Terrano ściąga
Moderator: Kosiarz
Terrano ściąga
Nissan terrano ściąga sporo w trakcie jazdy. Końcówki , sworznie , zbierznośc są zrobione. Czy może to byc wina środkowego drążka kierowniczego ?
- cordoba_2004
-
Re: Terrano ściąga
a koła i opony ? jak by je zamienić miejscami znaczy przód na tył prawe na lewo ? czasem przyczyna leży bliżej niż dalej
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
- Rzeźnik z Jakubowa
-
- Kontaktowanie:
OOOO to coś dla mnie
przeszedłem z tym problemem pewną drogę i prawie udało się go wyeliminować .
Zacząłem od końcówek , potem drążek środkowy , sworznie po wymianie tego oczywiście zbierzność . Następnie nowe opony (stare gdy przełożyłem nie było efektu ). Auto już prawie nie ściąga , gdy przy 100 km/h puści się kierownicę to zaczyna leciutko skręcać na prawo gdzieś po około 5 sekundach. Wymieniać będę jeszcze gumy w całym przednim zawiasie choć wydaje mi się że to już wiele nie pomoże ( przynajmniej w moim przypadku ponieważ u mnie był mały dzown kiedyś i podejrzewam że nie wszystko musi być proste w 100%).
Dla pocieszenia mogę ci powiedzieć że wiele osób walczyło z tym problemem i po wymianie czasami wielu elementów nie było efektu nadal , zawsze w którąś stronę ściągał ( w 80 % przypadków była to prawa ). Mój ojciec ma Terrano z 2003 z 3.0 i tam też ściąga , auto nie było bite. W każdym razie niektórym się udawało. Tutaj też dochodzi element psychiki, dla jednego ściąganie minimalnie w jedną stronę to norma ( koleiny itp ), dla drugiego ściąganie zaczyna się gdy puści kiere a auto na dystansie 50 m skręca o 90 stopni
, a trzeci ma wymagania od auta jak od limuzyny za 500 tys i chciałby aby auto prowadziło się jak po sznurku bez hałasów drgań itp. W moim przypadku ściąganie było znaczne i wręcz bardzo nie wygodne, w sumie cały czas trzeba było walczyć z autem na koleinach itd ( tutaj akurat zasługa drążka środkowego), jak i sama jazda po autostradzie była nie wygodna , bo zamiast tylko oprzeć ręce na kierownicy i jechać prosto musiałem cały czas zdecydowanie ją trzymać by auto nie zjeżdżało z pasa.
Zakładam że efekt uda ci się znacznie zmniejszyć lecz nie wyeliminować
pozdrawiam 

Zacząłem od końcówek , potem drążek środkowy , sworznie po wymianie tego oczywiście zbierzność . Następnie nowe opony (stare gdy przełożyłem nie było efektu ). Auto już prawie nie ściąga , gdy przy 100 km/h puści się kierownicę to zaczyna leciutko skręcać na prawo gdzieś po około 5 sekundach. Wymieniać będę jeszcze gumy w całym przednim zawiasie choć wydaje mi się że to już wiele nie pomoże ( przynajmniej w moim przypadku ponieważ u mnie był mały dzown kiedyś i podejrzewam że nie wszystko musi być proste w 100%).
Dla pocieszenia mogę ci powiedzieć że wiele osób walczyło z tym problemem i po wymianie czasami wielu elementów nie było efektu nadal , zawsze w którąś stronę ściągał ( w 80 % przypadków była to prawa ). Mój ojciec ma Terrano z 2003 z 3.0 i tam też ściąga , auto nie było bite. W każdym razie niektórym się udawało. Tutaj też dochodzi element psychiki, dla jednego ściąganie minimalnie w jedną stronę to norma ( koleiny itp ), dla drugiego ściąganie zaczyna się gdy puści kiere a auto na dystansie 50 m skręca o 90 stopni

Zakładam że efekt uda ci się znacznie zmniejszyć lecz nie wyeliminować

Ostatnio zmieniony śr cze 09, 2010 11:42 am przez Loinek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rzeźnik z Jakubowa
-
- Kontaktowanie:
przywknąć trza, ten typ tak ma

Vitara Long i Mercedes Wolf GD240 
KLR 600 1985 (nowy)

