Wyjęcie dolnego wahacza
Moderator: Kosiarz
Wyjęcie dolnego wahacza
Zamierzam wymienić dolne tuleje przedniego wahacza i nasuwa mi się takie pytanie. Bo przy jego wyjęciu potrzebne jest odkręcenie drążka skrętnego. I czy to jest takie łatwe jak to wygląda? Trzeba sobie jakoś pozaznaczać na wieloklinie? Może i moje pytanie głupie ale nigdy nie wyciągałem drążka skrętnego.
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Re: Wyjęcie dolnego wahacza
Yyyyy, czy aby na pewno?Przemy pisze:Bo przy jego wyjęciu potrzebne jest odkręcenie drążka skrętnego.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
na drążku masz zaznaczona jak ma być wsadzony - jest znak farbą na wieloklinie drążka i nacięcie na gnieździ drążka. Dodatkowo nie popierdziel i nie załóż tyłem do przodu - to też jest zaznaczone. Oczywiście jeśli już drążki były na wieloklinie przestawiane, to powinieneś sobie zaznaczyć o ile. To ułatwi późniejsze utrafienie z montażem. Nie zapomnij o smarze w oba gniazda.Przemy pisze:Zamierzam wymienić dolne tuleje przedniego wahacza i nasuwa mi się takie pytanie. Bo przy jego wyjęciu potrzebne jest odkręcenie drążka skrętnego. I czy to jest takie łatwe jak to wygląda? Trzeba sobie jakoś pozaznaczać na wieloklinie? Może i moje pytanie głupie ale nigdy nie wyciągałem drążka skrętnego.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Jeśli nie były przestawiane to opłaca się je przestawić? a jak tak to o ile?
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
NIE DA SIĘ założyć tył na przód lub też tył do przodu. Jedyne co można zrobić to zmienić lewy na prawy a prawy na lewy. Z odkręceniem drążków i ich demontażem nie ma żadnego problemu.
Nie ma też większej potrzeby zaznaczania czegokolwiek bo drążki w Mitsubishi nie mają master splin. Możesz sobie je włożyć jak Ci się rzewnie podoba
Nie ma też większej potrzeby zaznaczania czegokolwiek bo drążki w Mitsubishi nie mają master splin. Możesz sobie je włożyć jak Ci się rzewnie podoba
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
a wszedłeś już w posiadanie tych tulei??
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Dziś zostały do mnie wysłane. Zatem na pon powinny już być, wtedy pomierzę i powiem Tobie co i jak.
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
w sumie to możesz puścić mi numer do Ciebie na priv to w swoim czasie bym przedzwonił bo pare pytań bym miał do Ciebie odnośnie tej roboty.
PIV 3,2DiD
wymieniasz obie, te w ramie i w wahaczu ?Przemy pisze:Dziś zostały do mnie wysłane. Zatem na pon powinny już być, wtedy pomierzę i powiem Tobie co i jak.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
nie siej dezinformacjiEskapada pisze:NIE DA SIĘ założyć tył na przód lub też tył do przodu. Jedyne co można zrobić to zmienić lewy na prawy a prawy na lewy. Z odkręceniem drążków i ich demontażem nie ma żadnego problemu.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Zamówiłem komplet 4szt na jeden dolny wahacz. Mam nadzieje że będzie wszystko ok.
A z Tymi drążkami to w końcu jaka prawda jest? Trzeba zaznaczyć i włożyć jak było, czy bez różnicy?
A z Tymi drążkami to w końcu jaka prawda jest? Trzeba zaznaczyć i włożyć jak było, czy bez różnicy?
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
nie wiem, nie znam sięDamnIt! pisze:nie siej dezinformacjiEskapada pisze:NIE DA SIĘ założyć tył na przód lub też tył do przodu. Jedyne co można zrobić to zmienić lewy na prawy a prawy na lewy. Z odkręceniem drążków i ich demontażem nie ma żadnego problemu.

demontowałem i montowałem drążki HD w tym roku kilka razy ale zawsze mogę się mylić lub mogłem trafić na dziwne auta

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Że tak z ciekawości zapytam: w swoim samochodzie? Mamy dopiero początek czerwca...Eskapada pisze:demontowałem i montowałem drążki HD w tym roku kilka razy

Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
mama problem z tym nieszczęsnym drążkiem skrętnym. Włożyłem go tak jak pasował ale nawet przy maksymalnym skręceniu śruby, wahacze są w połowie. Więc teraz pytanie w która stronę przestawić je na wieloklinie?
Jeszcze jedno pytanie:
Jak bez problemowo wyjąć śrubę ta która trzyma wahacz przy drążku? Można ja grzać? Bo za cholerę nie chce sie ruszyć?
Jeszcze jedno pytanie:
Jak bez problemowo wyjąć śrubę ta która trzyma wahacz przy drążku? Można ja grzać? Bo za cholerę nie chce sie ruszyć?
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
a poznaczyłeś jak było?Przemy pisze:mama problem z tym nieszczęsnym drążkiem skrętnym. Włożyłem go tak jak pasował ale nawet przy maksymalnym skręceniu śruby, wahacze są w połowie. Więc teraz pytanie w która stronę przestawić je na wieloklinie?[...]
ernil pisze:Bartek ma takie hobby.
no właśnie mam takie hobby i nie dalej jak w poniedziałek montowałem drążki OME do Pajero II.
Przemy jak będziesz mieć problem to zadzwoń - bo na forum to się mało dowiesz

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Eskapada pisze:ernil pisze:Bartek ma takie hobby.
no właśnie mam takie hobby i nie dalej jak w poniedziałek montowałem drążki OME do Pajero II.
Przemy jak będziesz mieć problem to zadzwoń - bo na forum to się mało dowiesz

Czy do wyjęcia śruby nr 40335 potrzebny jest jakiś ściągacz? Macie jakaś konkretną rade aby ją wyjąć?

[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Coś piszą o specjalnych narzędziach ale na rysunku są raczej dwa "zwykłe" klucze...

PIV 3,2DiD
z jednej strony to tak zwykly ale z drugiej str jest zamiast zwyklego łba, wieloklin do ktorego przychodzi drążek.
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
No właśnie te tuleje są widzę problemtyczne dla wielu.
W sumie w ASO powiedzieli 900 (komplet na 2 wahacze) za tuleje + ok. 300 wymiana. Nie wiem czy się nie skusić. Bo z tego co widzę to zamienników tych tulei nie ma, a jak mam się męczyć z włożeniem ich za 300zł to też mi się nie chce pod auto wchodzić.
W sumie w ASO powiedzieli 900 (komplet na 2 wahacze) za tuleje + ok. 300 wymiana. Nie wiem czy się nie skusić. Bo z tego co widzę to zamienników tych tulei nie ma, a jak mam się męczyć z włożeniem ich za 300zł to też mi się nie chce pod auto wchodzić.
3,5 V6
Ciężki, paliwożerny, drogi...
...ale jak se depne.
Ciężki, paliwożerny, drogi...
...ale jak se depne.
Videlec pisze:Coś piszą o specjalnych narzędziach ale na rysunku są raczej dwa "zwykłe" klucze...
No specjalnym narzędziem jest tu to coś oznaczone numerem MBblablabla. Jak trochę pomyślisz, to sam takie coś se zrobisz z rurek odpowiedniej grubości, śruby, nakrętki i troszki grubej blachy bądź odpowiedniej podkładki..
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
Dostałem odpowiedz od producenta polibuszy :
cyt: "Dla pewności ma Pan możliwość zmierzenia dla porównania średnicy i długości tuleji wystepującej u Pana na dolnym wahaczu? U nas wg katalogu jest fi zew. 40 i długość całkowita 90 mm. "
Mam Pajero 1. Proszę o info czy to będzie to, a samemu sprawdzę wieczorem.
ps nie założe do auta zwykłych tuleji. Po 1 cena jest odstraszająca
Po 2 za mniejszą kasę można mieć trwalsze polibusze. Przerabiałem temat na tylnych wahaczach. Po podaniu wymiarów dobra firma jest w stanie wykonać co chcę...
cyt: "Dla pewności ma Pan możliwość zmierzenia dla porównania średnicy i długości tuleji wystepującej u Pana na dolnym wahaczu? U nas wg katalogu jest fi zew. 40 i długość całkowita 90 mm. "
Mam Pajero 1. Proszę o info czy to będzie to, a samemu sprawdzę wieczorem.
ps nie założe do auta zwykłych tuleji. Po 1 cena jest odstraszająca
Po 2 za mniejszą kasę można mieć trwalsze polibusze. Przerabiałem temat na tylnych wahaczach. Po podaniu wymiarów dobra firma jest w stanie wykonać co chcę...

Sprzedałem Pajero. Może będzie kolejne.
gdyby ktoś potrzebował wymiary tulei wahacza dolnego do Pajero II:

100% pewności tych wymiarów będzie jak kolega @Przemy zamontuje je u siebie

100% pewności tych wymiarów będzie jak kolega @Przemy zamontuje je u siebie

PIV 3,2DiD