Honker - Hardtop - malowanie

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
A.F.

Honker - Hardtop - malowanie

Post autor: A.F. » pn maja 19, 2008 8:22 am

W związku z dobiegającym końca malowaniem blach Honkera powstało pytanie: czy malować hardtop :roll: ? Jaki kolor - taki sam jak blachy, czy coś innego?
A jeśli tak, to czy trzeba stosować jakiś grunt/primer/podkład czy cuś...
Hardtop jest standardowy - biały..
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » pn maja 19, 2008 8:27 am

a jakiego koloru masz blachy?
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pn maja 19, 2008 8:38 am

Były obrzydliwie czerwone. Teraz coś w stylu zieleni wojskowej, ale mieszanka farb własnej produkcji ( oliwkowy + czarny matowy w proporcji około 1:5).

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » pn maja 19, 2008 9:04 am

ja bym pomalował cały w jednym kolorze, wyglądałby bardziej jak militarny zblizony do orginału :)2
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn maja 19, 2008 12:24 pm

Gdzieś już jest temat o malowaniu budy - strona techniczna procesu :wink:
Kolor - kwestia gustu, ja bym dał fiołkowy :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn maja 19, 2008 8:26 pm

Powinno się położyć specjalny, elastyczny podkład by nie wyłaziły pęknięcia. Dawno temu był jakiś post o tym. Najlepiej było by zapytać się szkutnika, albo w jakiejś dobrej firmie z lakierami.

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » pn maja 19, 2008 8:27 pm

no mam nadzieję ze ktoś sie tu wypowie bo narazie mam plandekę a kardtop lezy i czeka na pomalowanie, też bym się chętnie coś dowiedział na ten temat :)
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
HEC

Post autor: HEC » pn maja 19, 2008 8:29 pm

potwierdzam hardtopa trzeba traktować tym samym co i zagłoweczke z laminatu bo bedzie pryskać farba

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pn maja 19, 2008 8:53 pm

HEC pisze:potwierdzam hardtopa trzeba traktować tym samym co i zagłoweczke z laminatu bo bedzie pryskać farba
No tak, ale przeca ta buda kiedyś już była malowana ( w fabryce ), więc czy ponownie gruntować - oto jest pytanie :roll:.
Może wystarczy tylko zmatowić lakier i położyć nowy- takie filozoficzne myśli posiadam...............

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn maja 19, 2008 10:43 pm

Nie jestem pewien ale ze zdjęcia w awatarze, wynika że masz biały hardtop. Te białe fabrycznie nie były malowane - wierzchnia warstwa zrobiona była z białego żelkotu.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » wt maja 20, 2008 7:21 am

http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=34112

:)21

@AF generalnie jeśli nie masz większych pęknięć to wystarczy zmatowić (ostrożnie, bo laminat jest bardzo podatny na szlifowanie), położyć nową farbę jachtową i z głowy. Wszelakie lakiery i farby samochodowe lubią po jakimś roku odpryskiwać, pękać, w pęknięcia włazi brud i zaczynasz jeździć pajęczyną... :)

Jeśli chcesz mieć cud-błysk na lata, to kupujesz podkład do żelkotu, żelkot i robisz wg instrukcji na opakowaniu, ewentualnie idź do sklepu żeglarskiego (ale dobrego) i przedstaw im co Ci potrzeba, dostaniesz cały zestaw do remontu budy. Tanio raczej nie będzie, ale napewno trwale.

PS. Na przykład w "mojej wsi" panowie w farbianych sklepach nie wiedzieli wogóle co to jest żelkot i że istnieje :)3
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » wt maja 20, 2008 1:06 pm

Ja jak byłem na lakierni to na pytanie czym malować plastik uzyskałem odpowiedź ze tą samą farbą tylko że mniej utwardzacza dać, będzie dłużej schło ale i będzie elastyczniejszy bardziej i nie bedzie pękał. Na ile prawdy w tym to nie mam pojęcia. W kazdym razie jak byl malowany honk to przeleciało go się farba w kazdym miejscu malowanym tak samo. Efekt taki że dach już prawie cały połamany od drzew a farba ani troche nie odprysła jedynie to starła się ale na to w terenie nie ma rady :roll:
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
HEC

Post autor: HEC » wt maja 20, 2008 9:05 pm

A.F. pisze:
HEC pisze:potwierdzam hardtopa trzeba traktować tym samym co i zagłoweczke z laminatu bo bedzie pryskać farba
No tak, ale przeca ta buda kiedyś już była malowana ( w fabryce ), więc czy ponownie gruntować - oto jest pytanie :roll:.
Może wystarczy tylko zmatowić lakier i położyć nowy- takie filozoficzne myśli posiadam...............
to zalezy w jakim stanie jest ta farba ja miałem kilka sladów bo kolizjach z drzewami to zdarłem prawie do gołego -a kurzyło się niemiłosiernie ,uzupełniłem braki i podkład a potem całego topa na nowo.
ale jeśli top z plastiku to raczej na mój gust powinna być specjalna farba na plastik chodzi o to by równomiernie z materiałem pracowała patent ze "zmiękczeniem" farby mógłby byc dobry...ale ja bym najpierw zrobił mały eksperyment jak sie to bedzie zachowywać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”