Czy ktoś oglądał tego Miśka?

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Marcus65

Re: Czy ktoś oglądał tego Miśka?

Post autor: Marcus65 » pt sty 07, 2011 11:09 pm

No widać, ze wszystko potrafisz sobie wytłumaczyć... :) To wytłumacz jeszcze kwestię anteny po lewej stronie. A linki to się raczej mocuje do bullbara, a nie do błotników.

Pozdro
Marcus
GG: 483578, V6 3500 24V DOHC, 1996
Pajero Owners Club Polska

Qbala
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Qbala » pt sty 07, 2011 11:35 pm

no fakt antena jest po drugiej stronie. a co jeszce może świadczyć o tym że to angol?? Słyszałem kiedyś że podobno po nr nadwozia można było poznanć znacie te zasady??Jak na żywca poznać że to angol?? Czy angliki szły z tyłu z białymi lampami??
Qbala
Misiek 94, 3.0 v6 zagazowany krótki

Awatar użytkownika
Marcus65

Post autor: Marcus65 » pt sty 07, 2011 11:49 pm

No cóż, szkoda, że nie ma fotek z wnętrza. To by mogło wiele wyjaśnić. A co do lamp, to jakie wg Ciebie powinny być lampy cofania?
A na żywo można poznać przede wszystkim po umiejscowieniu wajchy od napędów. W europejskiej wersji manualnej jest po prawej stronie wajchy od biegów. W angolach po lewej. No i prędkościomierz w anglikach jest wyskalowany w milach. Ale wiesz, szafę ktoś mógł wymienić, więc to może, ale nie musi być dowodem.

Pozdro
Marcus

Qbala
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Qbala » sob sty 08, 2011 12:26 am

Wajha od reduktora po prawej, licznik w km. Poszukałem trochę na forum i po analizie nr VIN wygląda że to nie Angol. Co do świateł to o ile dobrze wiem angole miały tylne kierunki pomaraczowe, a nie białe.
Qbala

Awatar użytkownika
Marcus65

Post autor: Marcus65 » sob sty 08, 2011 12:32 am

W takim razie to jakaś hybryda angielsko-kontynentalna :D A o których lampach Ty mówisz? O tych na tylnych słupkach? Przecież tam nie ma kierunków... Tylko przeciwmgielne i cofania. Kierunki są w zderzaku.

Pozdro
Marcus

Qbala
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Qbala » sob sty 08, 2011 12:57 am

Masz rację ale w angolach masz na słupkach tzw lampy zespolone czyli kierunek równiez jest u góry. dlatego w miejscu gdzie eu mają białe tam jest pomarańczowe plus mały kawałek białego. Mniejsza o większość nawpewno nie jest to angol bo VIN w calości zgadza sie bynajmniej opierając sie na danych podanych przez DamnIt na naszym forum. Wajchy w środku też są ok. Jeżeli wnioskujesz tylko po błotniku i antenie że to angol to chyba trochę mało może był zmienieony błotnik/błotniki, co mogłoby świadczyć o tym że był walnięty i to chyba njszybsza prawda, stąd tez pwenie chrom zderzak z odzysku. W mojej ocenie furak chodził już w terenie kwestia tylko gdzie i czy ktoś kojarzy to auto?? w Polsce od 2006 roku.
Qbala

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » sob sty 08, 2011 6:38 am

Qbala pisze:Masz rację ale w angolach masz na słupkach tzw lampy zespolone czyli kierunek równiez jest u góry. dlatego w miejscu gdzie eu mają białe tam jest pomarańczowe plus mały kawałek białego. Mniejsza o większość nawpewno nie jest to angol bo VIN w calości zgadza sie bynajmniej opierając sie na danych podanych przez DamnIt na naszym forum. Wajchy w środku też są ok. Jeżeli wnioskujesz tylko po błotniku i antenie że to angol to chyba trochę mało może był zmienieony błotnik/błotniki, co mogłoby świadczyć o tym że był walnięty i to chyba njszybsza prawda, stąd tez pwenie chrom zderzak z odzysku. W mojej ocenie furak chodził już w terenie kwestia tylko gdzie i czy ktoś kojarzy to auto?? w Polsce od 2006 roku.
z tym przodem możesz mieć racje.
Warto zaglądnąć pod maskę, bo jeśli miał wymieniane błotniki i zderzak to pikuś.
No i warto zobaczyć czy papiery są od tego auta, więc trzeba odczytać nr na ramie, bo naklejki i blaszke na budzie można przełożyć.
Cena jest atrakcyjna, ale jak się kiedyś przy jakiejś naprawie okaże, że to składak to wówczas samopoczucie jest nie fajne.
czyli już ktoś go oglądał ...?

