Czy da sie ominac OC

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

McQueen
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Czy da sie ominac OC

Post autor: McQueen » śr maja 10, 2006 5:38 pm

Wita, mysle o kupnie jakiesj terenowki(pewnie gazika :)) ale dreczy mnie jedno taki sprzet ma silnik 2.4 litra benzynka jak zapytalem kobiete w mojej ubezpieczlni ile za oc rocznie to mi mowe odjelo (jestem mlodym kierowca, malo znizek)

I teraz pytanko czy w zwiazku z tym ze sprzet bedzie uzywane raczej rzadko i to w dodatku zazwyczj w terenie da rady jakos ta obejsc, moze znacie jakies firmy ktore daja na tego typu aauta znizki (ja jestem w pzu)

Awatar użytkownika
FIX

Post autor: FIX » śr maja 10, 2006 5:53 pm

Jak planujesz kupić GAZ'a, to podejrzewam, że nie kupisz młodszego jak 25 lat. Więc za weterana szos zapłacisz tylko 50% OC, nie ma co kombinować.
GU4

Awatar użytkownika
drwal
Kontaktowanie:

Post autor: drwal » śr maja 10, 2006 6:00 pm

FIX pisze:Jak planujesz kupić GAZ'a, to podejrzewam, że nie kupisz młodszego jak 25 lat. Więc za weterana szos zapłacisz tylko 50% OC, nie ma co kombinować.
Zapłaciłbyś -50% ale w zeszłym roku. Od tego roku zniżki nie ma.
Jeżeli samochód który kupisz będzie zabytkiem wtedy masz zniżki i możesz ubezpieczać np tylko na zloty a jak nie jeździsz nie płacisz.

Temat ubezpieczeń już był wiele razy poruszany, poszukaj w starszych postach, pozdrawiam!!
Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014

Awatar użytkownika
FIX

Post autor: FIX » śr maja 10, 2006 6:37 pm

drwal pisze:
FIX pisze:Jak planujesz kupić GAZ'a, to podejrzewam, że nie kupisz młodszego jak 25 lat. Więc za weterana szos zapłacisz tylko 50% OC, nie ma co kombinować.
Zapłaciłbyś -50% ale w zeszłym roku. Od tego roku zniżki nie ma.
Jeżeli samochód który kupisz będzie zabytkiem wtedy masz zniżki i możesz ubezpieczać np tylko na zloty a jak nie jeździsz nie płacisz.

Temat ubezpieczeń już był wiele razy poruszany, poszukaj w starszych postach, pozdrawiam!!
Aleś mnie teraz zagiął. :o No to już mądrzejszy jestem. :)2
GU4

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » śr maja 10, 2006 7:05 pm

wez rób z kogos współwłaciciela znaczy z kogos kto ma maksymalne i po temacie - na dłuższą mete sie opłaca. ja mam max to znajomi robią na mnie.. jestem taki jeleń wioskowy :lol:

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » śr maja 10, 2006 7:42 pm

maristez pisze:wez rób z kogos współwłaciciela znaczy z kogos kto ma maksymalne i po temacie - na dłuższą mete sie opłaca. ja mam max to znajomi robią na mnie.. jestem taki jeleń wioskowy :lol:
Zdziwisz się, jak jeleń wioskowy przy pierwszej sprzedaży auta będzie chciał swoją dolę lub domagał się swoich praw do auta :o Do tego lepiej mieć "swojaka".
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » śr maja 10, 2006 8:57 pm

Są różne ubezpieczalnie. Generalnie, polecam samopomoc. Zapewne ciężko od nich wyciągnąć jakąkolwiek kasę. Ale nie o to przecież chodzi.
Wiem że w tych ubezpieczalniach ze śmiesznymi nazwami zniżki dla weteranów są. Dla przykładu płaciłem OC- kwota wyjściowa 1100, a zniżkach 375 PLNów.
Żółte blachy to też dobry pomysł. Zalety: nie musisz jeździć na badania, nie masz obowiązku wykupienia OC. Znacy to tyle, że jak wyjeżdżasz na drogę to oczywiście musisz mieć OC, ale jak stoi to już nie (ze wszystkim tak powinno być, no ale cóż...) Więc kupujesz ubezpieczenie na kwartał i po sprawie. Wada jest taka, że ciężko o żółte papiery i nie można nic motać... oficjalnie. Nawet gazu nie możesz założtć... oficjalnie :wink:
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."

