Montaz trzeciego pasa z tylu
Moderator: Kosiarz
-
Montaz trzeciego pasa z tylu
Pytanie moze malo offroadowe, ale coz
Czy da sie zamontowac trzeci pas bezpieczenstwa dla tylnej "kanapy" w Pajero, ktore fabrycznie ma tam tylko 2 pasy? Mam na mysli zwykly pas idacy przez brzuch i piers, nie tylko brzuszny.

...gonimy kroliczka...
Re: Montaz trzeciego pasa z tylu
Też jestem ciekawy odpowiedzi.
Mam trójkę dzieci, trzy foteliki, ale tylko dwa pasy z tyłu do których te foteliki da się przymocować
Mam trójkę dzieci, trzy foteliki, ale tylko dwa pasy z tyłu do których te foteliki da się przymocować

było Pajero II 2.5TDi '93 Long (V44)
jest Pajero II 2.8TDi '98 Long (V46)
jest Pajero II 2.8TDi '98 Long (V46)
-
U mnie to samo, dzieciarnia
Trzy pasy z tylu musza byc. Podobno sa firmy robiace takie rzeczy - jak sie przekwalifikowywalo auto z kratka na osobowe, czasem trzeba bylo montowac pas. Nie wiem, czy nadal tak jest, ale pewnie tak. Tylko ze jakos nie moge nic znalezc.

...gonimy kroliczka...
a króciak nie jest przypadkiem 4ro osobowy? i nie przewidziano 5tego pasa
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
-
Krociak moze i jest, ale ja mysle o dlugim, a ten na pewno jest fabrycznie 5-osobowy.
...gonimy kroliczka...
Najprościej będzie zrobić zwykły pas biodrowy, solidnie zamocować do podłogi, powzmacniać itp... Przy odpowiedniej konstrukcji fotelika taki pas w zupełności wystarcza (przy założeniu, że dziecior jest jeszcze mały i jeździ w foteliku z wbudowanymi pasami a nie na podstawce). Pas 3punktowy wymaga raczej montażu górnej części gdzieś do dachu albo do słupka i później przelotki i tak pod dachem/nad fotelem... Jakoś tego w prosty sposób nie widzę, niemniej trzeba by się było z bliska przyjrzeć onaniście i podumać.
W parchu mam zamocowane fotele z - o zgrozo!
- pajero właśnie (te z 3 rzędu chyba), takie składane na boki. Cofnąłem je, dzięki czemu jest baaardzo dużo miejsca dla pasażerów - przy wzroście 190cm komfortowo się podróżuje. Po złożeniu jednego/dwóch mamy sporo miejsca na ew. ponadgabaryty. Tymczasowo, gdy zajdzie konieczność, fotelik mocuję do tego składanego fotela pasem transportowym. Przy solidnym montażu fotela do podłoża i błotnika (wzmocnienie, śruby itp) jest to raczej bezpieczne rozwiązanie. Pas nie ma możliwości ześlizgnąć się przy dachu itp. Może tak pokombinuj?
W parchu mam zamocowane fotele z - o zgrozo!

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT