Monterey-Problem z ABS-em!!!
Moderator: Mroczny
Monterey-Problem z ABS-em!!!
Witam wszystkich, mam taki problem:jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Monterey 3.2 LTD i mam taki problem z ABS-sem mianowicie:po odpaleniu autka kontrolka normalnie gasnie i podczas postoju nie zapala sie,a gdy ruszam to po jakiś 100 metrach zapala sie i juz nie gasnie. Sprawdziłem wszystkie czujniki przy kołach i są dobre,wyczyściłem te zębatki przy piastach i nic sie nie zmieniło nie gasnie kontrolka:(.Nadmienie ze jak rusze i zanim sie zapali Anti-Lock to ABS normalnie działa ,a jak sie zapali to juz po ABS-ie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów moze mi pomóc???? Pozdrawiam.
- Pawel - Amor
Re: Monterey-Problem z ABS-em!!!
...nie ciekną uszczelniacze tylnego mostu 
Już kiedyś pisałem, u mnie ciekł i zalewało czujnik, po wymianie mam spokój...

Witam...
Zadzwon do mnie to podlaczymy TECH
693931727
Pozdrawiam
Zadzwon do mnie to podlaczymy TECH
693931727
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 9:00 pm przez fmk, łącznie zmieniany 1 raz.
Monterey 3.2 96
Aha...jak sprawdzałem czujniki w tylnym moscie to zauwazyłem ze na tych zebatkach jest olej to by sie zgadzało. Jak mógł bys to prosze o podpowiedz jak wymienic te uszczelniacze i czy to jest jakas skomplikowana operacja? jak sie domyslam to pewnie puściły simeringi?Pawel - Amor pisze:...nie ciekną uszczelniacze tylnego mostu
- Pawel - Amor
Ja robiłem tak: odkręcić kolo, zdemontować zacisk hamulca, tarczo-bęben z "bebechami" wek, odkręcić trzeba jeszcze czujnik abs'u, odkręcasz 4 śruby trzymające półoś w obudowie mostu i wyszarpać kompletną półoś. Uszczelniacz będzie widoczny, a wyjąć go można wkrętakiem...
Nadmienię, że taka operacja miała miejsce we Fronterze 2,8 tdi z 95' roku...
http://www.opelfrontera.pl/forum/viewto ... st&start=0
Nadmienię, że taka operacja miała miejsce we Fronterze 2,8 tdi z 95' roku...
http://www.opelfrontera.pl/forum/viewto ... st&start=0
tylko nie jest powiedziane że półoś wylezie bez walki 

- Pawel - Amor
Faktycznie, słyszałem różne czarne scenariusze... Np. Elektro001 szalał po placu z odkręconymi śrubami i nic, nie wylazła...wojtekkk pisze:tylko nie jest powiedziane że półoś wylezie bez walki

Dzięki wszystkim za pomoc bede próbował może sie uda tylko nie wiem czy te uszczelniacze od frotki bedą pasowały:( A może któryś z kolegów wie jak zmniejszyć luz na "ataku"? bo u mnie jest troche mocno wyczuwalny,szczególnie podczas zmiany biegów,troche szarpie.Słyszałem ze mozna to zrobic za pomocą jakiś podkładek.A te uszczelniacze są drogie?
- Pawel - Amor
Jeżeli w ASO to około 100,- za sztukę, a w "agromie" po 6 zyli, tylko pytaj o "niebieskie"... 

