UPS ...

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
ZbychoS

UPS ...

Post autor: ZbychoS » wt gru 31, 2024 4:08 pm

Ups I did it again :D
Nie, to nie to, powinno być UPS lub agregat do prądu.
Mam takie przemyślenia, że jak prądu zbraknie to zostanę z zimną dupą i wściekłą żoną.
Zaczynam więc myśleć o awaryjnym zasilaniu do pieca.
W grę wchodzi UPS, wymagania takie by zasilił ( tylko i wyłącznie ) obieg pieca gazowego na co najmniej 48 godzin. Pobór prądu jak googiel mówi 100 do 200w na godzinę.
Jak będzie mnie stać to kupię dwa, drugi pod TVi i kompa.
Druga opcja, chyba bardziej wymagająca, bez limitów czasowych to zakup agregatu prądotwórczego.
Agregat głośny i coś tam jeszcze.
Iii ... nie wiem na co się zdecydować :o Optymalnie zapewne jedno i drugie :)21 , ale kasa ... kasa na coś co może się okazać nigdy lub prawie nigdy potrzebne. Więc jedna z tych opcji.
Proszę o sugestie i podpowiedzi.
Kasztanić dopiero po 10tym poście, lub wcale. Pliss.

Proponowane na wiodącym portalu aukcyjnym zasilacze na 2 - 3 godziny są jak dla mnie do d***. Dwie, trzy godziny a nawet ciut więcej wytrzymam bez grzania.
Chodzi o przypadki kiedy prądu nie ma dłuższy czas, dzień, dwa.
Kurde ... chyba się przejąłem :-? :)21

Do tysiąca zł. Tak w przybliżeniu.
Jak wiadomo CCC, czyli cena, czyni cuda.
***** USA

Awatar użytkownika
Videlec

Re: UPS ...

Post autor: Videlec » wt gru 31, 2024 4:31 pm

Prościej wydaje się UPS.

Do agregatu potrzebne jest paliwo, które trzeba też jakoś bezpiecznie przechowywać, dbać o to by było "świeże", sam agregat należałoby raz w roku "przepalać" inaczej w razie konieczności może odmówić odpalenia. Agregat zajmuje więcej miejsca i trzeba (o ile masz go w pomieszczeniu - kotłowni) zapewnić odpływ spalin.

Ja byłbym za jakimś bankiem energii - bak prądu wtyczkę od pieca podłączasz do magazynu. To opcja minimum komplikacji.

Kwestia tylko czy masz wymagania minimum czy większe. Może chcesz by zasilanie awaryjne uruchamiało się automatycznie, nawet gdy Cię nie ma w domu. Pozostaje też pytanie jak często i na jak długo miewasz przerwy w dostawie prądu. Ewentualnie czy ma to być zabezpieczenie na wypadek wojny, wtedy raczej agregat :roll:
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt gru 31, 2024 4:41 pm

Videlec pisze:
wt gru 31, 2024 4:31 pm
Prościej wydaje się UPS.

Do agregatu potrzebne jest paliwo, które trzeba też jakoś bezpiecznie przechowywać, dbać o to by było "świeże", sam agregat należałoby raz w roku "przepalać" inaczej w razie konieczności może odmówić odpalenia. Agregat zajmuje więcej miejsca i trzeba (o ile masz go w pomieszczeniu - kotłowni) zapewnić odpływ spalin.

Ja byłbym za jakimś bankiem energii - bak prądu wtyczkę od pieca podłączasz do magazynu. To opcja minimum komplikacji.

Kwestia tylko czy masz wymagania minimum czy większe. Może chcesz by zasilanie awaryjne uruchamiało się automatycznie, nawet gdy Cię nie ma w domu. Pozostaje też pytanie jak często i na jak długo miewasz przerwy w dostawie prądu. Ewentualnie czy ma to być zabezpieczenie na wypadek wojny, wtedy raczej agregat :roll:
Powerbank daje prąd zmienny ?
Zacząłem czytać w necie i im dalej w las tym trudniej :)21

czy masz wymagania minimum czy większe. Może chcesz by zasilanie awaryjne uruchamiało się automatycznie, nawet gdy Cię nie ma w domu
Zdecydowanie automat. Czasem nie ma mnie w domu, żona sama nie ogarnie, aczkolwiek może jej nie doceniam :)21
A minimum to 48h pracy przy -10C kiedy piec będzie na okrągło kręcił.
Przydały by się konkretne propozycje. Tylko ... CCC ...
***** USA

