"pojazd specjalny" a prawko kat B

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
gemini
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

"pojazd specjalny" a prawko kat B

Post autor: gemini » sob kwie 28, 2007 9:52 am

Podobne tematy były, ale właściwie do końca nie wyjaśniły problemu. W dowodzie napisali mi „pojazd specjalny pogotowia energetycznego” i wszystko fajnie bo w zeszłym roku załapałem się na zniżkę z tego tytułu. Jednak ostatnio znajomy zasiał we mnie ziarno niepewności co do moich uprawnień prowadzenia takiego autka na prawku katB. Miał ktoś problemy przy kontroli drogowej??
White Uaz 469

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » sob kwie 28, 2007 10:22 am

ja mam wiertnice na uazach rejestrowane wszystkie jako specjalny i moge jezdzic nimi na kat B. Nie ma zadnych problemow - znajomemu zal dupe sciska i ci kity zapodaje :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
wofka

Post autor: wofka » sob kwie 28, 2007 2:19 pm

dokładnie tak jak bart napisał :)2
ja mam w dowodzie też specjalny bo to kiedyś pomoc drogowa była i mialem juz kilkanaście kontroli i zero problemów :)2 :)2
a prawko terż mam tylko kat B
najważniejsze w tym interesie są zniżki :wink: :)2 :)2
Wofka

Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi

Awatar użytkownika
lisiurski

Post autor: lisiurski » sob kwie 28, 2007 2:47 pm

Tak z ciekawości ile kosztuje OC na taki specjalny bo za ciężarowouniwersalnego uaza zapłaciłem 430zl za rok
"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Uaz z uazowołgą a nie z andorią

Awatar użytkownika
wofka

Post autor: wofka » sob kwie 28, 2007 3:02 pm

ja za rok dokładnie 273 pln :wink: :)2 :)2 :)2
Wofka

Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi

Awatar użytkownika
gemini
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gemini » sob kwie 28, 2007 5:33 pm

Ja też zapłaciłem coś koło 280zł. Dzięki za odpowiedź, będe spał spokojnie :wink:
White Uaz 469

Awatar użytkownika
pio406
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pio406 » sob kwie 28, 2007 7:48 pm

hmmm ja kupilem w listopadzie parchola - pojazd specjalny ktory jezdził kiedyś jako pomoc drogowa 2 właścicieli wcześniej i jakież było moje zdziwienie kiedy babuszon w wydziale komunikacji powiedział że mi nie zarejestruje ponieważ nie prowadzę działalności gospodarczej, ale to wszystko wyszło dopiero po opłaceniu 150, zł za tablice i tu miałem na panią haczyk rzecz działa sie w ostatnich dniach grudnia. kazała mi wypłacic pieniądze bo do konca roku musza sie rozliczyc ja zazadałem odmowy administracyjnej zarejestrowania pojazdu na papierze bo dlaczego w jednym urzedzie mozna a w drugim nie. problemów było sporo skończyło sie na tym, że zrobiłem badania krs potweirdzające iż auto zostało przekwalifikowane na osobowe czyli 5 miejsc pasy bezpieczeństwa brak kogutów brak żółto czarnych pasów (czego w aucie nie było o d 6 lat) zapłaciłem 350 zł za to i zarejestrowałem jako osobowe. tyle miałem problemów z przerejestrowaniem . pozdrawiam

Awatar użytkownika
wofka

Post autor: wofka » sob kwie 28, 2007 9:42 pm

dziwna to sprawa :-?
ja załatwiłem wszystko w niecałą godzinke
i działalności nie miałem i nie mam
szkoda pozdrawiam
Wofka

Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn kwie 30, 2007 8:05 am

Awatar użytkownika
jac.uaz
Kontaktowanie:

Post autor: jac.uaz » wt maja 08, 2007 12:45 am

Jakaś bzdura. Jakich wiele w naszych urzędach. Ja swojego kilka lat temu rejestrowałem. Pani z urzędu powiedziała, że niestety nie może mi zmienić typu pojazdu i został specjalny. Nie wiedzieć czemu 8) nie zmartwiło mnie to wcale. Ostatnio rejestrowałem astrę kombi jako ciezarowy i nikt nie wnikał że nie prowadzę działalności.
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B

Awatar użytkownika
gasti

Kontaktowanie:

Re: "pojazd specjalny" a prawko kat B

Post autor: gasti » wt maja 08, 2007 1:39 pm

gemini pisze:Podobne tematy były, ale właściwie do końca nie wyjaśniły problemu. W dowodzie napisali mi „pojazd specjalny pogotowia energetycznego” i wszystko fajnie bo w zeszłym roku załapałem się na zniżkę z tego tytułu. Jednak ostatnio znajomy zasiał we mnie ziarno niepewności co do moich uprawnień prowadzenia takiego autka na prawku katB. Miał ktoś problemy przy kontroli drogowej??
Cześć
najważniejszym kryterium, czy możesz kierować swoim Uazem, czy nie jest DMC pojazdu. Uazy mieszczą się spokojnie w 3,5T DMC, więc mając prawko kat. B jesteś jak najbardziej uprawniony do jeżdzenia nim.
Tyle co się wymądrzyłem 8) wynika z art. 88 Kodeksu Drogowego.
pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”