[S] najdroższą suzukę w kraju

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Franek_

[S] najdroższą suzukę w kraju

Post autor: Franek_ » czw cze 06, 2019 3:28 pm

Zbowid pisze:
czw cze 06, 2019 2:49 pm
Od takich ofert jest Giełda lub pw.
Właśnie, tu jeszcze nie robiłem rozpoznania walką :)21

No to spróbujmy.

Sprzedam suzukę.

Vitara 1.9TD, 1997 r., przebieg ~280’000km, po kapitalnym remoncie WSZYSTKIEGO.

Cena 29'999 , loco Trójmiasto.

Zrobiona praktycznie od zera – każdy podzespół dłubany. Samochód stuprocentowo sprawny technicznie i bez wkładu – wsiadać i jeździć, zero pakietu startowego.

_______

Blacharka i nadwozie – rama idealnie zdrowa, zakonserwowana woskiem na grubo + odbudowana elastyczna warstwa ochronna w oryginale, między ramą a budą wciąż oryginalna pianka, zdrowe mocowania budy do ramy. Uchwyty do szarpania w przód przykręcone do ramy, pewne. Cała blacharka ogarnięta w zeszłym roku, cała rdza polikwidowana (wiele tego nie było, ale zrobione wszystko) + świeży lakier (z którym specjalnie się nie cackam, więc jest porysowany). Nowe lampy przednie, mocne żarówki, z tyłu lotka z trzecim stopem, szyby w oryginale. Poszerzenia nadkoli. Relingi dachowe. Siatka na masce (można zaczepić odwiniętą linę albo suszyć mokre pranie w trakcie jazdy). Od spodu osłona silnika i przedniego mostu. Osłony progów i dodatkowe rury po bokach. Z blachą nic się nie powinno dziać w tym wozie przez wiele lat.

_

Silnik – dłubnięte XUD9TE, dołożony TMIC z wiatrakiem SPAL, hybrydowe turbo, podkręcona pompa, nowa głowica, nowa chłodnica zalana płynem do motorsportu, nowy wentylator chłodnicy SPAL z dodatkowym manualnym włącznikiem, silnik zalany 10w40 z dwusiarczkiem milibdenu, świeżo zrobiony rozrząd. Sportowy filtr powietrza. Snorkel. Profilowany wlot powietrza z maski do intercoolera. Trzyma kompresję, odpala po miesiącu stania na mrozie, nie bierze oleju, pracuje równo, a w razie czego używki z allegro kosztują grosze i dostępne są ze wszystkich starych francuzów typu Xsara, Xantia, 306, 406, Berlingo. Z hamowni 116 KM@4300RPM i 220Nm@3200RPM. Jest to zasadniczo silnik niezniszczalny, który zadbany potrafi robić przebiegi sięgające 700k km. Montowany był w wozach, które szybciej gniły i ulegały ogólnej biodegradacji nim padał ten motor.

_

Zawieszenie – lift Radzika +4”, nowe amortyzatory (w tym przód Kayaba Ultra-SR), wahacze od Huntera, przedni most przesunięty w przód i obniżony, tylny most przesunięty w tył, rozstawu osi prawie 100”.

_

Układ hamulcowy – nowe klocki, nowe tarcze, hamulce tarczowe z tyłu, nowe miedziane przewody, nowe końcówki.

_

Układ paliwowy – nowe miedziane przewody, sprawna pompa, sprawne wtryski.

_

Elektryka – za wiele jej nie ma, ale zasadniczo wszystko sprawne. Szyby elektryczne są, o. Dołożone zegary – woltomierz, wskaźnik doładowania turbo, wskaźnik EGT. Radio które czyta MP3 i sprawnie czyta płyty na wyjebach. Metromierz. Klimatyzacja po świeżym przeglądzie, nowa chłodnica klimy, nowe węże. Dodatkowe oświetlenie przód (halogeny na diodach LED 10W). Wyciągarka Escape Evo IP68 12’500lbs z syntetykiem, sterowanie windą z kabiny + dwa piloty. Sprawny akumulator AGM Exide Excell 75Ah. Żadnych problemów z ładowaniem. Oświetlenie pod maską do serwisu po nocy.

