SAMURAJ 410 czy 413
Moderator: Albert_N
SAMURAJ 410 czy 413
Witam
Postanowiłem zakupić samochód marki SUZUKI model SAMURAJ. Zastanawiam się który jest lepszy, lepiej sprawuje się w terenie, lepiej chodzi reduktor mniej awaryjny. Czy MODEL 410 CZY 413. PROSZĘ O ODPOWIEDZ PONIEWARZ JESTEM CAŁKOWICIE ZIELONY.
Postanowiłem zakupić samochód marki SUZUKI model SAMURAJ. Zastanawiam się który jest lepszy, lepiej sprawuje się w terenie, lepiej chodzi reduktor mniej awaryjny. Czy MODEL 410 CZY 413. PROSZĘ O ODPOWIEDZ PONIEWARZ JESTEM CAŁKOWICIE ZIELONY.
-
-
-
- cornholio78
-
SJ-413 był produkowany DO 1989 roku, następca to właśnie samuraikot1992 pisze:Czyli już wiem że 413 po 89 roku

Masz całą listę w przyklejonym temacie "jak kupować terenówkę"....kot1992 pisze:A mam pytanie jak można sprawdzić reduktor , bo czasami sprzedawca kłamie.
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=33260
- Maciej88cg
- jestem tu nowy...
witam kolegów po tym pięknym wekendzie niestety.
mam jedno zapytanie, kolega kupił ostatnio sj 410 bez skrzyni biegów i jakoś nie możemy znaleźć jakiegokolwiek posta który mówił by cokolwiek jak poznać skrzynię do 410 bo koleś kupił juz skrzynię ale oczywiście inną .
niby pasuje na silnik ale nie ta. wałek do redukrora nie pasuje i nny jrest wałek odbiorczy, cieńszy. ktoś go poprostu zrobił w jajo .
pomocy
z góry dzięki
mam jedno zapytanie, kolega kupił ostatnio sj 410 bez skrzyni biegów i jakoś nie możemy znaleźć jakiegokolwiek posta który mówił by cokolwiek jak poznać skrzynię do 410 bo koleś kupił juz skrzynię ale oczywiście inną .
niby pasuje na silnik ale nie ta. wałek do redukrora nie pasuje i nny jrest wałek odbiorczy, cieńszy. ktoś go poprostu zrobił w jajo .
pomocy
z góry dzięki
Może go tak od razu nie zrobił w jajo, bo ta skrzynia też jest pewnie z 410, tyle że z roczników przed '85. Skrzynia którą potrzebujecie wygląda prawie identycznie jak z 413/samuraia. Różni się tylko obudową sprzęgła (mocowanie do silnika), ma troszkę inną pokrywę tylną (lewarek jest ciut bliżej silnika) i ma 4 biegi.
Szukajcie skrzyni zdecydowanie większej gabarytowo od tej którą macie ale pasującej do silnika(np. można zrobić szablon wykroju obudowy sprzęgła, albo sprzedawcom posyłać zdjęcie "dziury na silnik"(jest wyraźnie inna niż 413/samurai)
Szukajcie skrzyni zdecydowanie większej gabarytowo od tej którą macie ale pasującej do silnika(np. można zrobić szablon wykroju obudowy sprzęgła, albo sprzedawcom posyłać zdjęcie "dziury na silnik"(jest wyraźnie inna niż 413/samurai)
Nie wiem czemu mącicie koledze w głowie jakoby 413 był lepszy od 410. Silnik to prawda mocniejszy ale w sumie z reduktorem lepiej w terenie sprawuje się 410. I powiedział bym że miedzy 20% a 30 % faktycznej mocy na koła na rzecz 410. Każde podniesienie samochodu czy to na resorach czy na wieszkach pamiętaj że w 410 masz dłuższe kompensacje na wałach (jeżeli mogę to tak nazwać). Jeżeli chcesz kupować i patrzeć na reduktor to od strony przedniego napędu masz zaślepkę z blachy przykręconą na śrubę chyba 14 z małym okrągłym wypustkiem (tzw reduktor nowego typu), możesz motać wtedy z dwóch reduktorów (swojego i od 413 + 1000 zł) redukcję 4.16 a wtedy niech się schowają te 413. Jak mi się przypomi coś jeszcze to dopiszę. Pozdrawiam posiadaczy 413 

Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
Zapraszam w Bieszczadyst.Medard pisze:Nie wiem czemu mącicie koledze w głowie jakoby 413 był lepszy od 410. Silnik to prawda mocniejszy ale w sumie z reduktorem lepiej w terenie sprawuje się 410. I powiedział bym że miedzy 20% a 30 % faktycznej mocy na koła na rzecz 410.

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Zapraszam do trójmiasta to nie jest równina. A właśnie na podjazdach i porównaniu tego z 413kami wiem co piszę.
Qbartx pisze:To przejedz sie samim 1.3 na wtrysku lub gaznikowcem ze zmienionym gaznikiem + 4.16, zmienisz zdanie...
Po 2 z tego co wiem do waskich mostow nie ma szpeju typu polosie z przegubami hd itp
waskich tzn

Kolega pytał co jest lepsze na początek więc mu odpowiedziałem, a co do motania to silnik 1.3 gaźnik czy na wtrysku to i tak element który jest bardzo często motany na coś innego, mocniejszego. SJtem 410 bez przeróbek można więcej w terenie zdziałać niż 413 i to chyba jest oczywiste. Po co kolege namawiacie na 413 przecież jak stanie z seryjnym 410 to się załamie. Jak projektowali 410 to nie było kompów i były większe założenia na zapas a w 413 i samuraiu już niestety oszczędzanie i wpływa to na jakość i wytrzymałość elementów. Sami sobie odpowiadacie czemu nie ma w calmini półosi i innych do 410 bo nie są potrzebne.
Przełożysz silnik od wiertarki i mocy znacznie przybędzie. A tak serio napewno przy zakupie warto zwrócić uwagę na reduktor i wały, czy są starego typu czy nowego i czy biegi w reduktorze nie wyskakują. A co do opon nie mam doświadczenia z simexami ( i teraz możecie się na mnie wyżyć ) ale kup sobie perschini nalewki za 185 zł za szt a będziesz zadowolony ale trzeba pamiętać że one lubią się szybko kręcić. Widze jak koledzy się wkur...ają jak im mówię że mam tylko silnik 0,956 ccm. Na pewno zapomnij o obciążaniu samochodu wszystko co zbędne wytnij i nic ciężkiego nie motaj np jakiegoś zdeżaka z ceowników czy profili zamkniętych, wymyśl coś lekkkiego. Wywal zbiornik z tylnego zwisu i zamotaj coś bardziej płaskiego nie więcej niż 13 cm a będziesz objeżdżał sj 413 i częściej będziesz wyciągał niż będziesz wyciągany. A do extremu z reduktora o którym pisałem łatwo ( to znaczy znam jedno miejsce a podobno są dwa) zamotasz PTO i mechanika.
Ja będę motał teraz reduktor na polskie 4.16 i w czerwcu napisze jak to się sprawuje i czy warto.