SsangYong Kyron i kola?

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

SsangYong Kyron i kola?

Post autor: lamina » wt lut 16, 2010 4:10 pm

Po wielu przemyslenia zdecydowalem sie na felgi i opony. wszyscy znajomi mowili ze nie wejda, na forach rosyjskich nikt jeszcze nie testowal:
Obrazek

opony 265/75r16 (wchodza bez problemu nawet rosjanie potwierdzili....)
felgi 8x16" et+10 ... i pojawial sie dylemat czy nie beda wystawaly jak w G klasie.... i nie wystaja, sa dobrane idealnie z gorna krawedzia blotnika. (bez liftu przy skrecie robi sie ciasno ale nic nie obciera, po lifcie tematu w ogole nie bedzie).
na pytanie po co mi takie odsadzone felgi powiem tylko ze auto w oryginale bardzo fajnie sie prowadzilo na zakretach, po zmianie opon na 32" podnioslo sie o okolo 2-3cm, po lifcie o 40mm to bedzie juz 60mm (czyli srodek ciezkosci podnosi sie o okolo 3-4cm) poszerzajac auto an kolach po 33mm na strone (oryginalne et+43) zachowam stabilnosc na zakretach..... a jak bedzie w praktyce napisze na wiosne po wiekszych testach :)

teraz na wiosne jeszcze plyty pod silnik i skrzynie oraz lift 40mm i bedzie mozna w terenie sie pobawic :) . lift i plyty juz mam, czekam az sie pogoda zrobi zeby zamontowac :)

co do opon to mialy byc Kumho KL71..... ale jak podzwonilem i popytalem to tak oponka super ale z ciagloscia dostepnosci to juz bywa roznie :(.... potem planowalem duratracki.... ale to opony widmo , sa bardziej zimowe niz letnie wiec moga w lecie znikac.... postawilem wiec na porzadne zimowki 235/85r16 i BFG MT KM2 265/75r16.
Lamina pozdrawia http://www.3dstudio.com.pl
SsangYong KYRON 2.0XDi + lift 3-4" +32" MT KM2

Alces64

Re: SsangYong Kyron i kola?

Post autor: Alces64 » wt lut 23, 2010 7:57 pm

lamina pisze:
opony 265/75r16 (wchodza bez problemu nawet rosjanie potwierdzili....)
felgi 8x16" et+10 ... i pojawial sie dylemat czy nie beda wystawaly jak w G klasie.... i nie wystaja, sa dobrane idealnie z gorna krawedzia blotnika. (bez liftu przy skrecie robi sie ciasno ale nic nie obciera, po lifcie tematu w ogole nie bedzie).
na pytanie po co mi takie odsadzone felgi powiem tylko ze auto w oryginale bardzo fajnie sie prowadzilo na zakretach, po zmianie opon na 32" podnioslo sie o okolo 2-3cm, po lifcie o 40mm to bedzie juz 60mm (czyli srodek ciezkosci podnosi sie o okolo 3-4cm) poszerzajac auto an kolach po 33mm na strone (oryginalne et+43) zachowam stabilnosc na zakretach..... a jak bedzie w praktyce napisze na wiosne po wiekszych testach :)

teraz na wiosne jeszcze plyty pod silnik i skrzynie oraz lift 40mm i bedzie mozna w terenie sie pobawic :) . lift i plyty juz mam, czekam az sie pogoda zrobi zeby zamontowac :)

.
Jaki masz fabryczny rozmiar opony? Auto ma duży potencjał, brawo dla majsterkowicza :)21
kia sorento 2.5 crdi, BFG AT, lift +1"

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » wt lut 23, 2010 8:07 pm

fabrycznie 225/75r16 takie były fabrycznie. ale za to teraz predkosciomierz pokazuje dokladnie tyle ile jest :) a przy 171 konikach i 368Nm wielkość kół jest nieodczuwalna.

Alces64

Post autor: Alces64 » wt lut 23, 2010 8:37 pm

lamina pisze:fabrycznie 225/75r16 takie były fabrycznie. ale za to teraz predkosciomierz pokazuje dokladnie tyle ile jest :) a przy 171 konikach i 368Nm wielkość kół jest nieodczuwalna.

