wskazania licznika, rozmiary opon a policzone zużycie paliwa
Moderator: Mroczny
wskazania licznika, rozmiary opon a policzone zużycie paliwa
Czy gdzies mozna znaleźć tabele przeliczeniową jakie sa rzeczywiste wskazania licznika po zmianie opon ? Sam pomiar średnicy koła nie koniecznie daje poprawne wyniki. Fabryczne opony do średnicy których jest policzony licznik kilometrów inaczej uginaja się pod wpływem ciężaru samochodu niż np. BF Goodrich. Szerokość i ciśnienie na którym jeżdzimy również mają wpływ. W miarę możliwości proszę o odpowiedź popartą liczbami a nie tylko opisowo.
Sprawdz tutaj:
http://www.kilometr.republika.pl/naprawiam-t-3.html
http://www.kilometr.republika.pl/naprawiam-t-3.html
na małych kółkach (33) pokazywał za mało
na dużych pokazuje za dużo
gps pokazuje co innego niż prędkościomierz na małych i na dużych
licznik pokazuje dobrze przejechane km na małych kołach
niezaleznie od wskazań licznika i gps spala za dużo
zasadniczo - wskazań prędkości z giepsa używam pod fotoradarem

na dużych pokazuje za dużo
gps pokazuje co innego niż prędkościomierz na małych i na dużych
licznik pokazuje dobrze przejechane km na małych kołach
niezaleznie od wskazań licznika i gps spala za dużo
zasadniczo - wskazań prędkości z giepsa używam pod fotoradarem

-
-
Po zamianie kółek, jak się chce mieć poprawne wskazania licznika, to się montuje specjalne konwertery na linkę od licznika.
Można też domową metodą - zmienić sztywność spęzynki w szybkościomierzu. Będzie wtedy wskazywał poprawnie prędkość (można to dostroić bardzo precyzyjnie), ale licznik przebiegu będzie nadal przekłamywał.
Można też namalować sobie na skali nową podziałkę...
Można też domową metodą - zmienić sztywność spęzynki w szybkościomierzu. Będzie wtedy wskazywał poprawnie prędkość (można to dostroić bardzo precyzyjnie), ale licznik przebiegu będzie nadal przekłamywał.
Można też namalować sobie na skali nową podziałkę...

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
-
-
Sczerze? nie wiem. Wiem, że np. Arctic Truck montuje konwertery w swoich autach. Prawdopodobnie jest to jakaś prosta przekładnia mechaniczna, wpinana szeregowo w linkę szybkościomierza.
Nazywa się to po anglasku "spidometr calibrator", A chwalą się że montują
http://www.arctictrucks.com/?PageID=1326
Natomiast, można problem załatwić jeszcze inaczej. Po prostu, razem z kołami wymienić przekładnie w dyfrach na takie, żeby wskazania licznika się zgadzały z oryginałem. Tyle, że jak czytam to forum od jakiegoś czasu, to mam wrażenie, że nikt tak nie robi. Pewnie cena dyfrów.
Nazywa się to po anglasku "spidometr calibrator", A chwalą się że montują
http://www.arctictrucks.com/?PageID=1326
Natomiast, można problem załatwić jeszcze inaczej. Po prostu, razem z kołami wymienić przekładnie w dyfrach na takie, żeby wskazania licznika się zgadzały z oryginałem. Tyle, że jak czytam to forum od jakiegoś czasu, to mam wrażenie, że nikt tak nie robi. Pewnie cena dyfrów.
-
-
To był sarkazm. Cena nie taka znowu wysoka, poniżej 1000 pln za komplet. (w przeliczeniu z ISK...
)

-
-
Nie wiem jakie są do nissana, i czy różnią się od toyoty.
http://www.arctictrucks.is/Forsida/Vorur/Drifbunadur
"Til a lager" oznacza, że leżą na półce. 1 zł = 35 isk, około
http://www.arctictrucks.is/Forsida/Vorur/Drifbunadur
"Til a lager" oznacza, że leżą na półce. 1 zł = 35 isk, około
-
-
Tak się nie da. Trzeba sprawdzić na stronie massiero jaki typ przekłądni do nissana pasuje. Ale wiem, że Arctic Truck nissany też robi, więc przekładnie pewnie mają.
-
-
Widzę, że na stronie masiero są inne oznaczenia. Może w tym tygodniu będę w AT, to się zapytam o nissana. @mroczny, podrzuć dane, żebym wiedział o co konkretnie pytać. Ale nie sądzę, żeby cena zbytnio odbiegała od toyek.
Re: wskazania licznika, rozmiary opon a policzone zużycie pa
Stara prawda - w terenie pali tyle ile wlejesz, na czarnym tyle ile depniesz. Różnice między oponami normalnymi (bez ekstrawagancji typu "big foot" są w zasadzie pomijalne (przynajmniej jeśli chodzi o pomiar odległości bo jeśli o opory toczenia to już niekoniecznie) w porównaniu choćby ze stylem jazdy, że o sposobie eksploatacji nie wspomnę. Promień dynamiczny opon będzie się różnił o dwa procenty a uślizg zależny od podłoża i sposobu eksploatacji o dziesięć procent...aszy pisze:Czy gdzies mozna znaleźć tabele przeliczeniową jakie sa rzeczywiste wskazania licznika po zmianie opon ? Sam pomiar średnicy koła nie koniecznie daje poprawne wyniki. Fabryczne opony do średnicy których jest policzony licznik kilometrów inaczej uginaja się pod wpływem ciężaru samochodu niż np. BF Goodrich. Szerokość i ciśnienie na którym jeżdzimy również mają wpływ. W miarę możliwości proszę o odpowiedź popartą liczbami a nie tylko opisowo.
- Chalski
-
Z tym się zgodze - wczoraj Suzuki vitara 1,6 16v 5d ok 100 km po czarnym i może godzinka jazdy na 4 łapach i reduktorze po dośc miękkim piachu i poszło ok 30 litrów LPGladzk pisze:
Stara prawda - w terenie pali tyle ile wlejesz, na czarnym tyle ile depniesz.

Sidekick 5d 1,6 16v 4x4 (92)
Corolla AE92 4A-FE (Si) 1991r.
Corolla AE92 4A-FE (Si) 1991r.
- Misiek Cypr
-
u mnie ciężko na czarnym zejść poniżej twojego wyniku a co dopiero na 4 łapachChalski pisze:Z tym się zgodze - wczoraj Suzuki vitara 1,6 16v 5d ok 100 km po czarnym i może godzinka jazdy na 4 łapach i reduktorze po dośc miękkim piachu i poszło ok 30 litrów LPG