Pajero III 3.5 benzyna - spalanie
Moderator: Kosiarz
Pajero III 3.5 benzyna - spalanie
Z jakim spalaniem nalezy sie liczyc przy cywilnej jezdzie 3.5 benzyna z 2001 roku? I jak sie gazuje (lpg) te silniki?
pozdr
domator
pozdr
domator
Re: Pajero III 3.5 benzyna - spalanie
podobno się nie gazuje..
nie jest to gdi?
nie jest to gdi?
jest to GDI.
kiedyś taki trochę pomykałem...
Normalna jazda mieszana bez szaleństw ale bez zbędnego mulenia ok 18 - 20
Na trasie dało się zejść do 14-15, ale to nocą, na drogach krajowych, ledwo prawko odebrałem więc na prawdę była to spokojna jazda.
Jazda dynamiczna, miasto, czy krótkie dystanse po szutrówkach i w piachu z 4x4 23-25
Spalanie stosunkowo duże jak na osiągi silnika - mnie nie powalają, chociaż silnik fajnie brzmi.
Na trasie dało się zejść do 14-15, ale to nocą, na drogach krajowych, ledwo prawko odebrałem więc na prawdę była to spokojna jazda.
Jazda dynamiczna, miasto, czy krótkie dystanse po szutrówkach i w piachu z 4x4 23-25
Spalanie stosunkowo duże jak na osiągi silnika - mnie nie powalają, chociaż silnik fajnie brzmi.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
domator pisze:jest to GDI.
GDI jest nie gazowealne (bezpośredni wtrysk benzyny)
a spalanie na trasie jak się będziesz ostrożnie z gazem obchodzil i 120 nie przekraczał w ok 12 litrów, jak będziesz deptał górnej granicy nie ma, fun z jazdy okropny, jak ktos nie ma 200 kucy pod maską to nie ma do ciebie co startować

a i łatwo mu pare koni dołożyć

Czwarte serce 

- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Moi klienci przesiedli się kiedyś z uaza do takiej pojarki. Wsadzili jakąś kopię simexa i w terenie spalanie skoczyło do 40l
Poza tym spalili ze trzy sprzęgła zanim nauczyli się nim jeździć

Poza tym spalili ze trzy sprzęgła zanim nauczyli się nim jeździć

Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
bo trzeba wzmocnione sprzęgło założyć lub brać z awtomatem 

Czwarte serce 

była w ogóle benzyna z manualem ? 

- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Ta, fabryczne sprzęgło do upalania jest zdecydowanie za słabe, a benzin lubi się zakręcić 

są instalacje do bezpośredniego wtrysku, nie przesadzajcie, nie opędzisz instalki za 2pln cóż takie juz życie, ale sprawują się bardzo dobrze, i w silnikach bez doładowania (jak tu) i z doładowaniem (TFSI itp)
zatrzymaliście się na 4 generacji
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- gebels
-
lbl78 pisze:są instalacje do bezpośredniego wtrysku, nie przesadzajcie, nie opędzisz instalki za 2pln cóż takie juz życie, ale sprawują się bardzo dobrze, i w silnikach bez doładowania (jak tu) i z doładowaniem (TFSI itp)
lukasz prince się wycofał z tych instalacji wiec coś jest na rzeczy, wiem że podawane jest paliwo z gazem itp. ale ja nie znam gazownika który by się podął i zapewnił że to będzie bezproblemowo działać
Czwarte serce 

prince miało drogą i zdupconą od początku instalke, jest kilka firm w tym nasza polska która robi bi fuele 
nie jest to taka oszczędność jak we wtrysku pośrednim, ale zawsze troche
a co do gazowników ostatnio poznałem chłopaków co zajmują się gazowaniem "sportowych" bryczek, rozmowa zeszła właśnie na TFSI i przy okazji GDI i chłopaki mówią że zakładają tego coraz więcej (nie dziwie się przy tej cenie wachy
) cena jednostkowa od 6 do 9kpln i zwrot jest dość długi, aczkolwiek mając potfoorka łykającego 20 litrów wachy juz bym się zastanowił nad tym rozwiązaniem 

nie jest to taka oszczędność jak we wtrysku pośrednim, ale zawsze troche

a co do gazowników ostatnio poznałem chłopaków co zajmują się gazowaniem "sportowych" bryczek, rozmowa zeszła właśnie na TFSI i przy okazji GDI i chłopaki mówią że zakładają tego coraz więcej (nie dziwie się przy tej cenie wachy

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
To są realne cyfryGalik pisze:kiedyś taki trochę pomykałem...

