Zakup Honkera

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

maxtom_73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zakup Honkera

Post autor: maxtom_73 » ndz lis 18, 2007 7:55 pm

Witam wszystkich
Mysle o zakupie Honkey'a.
Mam pytanie do szanownych forumowiczów: Czy Ktoś zne te auta?
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3825153
http://www.allegro.pl/item267877598_tarpan_honker.html
Z góry dziekuje.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » ndz lis 18, 2007 10:58 pm

A do czego ci potrzebna 4x4 ?
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz lis 18, 2007 11:11 pm

O tym drugim jest temat, nieco niżej na tym forum. Poczytaj sobie.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » ndz lis 18, 2007 11:17 pm

Ja bym szukał jednak normalnego honkera :roll:

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn lis 19, 2007 6:50 am

Był niedawno na alledrogo jeden za 10 tyś (kup teraz) już nowego typu. Wydaje mi się że naprawdę okazja.
Z dwóch przez Ciebie podanych nie wybrałbym żadnego
Pierwszy może fajnie i starannie zrobiony - ale ulepa wydana w jednym egzemplarzu więc części nadwozia są "unikalne"
Drugi - absolutna pomyłka. Nie dość że stary i drogi to jeszcze też w wersji "składakowej" z niezależnym przednim zawieszeniem itp patentami.
Coraz częściej wypływają na allegro Honki nowego typu z końca lat 90' w cenie nieraz grubo poniżej 20tyś

maxtom_73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maxtom_73 » pn lis 19, 2007 8:36 pm

Bardzo Wam dziekuje za tak żywą reakcje. Jestem pod wrażeniem Waszej otwartości dla "nowych". Zainteresowanie tematyką autek terenowych pojawiło sie juz u mnie jakis czas temu. Jak już mówiłem jestem geodetą i czesto jezdze po wertepach, jednoczesnie moją pasją są wyjazdy z rodziną w odludne i piękne miejsca i późniejsze przemierzanie ich na rowerach. W związku z tym wymysliłem, że potrzebuje do tego autko w miare tanie w zakupie i eksploatacji. Jednocześnie ze względu na to że prowadze działalnośc gosp. bardzo by mi sie przydał tzw. "samochód cieżarowy" gdyż daje możliwosc odliczania VAT-u od paliwa (auto z 1 rzedem siedzeń i przestrzenią ładunkową) Rok temu umówiłem sie pewnym mechanikiem, że ten kupi z demobilu wojskowego i wyremontuje dla mnie jakiegos uazika . Myslałem o zmianie silnika na jakiegos diesla oraz o przerejestrowaniu auta na "ciezarowe" - jeden rząd siedzeń z przodu w postaci kanapy 3 osobowej i przestrzeń bagażowa z tyłu (mechanik powiedział ze jest to do zrobienia bez problemu). Rok minął, a mój "znajomy" mechanik robi mnie ciągle w konia - auta jak nie było tak nie ma. Dlatego zacząłęm przeglądac internet i w ten sposó trafiłem na wasze forum. Tutaj zorientowałem sie, ze chyba lepsza terenowka dla mnie bedzie HONKER. Czytając Wasze wypowiedzi zorientowałem sie ze jest to auto o prostej budowie, ze stosunkowo tanimi i dostępnymi czesciami, a stos. do uaza jest zdecydowanie bardziej bezawaryjne. Spróbuje przez jakis czas sledzic portale internetowe, w ktorych sprzedawane sa auta- moze natrafie na coś interesującego. Czytając moją przydługą wypowiedz pomyślicie pewnie że zaden ze mnie offroadowiec. Fakt. raczej nie mam , przynajmniej na razie, wiekszych umiejetnosci mechanicznych , dlatego chciałbym kupic wóz w miare sprawny, ale wielki sentyment do tego typu pojazdów tkwi we mnie od dziecka, wiec mysle ze moze z tego byc calkiem "trwały zwiazek" Pozdrawiam wszystkich Forumowiczow i z przyjemnością zanurzam sie dalsze studiowanie wszystkich tematów.
Tomasz

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » wt lis 20, 2007 8:50 am

...chyba lepsza terenowka dla mnie bedzie HONKER....

Ano, scyro prowda,ponie !!

Andrzej ( Honker 2324, Andoria 2,4td , TOI-TOI )

Awatar użytkownika
Wilki

Post autor: Wilki » wt lis 20, 2007 10:02 pm

Czołem

Jest dużo postów na temat jak kupić Honka. Zrób sobie liste waznych spraw do weryfikacji przy zakupie. Może warto zrobic taki post i go przykleić? Co Honkerowcy o tym sadzicie?

