ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69M
Moderator: Student
Re: ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69
Co do kompatybilnosci to tak w szczegulowo to wypowiem sie jak bede w Polska na swieta. A tak na teraz, to kwestia kompatybilnosci jak najbarziej istnieje, ale trzeba uwzglednic pewne szczeguliki bo na kompatybilnosc ma wplyw wiele rzeczy:piotr759 pisze:Gratuluję trafienia. Czy małe torby w jakiś sposób kompatybilne z torbami dużymi? Chodzi mi o rodzaj materiału, sposób wykończenia i detale takie jak paski, sprzączki...
A co do filmu o lutlampach - brakuje jednego typu, takiego jak mam u siebie: logo Uaz, ebonitowa rączka pompki i śruby rewizyjne w kolumnie palnika.
- jak wiadomo material na torby byl zielony i niebieski - (z moich subiektywnych obserwacji to material niebieski wyglada jak by w ostatnich latach produkcji byl uzywany), a tak chyba najblizej prawdy to szyto z tego co bylo w danym momencie pod reka bez wybrzydzania

- paski - spotkalem sie z 4 rodzajami (tez szyto z tego co bylo dostepne) - widzialem (mam w posiadaniu) torby z paskami: ze skóry, parciane, ze skaju oraz z tego samego materialu co sama torba (po prostu zaginano kawalek materialu tak do srodka i zszywano - tworzac pasek - ta opcja to chyba ,,kryzysowa'' jak nie bylo juz niczego

Ponadto pasek w malych torbach to albo przyszywano go na górna czesc klapy torby, albo tak jak w przypadku tych moich toreb - pasek byl wszyty pod klape.
Te male torby to paski jak i boczne obszycia maja ze skaju, mam tez duza torbe z paskiem ze skaju wiec moge niesmialo powiedziec ze kompatybilne w pelni. Nie wiem co prawda jak z odcieniem materialu bedzie bo na to ma wplyw zarówno rok uszycia (partia materialu jaki byl pod reka) jak i kwestie przechowywania przez tak dlugi okres.
Te male torby to z magazynu wojskowego, pokryte sa takim lepkim tlustym kurzem (jak sie dobrze przyjzec to widac szczegulnie na tej blizszej) i w odpowiednim czasie dam je do prania chemicznego razem z duza torba i wtedy ostateczny kolor wyjdzie, ale mysle ze pewnie odcieniem beda sie nieco róznily choc by ze wzgledu na róznice w przechowywaniu.
Jak bede w Polska to bede mógl cos wiecej powiedziec w tej kwestii. Napewno tak jak duze torby byly szyte tak ,,na odwal'' tak i nawet na przykladzie tych 2-ch malych toreb widac ze jedna to mozna powiedziec ze jak z ryciny w katalogu identyczna, a 2-ga to i pasek jakos sie uciol nieco za dlugi, oraz pasek ze skaju brazowego, a boczne obszycia ze skaju czarnego...tak akurat sie wzielo komus kto torbe szyl

Gaz-51 chyba nikt z forumowiczów nie posiada, nie wiem czy podobne podwozie ma Gaz-46, czy BTR-40 (jak takie samo lub podobne jak 51 to tez powinien byc z tego zestawu)....ale fotke zapodam bo klucz ten widze po raz pierwszy....wiec napewno pospolity nie jest....akurat licytacja jego jest chyba na jakijs stronie krajów baltyckich- kolega fotki mi podeslal.
Klucz do piast kól

