silnik do nivy
Moderator: Albert_N
- cordoba_2004
-
Re: silnik do nivy
zapytam z ciekawości sam to będziesz przekładał czy zlecisz komuś ?
jeśli zlecisz komuś to uważaj ostatnio był tu wątek o przekładaniu zdaje się że nawet silnik citroenowski .......
jeśli zlecisz komuś to uważaj ostatnio był tu wątek o przekładaniu zdaje się że nawet silnik citroenowski .......
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
- bartekbp01
-
Mój kolega wmotał do Samuraja silnik z opla omegi razem ze skrzynią.
poj 2.0l 115KM i wielo punktowy wtrysk
moim zdaniem silnik rewelacja duży moment obrotowy świetna kultura pracy i moc której nie brakuje
moim zdaniem silnik rewelacja duży moment obrotowy świetna kultura pracy i moc której nie brakuje

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

Jeszcze żadna obca reka nie grzebała przy mojej Nivencji i tak pozostaniecordoba_2004 pisze:zapytam z ciekawości sam to będziesz przekładał czy zlecisz komuś ?

wydaje mi sie ze najlepiej pozyskac cały pojazd dawce i z niego szabrowac co sie da , potem skorupe na szrot

Sam silnik nie wystarczy zwłaszcza przy dieselu , osprzetu jest masa, a on kosztuje

Na dzisiejszej 1 rundzie TRIAL4X4 Jaworzno , oglądałem co i jak by zmotac i wiele opcji
Benzyniaki daja zrywność i brutalna siłe , ropniak moment i precyzje , ale kazdy jak złapał plusa to zaraz dwa minusy

tak ale elektroniki sporo , a to z terenem raczej słabo współgrabartekbp01 pisze:Mój kolega wmotał do Samuraja silnik z opla omegi razem ze skrzynią.
- cordoba_2004
-
Nie no masz rację że silnik chcesz pozyskać razem z samochodem dawcą. Skoro sam wszystko robisz to wiesz wszystko o tym i taka droga jest jaknajbardziej prawidłowa.
A co do elektroniki to nie bój się jej aż tak dobry miernik w łapę i do roboty a co się przy tym nauczysz to twoje a jaka satysfakcja - gwarantowana.
Nie wiem jak inni ale ja polecam silniki grupy vw
prosta konstrukcja - części w śmiesznych cenach i mimo wszystko moim skromnym subiektywnym zdaniem chyba lepsze niż grupy PSA
ale sam wybierzesz swoja drogę
A co do elektroniki to nie bój się jej aż tak dobry miernik w łapę i do roboty a co się przy tym nauczysz to twoje a jaka satysfakcja - gwarantowana.
Nie wiem jak inni ale ja polecam silniki grupy vw

ale sam wybierzesz swoja drogę

Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
A ja do Nivy polecam silnik od Nivy. Praktycznie zero przeróbek i mocy wystarczy. Tylko ma mieć te kuce . 

"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
- poborcapodatkowy
Nie psuj zabawyJanek 44 pisze:A ja do Nivy polecam silnik od Nivy. Praktycznie zero przeróbek i mocy wystarczy. Tylko ma mieć te kuce .

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
no ja tak własnie zrobilem (bowiem zakupiłem sam silnik od xantii 1,9TD wyrwałem go z kompletnym osprzetem za 6 stówek) no i potem kalkulujac ile musze do tego dołozyc postanowiłem kupic polda 1,9 za 5 stówek , jeszcze go troche pomeczyłem (bo OC wazne było jeszcze przez 3 miechy potem jeden miech bez no a teraz idzie jesien wiec trzeba brac sie cała para za kończenie nivki) a pold po trochu wypatroszonywydaje mi sie ze najlepiej pozyskac cały pojazd dawce i z niego szabrowac co sie da , potem skorupe na szrot![]()
Sam silnik nie wystarczy zwłaszcza przy dieselu , osprzetu jest masa, a on kosztuje![]()

