A za Peło ….

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Kabal

Re: A za Peło ….

Post autor: Kabal » ndz paź 30, 2022 1:00 pm

Krees, ale to nie źródło. To akumulator. Obejrzyj sobie ten żarnowiec czy górę żar... :)21 Jak chcesz inaczej magazynować te nadwyżki produkcji?
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz paź 30, 2022 1:10 pm

Na pewno nie odcinając od wody zylion hektarów poniżej. Już Ci pisałem. Elektroliza wody, zbiorniki na gazy skroplone, ogniwo. Obieg zamknięty. Straty muszą być, ale skoro mamy taaaakie nadwyżki energii to damy radę :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz paź 30, 2022 2:21 pm

Krees pisze:
ndz paź 30, 2022 10:00 am
PiRoman pisze:
ndz paź 30, 2022 9:34 am
Jeszcze gdzieś tam po drodze uciekła ekelogia. Panele i akumulatory chemiczne wypada najpierw wyprodukować a potem zutylizować. Realny czas pracy akumulatora do spadku sprawności wykluczającego go z użytku to jakieś 8-10 lat, obstawiam że panali fv podobnie. Nie wiem ile energii pochłonie i przy jakich stratach dla środowiska można je przerobić na coś innego użytkowego, ale widze ile dziennie plastiku wynoszę do kubła.
Atom mnie wstępnie przekonuje, rozproszenie też, tego atomu. Ale nie przekonuje mnie sasin.
Dotykasz kwestii tradycyjnie nieistniejącej w wyliczeniach. Unika się brania pod wzgląd kosztów środowiskowych wytwarzania i magazynowania energii elektrycznej (tak jak to ma miejsce w samochodach), kosztów utylizacji zużytego sprzętu i kosztów awarii (zwłaszcza pożarów). Jak to weźmiesz pod uwagę - nic się nie spina. Koszty środowiskowe są gigantyczne, nikt nie wie jak to utylizować bez budżetu kilku afrykańskich królestw, więc jest składane na kupkę w kącie (mam na myśli np.akumulatory z aut elektrycznych). Wszystkie procesy produkcji i recyklingu są wysokoenergetyczne i powodują wytworzenie przeróżnych związków szkodliwych, z którymi nie wiadomo co zrobić.
Pod względem kosztów środowiskowych nowoczesny atom prowadzi. Tam głównym odpadem ilościowym jest ciepło.

Właśnie czytałem. Tu też koszty środowiskowe są bardzo starannie niedostrzegane.
https://www.bbc.com/news/science-environment-63300959
Zużyte baterie z aut elektrycnzych rozchodzą sie w ułamku sekundy i nigdzie nie sa skłądowane. W Polsce masz minimum jedną duża giełbę gdzie kupisz/sprzedasz w moment każdy tego typu akumulatror.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » ndz paź 30, 2022 2:30 pm

Czyli jak to wypieprzymy do lasu sąsiada to już jest ok... :)12

To samo miał "zachód", nie było problemu ze starymi samochodami, wszystko kupowali turcy-polacy, później ukraińcy itd...

No... ekologiawchuj... :)2
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz paź 30, 2022 3:42 pm

PiRoman pisze:
ndz paź 30, 2022 2:30 pm
Czyli jak to wypieprzymy do lasu sąsiada to już jest ok... :)12

To samo miał "zachód", nie było problemu ze starymi samochodami, wszystko kupowali turcy-polacy, później ukraińcy itd...

No... ekologiawchuj... :)2
Jezu Romek, choć raz pomysl zanim strzelisz z armaty. Aku sa masowo skupowane i słuzą jako bufory w OZE. Nie nadają się juz do samochodów elektrytcznych ( bo nie mają już tak dobrych parametrów) ale jako magazyny energii nadają się idealnie.

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » ndz paź 30, 2022 3:44 pm

Zibi, jak możesz - rozwiń myśl o akumulatorach, bo cosik mi tu się nie zgadza.

Ale dopiero potem powiem co.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz paź 30, 2022 3:49 pm

minizbowid pisze:
ndz paź 30, 2022 3:44 pm
Zibi, jak możesz - rozwiń myśl o akumulatorach, bo cosik mi tu się nie zgadza.

Ale dopiero potem powiem co.
a tak konkretnie? Bo temat trochę szeroki.

Nowe aku są w obrocie zamnietym i więkdzosc dużych firm ma swoje przetwórnie zuzytych aku na magazyny energii. , stare w otwartym - jest wiec duży rynek ich skupu w celu produkcji powerbanków.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz paź 30, 2022 3:57 pm

Jak podziała 5 lat w elektryku, spadnie sprawność, potem 10 lat jako magazyn energii, spadnie sprawność do zera - to kto kolejny kupi?

