Zakup Honkera
Moderator: Marcin-Kraków
Zakup Honkera
Witam wszystkich
Mysle o zakupie Honkey'a.
Mam pytanie do szanownych forumowiczów: Czy Ktoś zne te auta?
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3825153
http://www.allegro.pl/item267877598_tarpan_honker.html
Z góry dziekuje.
Mysle o zakupie Honkey'a.
Mam pytanie do szanownych forumowiczów: Czy Ktoś zne te auta?
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3825153
http://www.allegro.pl/item267877598_tarpan_honker.html
Z góry dziekuje.
- Michał...G
-
-
-
Był niedawno na alledrogo jeden za 10 tyś (kup teraz) już nowego typu. Wydaje mi się że naprawdę okazja.
Z dwóch przez Ciebie podanych nie wybrałbym żadnego
Pierwszy może fajnie i starannie zrobiony - ale ulepa wydana w jednym egzemplarzu więc części nadwozia są "unikalne"
Drugi - absolutna pomyłka. Nie dość że stary i drogi to jeszcze też w wersji "składakowej" z niezależnym przednim zawieszeniem itp patentami.
Coraz częściej wypływają na allegro Honki nowego typu z końca lat 90' w cenie nieraz grubo poniżej 20tyś
Z dwóch przez Ciebie podanych nie wybrałbym żadnego
Pierwszy może fajnie i starannie zrobiony - ale ulepa wydana w jednym egzemplarzu więc części nadwozia są "unikalne"
Drugi - absolutna pomyłka. Nie dość że stary i drogi to jeszcze też w wersji "składakowej" z niezależnym przednim zawieszeniem itp patentami.
Coraz częściej wypływają na allegro Honki nowego typu z końca lat 90' w cenie nieraz grubo poniżej 20tyś
Bardzo Wam dziekuje za tak żywą reakcje. Jestem pod wrażeniem Waszej otwartości dla "nowych". Zainteresowanie tematyką autek terenowych pojawiło sie juz u mnie jakis czas temu. Jak już mówiłem jestem geodetą i czesto jezdze po wertepach, jednoczesnie moją pasją są wyjazdy z rodziną w odludne i piękne miejsca i późniejsze przemierzanie ich na rowerach. W związku z tym wymysliłem, że potrzebuje do tego autko w miare tanie w zakupie i eksploatacji. Jednocześnie ze względu na to że prowadze działalnośc gosp. bardzo by mi sie przydał tzw. "samochód cieżarowy" gdyż daje możliwosc odliczania VAT-u od paliwa (auto z 1 rzedem siedzeń i przestrzenią ładunkową) Rok temu umówiłem sie pewnym mechanikiem, że ten kupi z demobilu wojskowego i wyremontuje dla mnie jakiegos uazika . Myslałem o zmianie silnika na jakiegos diesla oraz o przerejestrowaniu auta na "ciezarowe" - jeden rząd siedzeń z przodu w postaci kanapy 3 osobowej i przestrzeń bagażowa z tyłu (mechanik powiedział ze jest to do zrobienia bez problemu). Rok minął, a mój "znajomy" mechanik robi mnie ciągle w konia - auta jak nie było tak nie ma. Dlatego zacząłęm przeglądac internet i w ten sposó trafiłem na wasze forum. Tutaj zorientowałem sie, ze chyba lepsza terenowka dla mnie bedzie HONKER. Czytając Wasze wypowiedzi zorientowałem sie ze jest to auto o prostej budowie, ze stosunkowo tanimi i dostępnymi czesciami, a stos. do uaza jest zdecydowanie bardziej bezawaryjne. Spróbuje przez jakis czas sledzic portale internetowe, w ktorych sprzedawane sa auta- moze natrafie na coś interesującego. Czytając moją przydługą wypowiedz pomyślicie pewnie że zaden ze mnie offroadowiec. Fakt. raczej nie mam , przynajmniej na razie, wiekszych umiejetnosci mechanicznych , dlatego chciałbym kupic wóz w miare sprawny, ale wielki sentyment do tego typu pojazdów tkwi we mnie od dziecka, wiec mysle ze moze z tego byc calkiem "trwały zwiazek" Pozdrawiam wszystkich Forumowiczow i z przyjemnością zanurzam sie dalsze studiowanie wszystkich tematów.
Tomasz
Tomasz
Czołem
Jest dużo postów na temat jak kupić Honka. Zrób sobie liste waznych spraw do weryfikacji przy zakupie. Może warto zrobic taki post i go przykleić? Co Honkerowcy o tym sadzicie?
A tak dalej jeżeli jesteś geodetą i chcesz wozic różne badziewia na tyle i to Honk spoko - spisze się w sam raz. Tanio sobie go naprawisz. Pod warunkiem, że wyjściowy stan techniczny bedzie na odpowiednim poziomie. Rada ode mnie: bądź cierpliwy, na sieci pojawiaja się dobre Honki w dobrej cenie.
Jest dużo postów na temat jak kupić Honka. Zrób sobie liste waznych spraw do weryfikacji przy zakupie. Może warto zrobic taki post i go przykleić? Co Honkerowcy o tym sadzicie?
A tak dalej jeżeli jesteś geodetą i chcesz wozic różne badziewia na tyle i to Honk spoko - spisze się w sam raz. Tanio sobie go naprawisz. Pod warunkiem, że wyjściowy stan techniczny bedzie na odpowiednim poziomie. Rada ode mnie: bądź cierpliwy, na sieci pojawiaja się dobre Honki w dobrej cenie.
Genialne. Jestem za. Sam kupując Honka naciąłem się dramatycznie (było to 7 lat i 6000zł temu), więc uważam, że to dobry pomysł.Jest dużo postów na temat jak kupić Honka. Zrób sobie liste waznych spraw do weryfikacji przy zakupie. Może warto zrobic taki post i go przykleić? Co Honkerowcy o tym sadzicie?
Znam jednego Honkera, który jeździł u geodetów, i zdarzało mi się widywać takie sztuki w różnych służbach i chyba się sprawdzają. Ten, którego znam jest w dobrym stanie, nowy typ z Andorią turbo. kosztował chyba kilkanaście tys ale nie pamiętam.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Dzieki za komentarze. Musze sie przyznać ze sie troche napaliłem. Jak tylko mam chwilę zaglądam czy są jakieś nowe oferty no i oczywiście na Wasze forum, w którym jak widze ciągle sie coś dzieje. Dzisiaj znalazłem to: http://moto.allegro.pl/item273142960_ta ... azowa.html
Ale sam widze że to chyba jakaś padlina (mam nadzieje ze to nie wóz żadnego z forumowiczów).
Pomysł zebrania informacji na co zwracać uwage przy zakupie nowego Honka jest świetny. Oczywiście wymaga to sporej wiedzy i czasu, a tego drugiego ciągle brakuje...
Ale sam widze że to chyba jakaś padlina (mam nadzieje ze to nie wóz żadnego z forumowiczów).
Pomysł zebrania informacji na co zwracać uwage przy zakupie nowego Honka jest świetny. Oczywiście wymaga to sporej wiedzy i czasu, a tego drugiego ciągle brakuje...
Jeśli:maxtom_73 pisze: http://moto.allegro.pl/item273142960_ta ... azowa.html
1.Nie ma tragicznych luzów w układzie napędowym ( krzyżaki, wielokliny, łożyska wałków, itd.)
2.Rama jest w przyzwoitym stanie.
3. Opony nadają się do jazdy.
4. Silnik/skrzynie/dyfry nie są obrzygane olejem ( zakładając, że jest tam olej ).
5.Nadwozie nie składa się w dużej części ze szpachlówki.
6.Na podłodze można stanąć bez obawy, że się wyleci.
- to ja bym się zainteresował ( nie mówię, że bym kupił

