Prawdziwa pralka.

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
bazylisek

Re: Prawdziwa pralka.

Post autor: bazylisek » sob gru 12, 2015 11:08 am

Beko dawało jakiś czas temu 5 lat bez szemrania - trza było ino w systemie po zakupie zarejestrować nr. seryjne i odebrać "certyfikat" co skutecznie eliminowało 90% nabywców co nie doczytali małym drukiem :lol:

BTW

Gebels wspominał kiedyś że części tanie i dostępne.

Kuchenka, zmywarka i pralka dają rade - nie przeżywam orgazmu w związku z niespotykaną jakością premium ale nie tego oczekuje od AGD - robi robotę po prostu.

Lodówka z zakładu karnego we Wronkach się chyba 5 rok kręci i przeżyła 2 czy 3 przeprowadzki.
Tomek

Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT

Grabo

Post autor: Grabo » sob gru 12, 2015 2:00 pm

Kabal pisze: Obecną (hotpoint ariston) mogę załadować ile upchnę(7kg pomimo głębokości 45 cm) i zawsze jest wyprane i wypłukane oraz odwirowane prawie do sucha.
Na silnik 5 albo 7 lat gwarancji (nie pamiętam) i absolutna cisza jak pierze (whirlpool jak startował to blok drżał). Następna miała być najtańsza, ale chyba całe agd sukcesywnie na hotpoint powymieniam...
Obecny Ariston 5 lat bez żadnej awarii, poprzedni 12 lat chodził - po 10 latach padł kondensator rozruchowy za 8 złotych, a po 12 latach chyba coś się z programatorem zaczęło pieprzyć o ile pamiętam.

bucz_

Post autor: bucz_ » sob gru 12, 2015 9:55 pm

Od tego gościa mam Miele dokładnie ten model co w aukcji.
http://allegro.pl/pralka-miele-w-986-16 ... 59562.html
Pralka pracuje już z 5 lat, jak normalnie chodzi to jest niesłyszalna, dopiero przy wirowaniu ale kieliszki można spokojnie napełnić.
Miałem Aristona , Boscha,Ardo, wszystko gówno przy Miele, ta z aukcji wygląda nawet lepiej niż moja. Miałem o tyle łatwiej że facet jest ode mnie 15 km.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pn gru 14, 2015 9:31 am

Whirlpool pralka - wrogowi bym nie polecił. Dwa padnięte programatory (generalnie całe sterowanie) jeszcze na gwarancji. Wyjątkowo idiotyczna konstrukcja filtra powoduje notoryczne zapychanie, wywala błąd pompy i blokuje ustrojstwo. Nie da się tego odkręcić prostym wyjęciem i wypłukaniem filtra, trzeba głębiej grzebać zazwyczaj. Awaria na tyle częsta, że żona to bez pytań na pamięć ogarnia.

Zmywarka Candy nigdy nie umyła naczyń jak trzeba. Poszła na złom.

Dorastam do wymiany pralki i wstawienia nad nią suszarki w słupku. Wnerwia mnie wiszące po domu pranie w ilościach hurtowych (dwóch synów w wieku szmacącym ubrania w oczach).

Pamiętam pralki Miele z akademika w Niemczech - zatrzymywały się właściwie tylko na parę godzin w nocy, poza tym praca non stop (wiem, bo pokój miałem nad pralnią). Były 2 sztuki, raz na 2 miesiące któraś się zatrzymała i gospodarz akademika coś tam grzebał - najczęściej filtr, "naprawa" trwała 30 minut max. A pralki wtedy miały już po ładnych parę lat, jedna kilka druga już zdaje się nastolatka. No niezniszczalny sprzęt.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » pn gru 14, 2015 7:31 pm

Ja tam bym Candy polecił.Z 15 lat mam i to wszystko co o pralce wiem. Nawet filtra nie czyszczę.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt gru 15, 2015 10:01 am

Janek 44 pisze:Ja tam bym Candy polecił.Z 15 lat mam i to wszystko co o pralce wiem. Nawet filtra nie czyszczę.
Niestety, takich już w sprzedaży nie ma.
Są tylko te z wbudowanym systemem autodestrukcji.