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt gru 31, 2024 4:51 pm

Chodziło mi o przenośny bank energii. Nie wiem tylko czy to zmieści się w budżecie 3-4 tysie chyba.

https://techtron.pl/p3005,przenosne-zro ... gital.html

Nie mówię, że to konkretnie, ale coś takiego :roll:
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt gru 31, 2024 5:05 pm

Videlec pisze:
wt gru 31, 2024 4:51 pm
Chodziło mi o przenośny bank energii. Nie wiem tylko czy to zmieści się w budżecie 3-4 tysie chyba.
Aż tak nie potrzebuję, to tak wszelki wypadek.
Znalazłem na Alle ... ale nie mieści się w zakresie czasu pracy;
https://allegro.pl/oferta/ups-sinus-pro ... 6816773847

Dopiero co wpadła mi do łba idea, jak usłyszałem o nadchodzących mrozach :)21
***** USA

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » wt gru 31, 2024 5:09 pm

Moc potrzebna jak rozumiem 200W w poborze ciągłym? 5kWh energii na dobę, 10kWh na dwie. Tyle energii + straty musisz mieć w magazynie.
Są takie? Za ile?

Agregat z rozrusznikiem na guzik, d pilnowany żeby startował od strzała, na paliwo to samo co samochód żeby rotować a nie sezonować w baniaku.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Anulka

Post autor: Anulka » wt gru 31, 2024 7:11 pm

Ja mam awaryjnie Ecoflow i przenisny panel solarny do tego.
https://ecoflow.com.pl/kalkulator-wydajnosci
Plusem jest fakt, że może w tym samym czasie ładować i oddawać prad. Na budowie i wszelkiego rodzaju wyjazdach sprawdzał się wyśmienicie. W domu tezcevraxie awari lodówkę można było podlaczyć

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » wt gru 31, 2024 7:41 pm

jak mieszkasz w domku z własną działką , płotem i garażem , to dobra przetwornica z 12 na 230 , auto na 1h pracy spali ok. 0,8 L paliwa i odchodzi magazynowanie paliwa , rura ze spalinami do komina , jak masz siłę to dajesz 3 takie przetwornicę każda na osobną faze tylko nic nie możesz włączyć co jest na siłe bo fazy są nie synchronizowane , a i zasilisz cały dom bez problemu , do takiego układu trzeba nieznacznie zmodyfikować elektrykę w domu .
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt gru 31, 2024 8:53 pm

Masz kilka sprawdzonych wyjść. Przećwiczyli to w UA. Budżet - 3-4k - mało wiarygodny.
1. - agregat pradotwórczy - w budżecie się zmieścisz, szukaj takich, które moga pracować 24h/24h - głównie wojsko, prepersi, kampery, żaglówki
2. - magazyn/bank - np Ecoflow - 6kWh - to jakies 6k pln.
3. - odpowiedni chińczyk, co ma w opisie dobre parametry i w rzeczywistości słabsze :) dużo.
4. - zbudowanie własnego magazyny - nie masz widzy, czasu i ochoty :)21
Pozstałe rozwiązanie to cienie tego co powyżej lub to co powyżej, to cienie innych roziwązań.
Cieszę się, że mogłem pomóc. :)21

PS. Dołóż do tego fv, chociaż w zimie słabo wspomaga.
Zbowid

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt gru 31, 2024 10:27 pm

Zbowid pisze:
wt gru 31, 2024 8:53 pm
Masz kilka sprawdzonych wyjść. Przećwiczyli to w UA. Budżet - 3-4k - mało wiarygodny.
1. - agregat pradotwórczy - w budżecie się zmieścisz, szukaj takich, które moga pracować 24h/24h - głównie wojsko, prepersi, kampery, żaglówki
2. - magazyn/bank - np Ecoflow - 6kWh - to jakies 6k pln.
3. - odpowiedni chińczyk, co ma w opisie dobre parametry i w rzeczywistości słabsze :) dużo.
4. - zbudowanie własnego magazyny - nie masz widzy, czasu i ochoty :)21
Pozstałe rozwiązanie to cienie tego co powyżej lub to co powyżej, to cienie innych roziwązań.
Cieszę się, że mogłem pomóc. :)21