Kolejność punktów nieprzypadkowa.
Powodzenia

Znalazłem jeszcze to (tez daleko) http://auto-mar.gratka.pl/ogl/242.html
ale nie wiem co to znaczy ze samochod jest zarejestrowany jako specjalny.
-
-
znaczy to że za OC płaci się dwieścieparę złotych...maxtom_73 pisze:Znalazłem jeszcze to (tez daleko) http://auto-mar.gratka.pl/ogl/242.html
W kwestii zakupu Honkera - to co wg mnie jest ważne, jeśli pokrywa się z poprzednimi to dobrze:)
- sprawne napędy, bez nadmiernych luzów, zwłaszcza na dwukrzyżakach i w mostach
- stan podłogi, jeśli na niej leży guma, to co jest pod tą gumą (u mnie była blacha grubości papieru)
- Stan blach nadwozia, progów, obecność szpachli, narożniki z przodu (tam, gdzie kierunkowskazy), remont tego wszystkiego zają 2 osobom 5 tygodni dzień w dzień.
- silnik, jeśli nie planujemy natychmiastowej wymiany, to warto, żeby działał dobrze.
- obecność różnego rodzaju włąsnych patentów, o których wiadomo, że teraz działają, ale nikt oprócz sprzedającego nie wie, jak one wygladają tak naprawdę.
- zalecana jest obecność oleju w miejscach do tego przeznaczonych i nieobecność w innych.
- miałem problemy z przełączaniem zbiorników paliwa, co zaowocowało wyssaniem całego paliwa z jednego i zniszczeniem zaworów pompy paliwa. Z obu zbiorników odpadły węże odpowietrzające razem z króćcami.
Ogólnie remont napędów Honka jest dość drogi i kłopotliwy. Poawiają się mosty z wyjętymi dwukrzyżakami, które same drożej się sprzedaje. Z oczywistych względów samochód z takim mostem wymaga na wejściu dopłaty i sporo szukania.
- sprawne napędy, bez nadmiernych luzów, zwłaszcza na dwukrzyżakach i w mostach
- stan podłogi, jeśli na niej leży guma, to co jest pod tą gumą (u mnie była blacha grubości papieru)
- Stan blach nadwozia, progów, obecność szpachli, narożniki z przodu (tam, gdzie kierunkowskazy), remont tego wszystkiego zają 2 osobom 5 tygodni dzień w dzień.
- silnik, jeśli nie planujemy natychmiastowej wymiany, to warto, żeby działał dobrze.
- obecność różnego rodzaju włąsnych patentów, o których wiadomo, że teraz działają, ale nikt oprócz sprzedającego nie wie, jak one wygladają tak naprawdę.
- zalecana jest obecność oleju w miejscach do tego przeznaczonych i nieobecność w innych.
- miałem problemy z przełączaniem zbiorników paliwa, co zaowocowało wyssaniem całego paliwa z jednego i zniszczeniem zaworów pompy paliwa. Z obu zbiorników odpadły węże odpowietrzające razem z króćcami.
Ogólnie remont napędów Honka jest dość drogi i kłopotliwy. Poawiają się mosty z wyjętymi dwukrzyżakami, które same drożej się sprzedaje. Z oczywistych względów samochód z takim mostem wymaga na wejściu dopłaty i sporo szukania.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