Klucz do piast kól

Mam dwa klucze do gaza 51, sygnowane starym logo. Klucz oczkowy odgięty 27 x 32 (chyba) i klucz do mimośrodów szczęk.
Gaz 69M (E) 1972r.
51. 63 mam ale gaz 46 to auto oparte o gaza 69
Jako ze jestem w Polsce
moge przedstawic bardziej szczegulowo kwestie malych toreb na narzedzia, ich zapiec itp itd.
Ogólnie to wyglada to tak jak pisalem wczesniej - wykonanie ogólnie na odwal i paski jak i obszycia boków to ogólnie z tego co bylo pod reka. Ponadto starsze torby sa mniej wiecej wykonanie tak ze przypominaja wygladem te z rycin, a te z ostatnich lat produkcji to juz wyrazny wplyw zgnilego kapitalizmu
i zupelne uproszczenie i bardzo malo przypominaja wygladem te katalogowe - mimo ze wedle mojej oceny nadal sa prawilne.
Tu wróce to znanej fotki przedstawiajacej skrzynie z narzedziami prawdopodobnie do wczesnego UAZ469 gdzie widac taka ,,nowsza'' niebieska torbe z ostatnich lat produkcji gaz-69 / pierwsze lata uaz:
Widac ze zapiecie uproszczono maksymalnie - brak klamerki, oraz calkowity brak bocznych obszyc.
Tutaj inna fotka tego typu nowszej torby która mi sprzatnieto z przed nosa (tymi dwoma duzymi to nie ma co sie przejmowac bo nie byly prawilne):

Te dwie male torby co nabylem to kazda ma inna klamerke - szyto to co bylo pod reka
:

A tutaj duza koszerna torba i ,,zapiecie''
...a wlasciwie jego brak (dokladnie sprawdzilem czy nic nie bylo prute / doszywane itp i tak fabrycznie to zostalo wykonane):

Ponadto widzialem mala torbe w ,,formie posredniej'' - w te boczne obszycia nie byo nic wszyte tylko te boki byly przeszyte jeszcze raz bez wszywania w nie niczego.

Ogólnie to wyglada to tak jak pisalem wczesniej - wykonanie ogólnie na odwal i paski jak i obszycia boków to ogólnie z tego co bylo pod reka. Ponadto starsze torby sa mniej wiecej wykonanie tak ze przypominaja wygladem te z rycin, a te z ostatnich lat produkcji to juz wyrazny wplyw zgnilego kapitalizmu

Tu wróce to znanej fotki przedstawiajacej skrzynie z narzedziami prawdopodobnie do wczesnego UAZ469 gdzie widac taka ,,nowsza'' niebieska torbe z ostatnich lat produkcji gaz-69 / pierwsze lata uaz:

Widac ze zapiecie uproszczono maksymalnie - brak klamerki, oraz calkowity brak bocznych obszyc.
Tutaj inna fotka tego typu nowszej torby która mi sprzatnieto z przed nosa (tymi dwoma duzymi to nie ma co sie przejmowac bo nie byly prawilne):

Te dwie male torby co nabylem to kazda ma inna klamerke - szyto to co bylo pod reka

A tutaj duza koszerna torba i ,,zapiecie''

Ponadto widzialem mala torbe w ,,formie posredniej'' - w te boczne obszycia nie byo nic wszyte tylko te boki byly przeszyte jeszcze raz bez wszywania w nie niczego.
Re: ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69M
Na MWB kupiłem za kilka złotych torbę narzędziową - stan słaby, w zasadzie jest to tylko ciekawostka. Torba ma usztywnienia wykonane z drutu (jak koszerne) jednak inny jest system zapinania

Ostatnio zmieniony czw maja 14, 2015 7:08 am przez piotr759, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaz 69M (E) 1972r.
bylo cos ciekawego na weteranie ? miałem jechać ale dzień wcześniej auto padło
Zupełnie przez przypadek udało mi się kupić lutlampę tego samego typu jaką posiada Dawid. Lutlampa jest w stanie idealnym, użyta może jeden raz. W stosunku do wcześniej omawianych lutlamp, jest trochę gorzej wykonana, aczkolwiek jakby bardziej sprawna i prostsza w budowie. Korzystając z okazji, dokonałem małego porównania oby typów:piotr759 pisze:dawidbajorek pisze:Albo te lutlampy duże są albo gość taki malutki..piotr759 pisze:Taki filmik znalazłem - wszystko o lutlampach. Widać zarówno stary jak i nowszy typ :
https://www.youtube.com/watch?v=xAXQKBF_jN8Tak na oko to wyglądają jak te duże lutlampy, a nie do gazika.
To właśnie złudzenie optyczne przez kilka lat powodowało, że sporo tych lutlamp przepadło bez echa na allegro i olx. Nikt ich nie brał, bo niby były do gazika za duże....

