Moderator: Misiek Bielsko
ZIEWStarck pisze:Chyba raczej oślice....
człowieku ochłoń diesel nie kończy sie na nissanachStarck pisze:Dyskusja zboczyła na tory pt "ile ci pali"
A ja myślę, że chodziło o podsumowanie wszystkich czynników
I tak:
a) zasięg na tych samych ilościach paliwa czyli koszty przebiegu = diesel
b) "naprawiam po drodze" konstrukcja = no chyba że benzyna
c) dostępność części w krajach do których jeździmy i w autach, którymi jeździmy (my czyli oni) = diesel
d) i wreszcie kardynalne - AWARYJNOŚĆ.! zawsze diesel będzie bardziej awaryjny.
![]()
A jak ktoś wątpi, który jest bardziej awaryjny to niech sobie przypomni zasadę działania silnika wysoko- i niskoprężnego. Zresztą w samej nazwie jest odpowiedź.
kpeugeot pisze:Pewnie ma dwa silniki jeden na pewno ropę a drugi na gaz
Dokładnie do tego samego doszedłem kilka lat temu. Ukraina, Rumunia, lpg ... nieporozumienie. Jedyna różnica to model auta, ale historie podobne. Obecne moje auto to pierwszy diesel w życiu i nie żałuję decyzji. Czasem na lpg byłoby taniej, ale tak dla mnie jest wygodniej i tylko czasem drożej. Do jeżdżenia po Polsce raczej wybrałbym lpg.pawelk1 pisze:Powracając do tematu
Pojechałem xj 4.0 + LPG na Rumunię ... zbiornik gazu 70 wchodzi max 55...spalanie w górach w granicach 30l .... więc przy małych dystansach ujdzie...ale ceny jakie za które musiałem tankować to wolna amerykanka...czasami nie było różnicy miedzy benzyną a gazem .... a jak już była stacja to i tak się tankowałem bo nie było wiadomo gdzie następna z LPG ... tak więc po powrocie decyzja padła na kupno klekota czyli parcha y60 ... bezpieczniej bo i 2x20l w zapasie
Misiek Cypr pisze:A nie przyszlo do glowy jezdzic na benzynie?
miras7 pisze: Do jeżdżenia po Polsce raczej wybrałbym lpg.
I taka procedura co rano po bułki......to jest cofanie w rozwoju, tak jak autka na bateryjki morawieckiego.purti pisze:Litwini już jeżdzą na Holz'u![]()
Tutaj przykład zaradności jednego gospodarza -> https://www.youtube.com/watch?v=kw7rJMNqk4o
Tylko jak jakiś głupio-mądry wyrzuci fabryczny zbiornik paliwa i wstawi 10-15l, tylko na odpalanie to zaczyna się hardcore.pawelk1 pisze:Misiek Cypr pisze:A nie przyszlo do glowy jezdzic na benzynie?
Oczywiście że jak się skończyło to na bp się śmigało ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość