szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Dandan,krzyżak które przedstawias to oryginał.U mnie taki byl zamontowany.Po wymianie krzyżaka nic z wyważeniem wału nie powinno sie zmienić.
Może nie,może tak.
Ocenisz po jeździe próbnej.
Ocenisz po jeździe próbnej.
Czy są jakieś pasujące pasy bezpieczeństwa do nivy z innych samochodów, brakuje mi jednego zaczepu do pasów z tyłu i właśnie rozlatuje się zaczep pasażera z przodu? Na alledrogo tylko komplety i w nieprzyjaznej cenie.
I już nie jestem pewny jakie powinny być w nivie, albowiem inny zaczep jest na przodzie (szeroki trzpień z dużym prostokątnym oczkiem) a inny z tyłu (wąski trzpień z małym prostokątnym oczkiem).
I już nie jestem pewny jakie powinny być w nivie, albowiem inny zaczep jest na przodzie (szeroki trzpień z dużym prostokątnym oczkiem) a inny z tyłu (wąski trzpień z małym prostokątnym oczkiem).
- kulkagsx1200
szybkie ppyatanie :
co to qwa jest

odpowie ktos?
co to qwa jest

odpowie ktos?
jeepniety 
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Bmw r100gs gejos

-
- jestem tu nowy...

"Na chooj ci ta niva?Janusza yaris pali 4 na 100"
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Może nasza myśl techniczna- nie wstawię nowego, wstawię drugi równie zjebany jak stary, a że nadal nie robi to dołożę jeszcze kilka 

miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
- kulkagsx1200
o qwa , sory koledzy nie zwrucilem uwagi ze na nivce to wstawiam 

jeepniety 
Bmw r100gs gejos

Bmw r100gs gejos

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Wstęp.
W nowych nivach - tych robionych od 2009/10 wały od skrzynki do mostów mają przeguby
homo(tfu)kinetyczne. Podobno daje to duże zmniejszenie wibracji skrzynki, cisze, większą
trwałość i wogóle jest cacy.
Pytanie.
Czy do starej nivy (sprzed 2009 ) da się to założyć w miejsce oryginalnych wałów?
Czy też mocowanie jest jakieś drastycznie inne.
W nowych nivach - tych robionych od 2009/10 wały od skrzynki do mostów mają przeguby
homo(tfu)kinetyczne. Podobno daje to duże zmniejszenie wibracji skrzynki, cisze, większą
Pytanie.
Czy do starej nivy (sprzed 2009 ) da się to założyć w miejsce oryginalnych wałów?
--
MarcelS
MarcelS
Witam,nie wiem czy tak powinno być chodzi o ciśnienie oleju.Tzn.Na wolnych obrotach ciśnienie pokazuje zero jak tylko dodam gazu wraz z obrotami silnika ciśnienie rośnie.Czy to normalne,czy coś jest nie tak?
- silverstone
-
Jak kupisz, będziesz wiedziałmarcels pisze: .....

1,6 '92, 1,7i '98.....
- silverstone
-
No zero to nie powinno być. Prawidłowe ciśnienia masz w KSIĄŻCE.lukaszb8 pisze:Witam,nie wiem czy tak powinno być chodzi o ciśnienie oleju.Tzn.Na wolnych obrotach ciśnienie pokazuje zero ...
Proponuję poczytać

1,6 '92, 1,7i '98.....
Powinno być 3,5-4,5. Ciśnienie sprawdź manometrem, wkręcając zamiast czujnika.lukaszb8 pisze:Witam,nie wiem czy tak powinno być chodzi o ciśnienie oleju.Tzn.Na wolnych obrotach ciśnienie pokazuje zero jak tylko dodam gazu wraz z obrotami silnika ciśnienie rośnie.Czy to normalne,czy coś jest nie tak?
Niva `88 1.6 zagazowana
Sprawdź ciśnienie manometrem, jak jest dobre to trzeba wyskalować zegar, instrukcja jest gdzieś tu, teraz mam zaciemnienie umysłuWitam,nie wiem czy tak powinno być chodzi o ciśnienie oleju.Tzn.Na wolnych obrotach ciśnienie pokazuje zero jak tylko dodam gazu wraz z obrotami silnika ciśnienie rośnie.Czy to normalne,czy coś jest nie tak?

