namiot dachowy

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Re: namiot dachowy

Post autor: Damian » sob kwie 19, 2014 2:33 pm

nie ja zacząłem

poza tym gratuluję zabiegu erystycznego na wysokim poziomie :)2

ze swoim namiotem z pokrowcem ściąganym pasem zrobiłem już naście tys. km, jeżdżąc autostradami nawet 120-130km/h
problemów nie zauważyłem.
co do tego, czego używałem - to modelu kupionego w 2011
i praktycznie niczym się nie różni od twojego namiotu z 2013 roku
zresztą nie ma to znaczenia, bo nie krytykowałem bezpośrednio namiotów escape, tylko ogólne rozwiązanie z suwakiem
które jest też np. w topowym howling moon za grubą dychę - i również jest bardziej kłopotliwe od pasa

nieważne, nie chce mi się udowadniać że nie jestem wielbłądem

wesołych świąt
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob kwie 19, 2014 4:59 pm

Zibi pisze:Damian - zawsze musisz się kłócić??

Więc profesorze Damianie ( chyba mogę tak mówić bo z rozmów z innymi użytkownikami tego forum nabrałem przekonania że już duża częśc użytkowników ma lekko dosć Twego wielce nabuchanego ego) znawco wszelkich produktów, rynków, procedur, polityki zagranicznej, układów rodzinno-towarzyskich i ogólnie rzecz mówiąc - bogu wszelakiego istnienia - firma, która szyje dla nas drugi sezon namioty ( którego na pewno nigdy nie użytkowałeś) ma w ofercie pokrowiec ściągany sznurkiem. Ale - po pierwsze - system sznurkowy wymaga, aby pokrowiec był bardziej elastyczny więc uszyty jest z pvc d600 a po drugie brak zamka powoduje że producent zaleca ograniczenie prędkości do 80 km/h. Dlatego też zamawiamy pokrowce uszyte z PVC D1000 które są może i mniej elastyczne ale za to trwalsze i nie rozwalą się od byle gałęzi a i nie odpadną od pozostałych elementów namiotu przy wiekszej prędkości. Zamawiamy wiec zamki z wąskim ząbkiem ( bo nie wchodzą pomiędzy elementy materiałowe namiotu) a końcówka suwaka ma sprytny szbureczek pozwalający dośc łatwo i szybko uporać się z przeciąganiem.

I to i ( czyli możliwosć użycia pokrowca tego typu) miałem na myśli pisząc - nie uogólniaj.

Aha - dzięki za traki. Już sobie narysowałem. :)21
Akurat co do zamka to nie wiem jakie mam w nim zabki, ale wiem ze to ja musze pilnowac zeby materialu nie przyciac, samo sie nie pilnuje a wciagniecie materialu w zamek to spory problem...

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » sob kwie 19, 2014 5:06 pm

m.in. tą kwestię miałem na myśli.

LR

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » śr kwie 23, 2014 9:58 pm

panowie a ktoś się orientuje co się stało z polską firmą ze Złocieńca ?
przeglądam neta i coś nie widzę nigdzie ich oferty :roll:
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
mateebee
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mateebee » śr kwie 30, 2014 12:37 pm

ja widziałem gdzieś wpis kolesia, który zapłacił i się nie doczekał ani namiotu, ani kasy z powrotem.
trochę szkoda bo namiot kosztował przyzwoicie i był wg mnie bardzo dobrym rozwiązaniem.

teraz można by spróbować ściągnąć od CHIŃCZYKÓW

jest tylko mały problem bo min. zamówienie to 10 lub 20 sztuk ...
DU Musso, 2,9TD, 31", +4cm

Awatar użytkownika
raulf

Post autor: raulf » śr kwie 30, 2014 1:39 pm

No z tym typem ze złocieńca nijak się nie można było dogadać. Miał wszystko w dupie, to i jego pewnie zaczęto mieć.
Parch+2+35+117xtrem ---->