Kupowanie Pajero III generacji z manualną skrzynią to strzał w kolano. W zeszłym tygodniu klientowi naszymu klientowi padło kolo dwu masowe. W aucie z 2001 roku z przebiegiem powyżej 200 tys miało prawo, jest to cześć eksploatacyjna........ za jedyne 4.500 zł + zestaw sprzęgła Exedy za 1400 zł + robota.gebels pisze: zakładasz exedy safari tuff i po sprawie

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
konfiguracja każdego dużego silnika do manuala to nieporozumienie.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- gebels
-
eska nie wiem czym się tak ekscytujesz 4,5 to i tak tanio , do osobówek po tyle są, do Y61 dwumasa kosztuje 6kEskapada pisze:To są realne cyfryGalik pisze:kiedyś taki trochę pomykałem...
Spalanie stosunkowo duże jak na osiągi silnika - mnie nie powalają, chociaż silnik fajnie brzmi.i obiektywna opinia
3.5 V6 w Mitsubishi nie powalają osiągami. Zdecydowanie przyjemniej jeździ się 200konnym dieslem 3.2
Kupowanie Pajero III generacji z manualną skrzynią to strzał w kolano. W zeszłym tygodniu klientowi naszymu klientowi padło kolo dwu masowe. W aucie z 2001 roku z przebiegiem powyżej 200 tys miało prawo, jest to cześć eksploatacyjna........ za jedyne 4.500 zł + zestaw sprzęgła Exedy za 1400 zł + robota.gebels pisze: zakładasz exedy safari tuff i po sprawie
a są i droższe
a co do awtomata w PIII to fajny pod warunkiem że ktoś dokładnie czyta co ile i jaki olej lać do tej skrzyni, bo i ASO i automaciarze je psuja lejąc nie to co powinni, ASO leje wszędzie syntetyka tylko nie patrzy jakiego a jest ich kilka do wyboru, a automaciarze są zakleszczeni na Esso Mobil TL 71141, leją to nawet do skrzyń CVT (choć to jest zabójstwo dla tej skrzyni)
Czwarte serce 

Cię Bartek chyba coś oszołomiło... Może spaliny z tego dieslaEskapada pisze: 3.5 V6 w Mitsubishi nie powalają osiągami. Zdecydowanie przyjemniej jeździ się 200konnym dieslem 3.2

Pozdro
Marcus
GG: 483578, V6 3500 24V DOHC, 1996
Pajero Owners Club Polska
Pajero Owners Club Polska
- gebels
-
Marcus65 pisze:Cię Bartek chyba coś oszołomiło... Może spaliny z tego dieslaEskapada pisze: 3.5 V6 w Mitsubishi nie powalają osiągami. Zdecydowanie przyjemniej jeździ się 200konnym dieslem 3.2Chyba że mowa jest o trójkach... No, to ja się nie znam.
Pozdro
Marcus
z jednym z eską muszę się zgodzić, moc jaką 3.0 czy 3.5 oferuje w miśku nie jest oszałamiająca, to po prostu tak wychodzi z pojemności, w tym silniku tkwią spore rezerwy mocy i nie ma problemu bez żadnych turbin czy jakiś wynalazków mu dołożyć i to sporo, wystarczy zmienić wałki rozrządu i lekko zmodyfikować program ECU i zamiast 208 możemy mieć do 280,a to jest stosunkowo proste do zrobienia i w miarę tanie
Czwarte serce 

- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
No przecież napisał że 3,2 a takie to tylko w PIII (i w CANTER/FUSO) .Marcus65 pisze:Cię Bartek chyba coś oszołomiło... Może spaliny z tego dieslaEskapada pisze: 3.5 V6 w Mitsubishi nie powalają osiągami. Zdecydowanie przyjemniej jeździ się 200konnym dieslem 3.2Chyba że mowa jest o trójkach... No, to ja się nie znam.
Pozdro
Marcus
Ja tam wolę ropnioka, przebieg krzywej momentu jest zajefajny

Jakiś czas temu zapodałem taki fajny sterownik do DID, dało 220KM, kierownik jak wciśnie to zostaje oskalpowany z przeciążenia

czyli brac zdecydowanie automata?Eskapada pisze:Kupowanie Pajero III generacji z manualną skrzynią to strzał w kolano. W zeszłym tygodniu klientowi naszymu klientowi padło kolo dwu masowe. W aucie z 2001 roku z przebiegiem powyżej 200 tys miało prawo, jest to cześć eksploatacyjna........ za jedyne 4.500 zł + zestaw sprzęgła Exedy za 1400 zł + robota.
ta rada dotyczy też diesli 3.2 ?
- gebels
-
Frolik pisze:czyli brac zdecydowanie automata?Eskapada pisze:Kupowanie Pajero III generacji z manualną skrzynią to strzał w kolano. W zeszłym tygodniu klientowi naszymu klientowi padło kolo dwu masowe. W aucie z 2001 roku z przebiegiem powyżej 200 tys miało prawo, jest to cześć eksploatacyjna........ za jedyne 4.500 zł + zestaw sprzęgła Exedy za 1400 zł + robota.
ta rada dotyczy też diesli 3.2 ?
zwłaszcza
Czwarte serce 

a powiedzcie mi jak wygląda sprawa z pompą wtryskową w Pajero III disel. Bo czytałem, że psuje się to ustrojstwo.