"pojazd specjalny" a prawko kat B
Moderator: Student
"pojazd specjalny" a prawko kat B
Podobne tematy były, ale właściwie do końca nie wyjaśniły problemu. W dowodzie napisali mi „pojazd specjalny pogotowia energetycznego” i wszystko fajnie bo w zeszłym roku załapałem się na zniżkę z tego tytułu. Jednak ostatnio znajomy zasiał we mnie ziarno niepewności co do moich uprawnień prowadzenia takiego autka na prawku katB. Miał ktoś problemy przy kontroli drogowej??
White Uaz 469
- pio406
- jestem tu nowy...
hmmm ja kupilem w listopadzie parchola - pojazd specjalny ktory jezdził kiedyś jako pomoc drogowa 2 właścicieli wcześniej i jakież było moje zdziwienie kiedy babuszon w wydziale komunikacji powiedział że mi nie zarejestruje ponieważ nie prowadzę działalności gospodarczej, ale to wszystko wyszło dopiero po opłaceniu 150, zł za tablice i tu miałem na panią haczyk rzecz działa sie w ostatnich dniach grudnia. kazała mi wypłacic pieniądze bo do konca roku musza sie rozliczyc ja zazadałem odmowy administracyjnej zarejestrowania pojazdu na papierze bo dlaczego w jednym urzedzie mozna a w drugim nie. problemów było sporo skończyło sie na tym, że zrobiłem badania krs potweirdzające iż auto zostało przekwalifikowane na osobowe czyli 5 miejsc pasy bezpieczeństwa brak kogutów brak żółto czarnych pasów (czego w aucie nie było o d 6 lat) zapłaciłem 350 zł za to i zarejestrowałem jako osobowe. tyle miałem problemów z przerejestrowaniem . pozdrawiam
Jakaś bzdura. Jakich wiele w naszych urzędach. Ja swojego kilka lat temu rejestrowałem. Pani z urzędu powiedziała, że niestety nie może mi zmienić typu pojazdu i został specjalny. Nie wiedzieć czemu
nie zmartwiło mnie to wcale. Ostatnio rejestrowałem astrę kombi jako ciezarowy i nikt nie wnikał że nie prowadzę działalności.

GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B
UAZ 469 B
Re: "pojazd specjalny" a prawko kat B
Cześćgemini pisze:Podobne tematy były, ale właściwie do końca nie wyjaśniły problemu. W dowodzie napisali mi „pojazd specjalny pogotowia energetycznego” i wszystko fajnie bo w zeszłym roku załapałem się na zniżkę z tego tytułu. Jednak ostatnio znajomy zasiał we mnie ziarno niepewności co do moich uprawnień prowadzenia takiego autka na prawku katB. Miał ktoś problemy przy kontroli drogowej??
najważniejszym kryterium, czy możesz kierować swoim Uazem, czy nie jest DMC pojazdu. Uazy mieszczą się spokojnie w 3,5T DMC, więc mając prawko kat. B jesteś jak najbardziej uprawniony do jeżdzenia nim.
Tyle co się wymądrzyłem

pozdrawiam
Marcin