GŁOŚNIKI BLAZER 1998 LT

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

Billy2000

GŁOŚNIKI BLAZER 1998 LT

Post autor: Billy2000 » czw maja 06, 2010 6:13 pm

Witam. Mam pytanie odnośnie głośników w drzwiach. Mam do wymiany prawy głośnik w przednich drzwiach, ale chcę wymienić oba. Niestety nie znalazłem nigdzie takich głośników. Jest to głośnik firmy DELCO (USA) o numerze 16246835. Czy ktoś może wymieniał głośniki w przednich drzwiach? W tylnych drzwiach natomiast są głośniki ale nie są chyba podłączone bo nie grają. Radio jest na kasety i też będzie wymieniane. Jeśli ktoś wymieniał sobie audio lub wie jaki sprzęt mam kupić to proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika
golony

Re: GŁOŚNIKI BLAZER 1998 LT

Post autor: golony » czw maja 06, 2010 8:33 pm

ja u siebie wymienialem tylne bo jeden charczal a drugi byl spalony wymontuj idz do sklepu i kup sobie jakies porzadne glosniki wymiar i cena cie jedynie interesuje
chevrolet blazer 4.3. 95r 255/55/18

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » ndz maja 09, 2010 1:07 am

Dodam, że należy wziąć pod uwagę grubość głośnika z magnesem - jak będzie za gruby, to po prostu nie wejdzie.
Natomiast może być o 1 cm szerszy (w Blazerze są nietypowe) - wtedy nawiercisz sobie nowe otwory w mocowaniu drzwiowym.
I dość ważne: na przód kupuj glośniki BASOWO-ŚREDNIOTONOWE (20-3000 Hz, 50-6000 Hz np.), bo gwizdki zą w podszybiu. Całkiem dobre sa Alphard i takie tam, membrany moga być z polipropylenu, ogólnie taniocha.
Na tył zaś muszą byc 100% szerokopasmowe, czyli takie z jakby drugą membranką. Te są w większości papierowe i radzę znaleźć dobre (np. Philips, itp.).
Swoją drogą, zastanawiałem się, gdzie możnaby włożyć subwoofer (ale tak, żeby auto nie straciło funkcjonalności - czyli bagażnik odpada). Wydaje mi się, że schowek między siedzeniami jest njlepszy (ja miałem w moim zmieniarkę, którą wywaliłem i jest teraz pusty). Ale wymiary głośnika?... hm.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Billy2000

Post autor: Billy2000 » pt mar 04, 2011 7:21 pm

Sorki, że dopiero odpisuje ale mnie nie było. Zrobiłem sobie dobre nagłośnienie. Prawie miesiąc siedziałem ale efekt jest fajny. Najwięcej zajęło mi czasu wytłumienie drzwi i zrobienie słupków. Tam gdzie były wysoko tonowe, dałem średniaki. Wysokie dałem w słupki, a niskotonowe w drzwiach. Wymieniłem plastikowe dystanse na dystanse z MDF-u. Zastosowałem głośniki FOCAL3 (odseparowany zestaw trójdrożny ze zwrotnicami). Sub-woofer firm JL AUDIO, a wzmacniacz U-Dimension Jr-4300. Radio pioneer DEH-P88RSII. Zmieściłem się w 4000zł.

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » czw mar 10, 2011 4:07 pm

No dobra, ale gdzie wrzuciłęś subwoofer? Ja bym chciał go umieścić tak, żeby nie zajmował użytecznego miejsca (np. w schowku-podłokietniku?)
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Billy2000

Post autor: Billy2000 » czw mar 10, 2011 9:48 pm

Ja wrzuciłem do bagażnika skrzynię JL AUDIO. Jak kupisz dobre głośniki na drzwi przednie i wygłuszysz dobrze drzwi matą STP lub DYNAMATEM, to Ci będą ładnie grały i dawały dobry bas. Jeśli chodzi o podłokietnik, to on mały jest. Ja tam mam zwrotnice, bo mi najbardziej pasowało je umieścić tam. Możesz wykręcić ten pojemnik ze środka i zrobi się więcej miejsca. Zależy ile chcesz na to kasy poświęcić. Jak mało w podłokietniku zabuduj ładnie jakiś subwoofer. Mogę Ci dać namiary na dobrego fachowca od car audio, od którego kupowałem cały sprzęt. On nagrody wygrywa w car audio. Pokierował mnie ze wszystkim. Spokojny gość. Zadałem mu ze 100 pytań i się nie wkurzał nawet hehe. Ale uważaj, bo CAR AUDIO wciąga. Ja miałem kupić tylko proste radio na MP3 i prawy przedni głośnik, bo charczał, a zbudowałem wszystko od podstaw i wydałem około 4 tys zł.

Awatar użytkownika
s1wy

Post autor: s1wy » ndz lip 31, 2011 12:29 pm

Billy - czy możesz zdradzić jakie rozmiary głośników dałeś na przód i tył. Bo przez te nietypowe amerykańskie wielkości jestem w kropce :)
Chevrolet Blazer 4.3 LT (1995) / LPG

Billy2000

Post autor: Billy2000 » sob sie 13, 2011 3:39 pm

Sorki że piszę dopiero ale nie wchodziłem tu dawno. Ja mam głośniki FOCAL trójdrożne odseparowane (ze zwrotnicami). Basowe mam w drzwiach 165mm, średniaki na podszybiu 100mm, a wysokotonowe w słupkach. Zwrotnice ukryłem w schowku. Tylne głośniki mam niepodłączone, bo nie potrzebuję, bo nie siedzę z tyłu. Mam subwoofer w bagażniku i wzmacniacz 4- drożny. Drzwi przednie wytłumiałem matą STP Vibroplast M1. Kupa roboty z tym była. Głośniki w drzwiach są zamocowane na pierścieniu zrobionym z MDF-u. średniaki są zamocowane na specjalnie zrobionej płycie z MDF-u oklejonej skórą. Wysokotonowe w słupkach są w rurze PCV oklejonej skórą. Wszystko fajnie jest wpasowane i wygląda oryginalnie. Musisz się zastanowić ile chcesz wydać kasy. Ja miałem kupić prawy głośnik przedni bo charczał i wymienić radio, a jak posiedziałem na forum car audio, to wsadziłem jakieś 4000zł w audio. Gra super ale nie mam nagrań dobrej jakości, bo skąd je brać w świecie MP3.

Awatar użytkownika
uczniak

Post autor: uczniak » ndz sie 14, 2011 1:05 am

Billy2000 pisze: bo skąd je brać w świecie MP3.
ze sklepu....?
skoro nie szkoda Ci było ładować 4tys w sprzęt, to pewnie nie będzie szkoda wydac parę stówek na oryginalne płyty :P

Billy2000

Post autor: Billy2000 » ndz sie 14, 2011 11:37 am

uczniak pisze:
Billy2000 pisze: bo skąd je brać w świecie MP3.
ze sklepu....?
skoro nie szkoda Ci było ładować 4tys w sprzęt, to pewnie nie będzie szkoda wydac parę stówek na oryginalne płyty :P

Nie szkoda by było mi kasy na oryginalne płyty jeżeli by mi się wszystkie kawałki podobały na danej płycie. Jeśli zaś podoba mi się jeden albo dwa, to już jest bez sensu. Ile ja bym musiał tych płyt kupić aby sobie posłuchać ulubionych utworów. Poza tym gdzie się kupuje oryginalne płyty? Znajdź mi np płytę LOUD LION. Tam mi się podobają wszystkie kawałki ale w Polsce się nie dostanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”