szybkie pytanie-szybka odpowiedz

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

kamiloskop

Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz

Post autor: kamiloskop » śr paź 24, 2012 11:38 pm

niestety dziecko już było w 4 sklepach części żuk fiat nysa lada i nie ma.
w 2 powiedzieli mi ze czegoś takiego nie ma w ogóle w sprzedaży.
Z ciekawości pojechałem do kumpla który ma 1.7 mpi i nie ma czegoś takiego u siebie tez !!
Dziś byłem w terenie od razu po wymianie simmeringa z ruskiego na corteco i niby jest ok ale dokładnie obadam rano.
Kolego cerber mam niwke od nowości i nie było tego nic wcześniejszy właściciel nie robil ale ja muszę zrobić.

dandan

Post autor: dandan » czw paź 25, 2012 4:23 pm

Kurna-ż!
Do tokarza,na złom-od żuka,bmw,fiata,kopaczki do kartofli,z mostu czy skrzyni- bez znaczenia.Oczywiście nie z zacisków czy cylinderków hamulcowych,jak wstawiłeś wcześniej link.
Jak dziury w moście nie ma,to wywiercić,nagwintować i wkręcić to,co kupisz.A jak kupisz wciskany,to go nagwintujesz i wkręcisz.Albo wspawasz.
Tylko ma być nie otwarty sam nypelek a kompletny z kapturkiem.
Albo jak zechcesz,to pociągniesz sobie odpowietrzenia wysoko do samego dachu...

Nie masz nikogo kumatego w realu (nie sklepie),kto Ci pokaże,pomoże? :)16
Normalnie dzień urlopu wezmę i pojadę. :evil:
Następny post ma być,że wszystko porobione !! :)2 :lol:

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » czw paź 25, 2012 7:38 pm

witam !!
dziękuje za dobre słowo :lol:
bylem na złomie znalazłem ale niestety wszystko już zgniłe konkretnie.
nie widziałem jak to wygląda i dlatego te moje pytania,
Zajrzałem z przodu do mostu i już wiem.
http://allegro.pl/odpowietrznik-skrzyni ... 54949.html
Spokojnie dam sobie rade z gwintowaniem itp.
dziękuje za zainteresowanie i pomocne słowa plus cenne wskazówki.

ttr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ttr » pt paź 26, 2012 6:57 am

Może zamiast wstawiać odpowietrzniki takie jak są w oryginale lepiej od razu wyprowadzić odpowietrzenie pod maskę ?
Tak jak to jest opisane tutaj http://www.ladaniva.co.uk/baxter/resour ... athers.pdf
Niva 1.7i '96

Awatar użytkownika
kozaczos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kozaczos » pn paź 29, 2012 10:40 pm

Jakim kluczem odkręcić koło pasowe? Mierzę nakrętkę i śruba ma 39mm.... w sklepach dostać można 38 lub 41.... czy po prostu nastawnym jakimś? Lepiej nasadką z grzechotą dojść czy płaskim jakimś?

Pytanie dodatkowe: czy wystarczy zapiąć bieg i ręczny żeby odkręcić tą nakrętkę? Czy od razu nasadkę do udaru zanabyć i uderzeniem to potraktować?

P.S.
Rozrząd trzeba wymienić no a przez wydech się nie da... znaczy ja nie potrafię ;)
Łada Niva 1,6 benzyna + gaz '90

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt paź 30, 2012 7:52 am

Łukasz.

Klucz 38. Ja używam tego typu: http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i- ... 38-mm.html

Niski bieg, klin pod koło i troche siły i godności :)2 :)14 . Wystarczy, żeby odkręcić nakrętkę :wink:

Jak bedziesz kupował manele do rozrządu, to zwróć uwagę na ich jakość, lub oryginał sobie zawinszuj. 8)

Są problemy z "bananami" napinacza. Guma wytrzymuje bardzo krótki dystans, kruszy się i wpada do michy. Potrafi skutecznie znokautować pompę ( brak ciśnienia) i jest zabawa. Nie wspominając o "rozluźnionym" rozrządzie ,co w najlepszym wypadku się objawiać będzie grzechotaniem wspomnianego, a w najgorszym przeskoczy sobie łańcuch i remont silnika :-? !!

Pozdrawiam. PS.- Jak maleństwo ?? :D

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » wt paź 30, 2012 9:29 pm

cerber67 pisze:
kamiloskop pisze:panowie odpowietrznik tylnego mostu gdzie się znajduje (jakieś foto prosze) :)9
szukałem u siebie i niestety nie mam go a zaspawywany nie był gdyż auto jest od pierwszego właściciela leśnika który nie ruszał tego !!
Obrazek

Tutaj z nałożonym wężykiem odpowietrzającym.
kolego możesz zdradzić trochę szczegółów tego czerwonego cacka które wzmacnia reduktor ?

Awatar użytkownika
kozaczos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kozaczos » wt paź 30, 2012 10:39 pm

Dzięki. Zastanawiam się czemu od razu do Ciebie Krzysiek nie dzwoniłem. Zakupy zrobiłem w Jacarsie no więc chyba empirycznie sprawdzę jakość zakupionego kompletu. A jak klucz dostanę to z Młodym za wymianę rozrządu się zabiorę... Roczek skończył wczoraj więc pierwsze poważniejsze prace może zacząć wykonywać :) pzdr i jeszcze raz thx
Łada Niva 1,6 benzyna + gaz '90

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » wt paź 30, 2012 10:47 pm

To jeden z wielu "systemów" poprawiających fabrykę. W tym wypadku chodzi o zawieszenie reduktora.
Więcej np. tu http://www.ladaniva.co.uk/baxter/Galler ... index.html
Co do zdjęcia, to opis był do innej fotki.
Niva `88 1.6 zagazowana

Awatar użytkownika
xanderagb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: xanderagb » czw lis 01, 2012 1:24 pm

czy rozrząd do 1,7Mpi różni się czymś (długość łańcucha, ilość zębów w zębatkach, itp. ) od rozrządu do 1,7i ? ktoś zakładał może kompletny zestaw rozrządu do 1,7 Mpi, wykorzystując do tego celu zestaw do silnika 1,7 , zamieniając tym samym hydrauliczny napinacz na mechaniczny??

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw lis 01, 2012 4:54 pm

Xanderagb,nie jestem pewny ale od 1.7i do1.7MPi nie bedzie pasował.W 1.7i jest dwurzędowy łańcuszek,a w 1.7MPi jednorzedowy.1.7i nie ma czujnika położenia wałka rozrządu,a 1.7MPi taki czujnik ma i odczyt jest z koła zebatego wałka rozrządu.Do koła jest przymocowany kawałek metalu i mija się on na milimetr z czołem czujnika.Wiem,że same koła do MPi są bardzo drogie,a cały zestaw kosztuje koło 500zł,bez napinacza.Rozrząd jest za poważną sprawą żeby coś z nim kombinowac,a możliwe że i inne są fazy rozrządu.Jednak niech inni sie wypowiedzą.Ja bym w takie przeróbki się nie bawił.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw lis 01, 2012 5:04 pm

Jeszcze o jednej rzeczy zapomniałem,że w 1.7MPi jak jest wyłączony silnik i zdjeta pokrywa zaworów to łańcuszek "wisi dosłownie jak flak".Też już myślałem o wymianie ale zdziwiło mnie żeby po 25tyś.km?Dopiero potem skumałem,że napinacz hydrauliczny spełnia w tym rozwiązaniu bardzo ważną role.Chyba,że jest juz tak lużny łańcuszek,że słychać go że po czymś trze-wtedy należy go wymienić.Prawdopodobnie rozrząd oryginalny w MPi powinien wytrzymać nawet do 80tyś.km,ale powtarzam-prawdopodobnie.

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » czw lis 01, 2012 8:16 pm

cerber67 pisze:To jeden z wielu "systemów" poprawiających fabrykę. W tym wypadku chodzi o zawieszenie reduktora.
Napisałbyś lepiej co dobrego wnosi w praktyce to ustrojstwo, poza tym że jest czerwone :)21 :)21 :)21
1,6 '92, 1,7i '98.....