Wolał bym TD , KUGEL ma 2,100 TD bardzo bardzo zachęcające
, ale chyba bedzie to poldas

a ja bym proponował jednak cos z cytrynki badz peugeociaka w koncu blok mocowania wszytsko to samo tyle tylko dołozone tiuboSvenson pisze:Wolał bym TD , KUGEL ma 2,100 TD bardzo bardzo zachęcające![]()
- poborcapodatkowy
A późniejsze uturbianie zwykłego ponoć skomplikowane i nieopłacalne 

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- poborcapodatkowy
U niego chyba Renault, to to samo co w PSAch?Svenson pisze:Wolał bym TD , KUGEL ma 2,100 TD bardzo bardzo zachęcające![]()
Plan minimumSvenson pisze:ale chyba bedzie to poldas

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
jak by nie było szukam taniego TD ale z mocą i pasownego w bude
Wiec dlatego proponuje od razu szukac 1,9Td z jakiegos rozbitka itp a silnik 1,9D z polda moze słuzyc w razie awarii jako dawca czesci bo wiekszosc rzeczy to samo ,ale te silniki nparawde twarde sa wiec trzeba nie lada byc rzeznikiem aby zameczyc (chyba ze umyslnie)poborcapodatkowy pisze:A późniejsze uturbianie zwykłego ponoć skomplikowane i nieopłacalne

- poborcapodatkowy
To szukaj 1.9 td, jakiego Maxers ma 
(to do Svensona było
)

(to do Svensona było

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
http://moto.allegro.pl/item743254190_lada_niva.html
ten od polda pasuje jak ideał (a ten moj niewiele sie rózni praktcyznie ) a co do tego z aukcji dostrzegłęm w nim piersza niedogodnosc albo ja slepy jestem (nie posiada wentylatora )
ten od polda pasuje jak ideał (a ten moj niewiele sie rózni praktcyznie ) a co do tego z aukcji dostrzegłęm w nim piersza niedogodnosc albo ja slepy jestem (nie posiada wentylatora )

Tak ale jak kupie dawce cytryne z TD mam wszystko poza skrzynia , bo oryginał nie podejdzie i przełożenia razej inne ( spotkałem sie z opinią ze takie same ) a dać 250 czy wiecej PLNów za kota w worku :/
PS. wentylatora nie ma , albo miedzy atrapą a chłodnica
PS. wentylatora nie ma , albo miedzy atrapą a chłodnica

tez da rade tylko musisz przełozyc wałek sprzegłowy oraz obudowe skrzyni(ten dzwon) od polda .poniewaz wałek jest dłuzszy no a obudwoe aby pasowało mocowanie (i nie motac sie z przykreacniem przez blache)
Przykro mi , znów rozwieje wasze nadzieję. Skrzynia od benzyny nie za bardzo nadaje się do silnika wysokoprężnego. Szkoda czasu na motanie.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
Patrz także na wagę silnika, mój ma aluminiowy blok. Także kupiłem cały samochód i mogłem wcześniej sprawdzić jak chodzi. Pobrałem z niego wiele, włącznie z kołami które sprzedałem.Svenson pisze:Wolał bym TD , KUGEL ma 2,100 TD bardzo bardzo zachęcające![]()

kugel NIVKA 2,1 TD
KUGEL a masz foto z całej tej operacji , chetnie bym zobaczył
co trzeba było przerobić

co trzeba było przerobić
Przykro ale co najważniejsze to nie mam. 
Mogę Ci opisać co będziesz chciał wiedzieć.

Mogę Ci opisać co będziesz chciał wiedzieć.
kugel NIVKA 2,1 TD
wiadomo wszystko
mocowanie mostu jak z wytrzymałościa itd itp 

Most zawieszony niezależnie od silnika. Po prostu mogę robić fotki tego co Cie interesuje i opisywać. Do tej pory nic nie ukręciłem ale to tylko wyczucie samochodu i mocy. Możesz mieć silnik z czołgu i nic nie ukręcisz jak umiesz z tego korzystać. Mam trochę czas ograniczony ale po kolei opiszę Ci na PW.
pozdrawiam marek
pozdrawiam marek
kugel NIVKA 2,1 TD