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » sob maja 03, 2014 3:40 pm

kolejna polska firma nie wytrzymała konkurencji chyba że jakość była słaba bo cena na poziomie połowy ceny importowanych szczękowców była atrakcyjna :roll:
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob maja 03, 2014 11:39 pm

akurat nie konkurencja jest powodem
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » sob maja 10, 2014 7:43 am

kuba500 pisze:kolejna polska firma nie wytrzymała konkurencji chyba że jakość była słaba bo cena na poziomie połowy ceny importowanych szczękowców była atrakcyjna :roll:
Jakość była dobra, dwóch kolegów u nas ma od niego namioty i są naprawdę ok. To kiepska wiadomość bo sam zastanawiałem się nad namiotem od niego.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » ndz maja 25, 2014 8:58 am

Koledzy, szukam płótna do namiotu hard shell

James Baroud Evasion

Może być zamiennik (choć pewnie tylko w Erze)
może być używane - może ktoś ma połamany namiot i odsprzeda go na części...?
Vitarka 1.6 JLX cabrio --> Land Rover Discovery II, 2.5 TD5

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz maja 25, 2014 9:32 am

Kiedyś andrychowskie zakłady produkowały jako tkaninę mundurową ( nylon/bawełna 50/50%) o ile pamiętam coś około 140 zł. netto metr. tyle, ze to było około 200 g a dobry namiot ma 280.

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » ndz maja 25, 2014 9:41 am

A firma Marabut?
Jest obok Krakowa, szyją i naprawiają namioty... turystyczne...
zamierzam do nich podjechać i zapytać czy zrobią, ale w sprawach materiałowo technicznych nie jestem obeznany.
Vitarka 1.6 JLX cabrio --> Land Rover Discovery II, 2.5 TD5

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz maja 25, 2014 9:47 am

Takich rzeczy to Ci nie powiem. Mogę powiedzieć tylko jaki rodzaj materiału jest stosowany w namiotach.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt maja 30, 2014 2:46 pm

galahad pisze:A firma Marabut?
Jest obok Krakowa, szyją i naprawiają namioty... turystyczne...
zamierzam do nich podjechać i zapytać czy zrobią, ale w sprawach materiałowo technicznych nie jestem obeznany.

powinny zrobić bez problemu.

wymienią uszkodzony bez problemu, z resztek stworzą wykrojniki i to zszyją do kupy.

materiał dostosują/doradzą.

generalnie pewnie masz poliester impregnowany, taki jak u chińskich namiotach escape czy more4x4 - i pewnie taki jest stosowany Twoim namiocie. ceny wahają się od 3zł za m2 za chiński materiał do 20-30zł za m2 za np. materiał z francji 9nie pamiętam nazwy producenta).

dziś bawełny impregnowanej już praktycznie się nie stosuje w nowych namiotach, co najwyżej np. w drogich holenderskich tentrailerach.

LR

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » sob cze 14, 2014 3:19 pm

Nylon-bawełna występuje popularnie jako NYCO i jest faktycznie stosowany na odzież generalnie, tradycyjnie wojskową, ale nie tylko.

Jeżeli Marabut wykona taką usługę, zrobią to dobrze. I tak, jak Damian pisał - raczej nie z materiału bawełnianego. Chyba, że się bardzo uprzesz pewnie.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt paź 24, 2014 10:46 pm

mam na zbyciu (upadek projektu budowania na nowej ramie 130 wyprawówki dwupiętrowej) namiot dachowy 3 osobowy "boxtent" info na PW
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

droset
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: droset » czw kwie 07, 2016 7:37 pm

Witam Wszystkich.
Za jakiś czas zamierzam kupić dachowca. Przeglądam w necie przeróżne oferty i trudno mi się zdecydować na konkretny model a raczej rozwiązanie. Mam tu na myśli wybór pomiędzy namiotem typu box dachowy z twardym dachem podnoszonym z obu stron, twardym podnoszonym tylko z jednej strony i rozwiązaniem przypominającym klasyczny namiot czyli całym materiałowym rozkładanym po za obrys pojazdu.
Czy na podstawie Waszych doświadczeń możecie coś podpowiedzieć, jakie są wady i zalety danej myśli technicznej względem użytkowania?