_

Wnętrze – na nowo obszyte w szarą skórę, stan dobry +. Boczki na nowo oprawione – stan kiepski. To największy problem w tym wnętrzu zdecydowanie. Kratka w bagażniku oddzielająca przedział bagażowy od osobowego.

_

Układ napędowy – wymieniona skrzynia biegów, zalana Motulem 75w140. Reduktor z przełożeniami TralGear 4,24. Most stalowy z przodu + półosie z GV 2.5v6. Podpora przegubu z uszczelniaczem od Radzika. W obu mostach blokady ARB, pod fotelem kompresor do zapinania blokad i pompowania kół. Najmocniejsze dostawalne sprzęgiełka manualne przednich piast. Regenerowane i prostowane tylne półosie.

_

Układ wydechowy – zbudowany od nowa, pełen przelot na rurze 2,5”, zakonserwowany, sportowa końcówka wydechu.

_

Koła – 2 kompety; ‘letnie’ Cooper STT Pro 215/85r16 (rozmiar m.in. z camel trophy) na świeżo odnowionych alufelgach 16” z XL7, przebieg prawie zerowy i zimowe Wranglery jakieś 235/75r15 na świeżo odnowionych alufelgach 15”, przebieg prawie zerowy. Aluminiowe dystanse +3cm na stronę stabilizujące auto po dziesięciocentymetrowym lifcie; dzięki rozstawowi osi oraz umiejscowieniu środka ciężkości nie jest to wywrotny pojazd jak krótkie suzuki czy auta bezmyślnie liftowane w górę. 215/85r16 po próbach różnych rozmiarów wydają się optymalne do tej konfiguracji auta i sposobu użytkowania; 30x9,5r15 były trochę małe, natomiast 31x10,5r15 to był overkill jeśli chodzi o szerokość, zupełnie zbędne walce jak do tak lekkiego auta. Na 215/85r16 jest i trakcja i moc i sterowalność. Na podjazdach / zjazdach jadą lepiej niż 31x10,5r15, na asfalcie znacznie lepiej, w błocie dają radę. Auto jest za słabe w mojej opinii na koła o szerokości 265.

_______

Wóz dbany na bieżąco, serwisowany bez oszczędzania. Masa powymienianych łożysk, uszczelniaczy, węży, wężyków, kabli, kabelków, śrub, przewodów, mocowań itd. Użytkowany w terenie, ale zdecydowanie w sposób turystyczno-rekreacyjny niż wyczynowo-rajdowy; w ciągu ostatnich dwóch lat brał udział w dwóch rajdach organizowanych przez expedycja.pl, zajmując 7 miejsce na 15 startujących załóg (problemy techniczne, usterki wieku młodzieńczego) i zdobywając pudło - 2 miejsce na przeszło 20 startujących (jak już wszystko było sprawne).

Całość waży 1560kg z kołem zapasowym, podstawowym kompletem narzędzi w bagażniku i pełnym bakiem. Auto pali ok. 9 litrów ON (miasto, trasa, jeden pies). Trzyma marszową prędkość 100km/h (ale można też lecieć 120km/h jak komu hałas nie przeszkadza). Na dwóch blokadach, zwolnionym reduktorze, świeżych MTkach i przy sporej ilości momentu obrotowego trakcji jest plus minus nieskończoność. Auto nie jeździ jak typowa suzukowa kosiarka, to najcięższa konfiguracja tego wozu (long + diesel) i wrażenia z jazdy raczej jak z dużej terenówki, tylko w kompaktowym rozmiarze. Części kosztują grosze - w porównaniu do dużych terenówek to naprawdę lowcostowy wóz bez wkładu.

