GlobalMapper - nawigacja po rastrach + netbook

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

EDGARD
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

GlobalMapper - nawigacja po rastrach + netbook

Post autor: EDGARD » wt lis 10, 2009 2:33 pm

Witam Wszystkich na tym Forum,

Ten post jest od "zakręconego" pasjonata nawigacji GPS po mapach rastrowych, kajakarza i mapparza...
Kiedyś oczytałem się Wprowadzenia do Ozi - kol. Pawła Sujkowskiego, aktywnego i napewno dobrze znanego offroadowca, który szerokim gestem dzielił się swą wiedzą na temat OziExplorera. Kupiłem ten soft i byłem przeszczęśliwy, ale nie pozwalał mi robić z mapami tego, co chciałem, m.in. eksportować skalibrowanych map np. do GeoFIFa czy GeoPDFa... Pliki (.map) są powiązane z plikami rastrowymi i interpretuje je tylko Ozi... Było fajnie, ale trochę mało... Jak bowiem w Ozim skalibrować "mapę", której odwzorowania nie znamy, albo wcale jej na mapie nie podano ?
Tak trafiłem na inny soft - GlobalMapper... Tą właśnie informacją chcę się z Wami podzielić, w jakiejś mierze z ukłonem podziękowania do Pawła Sujkowskiego za jego opracowanie o Ozim.
Zacząłem budować stronę przybliżającą polskiemu użytkownikowi Global Mapper. Jest NIE komercyjna, jest zakręcona, pasjonacka i jest tutaj: http://www.globalmapper.com.pl - zapraszam, ale nie tylko do wstąpienia tam. Chcę utworzyć podstronkę o offroadzie, o pasji offroadu, o przygodzie i o tym jak "zacząć", bo przecież kiedyś każdy zaczynał...
Chcę zaprosić kogoś z tego Forum do napisania wstępniaka na tą stronkę, wstępniaka z ikrą, z pasją, napisanego przez Kogoś, kto czuje temat, bo ja czuję jach i moje canoe... :-))
Mój zestaw "podróżniczy" składa się z lekkiego netbooka, antenki GPS-USB, którą przyczepiam na magnes na ramieniu (do takiej blaszki..) i GlobalMappera z wybraną mapą rastrową... Odkąd zacząłem tą zabawę - przekonałem się jaka jest katastrofa na dostępnych mapach topo i dowolnych rysowanych współcześnie.. Droga na mapie wypasiona grubą kreską - NIE istnieje bo zarosła, a ta którą wędruję fizycznie - NIE istnieje na mapie... i tak czego by się nie dotknąć... Zacząłem więc rysować własne mapy, przy czym na końcu dadzą się skalibrować na DOWOLNĄ liczbę punktów i auto, czy moja piesza wędrówka trzymają się drogi jak należy...
GlobalMapper ma wbudowanego klienta WMS, a to "się oznacza", że "byle co" - nawet mapę z gazety da się skalibrować do jazdy... !!!
O tym Wam właśnie pragnąłem powiedzieć. W najnowszej odsłonie v.11.01 - Global Mapper eksportuje mapy rastrowe do Garmina np. Colorado, - to info. dla preferujących małe poręczne GPSy. Moje oczy już temu nie sprostają. Wolę mieć więcej treści na ekranie i swobodny zoom.

I jeszcze jedno. Chcę was poprosić o kilka zdjęć fajnych aut (umorusanych) do galerii OFFROADU na mojej stronce... Chcę pokazać innym, szczególnie początkującym - jaki to fajny sposób na życie i aktywną rozrywkę. Nie mam zdjęć, nie będę ich podbierał z Waszych galerii, ale jeśli je dorzucicie, podam lojalnie Właściciela/Autora i będzie fruwała ta galeria pod jego imieniem.

I jeszcze jedno - podpowiedzcie mi fajne linki do stronek o offroadzie, do Waszych stron, do galerii, do PORAD - bardzo chętnie polinkuję to na stronce, żeby innym łatwiej było do Was trafić...

I jeszcze jedno... :-)) Szukam kontaktu z zakręconymi użytkownikami GlobalMapper, aby z nimi pogadać, ponaradzać się, coś razem wymyślić i opisać, pokazać, nauczyć innych.

Wyjaśnienie: Moim zdaniem wiedza na naszym rodzimym necie jest hermetyczna i rozproszona...
Przez wiele miesięcy "studiowałem" więc strony zza oceanu, aby cokolwiek pojąć i zrozumieć... Teraz postanowiłem zebrać to jakoś razem i opublikować - dla innych, mniej wytrwałych, których też to kręci, ale do wiedzy dokopać się nie mogą...

Na stronie jest kontakt - serdecznie zapraszam

Edgar

Awatar użytkownika
blizzard
Kontaktowanie:

Re: GlobalMapper - nawigacja po rastrach + netbook

Post autor: blizzard » wt lis 10, 2009 6:44 pm

Globalmappera używałem od wersji 3 (trochę już lat :wink: ), bardzo fajny program, wielkie możliwości i pomysł strony o nim gorąco popieram. :)2
był Jimny, jest KZJ95
KLUB SUZUKI

EDGARD
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: GlobalMapper - nawigacja po rastrach + netbook

Post autor: EDGARD » wt lis 10, 2009 7:19 pm

Strona Global Mapper,

Świetna wiadomość i nareszcie Kogoś spotkałem z Kim mogę pociągnąć wątek GlobalMapper.
Czy nie chciałbyś porozmawiać na mailu.?
Offroad jest fajny, ale zaraz nas pogonią z tą rozmową ... :-))

Odpisz !

Ed

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”