KLR 600 1985 (nowy)

czy tak ma to nie jestem pewien :p bo są modele co jeżdżą prostoRzeźnik z Jakubowa pisze:przywknąć trza, ten typ tak ma![]()

u mnie od nowosci sciagal... jak chcesz walczyc to walcz moze cos sie uda, ale generalnie makabry z tym nie ma i jezdzic sie da.
Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
U mnie odkąd go mam ściąga lekko w prawo.
Dobrze że w prawo, bo łatwiej jest jechać trzymając tylko lewą rękę na kierownicy
Dobrze że w prawo, bo łatwiej jest jechać trzymając tylko lewą rękę na kierownicy

WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Ciągnie w prawo jak widzę u wielu osób i mój nie jest tu wyjątkiem i się nie wyłamuje z szeregu. Wszystkie końcówki z przodu miałem wymienione na jesieni jak jechałem za granicę , też po wymianie ściągał ale teraz się nasiliło i muszę stale kontrowac kierownicą , wkurza to niemiłosiernie.Zbierznośc robiłem niedawno i nic nie pomogło , gumy są ok. Jeżdżę na oponach BF Goodrich All Terrain 31" , nowe wprawdzie nie są ale spróbuję pozamieniac je miejscami i zobaczę co wyjdzie.
Witam! Mój Terrano 95r. też delikatnie ściąga na prawo podczas jazdy. Byłem nim na zbieżności i szarpakach, dupa wszystko w porządku, jak widać ten typ tak ma. 

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
moj tez sciaga tylko w lewo
ten typ tak ma 

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
wolfowi87 i wojtkowi_kom nie sciaga

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
redzik pisze:wolfowi87 i wojtkowi_kom nie sciaga![]()
ciekawe czemu?

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
e tam ,to sa szczegoly drobniutkieczarny bielsko pisze:redzik pisze:wolfowi87 i wojtkowi_kom nie sciaga![]()
ciekawe czemu?czyzby przez te przednie sztywniaki?

to dziwne ale mój idzie jak strzała prościutko a co do szarpaków na stacji diagnostycznej to ostatnio kiedy nie zajadę to zawsze coś do wymiany także przestałem jeździć i sprawdzać tera jak usłyszę to wymienię
amorków tylko jeszcze nie badałem ale z tego co patrzyłem to jeszcze oryginał siedzi i tylko tył lekko przypocony.
na autostradzie można zawsze blokadę na kierę zapodać i spokojna głowa a no i cegiełka na pedał przyspieszacza

amorków tylko jeszcze nie badałem ale z tego co patrzyłem to jeszcze oryginał siedzi i tylko tył lekko przypocony.
na autostradzie można zawsze blokadę na kierę zapodać i spokojna głowa a no i cegiełka na pedał przyspieszacza

Nissan Terrano 3,0 2003
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D
babcuk pisze:to dziwne ale mój idzie jak strzała prościutko ...
to chyba byl bity

klejony z ćwiartekredzik pisze:babcuk pisze:to dziwne ale mój idzie jak strzała prościutko ...
to chyba byl bity![]()

z tego co wiem to chyba tylko II to dotyczy ;>maks-69 pisze:mój jest 89 rocznik i jest OK!!
ja mam TI i raz je sciaga, raz nie, przestalem sie tym przejmowac
ale tam w temacie wyzej(o mojej przygodzie z piciem wody z kaluzy przez diesla) pisza, ze jak sciaga w lewo, to wina krzywych korbowodow 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Zmieniłem stację diagnostyczną i okazało się że ustawienie zbieżności bardzo pomogło. W porównaniu z tym co było jest prawie super. Widocznie gdzieś dołek szybko brałem 

Mój T1 też czasem ściąga w prawo, ale to wina "wyluzowanych" końcówek.
Czasem i 100km przejedzie i nic nie ściąga, a źle wjedzie w koleinę i potem przez następnych 100 trzeba mocno opierać się lewą ręka na kierze
Czasem i 100km przejedzie i nic nie ściąga, a źle wjedzie w koleinę i potem przez następnych 100 trzeba mocno opierać się lewą ręka na kierze

Tyrrano WD21 2,7TD
Toyo Open Country AT - żal się chwalić

Ja zauważyłem, że mój T2 był po prostu bardzo wrażliwy na nachylenie nawierzchni, a chyba każda nawierzchnia asfaltowa jest delikatnie pochyła na zewnątrz. Po zjechaniu na lewą stronę drogi dla odmiany lekko ściągał na lewo. Sprawdźcie u siebie, ale u mnie ta teoria się potwierdzała.
Niezła teoria jest taka, że Tyran tak teren lubi, że aż sam z asfaltu zjeżdża....
PS. Sorry za kasztana... musiałem

PS. Sorry za kasztana... musiałem

Tyrrano WD21 2,7TD