PS. Dołóż do tego fv, chociaż w zimie słabo wspomaga.
Qrde, ja w tysiącu chciałem się zmieścić :)21 Niech będzie ciut więcej. Bardziej ciut, jak więcej.
Marci pisze:
wt gru 31, 2024 7:41 pm
jak mieszkasz w domku z własną działką , płotem i garażem , to dobra przetwornica z 12 na 230 , auto na 1h pracy spali ok. 0,8 L paliwa i odchodzi magazynowanie paliwa , rura ze spalinami do komina , jak masz siłę to dajesz 3 takie przetwornicę każda na osobną faze tylko nic nie możesz włączyć co jest na siłe bo fazy są nie synchronizowane , a i zasilisz cały dom bez problemu , do takiego układu trzeba nieznacznie zmodyfikować elektrykę w domu .
Dom, działka, płot jest. Garaż blaszak na zewnątrz, domowy zajmuje żona a i Wrangler chyba się nie bardzo zmieści. Czyli zostaje podjazd pod garażem.
Zostaje przetwornica, kabel i przyłącze w domu. Jeszcze przydatny byłby ktoś kto pilnowałby Jeepa :)21 bo wyłamanie bramy stalowym zderzakiem to pikuś.
W sumie ( chyba ) wystarczy wykręcić główne bezpieczniki włożyć wtyczkę do kontaktu.
Jednak to najprostsza opcja. Choć ... jak czytam w internetach to prąd musi być pierwszej klasy.
Trzeba będzie zawołać ( jednak ) fachowca.
Zapewne w razie godziny W, skończy się na czasowej emigracji na drugi koniec miasta do córki :)21 :)21 Najtańsza opcja.
Anulka pisze:
wt gru 31, 2024 7:11 pm
Ja mam awaryjnie Ecoflow i przenisny panel solarny do tego.
https://ecoflow.com.pl/kalkulator-wydajnosci
Plusem jest fakt, że może w tym samym czasie ładować i oddawać prad. Na budowie i wszelkiego rodzaju wyjazdach sprawdzał się wyśmienicie. W domu tezcevraxie awari lodówkę można było podlaczyć
Brzmi fajnie ... ile trzeba stracić by zyskać ?
Z tym że FV to bardziej latem jak zimą użyteczna jest jak mi się wydaje.

Załóżmy że; https://allegro.pl/oferta/przetwornica- ... cca7c5f9e9
Plus akumulator, taki większy.
Plus prostownik.
Na kilka godzin wystarczy, potem kombinowanie ze zmianą akumulatora ?

OK. Na dziś wystarczy. Idę pić szampana ... a nie .... czekaj mam tylko piwo ... jedno.
***** USA

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr sty 01, 2025 2:36 am

Krees pisze:
wt gru 31, 2024 5:09 pm
Moc potrzebna jak rozumiem 200W w poborze ciągłym? 5kWh energii na dobę, 10kWh na dwie. Tyle energii + straty musisz mieć w magazynie.
Są takie? Za ile?

Są takie :)21 tak 13-15 kpln. Plus falownik hybrydowy z 6. Może ładować z sieci, nie musi z pv :)21 mówimy o przyzwoitym chińczyku, żadnych fanaberii... Plus taki, że możemy parę scenariuszy ustawić. Za tysiaka to nie wiem, śpiwór?
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 01, 2025 4:00 pm

Jak przez dwa dni nie będzie prądu to hotel i restauracja wyjdą najtaniej i najpewniej.
Nie wymagają zaangażowania na wszelki wypadek.
Prawdopodobieństwo awarii trwającej dłużej niż kilka godzin (jak się nie mieszka na odludziu) jest raczej niewielkie.
Przez kilka godzin dom się nie wychłodzi jakoś znacząco.