To Kyron ma duży zapas przestrzeni w nadkolach. W moim koreńczyku jest fabrycznie 245/70/16 i ledwo widzę miejsce na 245/75/16 ( bez liftu) a na opony 235/85/16 to bez wycinanek nie ma szansy.
kia sorento 2.5 crdi, BFG AT, lift +1"

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » wt lut 23, 2010 8:44 pm

po pomierzeniu stwierdzam ze weszly by 33 a nawet 34" po usunieciu albo zmodyfikowaniu fartucha w nadkolu, jesli idzie o blotniki to zmiescilo by sie spokojnie (oczywiscie z liftem 40mm bo bez liftu 32" to max)

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt lut 23, 2010 9:35 pm

próbowałeś full załadować auto i wjechać w dołek ? :)21 ja sam sie zdziwiłem jak potrafi się czasem zawieszenie poddać (jeszcze przed utwardzeniem i skróceniem skoku koła)
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » wt lut 23, 2010 9:58 pm

Tak teoretycznie, to nad każdym kołem mam w kyronie wiecej niż dostępny skok zawieszenia i różnica do kół 32" więc nie powinno być dobicia, jedynie z tyłu przy pełnym dynamicznym wykrzyżu nie mam pewności, czy nie będzie BUM, bo jak oś na skos to brzeg koła będzie wyżej niż przy rownoleglym dobiciu. Ja mam oponę 255/60r18 i to rozmiar fabryczny, ale też chcę 32". Zakładam, że jak producent przyjmował 30" z łańcuchami to 32" bez nie powinny być problemem. Bfg mt mają znacznie węższy bieżnik od moich, wiec pod skosem nie powinno być tak źle. Widziałem tez na filmie kyrona na AT 265/75 w terenie i nie wyglądało źle. To nie patrol - skok zawiasu i wykrzyż jest mniejszy. Na 235/85 jeździ sporo Rosjan. Na 265/75 znalazłem na forum dwóch ( jeden actyon). Jamam lift a Lamina mieć będzie. Ja jednak na 99% idę w AT 235/85.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » śr lut 24, 2010 8:56 am

sebeks pisze:próbowałeś full załadować auto i wjechać w dołek ? :)21 ja sam sie zdziwiłem jak potrafi się czasem zawieszenie poddać (jeszcze przed utwardzeniem i skróceniem skoku koła)
zaladowane 4 osoby i pelny bagaznik, 110km/h i duzy dolek i nic......
przy wjezdzie na krawężnik (okolo 20cm) tez nic. wiec chyba jest ok a bedzie jeszcze lift. mocno blotnista i wyboista droga, koleiny po ciagniku okolo 20cm, jedno kolo wpadlo w spora dziure ale zawieszenie nie dobilo wiec jest ok.

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » sob kwie 10, 2010 9:58 pm

Na pisałem, że pójdę w 235/85r16 AT i są. Nowiutkie Grabbery AT2. Miejsca w nadkolach jeszcze kupa. Po prostu luzik. Przy tych oponachmoglem zachować fabryczne felgi co oznaczało niższy koszt. Auto wygląda jak z fabryki. Mimo liftu i większych kół zmiana nie rzuca się w oczy. Wzrósł komfort. Leciutko pogorszylo się kierowanie.
Obrazek

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » ndz kwie 11, 2010 7:12 am

:)2 :)2

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pn kwie 12, 2010 6:12 am

czyli jednak nie duratrack?

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pn kwie 12, 2010 7:20 am

Może kiedyś. Kupon totka kupiłem. Cena duratrackow z felgami spowodowała zmianę planów. Oczywiście mogłem kupić używane chińskie nalewki :).

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pn kwie 12, 2010 7:32 am

cena cena.... ale potem jakie problemy w razie awarii.. w przypadku duratrackow..
tak czy inaczej gratuluje zakupu :)

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pn kwie 12, 2010 9:24 am

teraz zadne bo sa ogolnie dostepne.. drogie ale dostpne...