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt kwie 08, 2016 12:34 am

Wszystko zalezy od ilosci osob ktore maja w nim spac to po pierwsze...
a potem reszta...

droset
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: droset » pt kwie 08, 2016 8:25 am

W większości przypadków będę spał w nim sam ale jeżeli chodzi o szerokość to myślę o rozmiarach 140-160 tak żeby okazjonalnie mogły w nim się przespać trzy osoby.
Patrząc na zdjęcia mam pewne swoje przemyślenia ale ponieważ nigdy nie spałem w dachowcu i nie widziałem żadnego na żywo nie koniecznie musi tak być.
Wady i zalety które przychodzą mi do głowy podaję poniżej ale zaznaczam, że są one tylko przypuszczalne i z tego względu proszę o opinię użytkowników :)
1) twardy dach unoszony z dwóch stron
Zalety:
- najmniej elementów narażonych na przemakanie lub narażonych z czasem na przemakanie
- najmniej narażony na uszkodzenia zarówno podczas jazdy jak i w stanie rozłożonym
- najdłuższa żywotność i łatwość naprawy, wymiany materiału itp.
- wygodny i szybki w rozkładaniu
Wady:
- niski (wysokość) i związany z tym najmniejszy komfort przebierania się itp.
- zajmuje praktycznie cały bagażnik dachowy
- najniższy komfort wchodzenia

2) twardy dach unoszony z jednej strony
Zalety:
- najszybszy i najprostszy w składaniu/rozkładaniu
- najwięcej przestrzeni nad głową (oczywiście nie po całości) co ułatwia przebieranie się
Wady:
- obawa o przemakanie z czasem na dole skośnej ściany materiałowej zwłaszcza gdy podczas deszczu do materiał będzie przez coś lub ciałem wypychany na zewnątrz, będzie styczność czegoś z materiałem
- w przypadku wejścia do namiotu tylko przez skośną ścianę materiałową podczas deszczu przy wchodzeniu będzie padać do środka namiotu

3) namiot cały materiałowy
Zalety:
- po zamontowaniu na bagażniku dachowym (większego pojazdu) pozostaje trochę miejsca na graty
- największy komfort wchodzenia zwłaszcza w modelach wydłużonych z zadaszonym wejściem
- największa przestrzeń wewnętrzna
- możliwość dokupienia dużego przedsionka
Wady:
- najmniej komfortowy i szybki w składaniu/rozkładaniu
- najbardziej narażony z czasem na przemakanie
- najbardziej kosztowny i kłopotliwy w przypadku wymiany lub naprawy materiałów
- najbardziej narażony na uszkodzenia zwłaszcza podczas jazdy (nie wiem czy materiałowy pokrowiec chroni go tak dobrze przed konarami drzew jak twardy dach)

Czy moje przypuszczenia pokrywają się z Waszą praktyką i może jest jeszcze coś na co nie zwróciłem uwagi?

Awatar użytkownika
chetka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: chetka » pt kwie 08, 2016 1:52 pm

No to tak miałem rozkładany Snake 4x4 przez jeden tydzień w albanii i weekend w bieszczdach a teraz kupuje AirTopa.

No ale przechodząc do rzeczy:
Materiałowy
+ guma chroniąca namiot bardzo pożadną - troche pojeździła po różnych drzewach i nic jej nie jest. Jeżeli by jej coś było to sie przykleja łate na ciepło albo na zimno i jest jak nowa. Jak plastik pęknie to już jest większy problem.
+ rozkładanie: jest wygodny do rozkładania dla osób niższych - wejść na próg z dwóch stron zdjąć gume, później na zderzak z tyłu rozłożyć drabinke i resztę robi się praktycznie z ziemi ciągnąć tą drabinke w dół. Rozłożenie zajmuje może z 3 min. ( o ile oczywiście ktoś nie rozkłada tych wszystich przedsionków podłóg daszków i innych pierdół.
- te wszystkie przedsionki druty, śledzie i inne głupoty trzeba wozić w środku
+ jest mega wygodny pod każdym względem. W środku jest chyba 220 długości więc jak 3 osoby śpią to środkowa się odwraca i jest bardzo wygodnie. Można się przebierać wygodnie, na dole jest zadaszone wejście do bagażnika miejsce na buty itd.
- ta drabinka w podniesionych samochodach może być za krótka a że trzyma ona pół namiotu to trzeba tam wymyślać jakieś podpory i inne patenty które trzeba wozić w środku.
+ zajmuje pół bagażnika więc np z przodu można dać jakieś skrzynki które służą za świetne fotele na "tarasie" do posiedzenia
- jest brzydki wysoki i brzydki
+ cena
- no i przy dobrej ulewie jak był kiepsko naciągnięty te szmaty się stykały przeciekał itd

droset
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: droset » pt kwie 08, 2016 7:01 pm

