Napisałem do Orlenu :
Mam pytanie dt. wyremontowanego silnika.W zadnym pytaniu nie
uwzględniacie państwo o dobranie oleju do starego silnika ale w stanie
fabrycznym stąd moje pytanie

Posiadam samochód UAZ, z głowicą wołgi, benzyna 2.5 litra, konstrukcja z
lat 60/70. Producent w latach 70tych zalecał do tego silnika olej klasy
20W/40 SD, potem klasy SF , w latach 90tych olej klasy10W/40 SG/SH a
potem przestano go produkowac przez co nie wiedziano że będą jeszcze
lepsze oleje. Posiadam taki silnik po kapitalnym remoncie(wymiana
pierscieni, tłoków, panewek, uszczelek itd) i chce żeby żył on jak
najdłużej i nie chce zalewac go minerałem. Czy mogę wlac do niego
syntetyk ? Lepiej 5W/40 czy gęstszy 10W/60 ?
otrzymałem odpowiedź :
Witam
W podanym przez Pana przypadku nie ma przeciwskazań do zalania silnika olejem syntetycznym. Jeżeli silnik jest po remoncie kapitalnym i jest pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń jakie w silniku gromadzą się w trakcie eksploatacji, można zalać go olejem o wysokiej klasie jakości (dotyczy to zarówno olejów opartych o olej bazowy syntetyczny, jak i mineralny). Własności rozpuszczania nagarów i osadów gromadzacych się toku eksploatacji na elementach konstrukcyjnych silnika nie zależą tylko od rodzaju oleju bazowego, ale przede wszystkim od zawartości w oleju dodatków dyspergująco-myjących (im wyższa klasa jakości np API tym większa zawartość w/w związków chemicznych odpowiedzialnych za utrzymanie wewnętrznych elementów silnika w czystości).
Zastosowanie oleju silnikowego o zbyt wysokiej klasie jakościowej w miejsce oleju niskiej klasy, eksploatowanego przez długi okres czasu, może spowodować wymycie wszelkich zanieczyszczeń i rozszczelnienie silnika, co w konsekwencji może prowadzić do jego uszkodzenia.
W Pana przypadku można zastosować olej syntetyczny w klasie SAE 5W/40 (np. ORLEN OIL Extra Synthetic Sl/CF 5W/40), ewentualnie SAE 5W/50 (Platinum MaxPower SL/CF 5W/50).
Pozdrawiam
Jacek Bialik