Wóz wyszykowany do turystyki offroadowej, cośtam zresztą po kraju i za granicą pojeździł. Sprawdza się w rodzinie 2+1, idzie się w to względnie komfortowo spakować nawet na dalszy wyjazd w przeciwieństwie do krótkich suzuk – samuraja czy vitary. Auto nie katowane bezmyślnie, ale wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem - lakier czy szyby są porysowane, jednak wszystko co tylko zdradza objawy zużycia wymieniane na bieżąco (albo i przed czasem). To mój daily-car, użytkowany na co dzień do roboty, na zakupy, weekendami na wycieczki, tak więc wszystko zawsze miało być w nim sprawne.

Sprzedaję bo w zasadzie projekt skończony i coś nowego chciałbym podłubać. Auto pomyślane jako kompaktowa 'wyprawówka' (nie bójmy się tego słowa) na wyjazdy bliższe raczej niż dalsze (Europa i przyległości), które jednocześnie nie będzie wielkim, ociężałym, dwuipółtonowym klocem i zachowa właściwości terenowe. Śmiało można wsiadać i jechać, rozpoczynając tego typu właśnie eksploatację tego wozu.

Z zainteresowanymi chętnie się spotkam, przewiozę, więcej zdjęć dowolnych elementów również mogę podesłać. Poniżej jakieś poglądowe, w miarę aktualne fotki (poza ostatnią, wnętrza - tam widać auto jeszcze sprzed lakierowania na biało).

_______

Ogłoszenie kierowane do osób świadomych kosztów takiej odbudowy i tuningu, ilości problemów które wychodzą po drodze, użerania się z warsztatami, dostępnością części etc. oraz poświęconego czasu i energii na przeprowadzenie tego typu akcji. To nie jest wóz do orania w extremie - do tego celu służyć będą lepiej inne auta. To nie jest też wyprawówka z prawdziwego zdarzenia, którą poleciłbym na jakieś Syberie, Afryki i inne takie. Ale jeśli ktoś szuka względnie ekonomicznej 4x4 (spalanie, ceny części), zadbanej, o DUŻYCH właściwościach terenowych (blokady, trakcja, waga, stosunek mocy do masy), prostej i serwisowalnej w praktycznie dowolnym warsztacie po drodze i jednocześnie nie czuje potrzeby wożenia powietrza i dodatkowej tony masy wozu, której i tak się nie wykorzystuje, to jest to fajna opcja. Spokojnie można nią opędzić Bałkany, Rumunie i inne Gruzje, pojeździć w terenie bez strachu, że ugrzęźnie bo ciężka czy że nie podjedzie bo mało trakcji i mocy. Przeserwisowane zostało wszystko, a że to wciaż stara Japonia, to zasadniczo nie przewidywałbym jakichkolwiek fakapów w bliższej i dalszej przyszłości.

_______

Nie idzie znaleźć lepiej ogarniętej Vitary w tym kraju - gwarantuję. Całość wyszła mnie >60k PLN. Cały czas inwestuję w ten wóz, parę dni temu zrobiłem kompletny serwis przednich piast, wymiana łożysk na najmocniejsze możliwe dostępne. Niebawem dojdzie rozpórka kielichów (to będzie chyba jedyny diesel w tym kraju z rozpórką - kłopotliwy jest jej montaż w przeciwieństwie do wersji benzynowych), dojdzie kompletne wygłuszenie (maska matą z włókniny StP HS, wnętrze maty butylowe 2,5mm + na wierzch pianki kauczukowo-gumowe 13mm). Muszę jeszcze zrobić klimę - aktualnie świeżo po pełnym przeglądzie, jest szczelna i sprawna, natomiast padł mi czujnik i mam problem, żeby go dostać. Zrobię to na pewno, póki co zamówiłem 6 wyglądających podobnie czujników i coś nie mogę dopasować. Niemniej klima po spięciu kabelkiem na krótko działa i klimi, więc na 100% jest to temat tego czujnika, który bardzo łatwo się wymienia. Ogarniam temat.

Kontakt przez forum.

