Pajero II homologacja na ciężarowy. jak przerejestrować

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
sz4kal

Pajero II homologacja na ciężarowy. jak przerejestrować

Post autor: sz4kal » pt gru 21, 2012 9:58 pm

Witam

Jestem w trakcie finalizacji zakupu Pajero II 3D 1995 2.5 TDI wersja z Holandii czyli dziwny dach i tylna klapa. Misiek zarejestrowany na 2 osoby z homologacją na ciężarówkę.

Powiedzcie mi jak wygląda przerejestrowanie, przegląd. Żebym mógł normalnie jeździć jako osobówka a nie jako ciężarówka.

W miśku nie ma tylnej kanapy ale jestem w trakcie poszukiwań, żeby takową zakupić. Auto jest świeżo po przeglądzie, więc pytanie czy będę musiał robić od nowa przegląd czy tylko jakiś wpis czy pieczątka (nie mam zielonego pojęcie jak to wszystko się odbywa). Auto nie ma kratki.

P.S. Misiek mój pierwszy samochód w życiu ;) więc proszę o wyrozumiałość :oops:

Pozdrawiam

krystiannwl

Re: Pajero II homologacja na ciężarowy. jak przerejestrować

Post autor: krystiannwl » pt gru 21, 2012 11:18 pm

troszke wiecej jest z tym roboty. musisz zglosic sie do warsztatu ktory moze przerabiac takie autka (kanapa ,pasy itd) z rachunkie od nich pedzisz na stacje diagnostyczna (tylko okregowa stacja kontroli) tam dostaniesz nowy przeglad tylko pilnuj zeby dolozyli zdjecia i potem do wydzialu komunikacji. mnie tak przeciagneli pare dni temu.

Awatar użytkownika
sz4kal

Post autor: sz4kal » pt gru 21, 2012 11:35 pm

krystiannwl pisze:troszke wiecej jest z tym roboty. musisz zglosic sie do warsztatu ktory moze przerabiac takie autka (kanapa ,pasy itd) z rachunkie od nich pedzisz na stacje diagnostyczna (tylko okregowa stacja kontroli) tam dostaniesz nowy przeglad tylko pilnuj zeby dolozyli zdjecia i potem do wydzialu komunikacji. mnie tak przeciagneli pare dni temu.
No o tym czytałem, że jedna firma co demontuje, później stacja diagnostyczna ... itp. Ale w plotach w mieszkańcach mojego miasta są niejednokrotnie słowa, że trzeba podjechać tam i tam dostać fakturę za zdjęcie kratki, później na stanowisko obok na pieczątkę z przeglądu i do urzędu miasta do pok nr ....

Chciałbym się tylko dowiedzieć jakie Wy użytkownicy Pajero jakie ponieśliście koszty przy re(?)homologacji samochodu.

Awatar użytkownika
sz4kal

Post autor: sz4kal » pt gru 21, 2012 11:36 pm

del

czorcik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: czorcik » sob gru 22, 2012 12:17 pm

Nie przerabiaj na osobowy. Ciężarówka to skarb na potrzeby podatkowe !
Będziesz miał plusa przy ew. sprzedaży.

Jak chcesz bardzo ... to ilość miejsc zmień z 2 na 4 (może i 5 wyjdzie). Ale zostaw w dowodzie wpis ciężarowy :wink:

zandi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zandi » sob gru 22, 2012 12:46 pm

Witam, a jak auto sprowadzone z zagranicy jako cięzarowe to nie była opłacona akcyza czy takowej nie trzeba bedzie zapłacic teraz ???

Awatar użytkownika
sz4kal

Post autor: sz4kal » sob gru 22, 2012 1:17 pm

czorcik pisze:Nie przerabiaj na osobowy. Ciężarówka to skarb na potrzeby podatkowe !
Będziesz miał plusa przy ew. sprzedaży.

