Ładowanie akumulatora

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

trzesik

Ładowanie akumulatora

Post autor: trzesik » śr paź 19, 2005 12:33 pm

witam wszyskich!!
od paru miesięcy jestem dumnym posiadaczem niewiasty 1,7 (gażnik) z `95 r. :D
ponieważ jest coraz zimniej moj akumulator podczas rozruchu zaczoł wolniej kręcic (...). Sprawdziłem jakie napięcie mam na aku. podczas pracy silnika i wyszło mi, że mam tylko 12,85 V. chciałbym to poregulować bo jeżdząc na swiatłach ladowanie jest znikome, ale nie wiem jak!!! :(
bardzo prosze o jakies informację w tym temacie doświadczonych niwiarzy :)1
Była NIVA 1,7 + GAZ `95 teraz jest Land Rover Discovery 300 tdi z 1997 r.

Niva'94

Post autor: Niva'94 » śr paź 19, 2005 1:20 pm

Napisz czy 12,8V to było jak silnik chodził na biegu jałowym, czy też na obrotach. Czy podczas tego pomiaru miałeś włączone jakieś odbiorniki?
Jeśli zarówno na niskich jak i wysokich obrotach masz te 12,8V, to zacznij najpierw od sprawdzenia naciągu paska klinowego. Jeśli jest napięty prawidłowo, to podstaw drugi regulator napięcia (zakładam że masz alternator w wersji normalnej, to znaczy z regulatorem niezabudowanym w alternatorze). Jeżeli nadal napięcie nie będzie wyższe, to posprawdzaj połączenia elektryczne: wyczyść, podokręcaj, posprawdzaj czy wszystko połączone zgodnie ze schematem.

No i daj znać o wynikach. Jak nadal będzie źle, to coś doradzimy.

P.s
Zakładam że woltomierz miałeś sprawny.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » śr paź 19, 2005 5:42 pm

tak jest sprawdz tak jak Niva napisal - dobrze radzi, a jak dalej lipa to powiedz czy masz regulator elektroniczny czy mechaniczny. Jak niva 1,7 to zapewne elektroniczny wiec nic z nim nie zrobisz tylko mozesz go wywalic na smietnik, jak mechaniczny to mozna go wyregulowac ale to juz wieksza robota.
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

trzesik

Post autor: trzesik » śr paź 19, 2005 6:35 pm

DZIĘKI ZA SZYBKI ODZEW!!! :D
SZCZEZE MOWIĄC NIE SPRAWDZAŁEM NA WYZSZYCH OBROTACH, ALE SPRAWDZAŁEM NAPRĘŻENIE PASKA I WYGLĄDA NIEŹLE. SPRAWDZE JUTRO JESZCZE RAZ MIERNIKIEM I DAM ZNAC.
CO DO REGULATORA TO BYŁEM DZISIAJ U ZNAJOMEGO, KTORY PROWADZI SKLEP LADY I NIE MOGLISMY GO ZNALESC. MAM MODUŁ NA BŁOTNIKU I NIC WIECEJ TAKIEGO NIE WIDZE - CHYBA ZE GDZIES INDZIEJ GO SCHOWALI. PODEJRZEWAM ZE NIESTETY MAM W ALTERNATORZE.
TYLE WIEM NA CHWILE OBECNA. DAM ZNAC JAK SPRAWDZE RESZTĘ.

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » czw paź 20, 2005 12:08 am

Mialem podobnie, po dodaniu gazu swiatla rozswietlaly sie zupelnie jak w maluchu :) Pomoglo porzadne wyczyszcenie masy z baterii do budy za pomoca papieru sciernego i drucianej szczotki. Polecam.

PS. Czy w kazdej Nivie masa idzie tylko do budy, i to w miejscu gdzie jest male zaglebienie i zbiera sie woda??

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw paź 20, 2005 9:55 am

w kazdej
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

trzesik

Post autor: trzesik » pt paź 28, 2005 1:55 pm

czesc!!
Petercapri!!! wielkie zrobiłem jak kazałeś i ładowanie wruciło do normy. wielkie dzieki. Taki banał, a ja doszukiwałem sie jakis gorszych uszkodzeń. jeszcze raz wielkie dzieki tobie i całej reszcie, która chciała mi pomóc.
:))

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”