Lift 2" w K-160
Moderator: Kosiarz
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Re: Lift 2" w K-160
lub przedłużyc wał
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
a jeszcze parę pytań mam. Patrol ma dwu satelitowy mechanizm różnicowy z przodu jaki się wkłada aby był czworo satelitowy? Macie koledzy jakieś fotki lub dojście na fajne zderzaki do parcha? Wywalał któryś kolega tę podporę drążków i robił normalny jeden drążek kierowniczy? Czy jest lepiej w ten sposób czy może jest gorzej? Macie jakieś propozycję na osłonę drążków kierowniczych i mostów? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i pozdrawiam wszystkich.
Był Parch 160 3.3td 3" Cybuch , 33" Sahara
Jest Nieviasta 1.6 i GV 3D 2.5 R6
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Tylny C-200, z aut z przed 1984 roku.
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
Koledzy,
Mam problem, bo na maksa strzelają mi już tueljki w wieszakach w K160. Czy jest jakieś źródło gotowych (ale nie takie po 400pln kpl) - może jakaś łada, tarpan, itp ? Czy jedynym rozwiązaniem jest tokarz ?
Chodzi oczywiście o górną oś wieszaka i tą prostą tulejkę wciskaną w mocowanie wieszaka w ramie - dolne gumowe w resorach mam super, a górne te z kalamitką mają luzy i przy każdym skręcie stuki puki.
Kurcze u mnie resory prawie płaskie..., klepać ich nie chcę, na nowe nie mam kasy, chyba jedyne tanie rozwiązanie to wsadzenie sprężyn nad resory, tak jak miał Mroczny ...(tylko nigdy nie pokazał fotki tego rozwiązania).
Pozdrawiam
Mam problem, bo na maksa strzelają mi już tueljki w wieszakach w K160. Czy jest jakieś źródło gotowych (ale nie takie po 400pln kpl) - może jakaś łada, tarpan, itp ? Czy jedynym rozwiązaniem jest tokarz ?
Chodzi oczywiście o górną oś wieszaka i tą prostą tulejkę wciskaną w mocowanie wieszaka w ramie - dolne gumowe w resorach mam super, a górne te z kalamitką mają luzy i przy każdym skręcie stuki puki.
Kurcze u mnie resory prawie płaskie..., klepać ich nie chcę, na nowe nie mam kasy, chyba jedyne tanie rozwiązanie to wsadzenie sprężyn nad resory, tak jak miał Mroczny ...(tylko nigdy nie pokazał fotki tego rozwiązania).
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję !
To jeszcze te tulejki i jestem 100% happy.

To jeszcze te tulejki i jestem 100% happy.
z tulejkami do tokarza 

Przeglądając forum, gdzieś wyczytałem, że te tulejki mają identyczne rozmiary jak sworznie tłokowe od Fiata Argenta. Materiał mocny więc dadzą radę i kupisz za grosze
PATROL K160 SD33T Krótki - 2szt
PATROL Y61 RD28Ti Krótki - sprzedany
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
o chorobapiotr e38 pisze:Przeglądając forum, gdzieś wyczytałem, że te tulejki mają identyczne rozmiary jak sworznie tłokowe od Fiata Argenta. Materiał mocny więc dadzą radę i kupisz za grosze

Gadimex pisze:... wsadzenie sprężyn nad resory, tak jak miał Mroczny ...(tylko nigdy nie pokazał fotki tego rozwiązania)...
Dorzucę pytanko, bo też planuję podnieść swój autobus (W-160) : czy ktoś z Kolegów ćwiczył wstawienie zamiast takich sprężyn pompowanych poduszek powietrznych (miechów) ? Taki patent sprawdza się w dostawczakach (widziałen np. z tyłu w Ducato), więc może i tu ?
(może ktoż powiedzieć, że zazdroszczę LandRoverowcom ich Air Suspension, ale co mi tam, przeżyję ...

pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
ano wkładają.. wkładają
ale to głównie do pickupów..
ale to głównie do pickupów..
ktos z pomorza sie chwalil ze w parchu ma i jest git 

- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Nie jest to do konca dobry pomysł. Lepiej wytocz u tokarza. Zrobi Ci to za czapke gruszek. Wymiana jest banalanie prosta. A jak dasz bardzo twrady materiał to będzie też mocno się niszczył trzpień wieszaka. A chodzi o to by niszczyc własnie tuleję, która jest elementem wymiennym.Gadimex pisze:o chorobapiotr e38 pisze:Przeglądając forum, gdzieś wyczytałem, że te tulejki mają identyczne rozmiary jak sworznie tłokowe od Fiata Argenta. Materiał mocny więc dadzą radę i kupisz za grosze!!!!! , jeśli to prawda to będzie rewelacja
! Kurcze wydaje się, że mają cienkie ścianki jak na sworzeń, ale sprawdzę ten trop. Dzięki !
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
z brązu zrób..
Ogniwko się zrobi, więc zacznie się zjadanie sworznia wieszaka i ramy, tam często jest raczej mokro (a szczególnie teraz ...), tak więc też dyskusyjne.
pzdr.
pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
Koledzy, jeszcze tego nie rozbierałem, ale może ktoś mi podpowie, bo mnie pewnie też czeka wymiana tych tulejek w ramie. Który element w oryginale jest osią obrotu wieszaka, tulejka w ramie, czy sworzeń wieszaka w tulejce? Chodzi mi o to, który element ma być ruchomy
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
Wieszak ma się kręcić, tulejki są wprasowane.
I wszystko jasne, wielkie dzięki
Rozumiem, że wieszak skręcamy na maxa, a w jego sworzniu (szpilce) jest jakaś tuleja lub wytoczenie dystansowe, żeby mogło się to obracać.

Rozumiem, że wieszak skręcamy na maxa, a w jego sworzniu (szpilce) jest jakaś tuleja lub wytoczenie dystansowe, żeby mogło się to obracać.
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
sworznie wieszaków pasują od żuka akurat są szesnastki w 160 a w 260 są osiemnastki. Mi tokarz dorobił nowe od podstaw sworznie i skasował 100 zł za szt. ale jest oryginał.
Tylko jak dorabiać, to nie może być z plasteliny, tylko czegoś mocnego 10.9 lub więcej, tak mi się wydaje.
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
A komplet dobrych tulei na przód kosztuje grubo poniżej 3 stówek .... i po kiego rzeźbić 

Life's Too Short For A Full Time Job
Niektórzy mają już tak zaprogramowane, że muszą kombinować, a że czasem oryginał albo dobrej jakości zamiennik jest tańszy...

- BENGI
- Kontaktowanie:
a ja mam w k160 tył na sprężynce i mogę zapitalać po dziurach tak samo jak gr
, z przodu mam sopa ale też będe robił na sprężynke i będzie

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

według mnie za miękkie nie może być bo się wytrze ale za twarde też nie bo przy wstrząsach mogą pęknąć sworznie. myślę że tokaż będzie już dobrze wiedział z jakiego materiału to zrobić jak mu się wytłumaczy po co to i do czego. Ja w tym tygodniu zrobiłem nowe wieszaki od podstaw z przodu bo mi strasznie leżał ryj. Poszedł o jakieś 3 cm do góry i w końcu jest prosty względem tyłu. mą może któryś kolega lagi od paraboli do k160 bo chciałem dołożyć po jednej z przodu i z tyłu? A propo jak 3,3 chodzi na wolnym wydechu i rurze 2,5"? bo moja rura jest kompletne dno i chciałem założyć właśnie taką. co o tym sądzicie?
uturbiony - znośnie
wolnossący za bardzo ryczy
wolnossący za bardzo ryczy