Pajero I - Zrób to sam
Moderator: Kosiarz
Re: Pajero I - Zrób to sam
830 A to prąd rozruchu czyli chwilowy prąd podawany na rozrusznik. Taki wielki Ci nie potrzebny bo Pajeraki mają przekładniowy rozrusznik, który przy akumulatorze jaki mam chwilowo zapięty o prądzie coś około 350 i 50Ah kręci jak porąbany. Pojemnośc to inna sprawa bo może się przydać. Generalnie niczym to nie grozi. W plaskaczu miałem 74Ah i 680A prąd rozruchu i było w miarę ale ta rozrusznik to jakaś porażka w porównaniu do przekładniowego.
Dziadek 2,5TD `98
- PAJERO Driver
Ja myslalem o takim bo chcem sobie wstawic z przodu wyciagare i powiedzieli mi ze musze taki aku zamontowac.....
I dlatego tez takie moje pytanie powstalo

Pajero Classic 2.5 IntercoolerTurbo do przeróbki.....
GG: 4883455
PAJERO Driver pisze:Ja myslalem o takim bo chcem sobie wstawic z przodu wyciagare i powiedzieli mi ze musze taki aku zamontowac.....
zanim sobie wstawisz wielki akumulator i windę to najpierw wymień drążki skrętne

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Pod winde to sobie lepiej zapodaj drugi akumulator bo się okaże, że z błota Cię wyciągnie a zabraknie prądu na odpalenie silnika
Poza tym łatwo windą usmażyć akumulator więc druga instalacja odseparowana od pierwszej choćby diodami najlepsza.

Dziadek 2,5TD `98
- PAJERO Driver
Tak tak zbieram kasiorke na cala zawieszke aby go podniesc mam juz miejsce skad wezme cala Eskapada4x4.pl tylko narazie z robota mam krucho i tak przystopowalem mam nieco zapasu ale musze nieco cedzic wydatki
Bo moze bym mogl wziasc ja n raty fakt ze o to sie nie pytalem ale boje sie ze jak wezme to polece z tyrki bo szykuje sie ciecie stanowisk i ja jestem w tej liscie do opuszczenia miejsca pracy... 

- PAJERO Driver
" acinski "
U mnie w Padzeraku niema az tyle miejsca na druga baterie
dlatego mi powiedzieli ze jak juz bym chcial winde montowac to abym taka duza baterie wstawil....
Wiec sobie pomyslalem " zapytam sie na forum
"
U mnie w Padzeraku niema az tyle miejsca na druga baterie

Wiec sobie pomyslalem " zapytam sie na forum

W jedynkach bezproblemowo. Mam podstawę z angola i pasuje idealnie. Może dwójki tez bywały z podwójną instalacją.
Dziadek 2,5TD `98
Tak se myślę że jak wstawisz aku 1,5 raza wyższej pojemności to alternator przestanie wkrótce wyrabiac - w końcu przeznaczony był do ładowania aku z odpowiedno mnejsza pojemnością...PAJERO Driver pisze:Witam![]()
Ze tak sie zaptam w tym dziale skoro mowa o Padzero I![]()
Czy trzeba na cos uwazac gdy sie wstawia akumulator 95Ah 830AAby nie bylo ze wstawie i pry przekreceniu kluczyka zrobi pssssss i kabli niema lub czegos innego typu zarowek itp..
![]()
Pozdrawiam
Ale ja się nie znam bo ja z Gliwic jestem

dętki sucks! a dotacja z Funduszu Pracy vivat!
- PAJERO Driver
" Greentop "
Dzieki za info..
Bo pytanie sie wzielo z tego jak rozmawialem z tymi co maja wyciagarki i powiedzieli mi ze jak bede chcial wstawic sobie winde do Padzeraka to aby taka paderie zpodal o takich parametrach..
Jest tak jak mowisz "Greentop" wlasnie boje sie wstawic taka baterie aby cos nie pierdło...
Ale ogolnie to pytanie jest na zaske...
Dzieki za info..
Bo pytanie sie wzielo z tego jak rozmawialem z tymi co maja wyciagarki i powiedzieli mi ze jak bede chcial wstawic sobie winde do Padzeraka to aby taka paderie zpodal o takich parametrach..
Jest tak jak mowisz "Greentop" wlasnie boje sie wstawic taka baterie aby cos nie pierdło...
Ale ogolnie to pytanie jest na zaske...

