2.7 rzucił palenie
Moderator: Kosiarz
2.7 rzucił palenie
Witajcie moi panowie, mój terranowski się chyba na mnie obraził, postoi kilka godzin i strasznie ciężko pali, ale jak już zaskoczy tak wszystko jest ok, ciepły pali od strzała.
Wymieniłem filtr paliwa, założyłem przeźroczyste przewody miedzy filtrem a pompą i zaworek zwrotny bo myślę że staruszek już pewnie powietrze gdzieś ciągnie. I dalej zonk, nic się nie zmieniło. Paliwko w przewodach czyściutkie bez sladu bombelków, piany itp. I tu rodzi mi się pytanie, czy pompa wtryskowa może sie zapowietrzyć przez powrót? tam tylko przewodu nie zmieniłem bo mi się zaciski skończyły. A jeszcze, wszystko wydarzyło się nagle. W sobote rano odpalił normalnie, pojechałem do klienta postał 6 godzin i dupa, już odpalić nie mogłem,
jakieś pomysły?
Ps: rok temu pompa była uszczelniana bo ciekła.
Wymieniłem filtr paliwa, założyłem przeźroczyste przewody miedzy filtrem a pompą i zaworek zwrotny bo myślę że staruszek już pewnie powietrze gdzieś ciągnie. I dalej zonk, nic się nie zmieniło. Paliwko w przewodach czyściutkie bez sladu bombelków, piany itp. I tu rodzi mi się pytanie, czy pompa wtryskowa może sie zapowietrzyć przez powrót? tam tylko przewodu nie zmieniłem bo mi się zaciski skończyły. A jeszcze, wszystko wydarzyło się nagle. W sobote rano odpalił normalnie, pojechałem do klienta postał 6 godzin i dupa, już odpalić nie mogłem,
jakieś pomysły?
Ps: rok temu pompa była uszczelniana bo ciekła.
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Re: 2.7 rzucił palenie
może swiece żarowe 

Jak świece nie grzeją to strasznie z rury kurzy no i ciężko rozpalić.
To mogą być świeczki, od samostartu zapala prawie bez problemu. W piątek je wyciągnę i obglądne. W ogóle mi przez głowę nie przeszło żeby je sprawdzić 

Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
nie trzeba wyciagac zeby sprawdzic 

Wiem, można je pomierzyć, tylko ile mają mieć sprawne? 0,9 omha?
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Post do zamknięcia albo moderator niech go wywali, a ja jestem idiotą,
zamiast iść po najmniejszej lini oporu to szukam dziury w całym... urwał się kabel do listwy świec.... Ale mam przynajmniej nowy filterek i piękne przewody paliwowe.

Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
zdarza sie najlepszym
nie przejmuj sie, ja kiedys zmienilem rozrusznik z boscha na hitachi, bo myslalem ze tulejki po roku padly w boschu znowu, a co roku to ja nie bede wymienial, jak juz kupilem hitachi to sie okazalo ze kabel od masy sie poluzowal, dlatego zapalal z fochami.Myke pisze:Post do zamknięcia albo moderator niech go wywali, a ja jestem idiotą,![]()
zamiast iść po najmniejszej lini oporu to szukam dziury w całym... urwał się kabel do listwy świec.... Ale mam przynajmniej nowy filterek i piękne przewody paliwowe.
Niech topic zostanie, przyda się początkującym ku przestrodzeMyke pisze:Post do zamknięcia albo moderator niech go wywali, [...]

pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
za bardzo zaufalem kontrolkom, wszystko sie swiecilo prawidlowo, przekazniki cykaly, ba nawet woltomierz spadal do 11 volt a wredny kabelek dotykal sobie lekko do masy smazac sie i wszystko wygladalo normalnie. a swiece nie pracowaly. Do glowy mi przyszlo tylko zapowietrzenie pompy bo zbiornik cieknie lekko.
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
- BENGI
- Kontaktowanie:
nie przejmuj się
nie myli się tylko ten co nic nie robi

nie myli się tylko ten co nic nie robi

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

- Vouk
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Wredne kabelki dotykające lekko miejsca w których powinny być zamocowane to taki nieciekawy przypadek. Mnie się coś podobnego przydarzyło z oberwanym przewodem od elektrozaworu pompy wtryskowej. Oberwał się tak, że teoretycznie dotykał mocowania, ale przy kręceniu rozrusznikiem od wstrząsów to otwierał zawór to zamykał i wtryski nie dostawały paliwa. Co się nakombinowalem... łącznie z czyszczeniem filtru paliwa.Myke pisze:za bardzo zaufalem kontrolkom, wszystko sie swiecilo prawidlowo, przekazniki cykaly, ba nawet woltomierz spadal do 11 volt a wredny kabelek dotykal sobie lekko do masy smazac sie i wszystko wygladalo normalnie.

Maverick GLS 2.4 '95
Miałem to samo w RR - 2 tygodnie walki z wiatrakami.