Na przykład Whirlpool.
Ma domyślnie ustawiony system wirowania na 1600 ? 1800 obrotów.
Tak jest po każdym włączeniu pralki. Trzeba ręcznie przestawiać na optymalne 600 ? 800.
A 1800 obrotów pralka nie wytrzymuje. Serwisant coś tam tłumaczył że topią się uszczelnienia łożysk, woda zalewa łożyska i pozamiatane.
Poza tym przy 1800 obrotach pralka "chodzi" po całej pralni.Raz nawet urwała się z uwięzi.
Naprawa kosztowała 600zł. Jedyny pozytyw że majster dał rok gwarancji.
***** USA

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » wt gru 15, 2015 11:10 am

Na pewno dobrze zamontowałeś pralkę?
Ja podłączałem w wakacje córce w mieszkaniu pralkę BEKO. Oczywiście kto by tam czytał instrukcję- to dobre dla mięczaków :)21
Odkręciłem śruby mocujące bęben od tyłu pralki, sprawdziłem waserwagą czy trzyma poziom i jazda. Podczas wirowania wibruje mocno, szlag by to trafił. Myślałem, że za dużo prania wsadzone, źle ułożony wkład, nierówna podloga itp. Przed wezwaniem serwisu jeszcze luknąłem do instrukcji i masz babo placek. Pod spodem bębna jest wsadzony styropianowy wacek na sznurku, który przed rozpoczęciem użytkowania należy wyszarpać.
Nastał błogi spokój :wink:
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » wt gru 15, 2015 12:32 pm

Ze swojej strony polecam LG z napędem Direct Drive. Brak przekładnki, pasków, kółek itd. Po prostu solidny silnik bezszczotkowy BLDC.
Chodzi cicho i od 8 lat sie nic nie dzieje.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt gru 15, 2015 5:10 pm

jarekstryszawa pisze: Na pewno dobrze zamontowałeś pralkę?
(...). Oczywiście kto by tam czytał instrukcję- to dobre dla mięczaków :)21
(...)
Proszę następne pytanie ... :)21 :wink:
***** USA

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt gru 15, 2015 9:35 pm

jarekstryszawa pisze:Na pewno dobrze zamontowałeś pralkę?
Ja podłączałem w wakacje córce w mieszkaniu pralkę BEKO. Oczywiście kto by tam czytał instrukcję- to dobre dla mięczaków :)21
Odkręciłem śruby mocujące bęben od tyłu pralki, sprawdziłem waserwagą czy trzyma poziom i jazda. Podczas wirowania wibruje mocno, szlag by to trafił. Myślałem, że za dużo prania wsadzone, źle ułożony wkład, nierówna podloga itp. Przed wezwaniem serwisu jeszcze luknąłem do instrukcji i masz babo placek. Pod spodem bębna jest wsadzony styropianowy wacek na sznurku, który przed rozpoczęciem użytkowania należy wyszarpać.
pewne prawo mówi " Jak zawiodą wszystkie sposoby , przeczytaj instrukcję obsługi"
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » śr gru 16, 2015 7:31 am

O to, to. :)2
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Ingrid

Post autor: Ingrid » śr gru 16, 2015 8:16 pm

Inne
czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em -.......... męski świat się kończy... najaktywniejszy wątek na największym błotno wycieczkowym forum w Polsce.. o pralkach :lol:

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » śr gru 16, 2015 8:21 pm

no ale przecież w czymś upaćkane z błota ciuchy prać trzeba, czy gacie w które wytarłeś łapy całe ze smaru :)21
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Ingrid

Post autor: Ingrid » śr gru 16, 2015 8:28 pm

No to można pogadać o kobietach.. Że są takie dobre, albo takie złe... a nie o pralkach... nowe pralki są jak nowe samochody, co tu gadać :wink:

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr gru 16, 2015 9:55 pm

Ingrid pisze:Inne
czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em -.......... męski świat się kończy... najaktywniejszy wątek na największym błotno wycieczkowym forum w Polsce.. o pralkach :lol:
:)2