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pn kwie 12, 2010 9:39 am

alfik pisze:Może kiedyś. Kupon totka kupiłem. Cena duratrackow z felgami spowodowała zmianę planów. Oczywiście mogłem kupić używane chińskie nalewki :).

ale za to teraz predkosciomierz pokazuje ci z dokladnoscia do 1% predkosc z jaka jedziesz :)

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pn kwie 12, 2010 10:34 am

grzes pisze:teraz zadne bo sa ogolnie dostepne.. drogie ale dostpne...
Są na liście cen w wielu sklepach - obdzwoniłem prawie wszystkie - odpowiedź jest taka - nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Znalazłem tylko jeden sklep (opony-4x4), który miał to na stanie - cenę samych opon bym może łyknął, ale ponieważ to 265/75 za radą Laminy popartą doświadczeniem musiał bym kupić bardziej odsadzone felgi a i też szersze (fabryczne 6.5). Z AT2 byłem bardzo zadowolony, więc nie ma płaczu - zwykle nie opony, ale prześwit był problemem.

Zalety DT - berdziej agresywne, lżejsze !! (3 kilo na oponie, mimo większej szerokości), ładniejsze :), nowocześniejsze (a wierzę w postęp techniczny). Wady - trudne do kupienia, szerokie (jestem wyznawcą szkoły wąskooponowej), z niższym indeksem prędkości (to czysto teoretyczny problem). Zadałem sobie pytanie - czy mam co zrobić z 1800 PLN i znalazłem kilka odpowiedzi :) - Ponieważ sprzedałem używane 18cali, to z tą zmianą jestem nawet trochę na plusie.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pn kwie 12, 2010 10:58 am

Duratraci sa naprawde uniwersalne... poza nimi to tylko teraz chyba BFG MT KM2 biore pod uwage, i jeszcze Coopery STT ale to juz wszystko do Y61 :)

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pn kwie 12, 2010 11:18 am

zrobilem juz ponad 2 tys km na BFG MT KM2 ....
z czego 95% po czarnym... i...
na pewno nie sa glosniejsze ni AT BFG, powiedzialbym ze halas jest podobny jak z dobrych zimowek (sprawdzane nawet przy 150km/h) . na mokrym duuuuuzo lepiej od AT, moze to dziwne ale moim zdaniem na mokrym trzymaja sie tak samo jak szosowa, musi byc bardzo dobra mieszanka gumowa.
tez myslalem na cooperami... ale tylko w wadowicach maja wiec kiedys moze byc problem.... i brak opinii jesli idzie o halas... BFG jako marki jakos nie za bardzo lubie... ale szale przewazyla dostepnosc.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pn kwie 12, 2010 2:37 pm

tylko KM2 w porownaniu z Cooperem to slaba maja rozmirowke na 17 cali :(

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pn kwie 12, 2010 2:43 pm

masz 100% racji.... na 17" wiecej mozliwosci w cooperze.

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » ndz lut 20, 2011 11:28 pm

W związku z nowymi zasadami odpisywania VAT-u od paliwa moją uwagę przykuł Actyon pick-up. Na ile to jest pokrewana konstrukcja do Kyron'a? Kyron ma pewnie sprężyny z tyłu, a Action resor czy też sreżynę? Coś mi się obiło o uszy że SsangYong-i maja Danę z tyłu? Dotyczy to Actiona? To może blokady made in USA podejdą??
Ile te wynalazki palą? Najlepiej w porównaniu do innych aut tego typu? Znajdę jakieś graty do liftu? Jakie koło na seryjnym zawiasie a jakie na liftowanym?
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pn lut 21, 2011 12:22 am