Sli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sli » pt lis 02, 2012 6:45 pm

Jaki akumulator do Nivy 1.6 z 93 roku?
Mam 3 letni akumulator, niby za duzo nie uzywany ale chyba jest juz slaby i jak nivka postoi troche to nie odpala, po wlozeniu z innego odpala bez problemu.
55Ah czy 62Ah mam oryginalny alternator.

2Kółka

Post autor: 2Kółka » sob lis 03, 2012 1:45 pm

Janusz73 pisze:...Prawdopodobnie rozrząd oryginalny w MPi powinien wytrzymać nawet do 80tyś.km,ale powtarzam-prawdopodobnie.

:)21 :)21 :)21

Aleś mnie ubawił w ten sobotni dzionek :)21

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob lis 03, 2012 5:41 pm

2Kółka,a dlaczego miałby nie wytrzymać?Jak wymieniany jest olej w pore to może i wytrzyma.To rozwiązanie rozrządu w 1.7MPi jest bardzo podobne jak w jednym nowoczesnym silniku motocyklowym Hondy i w tym silniku rozrząd "przeżywa" silnik.Obroty są wyższe niż w Nivie i nie wymaga żadnej obsługi.W 1.7MPi łańcuszek napedza tylko wałek i pompe oleju wiec obciążenia nie są duże.Jak miałem FSO1500 jeszcze z silnikiem Fiata to rozrząd mi wytrzymał prawie 70tys.km,tylko fakt że tam był podwójny łańcuch,nie było żadnych ślizgów,ani napinaczy i była dysza z której wydobywał sie olej pod ciśnieniem i smarował łańcuch.2Kólka niech nawet rozrząd w MPi wytrzyma 50tyś.km to też będzie dobrze.Swoja przejechałem juz 30tyś.km i jest cisza,nic nie trze,nie dzwoni.

2Kółka

Post autor: 2Kółka » sob lis 03, 2012 7:39 pm

Nie no, mnie bardziej chodziło o to, że po 200 tys.km to dopiero trzeba się zastanawiać, gdzie on w ogóle jest :)21

Co wy macie z tymi rozrządami, w niektórych silnikach na pasku manual podaje 60, 80 tysi.

Fakt, że te płozy ślizgowe się sypią, ale to moim zdaniem wina tego, że importerzy jakąś .ujnię z grzybnią sprzedają z ukraińskiej w najlepszym razie manufaktury, co obok oryginału nawet na półce nie leżała :)11

I te czujniki wałka się sypią rzeczywiście, ja nie wiem, jak ruskie te cewki zwijają :)21

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz lis 04, 2012 5:06 am

2Kółka ja mam na myśli tylko oryginalne części rozrządu.Z tymi podróbami masz racje.Jeżeli chodzi o pasek to ten przebieg jaki podaje instrukcja przeglądów to jest jakby forma gwarancji,ze cały układ napędu rozrządu (pasek,rolka,rolki,pompa wody) ten przebieg wytrzymają.Można jezdzić dalej ale może być wielkie zdziwienie.Znam przypadki swoich kolegów którzy kupili piękne auta w Niemczech,ponoć dziadek takim autem tylko w niedziele jezdził.W książce serwisowej napisane i podbita pieczątka,że rozrząd był wymieniany 20tyś.km wczesniej.Kolega pojezdził dwa tysiące kilometrów i nagle pękł pasek rozrządu.I jak to odebrać kogo za to winić?Niemcy nauczyli się przekrętów od Polaków i nawet dobrze to im wychodzi.