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ja w moim Misiu mam wsatwiony od pół roku 95Ah 830 rozruch i wszystko działa oki, wcześniej siedział 74Ah, ale jak padł to z książki wyszło, ż pownien siedzieć 95Ah, a że mieszkam trochę na północy i zimno być potrafi to wziąłem z większym rozruchowym:)
Ja mam centre future + 95Ah 900 A, zero problemow. A nawet zamienilbym na ta jeszcze mocniejsza 100Ah i 1000A 
@acinski kupujesz moj aku ?

@acinski kupujesz moj aku ?
Przy obecnej wypłacie to ziemniaków sobie nawet nie kupie

Dziadek 2,5TD `98
a ziemniaki się troszkę pozmieniały przez te kilka latacinski pisze:Przy obecnej wypłacie to ziemniaków sobie nawet nie kupie

ZMIANY ZAWARTOŚCI AZOTANÓW (V) W BULWACH ZIEMNIAKA W ZALEŻNOŚCI OD FAZY WEGETACJI I NAWOŻENIA MINERALNEGO
Mirosław Wyszkowski
Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Słowa kluczowe: ziemniak, dawki NPK i Mg, fazy wegetacji, azotany (V)
Streszczenie
W przeprowadzonym doświadczeniu badano wpływ wzrastających dawek NPK - N40P17K50, N80P34K100, N120P51K150, N160P68K200, we współdziałaniu z magnezem stosowanym dolistnie (12 kg Mg • ha-1) i doglebowo (24 kg Mg • ha-1) na zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach w czasie wegetacji ziemniaka. Zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka wykazywała uzależnienie od fazy rozwojowej tej rośliny. Była ona zdecydowanie najwyższa w fazie poprzedzającej kwitnienie i w miarę upływu wegetacji stopniowo ulegała obniżeniu. Wysokie dawki NPK wywołały znaczny przyrost zawartości N-azotanowego w bulwach ziemniaka. Wzrost zawartości tego składnika w bulwach ziemniaka był najniższy po kwitnieniu (53-82%), a najwyższy w czasie zbioru tej rośliny (121-137%). Nawożenie magnezem wpłynęło korzystnie na koncentrację azotanów (V) w bulwach ziemniaka w fazie wzrostu poprzedzającej kwitnienie i bezpośrednio po kwitnieniu powodując ograniczenie ich wzrostu po zastosowaniu wysokiego nawożenia NPK. Zawartość N-NO3 w bulwach w czasie wegetacji ziemniaka zależała od ilości opadów atmosferycznych i temperatury powietrza. Niekorzystny układ warunków meteorologicznych w czasie wegetacji roślin w roku 1995 wpłynął na zwiększenie koncentracji azotanów (V) w bulwach ziemniaka w porównaniu do lat 1996-1997.
PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
- PAJERO Driver
No aby nie bylo ze jak w Samolocie o to Widok ukonczonych prac przy wnetrzy F-16
Nic jak latac tylko

Wszystko dziala jak ta lala
Jezeli by ktos chcial taki zestaw 3x zegarow w Pelni i 101% Sprawnych " kwestia zalatania membramy tylnej z tej kuli to mam na zbyciu " w kuli brakuje tylko gliceryny ktora juz zakupilem tylko niemam czasu sie zabrac aby to zalatac z tego co dostalem info to wystarczy tyl zalepic elegancko bezbarwnym silikonem wstrzyknac glicerynke i kula jak ta lala
.... Info na Priv..
Pozdrawiam
Damian N.