Jak chcesz bardzo ... to ilość miejsc zmień z 2 na 4 (może i 5 wyjdzie). Ale zostaw w dowodzie wpis ciężarowy :wink:

O... A mogę mieć 4 osobowe Pajero zarejestrowane na ciężarowe ? To byłoby dobre rozwiązanie.

czorcik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: czorcik » sob gru 22, 2012 2:04 pm

zandi pisze:Witam, a jak auto sprowadzone z zagranicy jako cięzarowe to nie była opłacona akcyza czy takowej nie trzeba bedzie zapłacic teraz ???
Nie, przeróbka już w kraju po rejestracji nic nie zmienia w temacie podatku akcyzowego.

O... A mogę mieć 4 osobowe Pajero zarejestrowane na ciężarowe ? To byłoby dobre rozwiązanie.
Cztero na pewno. Może uda się nawet 5. Jest odpowiedni wzór z którego się wylicza max. ilość miejsc.

Awatar użytkownika
sz4kal

Post autor: sz4kal » sob gru 22, 2012 2:06 pm

Cztero na pewno. Może uda się nawet 5. Jest odpowiedni wzór z którego się wylicza max. ilość miejsc.
Rejestracja na 5 osób chyba nie ma sensu bo i tak nie ma chyba tyle miejsca w Pajero żeby pomieścić 5 osób ;)

Dziękiza fajne wyjaśnienie sprawy :)2 :)2

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » sob gru 22, 2012 2:20 pm

sz4kal pisze:
Rejestracja na 5 osób chyba nie ma sensu bo i tak nie ma chyba tyle miejsca w Pajero żeby pomieścić 5 osób ;)

Dziękiza fajne wyjaśnienie sprawy :)2 :)2
tak zwane gówno prawda :)21 jeżeli to auto zostało teraz sprowadzone to jako ciężarowe może być tylko w wersji z jednym rzędem foteli czyli na 2 os i nie istnieje opcja drugiego rzędu foteli to już nie te czasy :)11 . Aby przerejestrować na osobowe musisz się udać z autem do serwisu gdzie zostaną zamontowane fotele i pasy a następnie na stację diagnostyczną po zaświadczenie i z nim do urzędu . Ale jak ja przerabiałem auto z 5 na 7 osób to na stacji diagnostycznej ani w urzędzie nikt nie wymagał papieru z serwisu . Diagnosta obejrzał auto podbił papier i nie było problemu :)21 Najlepiej podjedź na stację diagnostyczną Okręgowa i zapytaj co od ciebie będą wymagać :)2

czorcik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: czorcik » sob gru 22, 2012 3:01 pm

tak zwane gówno prawda :)21 jeżeli to auto zostało teraz sprowadzone to jako ciężarowe może być tylko w wersji z jednym rzędem foteli czyli na 2 os i nie istnieje opcja drugiego rzędu foteli to już nie te czasy :)11
Proszę nie mylić definicji samochodu ciężarowego w myśl ordynacji podatkowej z innymi przepisami.

krystiannwl

Post autor: krystiannwl » sob gru 22, 2012 5:40 pm

czorcik pisze:
tak zwane gówno prawda :)21 jeżeli to auto zostało teraz sprowadzone to jako ciężarowe może być tylko w wersji z jednym rzędem foteli czyli na 2 os i nie istnieje opcja drugiego rzędu foteli to już nie te czasy :)11
Proszę nie mylić definicji samochodu ciężarowego w myśl ordynacji podatkowej z innymi przepisami.
mozna miec auto cizarowe zarejstrowane na piec osob ale takiego auta nie rozliczysz przy prowadzeniu dzialalnosci bo nie dostaniesz zadnego wpisu w OSK z magicznym haslem VAT 1 2 lub3 a co do ilosci siedzen zarejstrowalem we wtorek turana przerobionego z ciezarowego na piec miejsc. od 06.10.12 pozmienialy sie troche przepisy i musisz miec farkture na przerobienie i przeglad ze zdjeciami.