Foty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony pn lip 15, 2019 12:32 pm przez Franek_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Re: [S] najdroższą suzukę w kraju

Post autor: czesław&jarząbek » czw cze 06, 2019 7:36 pm

Obrazek

:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » czw cze 06, 2019 7:58 pm

Też Wranglera tak wystawiałem by przypadkiem ktoś nie zechciał kupić ... :)21
Wiem, rozumiem ... :lol: :lol: :lol:
***** USA

Awatar użytkownika
kosciej

Kontaktowanie:

Post autor: kosciej » czw cze 06, 2019 8:00 pm

RRC 3.5 V8 man carb 4d1983
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw cze 06, 2019 9:08 pm

Rozprawka fajna ale tytuł bym zmienił ze "sprzedam" na "ożenię" :)21
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » czw cze 06, 2019 9:15 pm

kupujesz czy nie? :)21 :)21

Awatar użytkownika
Namdan

Post autor: Namdan » czw cze 06, 2019 9:27 pm

Polecam tego sprzedawcę :)21
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway

Awatar użytkownika
and_y

Post autor: and_y » czw cze 06, 2019 9:30 pm

500
...

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt cze 07, 2019 6:20 am

Ooo ilu użytkowników ożywiłeś tym postem..witamy.... :)12
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt cze 07, 2019 6:24 am

Szczery sprzedawca - to unikat. Warto.
Zbowid

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt cze 07, 2019 6:24 am

się zastanowić :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt cze 07, 2019 6:39 am

mogę zamienić na opla zafirę :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt cze 07, 2019 6:42 am

Tak się uzewnętrzniłem przy fronterze, stała pół roku. Później napisałem że spszedam ałto i pan przyjechał następnego ranka... :lol:
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt cze 07, 2019 6:50 am

w moje szczere i pełne ekspresji opisy też jakoś nie wierzę. Udaje mi się utrzymać sprzedaż na stabilnym poziomie 0%

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt cze 07, 2019 6:51 am

poza tym - co by nie napisać w anonsie to i tak co 5 minut dzwoni kiep i pyta dokładnie o to co jest w opisie

mam teraz dzipa wk do sprzedania - miesiąc minął a boję się anons ulepić

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt cze 07, 2019 6:58 am

Tak to już jest..ogłoszenie sprzedaży volvo 740 zrobiłem..uzewnętrzniłem się, przelałem całą sympatię do tego wozu jaką zdobyłem przez lata eksploatacji..iii zadzwonił tyko jeden koneser powiedzieć mi, że oferuje cenę niższą o 3 tyś od wymarzonej. Niech stoi :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt cze 07, 2019 7:04 am

daj link

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt cze 07, 2019 7:06 am

DR 750s

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt cze 07, 2019 7:21 am

fajne

jest taki rajd w którym bym chętnie zauczestniczył takim staruchem. Ale chwilowo nie mam czasu na to co mam..

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt cze 07, 2019 7:24 am

Z tego samego powodu podjąłem rękawicę sprzedaży.
DR 750s

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » pt cze 07, 2019 7:27 am

Fajny. Choć niebieskie wnętrza to producenci robili chyba użytkownikom za karę

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » pt cze 07, 2019 7:30 am

czesław&jarząbek pisze:
pt cze 07, 2019 6:39 am
mogę zamienić na opla zafirę :)21
Ale byś se pluł w brodę, c'nie?

http://oneredpaperclip.blogspot.com/p/o ... t.html?m=1

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt cze 07, 2019 7:59 am

nie kupię tej książki :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt cze 07, 2019 8:12 am

Franek_ pisze:
pt cze 07, 2019 7:27 am
Fajny. Choć niebieskie wnętrza to producenci robili chyba użytkownikom za karę
Może robli dla mnie ? Uwielbiam kolorowe wnętrza i niebieskie jest cool.
DR 750s

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pt cze 07, 2019 8:42 am

PiRoman pisze:
pt cze 07, 2019 6:42 am
spszedam ałto i pan przyjechał następnego ranka... :lol:
To powinno być przyklejone w tym dziale :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Giełda - testowo”