Wszystko dziala jak ta lala

Jezeli by ktos chcial taki zestaw 3x zegarow w Pelni i 101% Sprawnych " kwestia zalatania membramy tylnej z tej kuli to mam na zbyciu " w kuli brakuje tylko gliceryny ktora juz zakupilem tylko niemam czasu sie zabrac aby to zalatac z tego co dostalem info to wystarczy tyl zalepic elegancko bezbarwnym silikonem wstrzyknac glicerynke i kula jak ta lala

Pozdrawiam
Damian N.
Zapodałem silikon na swoją i jak na razie robi pięknie.
Dziadek 2,5TD `98
- PAJERO Driver
acinski pisze:Zapodałem silikon na swoją i jak na razie robi pięknie.
Czesc
I co ten z zologocznego trzyma czy taki z Castoramy bezbarwny przezroczysty jak to kabin natryskowych

aha a kule wypelniales do pelna aby nie bylo powietrza czy zostawiles nieco aby bez stresu mogla ta glicerynka pracowac przy zmianie temperatur

Pozdrawiam.
Silicon z akwarystycznego. Malutka tubeczka za 1.4zł i połowa mi została. Powietrza zostawiłem taki malutki bąbelek.
Jak na razie trzyma i działa.
Dziadek 2,5TD `98
- PAJERO Driver
Wlasnie wrocilem z miasta silikones zakupiony w mordeacinski pisze:Silicon z akwarystycznego. Malutka tubeczka za 1.4zł i połowa mi została. Powietrza zostawiłem taki malutki bąbelek.

Zaraz madzare i zabieram sie za latanie tej kuli z tego kompletu co mi zostal wolny

Sorry, ze sie przy*ierdalam ale wiesz czasem co to sa znaki przestankowe ? Czasem jak czytam ten belkot to nic nie rozumiem. Prosze, chociaz kropki czasem uzyj...
EDIT:
I nie w cenie tubki...
EDIT:
I nie w cenie tubki...
- PAJERO Driver
Nie masz za co resorrowac- A chyba Ty tez zjadles jakas literke...Kajen pisze:Sorry, ze sie przy*ierdalam ale wiesz czasem co to sa znaki przestankowe ? Czasem jak czytam ten belkot to nic nie rozumiem. Prosze, chociaz kropki czasem uzyj...
EDIT:
I nie w cenie tubki...

Tak wiem co to sa te znaki tylko jak bym mial wstawiac z jezyka Yankesow polskie litery to dopiero bys chyba padaczki dostal czytajac to co bym pisal...

Pozdrawiam
po zdemontowaniu pływaka okazało się ze rozwalony jest zwój który pokazuje ilość paliwa w zbiorniku po dłuższych kombinacjach przełozyłem z drugiego zbiornika i po zatankowaniu do pełna pokazauje mi 3/4 zawartości,podkresle ze wcześniej tylko rezerwa mi sie paliła,może ktoś wie gdzie można coś takiego kupić??bede próbować to w jakiś sposób polutowac i sprawdzić jak bedzie.jak cos to dam znać,poniżej przedstawiam zdjęcia:

to właśnie jest ten zwój myslicie ze można to jakoś naprawić,a może da się na nowo przewinąć??tylko jakim drutem,bo na miedziany to on mi nie wyglądał.

to właśnie jest ten zwój myslicie ze można to jakoś naprawić,a może da się na nowo przewinąć??tylko jakim drutem,bo na miedziany to on mi nie wyglądał.

Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
w tym tygodniu razem z @acinskim pewnie damy rade zreanimowac pływak, niestety bedziemy skladac jeden z dwoch, zastrzegam ze to ja bede walczyl z lutownica, Krzychu z nikonem. Niestety mam neta z komorki i nie widze obrazkow... Poza tym to deczko niebezpieczne takie lutowanie, moze skonczyc sie zejsciem, dlatego tez nie montowalem swojego smoka po probie spawania (swoja droga nic spawanie nie zmienilo) a nie bylem pewny izolatorow. Znaczy sie bylem pewny ze nie moge tego zalozyc. 

U mnie wyrwało sie mocowanie od przewodów i tez nic nie wskazywało. Ja po prostu kupiłem używkę i jest 

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Najlepsze jest to, że wersji smoków jest kilka co najmniej. Ja ostatecznie zapakowałem używany bak z dwójki i działa jak ta lala.
Dziadek 2,5TD `98
jak czytam Wasze wypowiedzi na temat pływaków smoków itp. to dochodzę do wniosku, ze niedziałająca kontrolka rezerwy przestała mi przeszkadzać i nie chce w tym temacie grzebać bo jak ma kupić nie takie części ale zakopać się w pozornie małym problemie.... poza tym i tak zawsze mam więcej niż pół zbiornika
mimo wszystko PANOWIE (!) POWODZENIA

mimo wszystko PANOWIE (!) POWODZENIA

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017