Actyon ma z tyłu sprężynę, inaczej niż większość pickupów. Koła max. jak do Kyrona - 32 cale i lift wiele nie zmienia. (jak by mnie było stać na eksperymenty spróbował bym 255/85R16 - ale takie widziałem tylko w Rextonie). Lifty Dobinsona (inne niż do Kyrona), osłony Asfir albo sherif, jest fabryczny snorkel do kupienia (w Australii :)) i metalowy zderzak pod windę (brahma bar, też Australia), czyli nawet lepiej niż do Kyrona. Silnik taki sam, inne automaty. Most "niby dana", bo nie Spicer to produkuje, tylko Azjaci i są dwa modele ale gdzieś w necie zdjęcia z montażu ARB widziałem. Spalanie powinno być jak w Kyronie czyli małe (mój w automacie 9-12, manual 7-10). Ale niestety inne pikupy mają większy potencjał terenowy - fabrycznie auto jest bardzo niskie - znacznie niższe niż według danych technicznych. Długi dziób, nisko połozony altek i komputery, przekładnia kierownicza listwowa, reduktor na gałeczkę.

Tu przykład ładnego zdłubania - gość nie przesadza - 3 cale liftu nie są pronlemem, bo pierwsze 4 cm to powrót do wysokości fabrycznej (poziome połosie)
http://www.youtube.com/watch?v=IT_FWReB ... rofilepage

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » pn lut 21, 2011 9:28 am

alfik pisze:Actyon ma z tyłu sprężynę, inaczej niż większość pickupów.
Już go lubię :)21 .
alfik pisze:Koła max. jak do Kyrona - 32 cale i lift wiele nie zmienia. (jak by mnie było stać na eksperymenty spróbował bym 255/85R16 - ale takie widziałem tylko w Rextonie).
32" to już coś. W większe bym się nie pchał, bo napęd i zawas może tego nie znieść na dłuższą metę.

alfik pisze:....Spalanie powinno być jak w Kyronie czyli małe (mój w automacie 9-12, manual 7-10).
:roll: Faktycznie wygląda zachęcająco. Mój Terracan w automacie za diabła nie schodzi poniżej 12, a standart to 14. Fakt że dużo szybkiej autostradowej jazdy i ciężka prawa noga.
alfik pisze:.... Ale niestety inne pikupy mają większy potencjał terenowy - fabrycznie auto jest bardzo niskie - znacznie niższe niż według danych technicznych. Długi dziób, nisko połozony altek i komputery, przekładnia kierownicza listwowa, reduktor na gałeczkę.
:cry: Czyli jednak trochę go popsuli... Zderzak faktycznie wygląda porażkowo, ale w Terracanie sobie poradziłem to może i Actyona bym poprawił (fleksem :wink: )
alfik pisze:.... Tu przykład ładnego zdłubania - gość nie przesadza - 3 cale liftu nie są pronlemem, bo pierwsze 4 cm to powrót do wysokości fabrycznej...
:o W IFS 3" liftu ?? to chyba nie możliwe, Dobinsons podaje 40 mm, w Terracanie też więcej się nie wydusi na fabrycznych wahaczach bez upośledzenia pracy zawiasu. Jak jest zbudowany przedni zawias? Dwa wahacze poprzeczne coś jak w L200 ?

A jak jest z częściami do SsangYong-ów? Oficjaly dytrybutor się chyba zwinął czyż nie ??

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pn lut 21, 2011 9:36 am

na 32" Godrich MT2 spalanie na miescie 11-12l/100km w trasie 9-11l/100km, poziom halasu mniejszy niz na zimowkach a na mokrym trzymaja sie bardzo ladnie.

obecnie mam tyl podniesiony o 4-5" przodek o 4". problemow zadnych nie ma ... felgi od mercedesa G z ET 10 16x8" :).... i jest idealnie kola sa na rowni z nadkolami nie trzeba zadnych gum podkladac a rozstaw zwiekszyl sie o okolo 12cm wiec przy lifcie zostala zachowana fabryczna stabilnosc i proporcje :) .
Ostatnio zmieniony pn lut 21, 2011 9:47 am przez lamina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » pn lut 21, 2011 9:44 am

lamina pisze:....obecnie mam tyl podniesiony o 4-5" przodek o 4". problemow zadnych nie ma ....
:o 4" ?? :o Jak to liczysz ?? To chyba nie lift na zawiasie ??
lamina pisze:na 32" Godrich MT2 spalanie na miescie 11-12l/100km w trasie 9-11l/100km, ....
Masz automat czy manual ?? W trasie z jaką średną ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”