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » sob sty 08, 2011 8:09 am

W temacie "anglików" to jest jeszcze jedna ewentualność: al'a szczepan. Czyli ktoś miał pojarę "kontynentalną" z kierownicą po naszej stronie -> pojara dogorywała -> kupił anglika -> wykorzystał dogorywającą pojarę jako dawcę części do przekładki i dawcę kwitów(dowodu itd). Czyli jest to przerobiony anglik jeżdżący na kwitach z normalnej pojary. Taka akcja pozwoliła unknąć płacenia wysokiej akcyzy i reszty opłat. Widziałem już ze 2 takie samochody. Nie twierdzę że ten biały to taki szczepan - ale trzeba pozor włączyć - zwłaszcza że ewidentnie coś "pachnie".

No i się [cenzura] nie napalać przede wszystkim :)21
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » sob sty 08, 2011 9:06 am

DamnIt! pisze:W temacie "anglików" to jest jeszcze jedna ewentualność: al'a szczepan. Czyli ktoś miał pojarę "kontynentalną" z kierownicą po naszej stronie -> pojara dogorywała -> kupił anglika -> wykorzystał dogorywającą pojarę jako dawcę części do przekładki i dawcę kwitów(dowodu itd). Czyli jest to przerobiony anglik jeżdżący na kwitach z normalnej pojary. Taka akcja pozwoliła unknąć płacenia wysokiej akcyzy i reszty opłat. Widziałem już ze 2 takie samochody. Nie twierdzę że ten biały to taki szczepan - ale trzeba pozor włączyć - zwłaszcza że ewidentnie coś "pachnie".

No i się [cenzura] nie napalać przede wszystkim :)21
dokładnie, a później są ewenementy, że Pojar z wyglądem 97r. ma w papierach 93r.

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » sob sty 08, 2011 1:26 pm

Oj tam oj tam. Moj ma 95 w dowodzie :)

Qbala
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Qbala » ndz sty 09, 2011 11:37 am

a w którym miejscu na ramie jest nr vin?? bo tabliczka to wiem gdzie jest tyle że jak mówicie zawsze mozna to przżucić.
Qbala

Pająku
Kontaktowanie:

Post autor: Pająku » ndz sty 09, 2011 12:05 pm

Na ramie za tylnym prawym kołem.
L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl

Qbala
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Qbala » ndz sty 09, 2011 12:52 pm

no cóz jak nie ma tzn że jakś rzeźba albo rama była konserwowana i po prostu nie widać. Bo w innym miejscu nie chyba???
Qbala

polaff

Post autor: polaff » ndz sty 09, 2011 1:04 pm

Qbala pisze:no cóz jak nie ma tzn że jakś rzeźba albo rama była konserwowana i po prostu nie widać. Bo w innym miejscu nie chyba???
pewnie zgniła tam jak niemal w każdym pajero :)17
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » ndz sty 09, 2011 7:38 pm

Faktycznie, u mnie nabite sa na ramie pod drzwiami pasazera. Tam z tyłu poprzedni user cos tam robił ale cos wujowo bo sam kiedys powstawiałem blache 3mm.

Awatar użytkownika
miodzio_1985

Post autor: miodzio_1985 » sob sty 22, 2011 8:33 pm

Cześć

Aktualnie poszukuję dla siebie auta do weekendowej, amatorskiej zabawy w terenie, z czasem pewnie do udziału w rajdach/imprezach w klasie 'turystycznej' - budżet na auto + doprowadzenie do stanu używalności i podstawowe modyfikacje (opony, lepsze zaczepy, progi, może lift zawieszenia) to powiedzmy do 15 000 zł - nie ukrywam, że zacząłem od celowania w suzuki samuraie/vitary od 1995 roku, ale dzisiaj zatrzymałem się przy stojącym przy drodze obklejonym ofertą sprzedaży Pajero I - jak się później okazało z 1990 roku, 3d, 2,5 TD z intercoolerem za 6500 zł (pewnie do lekkiego zbicia) - niestety nie miałem okazji obejrzeć silnika i przejechać się, bo 'opiekun' auta jest chwilowo poza PL i wróci za tydzień - przez telefon dowiedziałem się, że rama podobno jest nie pordzewiała (do weryfikacji w jakimś serwisie), silnik jest w pełni sprawny - jedyny mankament mechaniczny to coś stukającego/terkoczącego z przodu przy jeździe z włączonym napędem na 4 koła (przy jeździe z napędem na tył - cisza) - wg sprzedającego przyczyną jest przegub (ale nie jest w 100% pewny, bo auto dostał w spadku i chce się go pozbyć...) - aktualnie ma automatyczne sprzęgiełka - po przejrzeniu kilku tematów na forum domyślam się, że zamiast przegubu to one mogą być przyczyną wydawania tych dźwięków?