Z utylizacją podkładów kolejowych z pominięciem BDO też nie masz żadnego problemu, podkład bez papierów 20/mb, schodzi ilościami całosamochodowymi... ale to dobrze, bo ktoś kupuje problem, no nie?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz paź 30, 2022 4:01 pm

Aku w nowych elektrykach są w obiegu zamknietym - nie kupisz aku na własność, dzierżawisz go i po zakończeniu dzierżawy zwracasz do producenta.

Zresztą z tym padaniem aku to trochę przesada. Aku z najstarszych leksusów dalej działają. Regeneracja to śmiesznie niski koszt.

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » ndz paź 30, 2022 4:15 pm

Zibi pisze:
ndz paź 30, 2022 4:01 pm
Regeneracja to śmiesznie niski koszt.
Z tego co wiem, regeneracja baterii kosztuje 3000zł-9000zł, przynajmniej tyle kosztowała w styczniu. Czy to taki śmiesznie niski koszt - odpowiedz sobie sam.
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz paź 30, 2022 4:40 pm

Zibi pisze:
Aku w nowych elektrykach są w obiegu zamknietym - nie kupisz aku na własność, dzierżawisz go i po zakończeniu dzierżawy zwracasz do producenta.
Zresztą z tym padaniem aku to trochę przesada. Aku z najstarszych leksusów dalej działają. Regeneracja to śmiesznie niski koszt.
I producent robi z tym co, skoro nie ma metody tak serio-eko utylizacji?
Regeneracja nawet jak tania, to polega na rozdłubaniu baterii i wymianie wszystkich/niektórych ogniw na nowe dobre. Ze zużytymi robimy co?

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz paź 30, 2022 4:43 pm

Nie tak dawno czytałem o norweskim problemie z zużytymi akumulatorami z aut (może nie potrzebowali tyłu magazynów?). Teraz widzę info z maja, że firma norweska wraz ze szwedzkim partnerem uruchomiła linię recyklingu samochodowych akumulatorów z odzyskiem metali i innych pierwiastków. Rokuje. Nie podają kosztów inwestycji, piszą o zero emisyjności, zielonej energii itp czyli było upiornie drogo.

Ja nie pytam gdzie sprzedać taki akumulator tylko co się z nim stanie jak nikt go nie zechce kupić. Albo jak się auto owinie na drzewie. Albo jak się spali razem ze stodołą. Albo...

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz paź 30, 2022 5:15 pm

Coś pewnie wymyślą, może nawet serio się uda. Tylko jak przeliczy ktoś od A do Z elektryki, akumulatory, infrastrukturę obecną razy dwa której nie ma - to kopcący diesel z przebiegiem milion i tak będzie mniej szkodliwy całościowo. Tylko nie da się go nazwać 'zeroemisyjny' :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz paź 30, 2022 5:50 pm

Wymyślą i ostatecznie się uda, tak jak zwykle się dzieje z postępem technologii. Nie wierzę jednak w wymuszanie tego postępu legislacją, bzdurne, krótkoterminowe cele prośrodowiskowe ustalane przepisami bez oparcia w technologii, która jest dostepna już albo ma szansę zostać wdrożona w dekadę. Liczenie całości kosztów środowiskowych rozwala te inicjatywy, więc jest unikane. Źródła odnawialne w zastosowaniu wielkoskalowym mają nieznany wpływ na środowisko, a przy generowaniu dużych ilości energii zawsze jest parcie na centralizację (czy to farm wiatrowych czy fotowoltaicznych, czy energii wodnej).

Na już na szybko - atom. Na dal, ale z pomyślunkiem, dopracowaną technologią produkcji i dobrze opanowanym recyklingiem bezpiecznymi dla środowiska - fotowoltaika rozproszona na pionowych powierzchniach infrastruktury, a magazyn energii póki co chyba tylko chemiczny w obiegach zamkniętych. Tak bym to widział.

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » ndz paź 30, 2022 6:49 pm

Ostatnio ogladalem ciekawy program o magazynowaniu energii przy wykorzystaniu przemiany fazowej CO2 za pomoca sprezania. Sa juz implementacje i nie jest to przesadnie drogie.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » ndz paź 30, 2022 7:24 pm

Jesteście gópi i Zibi nie będzie z Wami rozmawiał. Rynek wtórny samochodów elektrycznych i baterii ma się nie najgorzej. Nowego nie kupowałem ale nie sądzę żeby był problem. A trwałość baterii? 3 letni leaf z przebiegiem osobowki ma 50-60%. Nie wiem w którym leksusie jest lepiej. Które są elektryczne? I myślę że regeneracja, taka zgodna z wszystkim to będzie kilkadziesiąt tysięcy a nie 3-9...

erpe_roman

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » ndz paź 30, 2022 7:25 pm

A gromadzenie energii bym widział w technologiach wodorowych może...