Niva 1.9D Ironman 2" Kumho KL-71 29''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
silverstone pisze:Jak kupisz, będziesz wiedziałmarcels pisze: Miłośnik nivy - bez nivy.![]()
![]()
Wiem. Tylko do nivy przymierzam się od 2 lat. W międzyczasie żona dała bana /*najpierw dom kupujemy!!!*/
Teraz temat wrócił

Nivy M ki są na razie daleko poza zakresem i zastanawiałem się nad zakupem bieżącej wersji i powolnym upgradem.
Poza tym już mnie trzęsie jak mi okazje na all() przechodzą koło nosa. Więc żeby nie trzęsło to sobie
przynajmniej czytam i pytam.
--
MarcelS
MarcelS
Poza samą możliwością przykręcenia,trzeba by jeszcze zerknąć,jak w tym nowym rozwiązali kompensację długości.marcels pisze:Wstęp.
Pytanie.
[img]http://www.el_mamuto_diving.republika.pl/Niva/pic/niva%20lada%204x4%20new%207.jpg[/img]
Zależy,czego szukasz.lukaszb8 pisze:Witam,nie wiem czy tak powinno być chodzi o ciśnienie oleju.Tzn.Na wolnych obrotach ciśnienie pokazuje zero jak tylko dodam gazu wraz z obrotami silnika ciśnienie rośnie.Czy to normalne,czy coś jest nie tak?
Ja np. chętnie nabyłbym taką z powiedzmy lat 2008-2009 z zerowym ciśnieniem oleju a najchętniej z rozwalonym przez korbowód blokiem silnika,żeby zaoszczędzić czasu.Z połamaną skrzynią lub mostami.
Oczywiście po stosownej korekcie ceny.

------------------------------------------------------------------------------------------
Zanim zdecydowałem się na kapitalkę w dużym fiacie,zerowe ciśnienie oleju miałem w czasie jazdy do 1,5tys obr.,nie zatarł się.UAZy permanentnie jeździły na świecących lampkach oleju.
Można i tak.
------------------------------------------------------------------------------------------
Ale jeśli chcesz kupić sprawny samochód za normalne pieniądze,to ma być ciśnienie,jak pisali Koledzy.
Do okazji z all() musisz nabrać dystansu,niestety.

Mercels dobry temat poruszył,bo nowe wały też mnie kuszą.Ale patrze na obrazek nówki na podnośniku i cos mi mówi,że flansza reduktora jest inna.Może się myle,a flanszy tylnego mostu zdjęcie nie pokazuje.
I ciekawe,ile ponad tysiąc złotych taki nowy wał kosztuje 

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dla mnie na allegro są 'okazje' - jeżeli sprzedającym jest firma 'Auto komis Zdzichu and Synowie CO'.dandan pisze: Do okazji z all() musisz nabrać dystansu,niestety.
Zwłaszcza jak sprzedają " rocznik 93, szóste auto w rodzinie niewidomego dziadka prawnika,
który używał go do jeżdżenia po ogródku, przebieg 20 tkm, napędy super sprawne itp"
Od takich się trzymam z dala.
A prawdziwe okazje - to kiedy pojawiają się nivki forumowe (takie jak ta niebieska była