Jeżeli chodzi o blacharkę, to brakuje jednego narożnika przedniego zderzaka, jeden z błotników przednich jest w innym kolorze (wymiana po wgniotce), a drugi był szpachlowany z uwagi na wychodzącą na nim rdzę - reszta nadwozia (poza nieoryginalnymi lusterkami) wygląda OK.

Niestety nie ma żadnego ogłoszenia w internecie dot. tego auta - chciałem Was zapytać, czy jeżeli założymy, że mechanicznie (silnik, zawieszenie, napęd z wyjątkiem sprzęgiełek) jest OK, to cena jest dobra jak na ten rocznik z tym silnikiem - czy warto wchodzić w tak bądź co bądź wiekową konstrukcję przy założeniu, że po zrobieniu go chciałbym pojeździć nim z 5 lat?
Jak wygląda sytuacja z awaryjnością i dostępnością części do I gen Pajero?
Czy lepiej z takim budżetem poszukać odrobinę młodszego Pajero II przy założeniu, że auto będzie używane tylko do zabawy w terenie?

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi ;)
on-road: Lancia Lybra SW
off-road: Samurai 1,3i Cabrio '94 (album)

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » sob sty 22, 2011 8:46 pm

za tą cenę warto, to Pajero 1 na strężynach z tyłu
Ostatnio zmieniony ndz sty 23, 2011 8:16 am przez Adas, łącznie zmieniany 1 raz.

Qbala
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Qbala » sob sty 22, 2011 10:36 pm

w mojej ten chalas z przodu to nie przeguby tylko łancuch reduktora to ogarniacia przy dobrych możiliwościach manualnych i nie dużych kosztach. Jak poszukasz na forum to znajdziesz posty na ten temat.
Qbala

Awatar użytkownika
koniu14
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: koniu14 » wt sty 25, 2011 1:01 am

Siema wszystkim

Czy komuś coś wiadomo o tym sprzęcie

http://otomoto.pl/mitsubishi-pajero-C17060142.html

Przymierzam się do kupna 3.5 V6 bo aktualnie latam miśkiem 2 na 33" ale z motorem 2.5 tdi i brak mocy mnie delikatnie mówiąc denerwuje :D

Pozdrawiam
Nigdy nie gadaj z idiotą najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem

Dagu

Post autor: Dagu » sob sty 29, 2011 8:10 am

http://otomoto.pl/mitsubishi-pajero-del ... 65854.html
Skusi się kto? Bo ja bym chetnie, ale nie mam teraz kasy :(
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » sob sty 29, 2011 9:52 am

Trochę koleś z ceną zaszalał - ale to pewnie przez ten "wyświetlacz LCD" :)21
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » sob sty 29, 2011 1:55 pm

blachy ma brytyjskie, ciekawe co drzemie pod spodem. Abstrahując od ceny, to ja bym uważał.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Dagu

Post autor: Dagu » sob sty 29, 2011 2:38 pm

tak się przyjżałem ( ze sprzedawcą nie rozmawiałem ) to są obfotografowane dwa różne auta, z kierownicą po prawej, suwanymi drzwiami po lewej i okienkami ala" defender w dachu to delica ( zdjęcia z zewnątrz ), a środek to europejski space gar, z centralnym szyberdachem, z drzwiami rozsuwanymi już na chodnik, nie na jezdnię :lol:
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...

Szuwaks
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Szuwaks » ndz sty 30, 2011 3:30 pm

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » ndz lut 06, 2011 1:48 pm

http://allegro.pl/mitsubishi-l200-2006r ... 26010.html

cena podejrzanie niska :roll: