Pierwsza terenówka

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

sokół wędrowny

Re: Pierwsza terenówka

Post autor: sokół wędrowny » pt wrz 16, 2016 9:51 pm

Roman13 pisze:Czyli pozostało kupić to co i się spdoba
O to chodzi :-) tylko XJ spełni z duuużą nawiązką wszystkie założenia i da w razie czego wszechstronną bazę do motania. Dwa sztywne mosty, NP 242, silnik 4,0 waga i kilka innych cech na + a za rok wszystko będzie jasne i do tego Jeep leży w kręgu Twoich zainteresowań. Czego więcej trzeba ?
Patrol Patrolowi Patrolem

Roman13
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Roman13 » pt wrz 16, 2016 9:53 pm

Marcingalloper pisze:To berlingo czy inne kangoo czy doblo kup.
Poważnie.
Nie ma się co śmiać, prześwit ujdzie w tłoku a Ruskie dołączyli 4x4 czyli gołe felgi dokręcone do kół i pas transmisyjny ;)
Problem ze skręcaniem ale co tam :)21

Roman13
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Roman13 » pt wrz 16, 2016 9:56 pm

sokół wędrowny pisze:
O to chodzi :-) tylko XJ spełni z duuużą nawiązką wszystkie założenia i da w razie czego wszechstronną bazę do motania. Dwa sztywne mosty, NP 242, silnik 4,0 waga i kilka innych cech na + a za rok wszystko będzie jasne i do tego Jeep leży w kręgu Twoich zainteresowań. Czego więcej trzeba ?
Podobno sokoły widzą daleko ;) , chyba tak będzie :)2

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt wrz 16, 2016 10:02 pm

Roman13 pisze:
Marcingalloper pisze:To berlingo czy inne kangoo czy doblo kup.
Poważnie.
Nie ma się co śmiać, prześwit ujdzie w tłoku a Ruskie dołączyli 4x4 czyli gołe felgi dokręcone do kół i pas transmisyjny ;)
Problem ze skręcaniem ale co tam :)21
Tak.
Weź pod uwagę to że większość osobówek jak utkną idzie czy wypchnąć, czy podkopać i coś podłożyć czy też i wyciągnąć na lince inną osobówką.
Jak się wjebiesz już jakąkolwiek terenówką to o wyciąganiu osobówką zapomnij. I co wtedy po traktor ?? , no OK, ale z ryb się często wraca po północy, czy też jedzie o świcie i co wtedy zrobisz ?? . Spróbuj po 22 zapukać do drzwi gdzieś na wsi :lol: , w większości przypadków nawet na podwórko nie wejdziesz a nawet jak Ci się już to uda to dostaniesz odpowiedź że nie ma paliwa, że akumulator nie działa i takie tam. Ludzie są pomocni ale często się po prostu boją więc siedzisz i kiśniesz aż będzie dzień i kombinujesz dalej.
Nie zawsze terenówka to zaleta. Posiadając ją człowieka czasem wyobraźnia poniesie i pół biedy jeśli się tylko zakopiesz a nie poukręcasz czy pourywasz :)21 .

Szukaj pontonu, 99% najlepszych miejscówek jest z brzegów niedostępne. Do miejsca slipowania pontonu zawsze gdzieś dojedziesz, choćbyś miał Lambo :)2 .

Roman13
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Roman13 » pt wrz 16, 2016 10:10 pm

sokół wędrowny pisze:
wszystko zależy od stanu w jakim trafię furę ale na 90% będzie to Cheeroke :)

sokół wędrowny

Post autor: sokół wędrowny » pt wrz 16, 2016 10:12 pm

Roman13 pisze: Podobno sokoły widzą daleko ;) , chyba tak będzie :)2
O mały włos kiedyś sam bym już kupił jednego :-)

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » sob wrz 17, 2016 7:00 am

jradek pisze:Może ktoś mu podać link do sklepu z oponami? Za bardzo się śmieję i wskaźnik myszki mi nie trafia.

Alibia, czy Ty nie byłeś dzisiaj w moich okolicach Pajerakiem?
Minąłem coś co z grubsza wyglądało na Twoje.

Witam, w tym tygodniu nie opuszczałem łódzkiego, to chyba nie mój. :)21
CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

Awatar użytkownika
10zulu

Post autor: 10zulu » sob wrz 17, 2016 9:57 am

Kup to, na co masz pieniądze i Ci się podoba. Byle w dobrym stanie. Nie przerabiaj, pojeździj trochę. Po pewnym czasie zauważysz co potrzebujesz i w którą stronę iść.
Pierwsza terenowka zwykle idzie na przemiał, druga bywa jej zaprzeczeniem, ponoć za trzecim się już się czego chce :-)
Pozdrawiam -
Piotr
Wj/Wg

Roman13
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Roman13 » sob wrz 17, 2016 1:38 pm

10zulu pisze:Kup to, na co masz pieniądze i Ci się podoba. Byle w dobrym stanie. Nie przerabiaj, pojeździj trochę. Po pewnym czasie zauważysz co potrzebujesz i w którą stronę iść.
Pierwsza terenowka zwykle idzie na przemiał, druga bywa jej zaprzeczeniem, ponoć za trzecim się już się czego chce :-)
Pozdrawiam -
Piotr
I tak zrobię :D

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » ndz wrz 18, 2016 7:13 am

Michał4x4 pisze:
jradek pisze:Land Cruiser co ma nazwę handlową V8 jakie ma oznaczenie? Nie 200? Pierwsza V8.
Tak V8 to 200 ale nie było tam silnika 4,2 tylko 4,5 V8

LC v8 czyli 200 to bardzo wygodna, duża naładowana elektroniką prawdziwa terenówka, którą nawet amator (ale musi być w pełni sprawna :)13 ) dojedziesz w terenie dużo dalej niż pajerakiem czy innym 4x4 z przed 20 lat. Cała ta elektronika zastępuje doświadczenie kierownika i sama naprawia jego błędy.
Widziałem to auto i na rajdzie i na wycieczkach terenowych (zawsze prowadzili świeżaki) i naprawdę mnie zaskoczyło jak daleko dojechało miło braku dobrych opon i doświadczenia kierownika.

Ps.Znajomy z pół roku temu zakupił z 2011 za 200tyś i jest mega zadowolony bo ma dużą rodzinę z małymi dziećmi (3 duże foteliki wchodzą z tyłu z palcem w .....) Kumpel przerabiał już (dosłownie) jeppa, merca g, parcha i disco.
CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » ndz wrz 18, 2016 10:54 am

jradek pisze:ateki
Na podjeździe długim i stromym 4,2 nie pomogło, stawał tam gdzie ja. Jakiś czujnik mu się urwał i stracił poziomowanie podwozia, a na koniec skrzynia biegów przeszła w stan awaryjny bo przejechaliśmy kałużę. Nie dokończył nawet wycieczki, musiał wracać do domu.

Nowy LC może pierwszą, drugą czy piątą kałużę przejedzie lepiej od starego Pajero, ale do pięćdziesiątej nie dotrwa i nie da się go naprawić patykiem i trytką.
Ostatni moj wpis odnosil się do tego wpisu
Ostatnio zmieniony ndz wrz 18, 2016 11:00 am przez alibia1112, łącznie zmieniany 2 razy.
CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

sokół wędrowny

Post autor: sokół wędrowny » ndz wrz 18, 2016 1:29 pm

alibia1112 pisze: miło braku dobrych opon i doświadczenia kierownika.
To tu mnie zaskoczyłeś, że elektronika zastępuje opony. Co do wspomagaczy to pewnie tak jest, choć ja wolałem zjeżdżać ze stromizn na reduktorze niż używać tych niby asystentów zjazdu, które zdaje się zwyczajnie męczą heble. Może dlatego, że tego systemu nie miałem :-)

pewues
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pewues » wt sty 09, 2018 6:01 pm

Witam,

pozwolę sobie na podbicie tematu z zapytaniem o Dodge'a Durango. Auto do turystuki terenowej w gronie rodzinnym (2+2 plus ew 'nadbagaż dalszej rodziny"). Spalanie nie jest ważne, bo auto zrobi 2tys km rocznie max. W internatach informacji jak na lekarstwo (w wersji pl nic...). Zatem pytanie - czy takim egz warto sobie zawracać?

https://www.otomoto.pl/oferta/dodge-dur ... z28Qo.html

Gen 1, 5.9 Magnum, lift.

ps. Patrol odpada (tylko benzyna), LC za drogi (budżet do 40tys z wstępnymi naprawami pozakupowymi) i nie ma między nami miłości :-)

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » śr sty 10, 2018 10:06 am

LC za drogi ??
Ogłoszeniaki przeglądał ?
W tym budżecie (i taniej) te same roczniki a jednak myślę że bardziej cywilizowane auto niż rodowity hamerykanin gdzie niemalże każda awaria unieruchomi ci auto na kilka tygodni nim zlokalizujesz części, nim dotrą i nim ktoś to ogarnie.

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » śr sty 10, 2018 10:50 am

Jeśli dobrze zrozumiałem, to kolega chce benzynę, a to już w przypadku Tuyot nie jest takie proste. Widziałeś uczciwe J95 v6 w ogło ? Na 105tkę w benie to chyba mało kasy.