A tak dalej jeżeli jesteś geodetą i chcesz wozic różne badziewia na tyle i to Honk spoko - spisze się w sam raz. Tanio sobie go naprawisz. Pod warunkiem, że wyjściowy stan techniczny bedzie na odpowiednim poziomie. Rada ode mnie: bądź cierpliwy, na sieci pojawiaja się dobre Honki w dobrej cenie.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » śr lis 21, 2007 4:08 pm

Jest dużo postów na temat jak kupić Honka. Zrób sobie liste waznych spraw do weryfikacji przy zakupie. Może warto zrobic taki post i go przykleić? Co Honkerowcy o tym sadzicie?
Genialne. Jestem za. Sam kupując Honka naciąłem się dramatycznie (było to 7 lat i 6000zł temu), więc uważam, że to dobry pomysł.

Znam jednego Honkera, który jeździł u geodetów, i zdarzało mi się widywać takie sztuki w różnych służbach i chyba się sprawdzają. Ten, którego znam jest w dobrym stanie, nowy typ z Andorią turbo. kosztował chyba kilkanaście tys ale nie pamiętam.

maxtom_73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maxtom_73 » śr lis 21, 2007 5:36 pm

Dzieki za komentarze. Musze sie przyznać ze sie troche napaliłem. Jak tylko mam chwilę zaglądam czy są jakieś nowe oferty no i oczywiście na Wasze forum, w którym jak widze ciągle sie coś dzieje. Dzisiaj znalazłem to: http://moto.allegro.pl/item273142960_ta ... azowa.html

Ale sam widze że to chyba jakaś padlina (mam nadzieje ze to nie wóz żadnego z forumowiczów).

Pomysł zebrania informacji na co zwracać uwage przy zakupie nowego Honka jest świetny. Oczywiście wymaga to sporej wiedzy i czasu, a tego drugiego ciągle brakuje...

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » śr lis 21, 2007 6:45 pm

Jeśli:
1.Nie ma tragicznych luzów w układzie napędowym ( krzyżaki, wielokliny, łożyska wałków, itd.)
2.Rama jest w przyzwoitym stanie.
3. Opony nadają się do jazdy.
4. Silnik/skrzynie/dyfry nie są obrzygane olejem ( zakładając, że jest tam olej ).
5.Nadwozie nie składa się w dużej części ze szpachlówki.
6.Na podłodze można stanąć bez obawy, że się wyleci.
- to ja bym się zainteresował ( nie mówię, że bym kupił :lol: ).
Kolejność punktów nieprzypadkowa.
Powodzenia !! ( A.F. - Honker 2324 Andoria 2,4td ,1998 )

maxtom_73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maxtom_73 » czw lis 22, 2007 8:02 pm

Dzieki, troche to jednak daleko ode mnie - zeby pojechac zobaczyc. Bede czatował dalej.

maxtom_73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maxtom_73 » czw lis 22, 2007 8:16 pm

Znalazłem jeszcze to (tez daleko) http://auto-mar.gratka.pl/ogl/242.html

ale nie wiem co to znaczy ze samochod jest zarejestrowany jako specjalny.

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » czw lis 22, 2007 9:43 pm

maxtom_73 pisze:Znalazłem jeszcze to (tez daleko) http://auto-mar.gratka.pl/ogl/242.html

ale nie wiem co to znaczy ze samochod jest zarejestrowany jako specjalny.
znaczy to że za OC płaci się dwieścieparę złotych...

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt lis 23, 2007 7:06 pm

W kwestii zakupu Honkera - to co wg mnie jest ważne, jeśli pokrywa się z poprzednimi to dobrze:)

- sprawne napędy, bez nadmiernych luzów, zwłaszcza na dwukrzyżakach i w mostach
- stan podłogi, jeśli na niej leży guma, to co jest pod tą gumą (u mnie była blacha grubości papieru)
- Stan blach nadwozia, progów, obecność szpachli, narożniki z przodu (tam, gdzie kierunkowskazy), remont tego wszystkiego zają 2 osobom 5 tygodni dzień w dzień.
- silnik, jeśli nie planujemy natychmiastowej wymiany, to warto, żeby działał dobrze.
- obecność różnego rodzaju włąsnych patentów, o których wiadomo, że teraz działają, ale nikt oprócz sprzedającego nie wie, jak one wygladają tak naprawdę.
- zalecana jest obecność oleju w miejscach do tego przeznaczonych i nieobecność w innych.
- miałem problemy z przełączaniem zbiorników paliwa, co zaowocowało wyssaniem całego paliwa z jednego i zniszczeniem zaworów pompy paliwa. Z obu zbiorników odpadły węże odpowietrzające razem z króćcami.