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » śr sty 01, 2025 4:21 pm

Podsumowując;
Kilka godzin wytrzymam bez wspomagania.
Na zabezpieczenie na kilka dni raczej mnie nie stać ? nie ma sensu ?
Mam jeszcze tajną broń :)21 , kominek używany w ciągu 40 lat jeden raz, bez drewna, meble można palić :lol: :lol: Piecyk naftowy Zibro Camino i 5l paliwa do niego. Prądu nie da, ale jedno pomieszczenie ogrzeje przez kilka godzin.
Na tym chyba poprzestaniemy licząc na łut lub ciut więcej, szczęścia.

Tym co się pochylili nad tematem, dziękuję, przepraszam za stracony czas.
Wiem na czym stoję i tak dalej ...
Wątek zakończony, przynajmniej z mojej strony.

Najlepszego w Nowym Roku.
***** USA

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » śr sty 01, 2025 6:05 pm

kup coś w tym rodzaju i tyle , zapali zawsze , koszt nieduży , a nie kombinacje alpejskie

https://www.olx.pl/d/oferta/stary-agreg ... Y41Vl.html
można znaleźć inne też sprawne i niedrogie

jak nie pasuje to grube ubrania i nie zawracać nikomu dupy [ oj niewieścieje nam społeczeństwo , niewieścieje - kiedyś prądu nie było i ludzie żyli ! ]
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr sty 01, 2025 9:53 pm

Z racji, że trochę z tego żyję i prowadzę rozmowy z klientami na temat redundancji i źródeł ciepła i czasem prądu, to stanowisko Adama wydaje się jedyne sensowne :)21
W przypadku firm można już zupełnie inaczej liczyć, ale dom to faktycznie dwa scenariusze mają sens - rzeczony hotel, tudzież rzeczone ograniczenie do jednego pomieszczenia. Próba zbudowania zaplecza do awaryjnego utrzymania 100% komfortu codziennego jest absolutnie nieuzasadniona.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw sty 02, 2025 10:51 am

Jak się zaczęła wojna, to sobie coś takiego zrobiłem z przeznaczeniem do podtrzymania pieca (CWU, bo grzać dom mogę kozą).
Kupiłem średni UPS na 24V za drobne
Wywaliłem z niego wewnętrzne małe akumulatory i wyprowadziłem kable
Do kabli dwa standardowe akumulatory samochodowe.
Wszystko zamknięte w skrzynce na kółkach, bo w sumie waży z 50kg

Jak się akumulatory rozładują, to można je podładować w aucie i mieć prąd "w nieskończoność". Oczywiście jak prąd wraca, to akumulatory ładują się z UPSa.

Mogę się pozbyć konstrukcji...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw sty 02, 2025 10:59 am

To za proste. Poza tym Zbycho chciał 200W przez 48h A to już robi pojemność poza zasięgiem dla akumulatorów samochodowych. Chyba, że dopadnie gdzieś aku z elektryka :)21 No i jeszcze chciał automatyki a nie ups :)21 Podtrzymuję, że awaryjnie ma sens pomyśleć o źródle ciepła w jednym pomieszczeniu i ograniczenie korzystania z domu na czas usunięcia awarii :wink: Albo jak proponuje Adam - radosne wykorzystanie tego czasu poza domem. Każda inna opcja będzie droga, ale za to ma duże szanse nie zadziałać w godzinie próby jeśli regularnie nie będzie serwisowana.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » czw sty 02, 2025 5:34 pm

Bo Zbycho bez sensu podniósł sobie poprzeczkę tym zapotrzebowaniem. Miało być awaryjne zasilanie pieca gazowego a wymyślił 200W. To raczej maksymalne zużycie przez ten piec, którego w przeciętnych warunkach nie osiągnie. Oczywiście zgaduje, bo nie wiem co to za kocioł, jaki rodzaj ogrzewania, jaką termikę ma budynek i jaki komfort temperaturowy pytający sobie życzy. Założenia jednak są jak na awarię przy -20°C i złocie rodzinnym gdzie każdy lubi celebrować prysznic 20min :roll:
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » czw sty 02, 2025 5:55 pm

piotr-stihl pisze:
śr sty 01, 2025 6:05 pm
kup coś w tym rodzaju i tyle , zapali zawsze , koszt nieduży , a nie kombinacje alpejskie