Sporo kasy za durango..potrzebujesz aż tak pomodyfikowanego auta ? Do turystycznej jazdy po bezdrożach jest ok. Bardzo wygodny tapczan.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » śr sty 10, 2018 11:05 am

purti pisze:
śr sty 10, 2018 10:50 am
Widziałeś uczciwe J95 v6
w Dubaju jak ulęgałek :wink:
Ale poważnie masz rację że bynzyn praktycznie nie ma ale za to Jeep WJ wypełnia niszę.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 10, 2018 11:16 am

tylko jest mały, niewygodny i tylna kanapa oraz drzwi do niej maja sens tylko w wypadku wożenia maks pekińczyka
:)21

4 runner jest odpowiedzą
a tego dodża olej - prawie dzip tylko dłużej na fanty czekasz. Nie pchałbym się

pewues
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pewues » śr sty 10, 2018 2:45 pm

No i po dzieciństwie...
A taki ładny był, hamerykański... Wszystkie amerykańskie tak mają z dostępnością części, czy są jednak wyjatki (mam na myśli: Durango/Aspen, Blaze, Tahoe, Suburban, Trailblazer etc.)? Auta duże, z mocą, niektóre z potencjałem.

Ten Durango rzeczywiście na razie za drogi, ale wisi już trochę o sukcesywnie spada z ceny. Jak dojdzie do 30 (a sprzęt zamontowany z głową) to już będzie wyglądał lepiej.

Rzeczywiście 4 Runner wygląda nieźle, wciągam go na moją listę. Oprócz tego:
- WJ/WG 4.7
- Pajero III
- ZJ
- Commander
- Range / Disco w wersji z mocniejszym silnikiem

Sequoia za droga, koreańczki bez przekonania... LC za drogi lub diesel.

Głownym przeznaczeniem omawianego samochodu jest lekki off road z dzieciakami na pokładzie (czyli bez topienia). Miłym dodatkiem będzie możliwość przewozu większego bagażu (lub osób), jesli pojedziemy "do Albanii" i z tym wiąże się bezpieczeństwo. Najlepiej, jeśli trafi się V8 - wtedy jeżdzę bez radia :-)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 10, 2018 3:16 pm

nie wiem skąd jesteś bo nie uzupełniłeś profilu ale np to: https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-4- ... ySS5D.html

jechałbym już teraz nał oglądać i jak nie ma krzywej ramy a sprzedawca jest właścicielem to brałbym w ciemno..

no dobra

fałszywy alarm - to kastrat jest

niemniej - tym tokiem należy podążać. I lepiej pół roku szukać wozu niż rok naprawiać :wink:

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » śr sty 10, 2018 3:32 pm

Mroczny pisze:
śr sty 10, 2018 3:16 pm
fałszywy alarm - to kastrat jest
handlarzyna szarpał niczym Reksio szynkę licząc na ciężki pieniądz zysku a trafił się ciężki materiał do sprzedaży :lol: zdjęcia jeszcze z pięknej wiosny a tu zaraz kolejna będzie.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 10, 2018 3:36 pm

ale przyznasz - idea wozu fajowa. Niemniej - jak jest ograniczenie w postaci benzyny - to pole do popisu malutkie

pewues
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pewues » śr sty 10, 2018 3:56 pm

profil uzupełniony - mea culpa

4 Runner zaiste godny uwagi, będę szukał (ale innego egz) :-)

diesel niet, no chyba, że stary (jak to było: pancerny, niezadowny etc.) - do tej pory w domu zawsze benzyna, bo diesel jak poleci w koszta... I inny komfort. Przy używce staram się unikać diesla, bo przebieg z założenia duży (w tym budzecie = wieku wozu) oraz turbin (koszt naprawy i jednak wolę silniki soute). To samo mam ze skrzyniami, ale przy większym silniku i początkach off roadu jestem w stanie pójść w automat, żeby co wyprawę sprzęgła nie wymianiać :-)

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » śr sty 10, 2018 5:03 pm

Jak najbardziej...

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » sob sty 13, 2018 5:06 pm

Tak odnośnie tematu Toyek w dobrej cenie trafiających się co jakiś czas. Przykład z dzisiaj, z zachodu oczywiście

Obrazek

bo pisałem w którymś tam temacie ile to ma najechane nim trafia tam do żyda

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 13, 2018 7:34 pm

rzekłbym że normalnie... moja ma podobnie i lata podobne...

a że odmłodnieje przebiegiem jak trafi do PL to pewne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”