Awatar użytkownika
sz4kal

Post autor: sz4kal » sob gru 22, 2012 6:32 pm

krystiannwl pisze:
czorcik pisze:
mozna miec auto cizarowe zarejstrowane na piec osob ale takiego auta nie rozliczysz przy prowadzeniu dzialalnosci bo nie dostaniesz zadnego wpisu w OSK z magicznym haslem VAT 1 2 lub3 a co do ilosci siedzen zarejstrowalem we wtorek turana przerobionego z ciezarowego na piec miejsc. od 06.10.12 pozmienialy sie troche przepisy i musisz miec farkture na przerobienie i przeglad ze zdjeciami.

Zdjęcia czego, jak na warsztacie montują kanape ? :)9 śmieszna sprawa ;)

czorcik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: czorcik » sob gru 22, 2012 8:42 pm

mozna miec auto cizarowe zarejstrowane na piec osob ale takiego auta nie rozliczysz przy prowadzeniu dzialalnosci bo nie dostaniesz zadnego wpisu w OSK z magicznym haslem VAT 1 2 lub3
Rozliczysz. Tak jak samochód osobowy. Ograniczenia w vacie, amortyzacja miesięczna.

Autorowi - zapewne nie zależy w tym momencie na zaletach "ciężarówki". Chce mieć tylną kanapę. A to jest możliwe nie zmieniając rodzaju pojazdu i nie ma sensu tego robić, bo kiedyś może komuś zależeć by właśnie kupić ciężarówkę :wink:. A wtedy znów wywali kanapę i będzie magiczne VAT-1.
Zmiana z osobowego na ciężarowy bywa poważnym problemem.

Zdjęcia robi OSK podczas badania dodatkowego na zmiany konstrukcyjne (choć nie jestem pewien czy w tym wypadku są wymagane ... to nie badanie na VAT). Zmiany te muszą być dokonane przez przedsiębiorcę mającego odpowiedni wpis w PDK. Musisz dostać ksero wpisu + FV (rachunek) za usługę. Z takimi papierami do OSK na badanie. Potem do WK.

Poszukaj takiej OSK, gdzie od razu dostaniesz FV na zmiany. Oszczędność czasu, pieniędzy :wink:.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob gru 22, 2012 11:24 pm

jak się to ma do akcyzy i do wezwań z UC?

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » sob gru 22, 2012 11:30 pm

nijak pod warunkiem że auto pozostanie ciężarowe :D akcyze płacimy przy pierwszej rejestracji w kraju :)21 http://auto.dziennik.pl/artykuly/340584 ... cyzie.html

Awatar użytkownika
sz4kal

Post autor: sz4kal » ndz gru 23, 2012 11:13 am

Witam

Czyli reasumując:

Jak już odbiorę Pajero, to kupuje kanapę do tyłu, montuje sobie ją po swojemu cykając przy tym odpowiednie zdjęcia.
Następnie udaję się do OSK i u znajomego załatwiam fakturę na montaż tylnej kanapy oraz
pasów bezpieczeństwa. Kolejnym krokiem jest udanie się do UM w celu przerejestrowania samochodu
na moją osobę i zmianę w dowodzie rejestracyjnym ilość miejsc siedzących na 5 osób. Homologację na ciężarowy
zostawiam w spokoju ? :)

czorcik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: czorcik » ndz gru 23, 2012 11:29 am

1. FV na usługę. "Montaż tylnej kanapy wraz z pasami bezpieczeństwa" (o ile tylne pasy są wymagane dla tego rocznika ? Trzeba spr.).
2. Idziesz na OSK, robią badanie, zdjęcia.
3. Z badaniem i FV idziesz do Wydziału Komunikacji by zmienić zapisy w dowodzie.

Jak ciężarowy - trzeba sprawdzić czy wymagana jest dla tego rocznika kratka/przegroda za ost. rzędem siedzeń. Jeśli jest - a nie będzie diagnosta może się przyczepić.

Zależnie od urzędu mogą być jakieś mniejsze i większe problemy w wydziale komunikacji :)

Rodzaj ciężarowy zostawiasz w spokoju. Podrodzaj również.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”