkowy przewód z alternatora na akumulator ; słusznej średnicy.
U mnie regulator jest w alternatorze więc do alternatora dochodzi tylko jeden przewód + (no jeszcze drugi nieistotny od kontrolki ładowania). Dlatego sprawdzenie alternatora jest dzicinnie proste - wystarczy doprowadzić + i - z aku. Innych mozliwości nie ma. Chyba, że jest gdziś zwarcie na instalacji i prąd ucieka poprostu. Ale to łatwo sprawdzić - czy nie ma iskrzenia przy zakładaniu klem. Jak jest to znak, że prąd ucieka gdzieś.

gtr1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gtr1 » pt sty 26, 2007 8:14 pm

Sorki za głupie pytanie, ale doprowadze plus i minus z akumulatora i co dalej? Ma się podnieść napięcie na akumulatorze czy jak? Jak jest u was podłączona kontrolka ładowania bo mi sie wogole nie świeci. Bo mi do alternatora dochodzą trzy kable. Mogę zrobić zdjęcie jak to cos pomoże. U mnie dziala tylko kontrolka od oleju:/ Amperomierz również działą ale chciałbym zrobić kontrolke od ładowania.

U mnie niestety się iskrzy przy zakłądaniu klem:/ Nie wiem jak się do tego zabrać po kolei. W dodatku nie mam hebla, nie wiem czy jest konieczny ale na postoju akumulator sam sie wyladowuje po prau dniach i jak nie odlacze klemy to sie powoli wyladowyje ok.7dni i ciezko zapalić. Czy to normalne jak sie nie ma hebla?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt sty 26, 2007 8:35 pm

Rafał D pisze:Może i nie ciężko, tylko z tym nikt nie chce się bawić. UAZ ma z reguły za sobą kilku motaczy,.
Bo to ........ a nie elektrycy jest tam raptem tego z 20 kabli na krzyż i co takiego trudnego :o Ciule nie fachowcy :)3
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » sob sty 27, 2007 12:44 pm

gtr1 pisze:Jaki¶ niski wspó³czynnik mia³ ten elektryk robota mu zaje³a z 1,5godziny i chcia³ 200z³ razem z poprawieniem tylnich szperaczy bo siê nie ¶wieci³y. Sama napraw ladowania miala kosztowac 80z³. Jak auto odbieralem tylnie halogeny sie zapalily potem je drugi raz wlaczylem poszedl dym i juz sie nie zapalily:) Frajer chcial dalej 200zl bo pow ze robota wykonana, normalnie wybuchlem smiechem. On dalej swoje, ze to byla skaplikowana spr i wogole...(Mialo mu sie zejsc caly dzien a zadzwonil po 1.5 godziny jak auto mu zostawilem, ze zrobione) Ciezka gadka byla ze specem dostal 150zl i mowil, ze to poprawi. Dobrze, ze laduje, a halogeniki to juz sobie sam poprawi bo za takie naprawy to juz podziekowalem specowi:/
To ja za zrobi³ bym Ci na nowo ca³± elektrykê w UAZie za 200z³ robocizny + skrzynka piwa + 70-140z³ za now± wi±zkê elektryczn± :D Jak kto¶ z Gdañska i okolic chêtny to dawaæ znaæ :) Robi³em ju¿ 2 instalacje w UAZie i jedn± w GAZie 63 to bardziej siê ju¿ nie pomotam :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”