2Kółka

Post autor: 2Kółka » ndz lis 04, 2012 12:42 pm

Janusz73 pisze:2Kółka ja mam na myśli tylko oryginalne części rozrządu.Z tymi podróbami masz racje.Jeżeli chodzi o pasek to ten przebieg jaki podaje instrukcja przeglądów to jest jakby forma gwarancji,ze cały układ napędu rozrządu (pasek,rolka,rolki,pompa wody) ten przebieg wytrzymają.Można jezdzić dalej ale może być wielkie zdziwienie.Znam przypadki swoich kolegów którzy kupili piękne auta w Niemczech,ponoć dziadek takim autem tylko w niedziele jezdził.W książce serwisowej napisane i podbita pieczątka,że rozrząd był wymieniany 20tyś.km wczesniej.Kolega pojezdził dwa tysiące kilometrów i nagle pękł pasek rozrządu.I jak to odebrać kogo za to winić?Niemcy nauczyli się przekrętów od Polaków i nawet dobrze to im wychodzi.

A to jest akurat proste. Kolegę. Ponieważ popełnił grzech zaniedbania, nie zmieniając rozrządu po zakupie.

Wiadomo, że wszystkie sprowadzone auta są po siedemdziesięcioletnichniepalącychdziewicach, jeżdżone tylko w niedzielę do kościoła :)21

Książek serwisowych ci na alleooo dostatek :lol:

A my teoretyzowaliśmy o fabrycznie złożonym silniku.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob lis 10, 2012 6:56 am

Panowie jakaś usterka wyskoczyła w mojej Nivie i może ktoś z Was miał taki problem.Po dłuzszej,szybkiej jezdzie włącze na luz i jak auto zwalnia to przy prędkości około 10km/h jest takie ciche rytmiczne popukiwanie wydobywające sie gdzies z okolicy reduktora.I co najgorsze to nie zawsze występuje.Co to może być?Krzyżaki sprawdzałem,nie wykazują luzu i zatarte nie są bo smaruje je okresowo.Podniosłem tylke koło i obkręcając nim nie zlokalizowałem żródła stuków.Na co jeszcze zwrócic uwage?Dodam jeszcze,że tydzień temu jak jechałem,to na równej drodze przez chwile dżwignie od reduktora wpadły w takie drgania,że sie wystraszyłem,teraz nie drżą ale na luzie coś popukuje.W czasie jazdy na biegu jest wszystko w porządku.Olej w reduktorze jest.Prosze o porady.

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » sob lis 10, 2012 4:31 pm

a gumowy przegub ? ok ?

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob lis 10, 2012 5:01 pm

Kamiloskop jutro go sprawdze i wyciągam tylny wał.

dandan

Post autor: dandan » ndz lis 11, 2012 2:04 pm

Janusz,to,że smarowany krzyżak-nie znaczy,że króryś jego czop nie jest zatarty.
Luzu nie będzie,ale sprawny też nie będzie.
Usterkę stwierdzisz najłatwiej po odmontowaniu danej strony wału od flanszy reduktora lub mostu,co jest jednak upierdliwe i przez większość pomijane.
A dźwigienki reduktora bez luzu? Może to one zaczynają?
Itp,itd. :D

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz lis 11, 2012 8:16 pm

Dandan jak najbardziej to był krzyżak przy samym reduktorze od tylnego wału.Wykonanie tych rozwidlonych końcówek ma wiele do życzenia.Tak,zatarł sie jeden czop.U mnie wystepuje krzyżak 71.5x28 inni podają 72x28.Martwi mnie to,miseczki nowego krzyżka wcisnełem praktycznie ręką (a to pierwsza rozbiórka wału w tym samochodzie) i nie ma tak jak w dużym fiacie i Polonezie segeerów o róznych grubościach.Musiałem je troche dotrzeć na papierze bo tak zaciskały krzyżak,że on bardzo ciężko pracował.Ogólnie nie lubie takich przeróbek.

dandan

Post autor: dandan » ndz lis 11, 2012 11:05 pm

Z tymi segerami i krzyżakami to jest faktycznie...
Jakoś tej firmy (oglądając na stole)w miarę spodobały mi się.
http://img05.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2776696563
Zobaczę ile mi wytrzymają na samochodzie.

Jak zamontujesz swój wał po naprawie,oceń czy nie trzeba będzie wyważać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”