Awatar użytkownika
powerolo

Post autor: powerolo » śr maja 10, 2006 10:18 pm

bez OC może sie da ale jest znacznie drożej :wink:
np. możesz lawetą zawozic maszynę w teren :)21
ale jak i tam twarde daszki Cię dopadną to i do 1000ojro mandatu zapłacisz :)23
Discoteque 2,5TDI `93
Honda XL500 `83

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » śr maja 10, 2006 11:16 pm

Szczerze odradzam kupno pojazdu jeżeli od początku myślisz o omijaniu podstawowych opłat...szczególnie, że rozpatrujesz model, który zapewne bedzie wymagał troszkę nakładu finansowego aby jeżdzić :wink:
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr maja 10, 2006 11:21 pm

maristez pisze:wez rób z kogos współwłaciciela znaczy z kogos kto ma maksymalne i po temacie - na dłuższą mete sie opłaca. ja mam max to znajomi robią na mnie.. jestem taki jeleń wioskowy :lol:
a jak ktorys rozwali fury i pojdzie z twoich znizek to ci beda doplacac do oc ?

Awatar użytkownika
powerolo

Post autor: powerolo » śr maja 10, 2006 11:23 pm

wyjścia nie ma musisz płacić
ale wcześnij looknij na to http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=22868
Discoteque 2,5TDI `93
Honda XL500 `83

notbad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: notbad » czw maja 11, 2006 7:21 am

Przed kupnem rozmyslame na temat OC i wyszlo mi tylko jedno- trzeba miec znizki- a jesli ich nie masz to trzeba podarowac czesc samochodu komus kto ma- najlepiej swojakowi z rodziny (w pierwszej lini pokrewieństwa taka darowizna raz na chyba 3 lata do 9 tys pln jest bez oplat)

Takie rozwiazanie ma kilka plusow- miast tysiaca za OC zaplacisz polowe lub nawet mniej (z reguly jest to cos okolo 60% znizki) a ponadto po 6 latach bezszkodowej jazdy - na co istnieje spora szansa o ile bedziesz jezdzil sporadycznie;) wszystkie znizki przechodza na Ciebie.

Co ciekawe towarzystw ubezp nie interesuje ile % samochodu posiada ktora strona wiec na dobra sprawe mozesz podarowac nawet 1/ 100 (czyli 1%- to uwaga odkrywcza chyba tylko dla tych ktorych nie lubila pani z matermatyki, ale w moim urzedzie miasta Pani w okienku- pozdrawiam serdecznie- stwierdzila ze urzad operuje ułamkami a nie procentami !!!! Czujecie!!!! ???? mowe mi odjelo jak to uslyszalem- to tak na marginesie)

Reasumujac mozesz dac komus kto sie zgodzi np 1 % swojej furki i masz 60% zniki (a czaem i wiecej bo TU i TUW daja czasem znizke jeszcze za fakt ze u nich jest ubezpieczony kolejny samochdo itp)

Mozna by chyba tez sprobowac- choc nie wiem czy to przejdzie dokonac zmiany silnika jako ze jest to teraz czesc wymienna i wlozyc np do UAZ' a fikcyyjnie tzn tylko na papierze silnik z Tico czy Uno, a moze isc na calosc i z 126p??- masz wtedy w dowodzie pojemnosc ponizej 1000 cm3 Wersja w miare bezpieczna o ile nie wpadniesz na dociekliwego i choc troche obeznanaego z tematyka silnikow policjanta

Kombiuje jak chcesz jedno jest pewne kto nie kombinuje ten nie jedzie;))

Ale sie rozpisałe :)

Awatar użytkownika
lisiurski

Post autor: lisiurski » czw maja 11, 2006 7:56 am

Jako młody posiadacz syfa miałem ten sam problem nie miałem zniżek i 25 lat
Na moje pytanie o oc za uaza pani w warcie powiedziała 3,5kzl a było to 5 lat temu
Moim sposobem na to była:
- rejestracja syfa jako "osobowo-ciężarowy"
- darowizna na członka rodziny i przejęcie w ten sposób 60% zniżki
Po w/w czynnościach moje oc spadło do bodaj 500zl za rok 8)
"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Uaz z uazowołgą a nie z andorią

Awatar użytkownika
Slawquu
Kontaktowanie:

Post autor: Slawquu » czw maja 11, 2006 10:07 am

ja miałem podobny problem ale zrobilem jak wiekszosc, ojca na współwłasciciela, znizki 60 %, tylko taki bajer opłaca sie w przypadku auta ciezarowego , bynajmniej tak mam zarejestrowanego uaza, Pani w PZU powiedziała ze gdyby to było osobowe i ja nie miał skonczonych 25 lat, wtedy automatycznie ojciec traci 20 % zniżki...
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...

notbad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: notbad » czw maja 11, 2006 12:23 pm

Z tymi ciezarowkami to nie jestem do konca przekonany bo wtedy obowiazuje wszelkie ograniczenia jak do ciezarowek np zakaz wjazdu/ ruchu dla sam. ciezarowych itp.