Ogólnie remont napędów Honka jest dość drogi i kłopotliwy. Poawiają się mosty z wyjętymi dwukrzyżakami, które same drożej się sprzedaje. Z oczywistych względów samochód z takim mostem wymaga na wejściu dopłaty i sporo szukania.

maxtom_73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maxtom_73 » pt lis 23, 2007 8:43 pm

właśnie. jezeli jesteśmy przy remontach.Na forum wyczytałem ze nowe czesci do naszego autka sa dostepne. Czy dotyczy to wszystkich czesci, także tych specyficznych związanych z napędem? (roumiem oczywiscie ze do silnika-w zaleznosci od tego jaki bedzie zamontowany). Czy wlaścicel Honkey'a jest skazany na wieczną wędrówkę po szrotach? Czy ktos z szanownych kolegów ma zamontowane 2 rzedy siedzeń a jezeli tak, to czy pozostała długośc przestrzeni ładunkowej wtedy przekracza połowe długosci mierzonej od tylnej do przedniej szyby? (definicja samochodu od którego eksploatacji można odliczac vAT).

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » pt lis 23, 2007 9:25 pm

hm... problem w tym ,że na szrocie raczej części nie znajdziesz :roll: nowe są dostępne i raczej drogie.
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pt lis 23, 2007 9:38 pm

W moim H2324 są 2 rzędy siedzeń, tzn."na pace" są 2 fotele - takie same jak z przodu- ustawione za przednimi, tylko trochę wyżej. Te z tyłu zamocowane są w fabrycznych punktach znajdujących się w podłodze.Między przednimi i tylnymi siedzeniami jest ta fucked blacha, którą chyba wywalę.
Odległość między tylnymi fotelami a tylną szybą jest max.120cm ( przy przesunięciu tych foteli na maksa do przodu, regulacja taka sama jak przednich ).Odległość między tylną i przednią szybą wynosi 305 cm - mierzone do dolnej krawędzi szyby przedniej. Połowa z 305cm to 152,5cm - czyli brakuje 32,5cm.
Odnośnie części - do tej pory kupiłem: pasek rozrządu z napinaczem,krzyżaki przegubów, pompę paliwa ( na zapas ), świece żarowe, przednią szybę, rury wlewowe paliwa, oleje, filtry...tyle pamiętam.Nie miałem żadnych kłopotów z kupnem. Co do dostępności innych części nie wypowiadam się, bo nie kupowałem.
Powodzenia :)2

maxtom_73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maxtom_73 » pt lis 23, 2007 10:44 pm

Dzieki za wyczerpujące wyjaśnienia :)2

Awatar użytkownika
Wilki

Post autor: Wilki » pt lis 23, 2007 11:39 pm

Podam trochę zdjęć, które powinny dać do myślenia przy zakupie Honka. Poprostu spodziewaj się tego, gdy autko jest bajecznie odmalowane i ma fajną cenę. Nie żebym narzekał, bom się tego spodziewał. Teraz realizuję się jako mechaniko-blacharz. Warto rozważyć nie tylko cene zakupu i koszty naprawy oraz doposarzenia. Również poświęcony czas jaki trzeba powyzszym poswiecic jest istotny. A jego mi ostatnio bardzo brakuje dla dokończenia dzieła. Musisz być gotowym przyjąć święcenia zakonu "Honker is my life" (Generalnie warto. Dlaczego ? To rozmowa przy piwie)

Obrazek
schowek nad tylnym nadkolem

Obrazek
rama tynych drzwi

Obrazek
próg tynych drzwi
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 10:28 am przez Wilki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wilki

Post autor: Wilki » pt lis 23, 2007 11:44 pm

Obrazek
tu wypieprzyłem schowki i czyszczę podlogę z warstw lepiku i Bog wie czego, dopiero pod nim widac wiele wstawek do poprawki.
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 10:29 am przez Wilki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wilki

Post autor: Wilki » pt lis 23, 2007 11:50 pm

Obrazek
Spodziewaj się, że będziesz musił uskuteczniać blacharskie zabawy przy drzwiach tylnych i bocznych (po zdjęciu szpachli)
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 10:31 am przez Wilki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wilki

Post autor: Wilki » pt lis 23, 2007 11:52 pm

Obrazek

Awatar użytkownika
Wilki

Post autor: Wilki » pt lis 23, 2007 11:57 pm

Kupując Honka musisz byc gotowym do wyzwan, robić sobie samemu cześci zamienne, bo "szrotow" nie ma albo są w jeszcze gorszym stanie.

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 10:32 am przez Wilki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wilki

Post autor: Wilki » pt lis 23, 2007 11:59 pm

przyjrzyj sie dokładnie błotnikom!!!
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 10:32 am przez Wilki, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”