erpe_roman

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz paź 30, 2022 7:38 pm

minizbowid pisze:
ndz paź 30, 2022 4:15 pm
Zibi pisze:
Z tego co wiem, regeneracja baterii kosztuje 3000zł-9000zł, przynajmniej tyle kosztowała w styczniu. Czy to taki śmiesznie niski koszt - odpowiedz sobie sam.
1400 zł jedna cela. Najczęściej to koszt 2-3 cel. Z wieloletnią gwarancją.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz paź 30, 2022 7:38 pm

Takayuki pisze:
ndz paź 30, 2022 4:40 pm
Zibi pisze:
I producent robi z tym co, skoro nie ma metody tak serio-eko utylizacji?
Regeneracja nawet jak tania, to polega na rozdłubaniu baterii i wymianie wszystkich/niektórych ogniw na nowe dobre. Ze zużytymi robimy co?
pierwsze z brzegu.

https://www.money.pl/gospodarka/tak-bra ... 9728a.html

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz paź 30, 2022 7:52 pm

Zibi pisze:
ndz paź 30, 2022 7:38 pm
minizbowid pisze:
Zibi pisze:
Ile cel ma taki akumulator?
W jakim przedziale czasowym wymagana jest regeneracja wszystkich? Bo zakładam, że wieloletnia gwarancja dotyczy tych dwóch właśnie zregenerowanych, a nie całego akumulatora.
I...

Na czym polega fizycznie regeneracja i co się dzieje z odpadami?

O tymi o
Jak wygląda proces recyklingu? Zużyte akumulatory poddawane są rozładowaniu i demontażowi. Następnie materiały aktywne katody zanurzane są w N-metylopirolidonie po czym są przesączane i suszone. Kolejny etap to rozdrabnianie ultradźwiękami, a później ługowanie kwasem. W ten sposób można odzyskać ponad 96 proc. kobaltu i ponad 98 proc. litu - przekonuje Renault. I wyprodukować kolejne akumulatory. Najlepiej przy wykorzystaniu magazynów z baterii samochodowych zasilanych OZE.
:)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » ndz paź 30, 2022 7:54 pm

Krees pisze:
ndz paź 30, 2022 12:42 pm
Nie mamy tyle wody, żeby beton na fundamenty dobrze namieszać, a prąd w rzece to jak Jontek z Mirusiem na ryby idą z agregatem.

:)21

Na poważniej - ze źródeł bezdymnych w naszym kraju to jest chyba najgorsze.
Akurat w Żarnowcu ten zbiornik nikomu nie szkodzi, ani nikomu wody nie zabiera. Poniżej tej elektrowni, na rzece nie ma już zadnej osady
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » ndz paź 30, 2022 8:12 pm

Zibi pisze:
minizbowid pisze:
Zibi pisze:
wielo ile letnią? roczną?

3x1400 to dalej ponad 5k :roll:
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » ndz paź 30, 2022 8:18 pm

minizbowid pisze:
ndz paź 30, 2022 8:12 pm
Zibi pisze:
minizbowid pisze:

wielo ile letnią? roczną?

3x1400 to dalej ponad 5k :roll:
Udzielam nagany słownej.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

trocin

Post autor: trocin » ndz paź 30, 2022 8:26 pm

:lol:

tuz matematyczny :)21
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » ndz paź 30, 2022 8:39 pm

Bratproroka pisze:
ndz paź 30, 2022 7:00 am

Skądkolwiek. Dla jakiegoś porównania. Chcesz większymi mocami grzać. 15kW paneli foto to już kawał instalacji tak dla przykładu. Moje płaskie panele do wody osiągają ułamek tej mocy. Grzanie normalnym prądem to już też okolice tego co masz w typowych mocach przyłącza, a sam pisałeś o nocnych taryfach. 10 kW łatwo przeliczyć na inne moce.

10kW da 35h, 20 kW 17,5 itp. Piec na paliwo stałe? 20kW to jest niemały piec. Chwilę wcześniej była na forum mowa o pompach ciepła, taka 10kW to już też jest jakaś nienajmniejsza, plus tutaj musiałaby chodzić te kilkadziesiąt godzin stale.

Ale widzę, że nie pytasz o 50 C. A to akurat robi robotę i kreuje ilość potrzebnego zasilania w buforze. Więc 50 C jest po trochu z praktyki tego, co u mnie na zbiorniku z solarów występuje. Oczywiście okresowo jest więcej, ale ponieważ ja mam z tego CWU to okresowe dobijanie zimną wodą bardzo szybko to obniża. A reszta to straty ciepła.

Ale głównie chodziło w założeniu o łatwość skalowania 10kW się wygodnie skaluje.

Wg mnie sens to ma z buforem tylko grzane pasywnie,,czyli słońce i minimum kombinacji po drodze. Buforem najlepiej zrobić coś, co już masz, choćby sam dom. I masę powietrza w nim i bezwładność budynku. Wtedy konieczna wentylacja z odzyskiem ciepła
Wziąłem pod uwagę, i przyjrzę się dokładniej w wolnej chwili. Może i jest to jakiś pomysł, aby przeszeregować priorytety i założenia.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”