- wojtek1981
-
Dzisiaj też walczyłem z półosią w tylnym moście wymieniałem ten uszczelniacz półoś wyszła nawet bez mocnego szarpnięcia z czego jestem bardzo zadowolony .
cała operacja trwała 1,5 h .
uszczelniacz to 50-72-10
cała operacja trwała 1,5 h .
uszczelniacz to 50-72-10
MONTEREY 3.1
W koncu sie udało,wymieniłem z obu stron i faktycznie bylo tam sporo oleju po złozeniu i zrobieniu rundki myslałem ze bedzie oki a tu lipa dalej sie zapala:( Dująłem jeden z czujników i znowu jest mokry ale,juz nie tak bardzo mysle ze moze pozostałości po tamtym oleju. Czy to faktycznie musi byc tak brdzo czyste:(? Wsadziłem uszczelniacze 52x72x10 może za duży otwór? z tego co pisze wojtek1981 to on załozył 50x72x10. juz zgłupiałem
- wojtek1981
-
sorki za błąd 52-72-10
Wsadziłeś dobry a pozostałości mogą być i to nawet sporo , ja czysciłem z 15 minut kompresorkiem i papierem .
Wsadziłeś dobry a pozostałości mogą być i to nawet sporo , ja czysciłem z 15 minut kompresorkiem i papierem .
MONTEREY 3.1
A prosze powiedz mi czy tam musi być idealnie sucho? bo po wymianie tych uszczelniaczy nic sie nie zminiło:( co prawda nie czysciłem tego tak zeby było sterylne:),ale jest w miare sucho.Pawel - Amor pisze:...nie ciekną uszczelniacze tylnego mostu
A jak masz pewnosc ze chodzi o czujnik
? i skad wiesz o ktory???
Odczywales jakies bledy..
????

Odczywales jakies bledy..

Monterey 3.2 96
- Pawel - Amor
Jeżeli to nie wina chlapiącego oleju... Tak czy owak zawsze to nowy uszczelniacz. Może jednak czujnik. Podepnij się do kompa, coś powinno pomóc...
Myślę że czujniki mam dobre ponieważ zmienia sie rezystancja podczas krecenia kołem,z resztą musle ze jak by to kył jakis czujnik to by kontrolka anti-locka zapaliła sie na postoju a ona zapala sie dopiero po przejechaniu kilku dziesieciu metrów. A co do odczytywania błędów to próbowałem ale jakos tego nie kumam:) Moze faktycznie trzeba go podpiąć pod kompa??fmk pisze:A jak masz pewnosc ze chodzi o czujnik? i skad wiesz o ktory???
Odczywales jakies bledy..????
U mnie tez sie zapalala po przejechaniu kilku metrow.... o to co ciekawe do przodu ..bo tylem juz nie:)
Ale dopiero po podpieciu do kompa bylo wiadomo o co chodziii
Ale dopiero po podpieciu do kompa bylo wiadomo o co chodziii
Monterey 3.2 96
I co to było??
Brak koronki ABS na tylnej półosi ..
A w zasadzie po kolei.... najpierw brak czujnika... potem koronki.... potem przerwa na kablach..... a gdybym nie mial kompa do dyspozycji to bym sie z tym p..... do tej pory...
A no koniec tego wszystkiego wyskoczyl blad przekaznika ABS.....
!!!!!!!??????????

A w zasadzie po kolei.... najpierw brak czujnika... potem koronki.... potem przerwa na kablach..... a gdybym nie mial kompa do dyspozycji to bym sie z tym p..... do tej pory...
A no koniec tego wszystkiego wyskoczyl blad przekaznika ABS.....

Monterey 3.2 96
A jakiego programu uzywasz do diagnozowania??fmk pisze:Brak koronki ABS na tylnej półosi ..

Ja uzywam oryginalnego TECHA.. lub TECHA2... (sprzet serwisowy Opla..

Monterey 3.2 96
I co w koncu było??:) co za usterka?? Bo mnie juz krew zalewa juz dw razy wykrecałem te półośki o czysciłem te koronki i d...pa:(
Przetarty kabel czujnika tylnego kola....
Raz dzialal ... a raz nie....
Jesli chcesz sie podlaczyc do TECH-a to daj znac... jeli nie to nie bede sie narzucal....
Raz dzialal ... a raz nie....
Jesli chcesz sie podlaczyc do TECH-a to daj znac... jeli nie to nie bede sie narzucal....
Monterey 3.2 96
Tak pobieżnie sprawdzałem te przewody...ale jeszce jutro moze sie bardziej przyłoże to moze cosik znajde. Dziekuje za info:) Jak nic nie znajde to napewno sie odezwe jeszce raz dzieki za pomoc. 

Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 9:53 pm przez cobra7777, łącznie zmieniany 1 raz.
Przwody to ja sprawdzalem w ten sposob:
jedna osoba siedzi w kabinie przy wlaczonym zaplonie i czeka na zapalenie kontrolki ABS.. a druga w kanale rusza przewodami
:)
jedna osoba siedzi w kabinie przy wlaczonym zaplonie i czeka na zapalenie kontrolki ABS.. a druga w kanale rusza przewodami

Monterey 3.2 96