a tu widać różnicę w wielkości dna:

Gaz 69M (E) 1972r.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=58 ... st-visited
Jakby coś, to z chęcią zamienię na jakieś ciekawe fanty do Gaza.
Jakby coś, to z chęcią zamienię na jakieś ciekawe fanty do Gaza.
Gaz 69M (E) 1972r.
Gaz 69M (E) 1972r.
-
- jestem tu nowy...
Witam wszystkich
chciałbym się dowiedzieć jak i gdzie podłączony jest podgrzewacz,chciałbym odtworzyć go w swoim aucie
ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.Może wrzucił by ktoś jakieś fotki?byłbym wdzięczny
bo nie miałem okazji
zobaczyć tego na żywo

chciałbym się dowiedzieć jak i gdzie podłączony jest podgrzewacz,chciałbym odtworzyć go w swoim aucie
ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.Może wrzucił by ktoś jakieś fotki?byłbym wdzięczny

zobaczyć tego na żywo
- toruńskigazik
-
Podgrzewacz przykręcasz do podstawy umieszczonej obok lewego amortyzatora, jeżeli nie została wycięta. Podłączony jest do bloku na dwie rurki, dolna banalnie prosta, górna musi minąć kolumnę kierowniczą, widać ją na filmiku, jak Ci bardzo zależy to zrobię fotki i na PW podeślę. https://www.youtube.com/watch?v=ScayfyPPbUg
Liczy się tylko frajda
!!!!!
Był Gaz 69

Był Gaz 69
-
- jestem tu nowy...
byłbym wdzięczny za fotki
,bo podstawy pod podgrzewacz chyba nie mam.Górną rurę widać dobrze,a na dolne nie wiem gdzie patrzeć

To Gaz kolegi Bogdana - dość dobrze widać podgrzewacz:

Gaz 69M (E) 1972r.
-
- jestem tu nowy...
dzięki za fotki
ale u mnie nie da się tego założyć

mam silnik Żuka,myślałem że dół silnika jest taki sam- różnią się tylko głowicą, jednak tak nie jest
ale lut lampa na pewno się przyda

mam silnik Żuka,myślałem że dół silnika jest taki sam- różnią się tylko głowicą, jednak tak nie jest

ale lut lampa na pewno się przyda

Podgrzewacz wchodzi w miejsce, którego nie widac na twoim zdjęciu - zdjęcie zaczyna się praktycznie od kolumny (na dole), a podgrzewacz siedzi po lewej od kolumny.
Lub patrząc na to zdjęcie - w dół od kolumny.
U mnie siedzi jeszcze S-21 i podgrzewacz wchodzi
Lub patrząc na to zdjęcie - w dół od kolumny.
U mnie siedzi jeszcze S-21 i podgrzewacz wchodzi

GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
na stronie 14 tego wątku jest zdjęcie zainstalowanego podgrzewacza.
Gaz 69M (E) 1972r.
Gaz 69M (E) 1972r.
Kombinerki moga byc do gaza ale nie 69, kolega zapomnial dodac choc napewno to wie.
Krys na powietrzu - kto by się spodziewał...
Gaz 69M (E) 1972r.
Ja jak nasze LWP...Czesto niewidoczny....zawsze obecnypiotr759 pisze:Krys na powietrzu - kto by się spodziewał...

Gaz 69M (E) 1972r.
Może komuś się przyda:
http://allegro.pl/mlotek-i6409152163.html#thumb/4
http://allegro.pl/mlotek-i6409152163.html#thumb/4
Gaz 69M (E) 1972r.