Wstrzymać się z przekładką

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Wstrzymać się z przekładką

Post autor: Ryszard Giedrojć » pt paź 10, 2008 8:26 am

Dzisiejsza GW donosi, że UE wymusiła na Polsce uznawanie przeglądów tech. robionych w innych krajach. W praktyce, nie bedzie obowiązku robienia dodatkowego przeglądu po sprowadzeniu auta do Polski. Dopuszczone będą do ruchu pojazdy z kierownica po prawej stronie.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pt paź 10, 2008 8:44 am

Jednak wolę mieć kierownika z prawej.
Ostatnio zmieniony pt paź 10, 2008 3:26 pm przez sla66, łącznie zmieniany 1 raz.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » pt paź 10, 2008 9:02 am

przeglad tak , rejstracja tak , ale policjant zatrzymujacy Cie do kontroli z kiera po prawej z miejsca zabiera dowod bo pojazd niejest przystosowany do ruchu prawostronnego
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Re: Wstrzymać się z przekładką

Post autor: LR_Olek » pt paź 10, 2008 10:13 am

Ryszard Giedrojć pisze:Dzisiejsza GW donosi, że UE wymusiła na Polsce uznawanie przeglądów tech. robionych w innych krajach. W praktyce, nie bedzie obowiązku robienia dodatkowego przeglądu po sprowadzeniu auta do Polski. Dopuszczone będą do ruchu pojazdy z kierownica po prawej stronie.
co to w ogole za kretynski?

ile bedzie wiecej wypadkow jak taki szofer siedzacy na miejscu pasazera bedzie sie wystawial do wyprzedzania...

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » pt paź 10, 2008 10:13 am

Jeśli auto ma europejską homologację, ważny przegląd techniczny i ubezpieczenie to pan policjant może jedynie się pochylić, wsadzić głowę między kolana i osobiście cmonąć się w...
SITH happens...

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pt paź 10, 2008 11:00 am

Zejdźcie na ziemię ... :lol:
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt paź 10, 2008 11:16 am

Yonek pisze:Jeśli auto ma europejską homologację, ważny przegląd techniczny i ubezpieczenie to pan policjant może jedynie się pochylić, wsadzić głowę między kolana i osobiście cmonąć się w...
pod warunkiem że samochód jest zarejestrowany i ubezpieczony w kraju gdzie jest lewostronny ruch..
a jak go jakims cudem zarejestrujesz na białych blachca w PL to policjant zabierze ci dowód wezwie lawete a ty będziesz mógł
Yonek pisze:jedynie się pochylić, wsadzić głowę między kolana i osobiście cmonąć się w...
:)21 :)21 doczytaj prawo o ruchu drogowym :lol:
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » pt paź 10, 2008 11:25 am

Kurde, czegoś nie kumacie. Skoro ma wejść prikaz o zaniechaniu pierwszego przeglądu importowanych aut i dopuszczaniu do ruchu aut z kierą po prawej, to TEORETYCZNIE nie może stać to w sprzeczności z kodeksem drogowym. Co za tym idzie, nowelizacja przepisów musi objąć też KD. Inaczej będzie to kolejny gniot prawny, tak?
Poza tym:
1. miałem Datsuna 280Z z kierą po prawej - był normalnie zarejestrowany i z tego co wiem, jest nadal.
2. Popatrz opcja zabytek. Skoro jest furtka, która pozwala na taki zabieg to nie widzę powodu, by nie została w jakiś sposób rozszerzona.

Oczywiście są to czysto teoretyczne rozważania. I to nie znaczy też, że pomysł popieram, ale prawo unijne jest prawo unijne. Wchodząc do UE wiadomo było, że będą takie hocki.
SITH happens...

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » pt paź 10, 2008 11:31 am

Yonek pisze:Kurde, czegoś nie kumacie. Skoro ma wejść prikaz o zaniechaniu pierwszego przeglądu importowanych aut i dopuszczaniu do ruchu aut z kierą po prawej, to TEORETYCZNIE nie może stać to w sprzeczności z kodeksem drogowym ...
Urzędnik wydziału komunikacji nie jest osobą kompetentną do stwierdzania, czy takie lub inne auto może poruszać się po drodze, więc jak zobaczy aktualny przegląd to auto zarejestruje i blachy wyda, ale w trakcie kontroli drogowej Policjant ( jako władny ku temu ) zabiera ci dowód bo auto jest nie teges dla Polski, to samo z przeglądem, nie przejdzie.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 10, 2008 11:32 am

LR_Olek pisze:ile bedzie wiecej wypadkow jak taki szofer siedzacy na miejscu pasazera bedzie sie wystawial do wyprzedzania...
Nie dramatyzuj..Dyskoteką tak sporadycznie się kogoś wyprzedza, że to właściwie bez znaczenia :)21

bratek

Post autor: bratek » pt paź 10, 2008 11:36 am

Adamo pisze:
LR_Olek pisze:ile bedzie wiecej wypadkow jak taki szofer siedzacy na miejscu pasazera bedzie sie wystawial do wyprzedzania...
Nie dramatyzuj..Dyskoteką tak sporadycznie się kogoś wyprzedza, że to właściwie bez znaczenia :)21
no nie wiem...
Disco 3.9 LPG

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 10, 2008 11:38 am

bratek pisze:
Adamo pisze:
no nie wiem...
Ty masz nietypową więc się nie liczy :)21

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » pt paź 10, 2008 11:51 am

W innych krajach jezdza z lewą po prawej i odwrotnie i nie ma tragedii, katastrofalnego wzrostu liczby wypadków itp... a o UK nie wspomne, ile samochodow z kierą po "niewłasciwej" stronie jezdzi i jakos tez klopotu nie ma...
Land Rover:One Wife... Livid !
Immobilised LandRover is a moral defeat for the driver!

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pt paź 10, 2008 12:19 pm

Sluchajcie a gdyby tak wprowadzic w Polsce ruch lewostronny? No chociaz na niektorych ulicach. :D

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pt paź 10, 2008 12:29 pm

harakiri pisze:Sluchajcie a gdyby tak wprowadzic w Polsce ruch lewostronny? No chociaz na niektorych ulicach. :D
Najlepiej jednokierunkowych :lol:

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pt paź 10, 2008 12:41 pm

Chłe chłę, włąśnie dzisiaj widziałem w Toruniu dzwon na skrzyżowaniu.
Z udziałem auta z kierą po prawej.
Skręcając w lewo pewnie nie miał dobrej widoczności - choć nie wiem kto zawinił.

Ale jak pomyślę o wyprzedzaniu, siedząc po prawej stronie - to ja dziękuję.
Nawet jeśli prawo by na to pozwalało...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt paź 10, 2008 12:56 pm

Yonek pisze: 2. Popatrz opcja zabytek. Skoro jest furtka, która pozwala na taki zabieg to nie widzę powodu, by nie została w jakiś sposób rozszerzona.
najlepiej samochód z 2000 roku :)21

QJaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: QJaw » pt paź 10, 2008 1:18 pm

No tak ale jak przegląd angielski się skończy to polskiego przeglądu samochód nie przejdzie ;p

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pt paź 10, 2008 1:31 pm

pezet pisze:Ale jak pomyślę o wyprzedzaniu, siedząc po prawej stronie - to ja dziękuję.
Potrzebny dobry pilot (zgrany z kierownikiem). Może kamera z lewej i monitor na desce, przed kierowcą.
Ale na poważnie, to jest jedna zaleta kierownika po prawej. Widać znaki. W Polsce wszystkie znaki drogowe stoją po prawej stronie drogi. Jadąc za dużym pojazdem (bus , TIR) znaki w polu widzenia pojawiają się na ułamek sekundy. A gdy człowiek składa się do wyprzedzania to w ogóle ich nie widzi. Daawno temy byłem na Wyspie i zauważyłem , że znaki są dublowane, po lewej i prawej stronie drogi.
Dodatkowo znacznej ilości kolizji dochodzi w czasie wyprzedzania. A jak nie widzisz to nie wyprzedzasz. Czyli unikasz zagrożenia. :)21
Czyli mogą być zalety.

Awatar użytkownika
Maqlinka

Post autor: Maqlinka » pt paź 10, 2008 1:36 pm

pezet pisze: Ale jak pomyślę o wyprzedzaniu, siedząc po prawej stronie - to ja dziękuję.
No co ..... pobocze i kita :)25

:)21
Life's Too Short For A Full Time Job

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » pt paź 10, 2008 2:10 pm

pezet pisze: Ale jak pomyślę o wyprzedzaniu, siedząc po prawej stronie - to ja dziękuję.
no ale przeciez ktoś kiedys na tym forum napisał , że disco nie służy do wyprzedzania, tylko do omijania plaskaczy stojacych w korkach, prawą stroną, więc kiera po prawej jak znalazł w sam raz i wogóle
:)21
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » pt paź 10, 2008 2:34 pm

Nie sadze zeby zaczela sie masowka na sprowadzanie plaskaczy z UK.A wcale nie bylo by zle jakby mozna bylo sobie w UK zanabyc SIII (najtansze teraz) czy tam innego ryndza, sprowadzic do polski i legalnie polansowac od czasu do czasu...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt paź 10, 2008 2:43 pm

Troy pisze:Nie sadze zeby zaczela sie masowka na sprowadzanie plaskaczy z UK.A wcale nie bylo by zle jakby mozna bylo sobie w UK zanabyc SIII (najtansze teraz) czy tam innego ryndza, sprowadzic do polski i legalnie polansowac od czasu do czasu...
wiesz ale masa tanich relatywnie placków z dużymi silnikami benzynowymi zalała by polskie osiedla :)3 co innego tasiać się powoli serią czy tym podobnym ustrojstwem a co innego latać furą 250km/h

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » pt paź 10, 2008 2:48 pm

Takie fury tez kosztuja, zeby to na legalu w polsce uzytkowac trzeba bedzie pewnie przejsc kila rzeczy... napewno jakies przeglady (ktore dopuszczaja kolko po drugiej stronie) nie wspomne o ubezpieczalniach ktore szybciutko wyklaruja odpowiednie cenniki za takie pojazdy. W Uk sprowadzane wozy to masakra z groszkiem jest... malo kogo stac na ubezpieczenie wozu z zagramanicy...

Trza poczekac jak to sie wszystko ulozy... i miec nadzieje ze na land rovery beda osobne przepisy i plany taryfowe w ubezpeiczalniach :)21

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt paź 10, 2008 2:58 pm

Troy pisze: Trza poczekac jak to sie wszystko ulozy... i miec nadzieje ze na land rovery beda osobne przepisy i plany taryfowe w ubezpeiczalniach :)21
myślisz że będą odliczać od OC czas spędzony w warsztacie?? :)21 :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”