bo wtedy na forum mogę sobie sprawdzić historię samochodu. Widać tedy co przy aucie było
robione, jaka jest dbałość właściciela o pojazd, jak mocno była ciorana itp.
I to historia często na kilka lat wstecz.
--
MarcelS
MarcelS
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
kompensacja długości jest na przegubie.dandan pisze:Poza samą możliwością przykręcenia,trzeba by jeszcze zerknąć,jak w tym nowym rozwiązali kompensację długości.marcels pisze:Wstęp.
Pytanie.
[img]http://www.el_mamuto_diving.republika.pl/Niva/pic/niva%20lada%204x4%20new%207.jpg[/img]
warto zaznaczyć, że należy dbać o szczelność osłon przegubów. Jeśli dostanie się tam błoto lub woda po brodzeniu w jeziorach to szybko ulegnie zniszczeniu (jeśli go nie oczyścić przesmarować)
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
- Marek D.
-
Raz - Tu masz flansze na reduktorze i mostach na 6 śrób, przy krzyżakach 4 - znaczy flansze do wymiany.
Dwa - Zapasowy krzyżak kosztuje tyle co dwie paczki fajek i zajmuje tyle miejsca co jedna - po cholerę to komplikować? do tego szybciej wymienisz cztery krzyżaki niż w tym jedną osłonę gumową (manszete) - szczególnie w warunkach polowych
Trzy - na asfalcie czy szutrówce będzie na pewno dużo lepiej, ale do czochrania podłogą w koleinach czy zamarzniętym śniegu to to się nie nadaje - po drugiej wtopie szlak manszety trafi i śruciny będą smarowane mieszaniną piachu, żwiru, wody, grafitu i kijanek - No gatunkowej stali od Krupa to tam ruskie raczej nie dali
Spytaj Svensona ile zajęło mu zdegradowanie homokinetyka między skrzynią a reduktorem
- dni? A stary krzyżak 20 lat chodził bez smarowania 
Dwa - Zapasowy krzyżak kosztuje tyle co dwie paczki fajek i zajmuje tyle miejsca co jedna - po cholerę to komplikować? do tego szybciej wymienisz cztery krzyżaki niż w tym jedną osłonę gumową (manszete) - szczególnie w warunkach polowych

Trzy - na asfalcie czy szutrówce będzie na pewno dużo lepiej, ale do czochrania podłogą w koleinach czy zamarzniętym śniegu to to się nie nadaje - po drugiej wtopie szlak manszety trafi i śruciny będą smarowane mieszaniną piachu, żwiru, wody, grafitu i kijanek - No gatunkowej stali od Krupa to tam ruskie raczej nie dali

Spytaj Svensona ile zajęło mu zdegradowanie homokinetyka między skrzynią a reduktorem

-
-
he he dobre te 3 punkty były 
Na pewno każdy da sobie spokój

Na pewno każdy da sobie spokój

Witam
Mam problem dotyczący pompy paliwa aa dokładniej nie wiem jaką zamówic:) mam taką http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c87 ... 6887d.html ale na stronie jacars'u nie ma zdjęcia tych pomp a są 2 http://jacars.pl/uklad-paliwowy-c-4_157.html może ktoś pomoże
Mam problem dotyczący pompy paliwa aa dokładniej nie wiem jaką zamówic:) mam taką http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c87 ... 6887d.html ale na stronie jacars'u nie ma zdjęcia tych pomp a są 2 http://jacars.pl/uklad-paliwowy-c-4_157.html może ktoś pomoże
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Bo nie wszystko, co mozna znaleźć na rosyjskich forach, oraz w sklepach - jest praktyczne
Trzeba z rezerwą do pewnych wynalazków podchodzić, a nie przyjmować jako objawienie i skok technologiczny - do przodu
Taaa
A już się grupowe zamówienie, szykowało

Trzeba z rezerwą do pewnych wynalazków podchodzić, a nie przyjmować jako objawienie i skok technologiczny - do przodu

Taaa

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
pozwolę sobie uściślić.Krzysiek-74 pisze:Bo nie wszystko, co mozna znaleźć na rosyjskich forach, oraz w sklepach - jest praktyczne![]()
wały na przegubach to rewelacyjne rozwiązanie, ale jeśli nie topimy ich w błocie.
jeśli ktoś lubi w błocie taplać się , należy pozostać przy starych wałach, a zaoszczędzone pieniądze włożyć w ich remont i wyważenie.