W moim aucie tego drążka nie ma.
Do tematu drążka reakcyjnego doszedłem okrężną drogą, szukając przyczyny problemów ze sprzęgłem.
Sprzęgło działa bez zarzutu - poza dwiema sytuacjami. Szarpie przy gwałtowniejszym ruszaniu i - czasem - przy zatrzymywaniu np. przed skrzyżowaniem. Wg instrukcji przyczyną takiego zachowania może być m.in. zużycie, pęknięcie, zła regulacja tego drążka. Brzmi sensownie - drążek nie działa, więc silnik wędruje do przodu i do tyłu i zakłóca pracę sprzęgła.
Z drugiej strony czytałem opinię, że przy sprzęgle włączanym hydraulicznie (pompa, wysprzęglik) - takie mam - ten drążek nie jest już potrzebny. Czy na pewno?
Będę wdzięczny za opinie bardziej doświadczonych kolegów.
Drążek reakcyjny silnika
Moderator: Student
Re: Drążek reakcyjny silnika
Od trzymania silnika są poduchy. Szarpanie zawsze wskazuje na zużyte sprężynki w tarczy sprzęgłowej. Generalnie w przypadku Uaza chyba bym nie zagłębiał tego tematu. Jak ruszył to wszystko ok. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
Łapy by sprawdził na początku a później ... jeszcze raz. 

Zbowid

Czyli, Waszym zdaniem, ruski inżynier - jak już skończył projektować UAZ-a - pomyślał sobie: "aaa.. dupnę tu z boku jeszcze taki drążek, coby się ludziska dziwowały. Do niczego to niepotrzebne, ale będzie śmiesznie", czy tak!?
U mnie nie ma drążka, sprzęgło przerobiłem na linkę. Przy oryginalnym bardziej dawały się we znaki luzy na tym układzie kilku cięgieł i tulei w ramie, niż właściwości sprzęgła. Dzisiaj zrobiłem Łajzą 120km z czego połowę w korkach i nie widzę jakichś niedomagań z braku drążka.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.
- cowboy_3151
Niestety bardzo rzadko bywam na forum. Dlatego dopiero teraz.
Co do "drążka" (ciekawa nazwa tego elementu w Uazie to występował on tylko w wersji z pedałami w podłodze tj. mocowanymi na osi w ramie.
Związane to było ich umiescowiemiem i konstrukcja.
W Uazach z pedałami podwieszanymi od góry nie występował bo był nie potrzebny.
Co do "drążka" (ciekawa nazwa tego elementu w Uazie to występował on tylko w wersji z pedałami w podłodze tj. mocowanymi na osi w ramie.
Związane to było ich umiescowiemiem i konstrukcja.
W Uazach z pedałami podwieszanymi od góry nie występował bo był nie potrzebny.
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5