Ok, kupujesz Air Top'a więc sprawa jasna co polecasz ale powiedz dlaczego nie Columbus?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob kwie 09, 2016 10:03 am

Tak czytam i czytam i się zastanawiam czy to kolejna prowokacja? skąd kolego Drostet te wady i zalety wziąłeś? bo chyba nie z użytkowania? Ja mam i uzywam od wielu lat dachowca materiałowego oraz od ponad roku także z twardym dachem. Pozwól więc że odniosę się do twoich wpisów.

"1) twardy dach unoszony z dwóch stron
Zalety:
- najmniej elementów narażonych na przemakanie lub narażonych z czasem na przemakanie -
- najmniej narażony na uszkodzenia zarówno podczas jazdy jak i w stanie rozłożonym
- najdłuższa żywotność i łatwość naprawy, wymiany materiału itp.
- wygodny i szybki w rozkładaniu
Wady:
- niski (wysokość) i związany z tym najmniejszy komfort przebierania się itp.
- najniższy komfort wchodzenia"

No niestety ten wpis to totalna bzdura. Twardy dach nie ma wypustek dlatego ściany takiego namiotu są najwięcej narażone na przemakanie. Woda spływa po ścianach wprost do dolnej skorupy. Wejście boczne jest wprost narażone na deszcz i zawiewanie. W materiałowym tego nie masz bo nad wejściem masz tropik jesli nie powiększony dach w przypadku wersji long. Ściany twardego mają najwięszą powierzchnię, w materiałowym masz okiennice które skutecznie osłaniają przed zawiewaniem wiatru. Twardy jest najwięcej narażony na uszkodzenie ( plastik !!!!) a jedno pęknięcie może pozbawić Cię całości namiotu. Nie raz i nie dwa uderzyłem materiałowym namiotem w drzewo czy konar, raz nawet zgubiłem na autostradzie namiot z dachu. Nie miał absolutnie żadnych uszkodzeń. Nawet gdybym uszkodził to jedynie pokrowiec który kosztuje około 300 złotych.

Z wadami moge sie zgodzić. Do tego wymiary - max twardy to 145 cm na 220 długosci. Matriałowy możesz mieć nawet 220x240 zł i to w cenie twardego 145. Po za tym nie wiem ilu twardych widziałes ale najwazniejszy w twardym jest mechanizm podnoszący. Połowa z tych namiotów po rozłożeniu nie ma sztywnego mechanizmu wiec przy wiatrze górna buda przesuwa się w stosunku do dolnej. Nie śpi się wtedy dobrze bo czujesz się jak na statku.

Co do rozkłądanych jednostronnie sie nie wypowiadam bo tylko je widziałem i macałem ale nie użytkowałem.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob kwie 09, 2016 10:06 am

Rozwiązaniem do zawiewania na wejscie do twardego jest dołożenie zadaszenia takiego jak tu. http://escape4x4.pl/produkt/namiot-dach ... -3-osobowy

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob kwie 09, 2016 10:13 am

Zibi pisze:Rozwiązaniem do zawiewania na wejscie do twardego jest dołożenie zadaszenia takiego jak tu. http://escape4x4.pl/produkt/namiot-dach ... -3-osobowy
a taki żagiel nie poniewiera namiotem (jednostronnie)?
To duża powierzchnia, od słońca OK ale w wietrzny dzień jak to wpływa na namiot?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob kwie 09, 2016 10:29 am

Ten przykładowy jest z sztywną konstrukcją, po otworzeniu do końca góra jest na sztywno połączona z dołem i nie rusza się. Żagiel rozkłądalismy wiele razy i nic się nie dzieje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”