:lol:
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
mayer2

Post autor: mayer2 » śr gru 16, 2015 10:10 pm

privileg.8 lat pracy,raz czyszczony filtr.wydaje sie nie do zajechania.ostatnio dokupilem lodowke tez tej firmy

cubek

Post autor: cubek » śr gru 16, 2015 10:24 pm

jarekstryszawa pisze:Na pewno dobrze zamontowałeś pralkę?
Znam asa co o śrubach transportowych nie słyszał.
Telefon do brata, bo mu ją transportował:
Sławek! przyjeżdżaj! Pomocy! Pralka z kuchni wychodzi!
:)21

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » śr gru 16, 2015 11:08 pm

Ingrid pisze:No to można pogadać o kobietach.. Że są takie dobre, albo takie złe... a nie o pralkach... nowe pralki są jak nowe samochody, co tu gadać :wink:
widać że chłopak na utrzymaniu małżowiny , .................. dobrze mieć zaradną żonę

Ingrid

Post autor: Ingrid » śr gru 16, 2015 11:45 pm

ze mi placi za pranie jej stringów ? Nie zazdrość :D

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw gru 17, 2015 5:27 am

piotrck pisze:... dobrze mieć zaradną żonę
Z czipem od samodestrukcji...? :)12
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » czw gru 17, 2015 8:19 am

mayer2 pisze:privileg.8 lat pracy,raz czyszczony filtr.wydaje sie nie do zajechania.ostatnio dokupilem lodowke tez tej firmy
Stary Predom, 25 lat pracy. Wymieniony programator bo pierwszy sczezł, no i po 18 latach wymieniony kocioł, bo przegniło mu się po tym, jak ktoś ( a konkretnie ja za dzieciaka) zrobiłem grzechotkę i wrzuciłem długopisy do środka po czym zacząłem kręcić bo fajnie dzwoniło. Jeden wleciał do kotła pomiędzy bębnem a uszczelką i skorodował przy grzałce. W tym miejscu powstała dziurka :)21
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
wojteusz

Post autor: wojteusz » czw gru 17, 2015 10:28 am

Długopisy prać... hm....
No dobre :)21
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pt gru 18, 2015 8:13 am

wojteusz pisze:Długopisy prać... hm....
No dobre :)21
dobrze że nie kota

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » pt gru 18, 2015 8:58 am

Nie wiem czy to wy macie pecha z tym Whirlpoolem czy ja szczęście - prawie 10 lat pracy, w tym od prawie 4 bardzo intensywnej (małoletnie szkodniki) i raz tylko grzałkę wymieniłem (mamy bardzo twarda wodę) a nie używałem żadnych Clgonów i podobnych).
Ranger, XC70, XTZ660

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » pt gru 18, 2015 9:14 am

misialek pisze:Nie wiem czy to wy macie pecha z tym Whirlpoolem czy ja szczęście - prawie 10 lat pracy, w tym od prawie 4 bardzo intensywnej (małoletnie szkodniki) i raz tylko grzałkę wymieniłem (mamy bardzo twarda wodę) a nie używałem żadnych Clgonów i podobnych).
bo nie tym problem leży :wink: Tu o pralkach dyskutują harpagany, co to zwykły cichcem ładować w bęben robolki upaćkane błotem, smarem, juchą i gównem razem z pościelą i to jeszcze bez przeglądania kieszeni ... a tam gwoździe, śruby, wkręty, druty - normalnie złomu tyle, że wiejskie GSy klękają :)21 a co inteligentniejszy to jeszcze buty w środek wsadzi i da wirowanie na maxa :o
Na takie okazje to się franie w garażu trzyma albo balię do zapierania a nie szuka pralek parowych w kosmicznej technologii bo ślubna piany na pysku dostaje :)17
ten sam problem dotyczy zmywarek. W instrukcji obsługi jak wół stoi że naczynia powinny być wstępnie opłukane. a skoro i tak mam trzymać talerz pod kranem to dwa dodatkowe ruchy zmywakiem czynią zmywarkę zbędnym gadżetem :wink:
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”