https://www.olx.pl/d/oferta/stary-agreg ... Y41Vl.html
można znaleźć inne też sprawne i niedrogie

jak nie pasuje to grube ubrania i nie zawracać nikomu dupy [ oj niewieścieje nam społeczeństwo , niewieścieje - kiedyś prądu nie było i ludzie żyli ! ]
Była kuchnia kaflowa opalana drewnem lub węgłem z kopalni. Analogowa :)21 , niezależna od prądu.
Teraz wszystko wisi na cienkiej nitce. Nie ma prądu, nie ma niczego.
A cała impreza z nudów Panie, z nudów ...
Już rozchodziłem :)21 :)
***** USA

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » czw sty 02, 2025 6:13 pm

to fakt = bez prądu cywilizacja [ ta ,,cywilizowana ,, ] w ciągu miesiaca a góra roku by się rozsypała ]

ale tak serio - gdy są długie przerwy w dostawie prądu to uważam że agregat najlepszy
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw sty 02, 2025 8:02 pm

Mam hdj całkowicie offgrite :)21.
Zbowid

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw sty 02, 2025 11:23 pm

Krees pisze:
Są takie? Za ile?

Agregat z rozrusznikiem na guzik, d pilnowany żeby startował od strzała, na paliwo to samo co samochód żeby rotować a nie sezonować w baniaku.
:)2
Są. Do niedawna było ca~ 1000zł/kWh - może trochę ostatnio staniało, nie rozglądałem się specjalnie :)21
Opcja agregat najmniej kłopotliwa i niekosztowna. A w sytuacji awaryjnej to paliwo można odżałować.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pt sty 03, 2025 10:41 am

misman pisze:
czw sty 02, 2025 11:23 pm
Krees pisze:
Są takie? Za ile?

:)2
Są. Do niedawna było ca~ 1000zł/kWh - może trochę ostatnio staniało, nie rozglądałem się specjalnie :)21
Opcja agregat najmniej kłopotliwa i niekosztowna. A w sytuacji awaryjnej to paliwo można odżałować.
Jedno ale.
Googiel straszy, że prąd z taniego agregatu może zepsuć elektronikę pieca, czyli piec.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2738641.html
***** USA

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt sty 03, 2025 11:09 am

Kabal pisze:
czw sty 02, 2025 10:59 am
To za proste. Poza tym Zbycho chciał 200W przez 48h A to już robi pojemność poza zasięgiem dla akumulatorów samochodowych. Chyba, że dopadnie gdzieś aku z elektryka :)21 No i jeszcze chciał automatyki a nie ups :)21 Podtrzymuję, że awaryjnie ma sens pomyśleć o źródle ciepła w jednym pomieszczeniu i ograniczenie korzystania z domu na czas usunięcia awarii :wink: Albo jak proponuje Adam - radosne wykorzystanie tego czasu poza domem. Każda inna opcja będzie droga, ale za to ma duże szanse nie zadziałać w godzinie próby jeśli regularnie nie będzie serwisowana.
Dlatego przeznaczeniem jest dostarczanie CWU - otworzyć elektrozawór gazu i odpalić iskrownik. Dużo prądu nie zeżre.
Ubrać się można ciepło i jest git, ale jak człowiek zaczyna śmierdzieć to się robi niefajnie. Nie wszędzie da się na palenisku zagrzać sagan wody.

Z drugiej strony, w razie W, to wyłączą wszystko włącznie z gazem i wodą :roll:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt sty 03, 2025 11:33 am

ZbychoS pisze:
pt sty 03, 2025 10:41 am

Jedno ale.
Googiel straszy, że prąd z taniego agregatu może zepsuć elektronikę pieca, czyli piec.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2738641.html
No... To nie kupuj najtańszego tylko jakiś sensowny, o bardziej znanej nazwie. Nie potrzebujesz wielkich kilowatów do spawarki, to szarpnij się na jakieś markowe maleństwo, gdzie producent wyraźnie podpisuje że "pure sinus", "AVR" i tym podobne hasła marketingowe... :)21 i udziela sensownej gwarancji.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”