właśnie. jezeli jesteśmy przy remontach.Na forum wyczytałem ze nowe czesci do naszego autka sa dostepne. Czy dotyczy to wszystkich czesci, także tych specyficznych związanych z napędem? (roumiem oczywiscie ze do silnika-w zaleznosci od tego jaki bedzie zamontowany). Czy wlaścicel Honkey'a jest skazany na wieczną wędrówkę po szrotach? Czy ktos z szanownych kolegów ma zamontowane 2 rzedy siedzeń a jezeli tak, to czy pozostała długośc przestrzeni ładunkowej wtedy przekracza połowe długosci mierzonej od tylnej do przedniej szyby? (definicja samochodu od którego eksploatacji można odliczac vAT).
hm... problem w tym ,że na szrocie raczej części nie znajdziesz
nowe są dostępne i raczej drogie.

Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl
http://www.4x4.szczecin.pl
W moim H2324 są 2 rzędy siedzeń, tzn."na pace" są 2 fotele - takie same jak z przodu- ustawione za przednimi, tylko trochę wyżej. Te z tyłu zamocowane są w fabrycznych punktach znajdujących się w podłodze.Między przednimi i tylnymi siedzeniami jest ta fucked blacha, którą chyba wywalę.
Odległość między tylnymi fotelami a tylną szybą jest max.120cm ( przy przesunięciu tych foteli na maksa do przodu, regulacja taka sama jak przednich ).Odległość między tylną i przednią szybą wynosi 305 cm - mierzone do dolnej krawędzi szyby przedniej. Połowa z 305cm to 152,5cm - czyli brakuje 32,5cm.
Odnośnie części - do tej pory kupiłem: pasek rozrządu z napinaczem,krzyżaki przegubów, pompę paliwa ( na zapas ), świece żarowe, przednią szybę, rury wlewowe paliwa, oleje, filtry...tyle pamiętam.Nie miałem żadnych kłopotów z kupnem. Co do dostępności innych części nie wypowiadam się, bo nie kupowałem.
Powodzenia
Odległość między tylnymi fotelami a tylną szybą jest max.120cm ( przy przesunięciu tych foteli na maksa do przodu, regulacja taka sama jak przednich ).Odległość między tylną i przednią szybą wynosi 305 cm - mierzone do dolnej krawędzi szyby przedniej. Połowa z 305cm to 152,5cm - czyli brakuje 32,5cm.
Odnośnie części - do tej pory kupiłem: pasek rozrządu z napinaczem,krzyżaki przegubów, pompę paliwa ( na zapas ), świece żarowe, przednią szybę, rury wlewowe paliwa, oleje, filtry...tyle pamiętam.Nie miałem żadnych kłopotów z kupnem. Co do dostępności innych części nie wypowiadam się, bo nie kupowałem.
Powodzenia

Podam trochę zdjęć, które powinny dać do myślenia przy zakupie Honka. Poprostu spodziewaj się tego, gdy autko jest bajecznie odmalowane i ma fajną cenę. Nie żebym narzekał, bom się tego spodziewał. Teraz realizuję się jako mechaniko-blacharz. Warto rozważyć nie tylko cene zakupu i koszty naprawy oraz doposarzenia. Również poświęcony czas jaki trzeba powyzszym poswiecic jest istotny. A jego mi ostatnio bardzo brakuje dla dokończenia dzieła. Musisz być gotowym przyjąć święcenia zakonu "Honker is my life" (Generalnie warto. Dlaczego ? To rozmowa przy piwie)

schowek nad tylnym nadkolem

rama tynych drzwi

próg tynych drzwi

schowek nad tylnym nadkolem

rama tynych drzwi

próg tynych drzwi
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 10:28 am przez Wilki, łącznie zmieniany 1 raz.