Warto jeszcze poswiecic troche czasu i popytac roznych ubezpieczycieli o OC

aaa i jeszcze jedno przyszlo mi do glowy- mozna by sprobowac powiedzdieć ze sie ma max znizek bo ja nie jestem pewien czy ktokolwiek nad tym panuje i to sprawdza

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Re: Czy da sie ominac OC

Post autor: LR_Olek » czw maja 11, 2006 1:10 pm

McQueen pisze:Wita, mysle o kupnie jakiesj terenowki(pewnie gazika :)) ale dreczy mnie jedno taki sprzet ma silnik 2.4 litra benzynka jak zapytalem kobiete w mojej ubezpieczlni ile za oc rocznie to mi mowe odjelo (jestem mlodym kierowca, malo znizek)

I teraz pytanko czy w zwiazku z tym ze sprzet bedzie uzywane raczej rzadko i to w dodatku zazwyczj w terenie da rady jakos ta obejsc, moze znacie jakies firmy ktore daja na tego typu aauta znizki (ja jestem w pzu)
Nie kupuj auta, albo kup i plac jak kazdy ,a nie kombinacje alpejskie od tego zaczynasz. Co za ludzie, normalnie slabo mi sie robi. Jak Cie nie stac na utrzymanie auta to napierdalaj piechota albo rowerem. Kazdy przechodzil przez poczatki oc i placil normalnie. Znizki z nieba nie spadaja. Teraz myslisz o oc ,a pozniej kiedys bedziesz myslal o ac. Odpusc gazika kup komarka* zaplac za niego 15zeta rocznie oc i za jakies szesc lat jak bedziesz mial kupe kasy kupisz gazika i bedziesz mial 60% znizki.
No.

*-komar to taki motorower kiedysiejszy jakby kto nie wiedzial.

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » czw maja 11, 2006 1:14 pm

co wy opowiadacie ja w warcie płacę za uaza 960 pln rocznie bez rzadnych zniżek (mam 23 lata) więc wychodzi 80 pln miesięcznie jak niestać kogoś żeby ubezpieczyć auto to tym bardziej niestać go na jego utrzymanie więc o co chodzi kup sobie rower to nie będziesz musiał oc płacić :roll:
Ostatnio zmieniony czw maja 11, 2006 1:18 pm przez mudder, łącznie zmieniany 1 raz.
w sumie 1353 KM :)21
no replacement for displacement!

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw maja 11, 2006 1:17 pm

mudder pisze:(mam 23) lata
Ja od 12 roku zycia mialem komarka zarejestrowanego i ubezpieczonego. Wiec na pozniej znizki byly jak znalazl.
Myslec trza za mlodu, a nie pierdolic glupoty.

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » czw maja 11, 2006 1:19 pm

LR_Olek pisze:
Ja od 12 roku zycia mialem komarka zarejestrowanego i ubezpieczonego. Wiec na pozniej znizki byly jak znalazl.
ja miałem zniżki ale wytłukłem :wink: :lol:

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw maja 11, 2006 1:22 pm

mudder pisze:
LR_Olek pisze:
ja miałem zniżki ale wytłukłem :wink: :lol:
ja mialem szczescie :-) zawsze tlukli we mnie :lol:

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » czw maja 11, 2006 1:23 pm

cóż z mojej strony to błędy młodości :D

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw maja 11, 2006 1:24 pm

mudder pisze:cóż z mojej strony to błędy młodości :D
nie dbales o sprzet znaczy sie

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » czw maja 11, 2006 1:27 pm

LR_Olek pisze:
a to stara historia jescze za miłości do plaskatych... :roll:

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw maja 11, 2006 1:28 pm

mudder pisze:
LR_Olek pisze:
a to stara historia jescze za miłości do plaskatych... :roll:
aaaaaaaaa :roll:

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » czw maja 11, 2006 1:30 pm

aa no i raz kijanke po lekkim zmienciu offrołdowym z ac zrobiłem jakoś się trzeba było nauczyć :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”