Ustawianie reflektorów głównych GR Y61 po wymianie, jak???
Moderator: Kosiarz
Ustawianie reflektorów głównych GR Y61 po wymianie, jak???
Witam, wymieniłem prawy reflektor główny (bo miałem wstawionego „anglika”, zrobił to pewien warsztat autoryzowany na literę „B”, po stłuczce), jest to manual DEPO i tutaj pytanie jak go ustawić, bo świeci zbyt wysoko?
PZDR
Rybostwor
PZDR
Rybostwor
PZDR
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Re: Ustawianie reflektorów głównych GR Y61 po wymianie, jak?
Jeśli chcesz tak na sztukę to podjedź przodem do ściany i wyreguluj tak by plama światła była miej-więcej na tej samej wysokości co w tym dobrym a najlepiej podjedź na stacje diagnostyczną a tam chyba ustawią
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Podjedz na stacje od przegladow, pewnie z 20 zl i pan Ci pieknie ustawi obydwa.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Reflektory DEPO mają wadę nie zawsze można je ustawić, mechanizmy ustawiania są słabe i nie działają w pełnym zakresie, trzeba samemu pokombinować podkładając pod śruby mocowania do karoserii podkładki niwelujące różnicę i doregulować śrubami do regulowania.Wydaje mi sie, że mają chyba też o jedną regulację mniej. Jeśli kupiłeś też migacze trzeba pokombinowac z żarówkami bo są jakieś dziwne ja chce wsadzić diody żeby nie wymieniać ich zbyt często. Mam je już prawie pół roku i narazie są ok.
Panowie które śruby regulacyjne w reflektorach?
Te z tyłu reflektora?
Bo mocujących jest trzy, dwie do błotnika(koszmar z odkręcaniem) i jedna od frontu(tu podkładać podkładki?)
A pozycję i kierunek pozostawiłem, a jest jeszcze taka nierdzewka od góry z nacięciem philips'a przechodząca przez wy krępowaną rurkę z blaszki nierdzewnej przymocowanej do reflektora, ale nie bardzo rozumiem jej cel i sposób działania.
PZDR
Rybostwor
Te z tyłu reflektora?
Bo mocujących jest trzy, dwie do błotnika(koszmar z odkręcaniem) i jedna od frontu(tu podkładać podkładki?)
A pozycję i kierunek pozostawiłem, a jest jeszcze taka nierdzewka od góry z nacięciem philips'a przechodząca przez wy krępowaną rurkę z blaszki nierdzewnej przymocowanej do reflektora, ale nie bardzo rozumiem jej cel i sposób działania.
PZDR
Rybostwor
PZDR
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Z tego co pamiętam to, śruby regulujace regulują samym lustrem , wiec są w środku lampy podkładki podkładałem pod śruby mocujące do karoserii
Czyli co, mam rozebrać reflektor?eassa pisze:Z tego co pamiętam to, śruby regulujace regulują samym lustrem , wiec są w środku lampy podkładki podkładałem pod śruby mocujące do karoserii
Zdemontować szkło?
W linkulhttp://allegro.pl/reflektor-lampa-nowa- ... 78207.html na zdjęciu jest taka sama jak moja, czy chodzi o te dwa ocynkowane wkręty z tyłu, to one regulują położenie lustra?
PZDR
Rybostwor
PZDR
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
lampy nie ma co rozkręcać podkładki wkładasz na śrubach mocujących reflektor do blachy samochodu miedzy blachą a plastikiem reflektora inaczej nie umiem tego opisać - myślę że jak sam tego nie możesz zrobić to jakiś cwany blacharz samochodowy to zrobi oni specjalizują sie w naprawach tanimi częściami z chin więc pewno często mają takie problemy
Tez mam lampy podroby i sie zastanawialem chwilke nad regulacja. Pod jedna ze srub z tyłu reflektora jest taka dzwna podkladka z zabkami. Nad ta srubka z podkladka sa dwie plasikowe wypustki. Zapierajaz plaski srubokret o jeden z tych wypustow pokrecasz zabkowana podkladke.
Karol L
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Nie wiem z czym Wy macie problemy. Regulacja prosta jak cholera, zakres bardzo duzy i nie ma prawa go braknac. Jak brakuje to auto bite chyba albo co.
Ze ostatnio dosc czesto zmieniam bo jakos prawem seri ciagle tluke, to wiem co mowie. Jak do tej pory nie mialem problemu z poprawnym ustawieniem Depo.
Ze ostatnio dosc czesto zmieniam bo jakos prawem seri ciagle tluke, to wiem co mowie. Jak do tej pory nie mialem problemu z poprawnym ustawieniem Depo.
- w trakcie motania

No właśnie, tylko jest problem jak się reguluje DEPO, a właściwie czym?Marcin-Kraków pisze:Nie wiem z czym Wy macie problemy. Regulacja prosta jak cholera, zakres bardzo duzy i nie ma prawa go braknac. Jak brakuje to auto bite chyba albo co.
Czy tak jak pisze Karol L?
Podłączyłem w wcześniejszym poście link do aukcji na której jest dobra fotka reflektora, tam z tyłu w górnej części są śruby z takimi ząbkowanymi podkładkami, czy chodzi o ruszanie tymi podkładkami czy śrubami?
A auto było bite przodem i naprawiane w ASO (bo to było firmowe auto), ale tam byli tacy magicy, co z lewej wsadzili manuala DEPO, a z prawej automatycznego anglika, a że przegląd techniczny zbiegał się z badaniem na SKP, to jakoś to załatwiali...
PZDR
Rybostwor
PZDR
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Dokladnie tak jak Tutaj kolega napisal. Po to wlasnie jest ta zabkowana podkladka, zeby srubokretem sobie regulowac lampe juz zalozona na aucie.Karol L pisze:Tez mam lampy podroby i sie zastanawialem chwilke nad regulacja. Pod jedna ze srub z tyłu reflektora jest taka dzwna podkladka z zabkami. Nad ta srubka z podkladka sa dwie plasikowe wypustki. Zapierajaz plaski srubokret o jeden z tych wypustow pokrecasz zabkowana podkladke.
- w trakcie motania

Te wciecia w podkladce są po to aby regulować sruborkętem krzyzakowym a nie płaskiMarcin-Kraków pisze:Dokladnie tak jak Tutaj kolega napisal. Po to wlasnie jest ta zabkowana podkladka, zeby srubokretem sobie regulowac lampe juz zalozona na aucie.Karol L pisze:Tez mam lampy podroby i sie zastanawialem chwilke nad regulacja. Pod jedna ze srub z tyłu reflektora jest taka dzwna podkladka z zabkami. Nad ta srubka z podkladka sa dwie plasikowe wypustki. Zapierajaz plaski srubokret o jeden z tych wypustow pokrecasz zabkowana podkladke.

Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
Dzieki wszystkim za pomoc!
Ustawiłem.
Pozdrawiam.
Zamykam wątek.
Rybostwor
Ustawiłem.
Pozdrawiam.
Zamykam wątek.
Rybostwor
PZDR
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r