cynkowanie ramy?
Moderator: Kosiarz
Re: cynkowanie ramy?
a cena będzie miała cztery zera
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
DamnIt! pisze:No właśnie: homologacja. Jest właśnie po to, aby takich zapędów nie było.
kto pierwszy, ten lepszy
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
taaa, już widzę te normy unijne spełnione ...
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Patrol Comfort TB42
co wy takie sceptyki? Kolejna nisza rynkowa do ugryzienia i wszystko w temacie.
Na zachodzie dominują w sprzedaży plastikowo-cyfrowe jednorazowe terenówki. A tym akurat w teren pojechac można, tyle że auto po trasie do rekonstrukcji.
Na zachodzie dominują w sprzedaży plastikowo-cyfrowe jednorazowe terenówki. A tym akurat w teren pojechac można, tyle że auto po trasie do rekonstrukcji.
Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 10:22 pm przez Łapi, łącznie zmieniany 1 raz.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
-
-
jakby ktoś był naprawdę zainteresowany tematem ramy z kwasu to ja też jestem i
możliwości mam.
natomisat nie wiem czy kolega Łapi ze mnie się nabija czy pisze serio że ma krzyże maltańskie
ja to myślę o kilku rzeczach,nie kupnych w hińskim chromie,ale konkretne sprawy.
możliwości mam.
natomisat nie wiem czy kolega Łapi ze mnie się nabija czy pisze serio że ma krzyże maltańskie
ja to myślę o kilku rzeczach,nie kupnych w hińskim chromie,ale konkretne sprawy.
Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 10:20 pm przez Patryk 160, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
ok. to ja zapisuję się na taką ramę, ale z papierami proszę 

Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
-
-
wcale nie mam zamiaru konkurować z Tobą a mam wrażenie że żle mnie odbierasz,szkoda by było.Harley pisze:ok. to ja zapisuję się na taką ramę, ale z papierami proszę
wiadomo że z kwitami był by największy kłopot. chyba ,nad tym nie myslałem
masz w swoim patrolu kwał dobrej roboty,naprawdę tak myslę i nie nabijam się że ocynk to lipa itp
ocynk to dobra sprawa ale,no właśnie ale w środku
to że ocynk jest na wierzchu też dobrze ale na wierzchu to zawsze wszystko widać i w porę można zaradzić
powtarzam jeszcze raz,kawał dobrej roboty.
gdzieżbym śmiałpppat pisze:
natomiast nie wiem czy kolega Łapi ze mnie się nabija czy pisze serio że ma krzyże maltańskie
.

do wielkiej czarnej diabolicznej terenówki co może innego pasować?
http://allegro.pl/item804338092_lampa_t ... ustom.html
a poważnie co do ramy:
1. projekt inżynierski ramy przeliczony na wszelkie możliwe obciążenia, naprężenia, zrywania, ścinania, tarcia i co tam stryjenka wymyśli
2. test praktyczny w terenie
3. postępowanie o wydanie homologacji
Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 10:47 pm przez Łapi, łącznie zmieniany 2 razy.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
-
-
nabiiiiijasz sięŁapi pisze:gdzieżbym śmialpppat pisze:
natomiast nie wiem czy kolega Łapi ze mnie się nabija czy pisze serio że ma krzyże maltańskie
.do wielkiej czarnej diabolicznej terenówki co może innego pasować?
http://allegro.pl/item804338092_lampa_t ... ustom.html
a ja się napatrzyłem na amerykańskie auta,niektóre całkiem zaje...e wygladają
a na nich własnie jest trochę chromu
chrom przecież też może być ubłocony itd
skoro naprzykład będę robił snorkel z kwasu to dołoże te kilka % pracy i zrobię go w polerze
zamiast malować,nie ?
już więcej nic nie piszę bo zara całkiem bedziecie ze mnie polewać

-
-
ja mogę policzyć zrobić i wszystko co moim jednym zwojem mózgowym i dwoma levymi rękamiŁapi pisze:
a poważnie co do ramy:
1. projekt inżynierski ramy perzeliczony na wszelkie możliwe obciążenia, naprężenia, zrywania, ścinania, tarcia i co tam stryjenka wymyśli
2. test praktyczny w terenie
3. postępowanie o wydanie homologacji
ale jak mam gdzieś prośby błagalne pisać chodzić itd to już dla mnie załamka
z tymi krzyżami maltańskimi SERIO
mam dwa takie krzyże w szufladzie, ale że zająłem się patrolem, to nie mam czasu na drobne poprawki i zamontowanie tego w miejsce tych które są, a które też sam zrobiłem. Kupiłem od Arabów przez polski komis wersje pickupa arabską, wychromowaną na maxa, rury, listwy, etc, na pustynię, ze zubożoną elektroniką ale z ABS, bez europejskiego zderzaka czyli bez świateł przeciwmgielnych.
rama: ja mogę pochodzić za kwitami, jeśli projekt przejdzie w stan prototypu. Blisko mam, zawodowo nie przeraża. A później można stronę z domeną eu powiesić w pięciu językach ludzkich i jeszcze pięciu nieludzkich i arabskim toże...

mam dwa takie krzyże w szufladzie, ale że zająłem się patrolem, to nie mam czasu na drobne poprawki i zamontowanie tego w miejsce tych które są, a które też sam zrobiłem. Kupiłem od Arabów przez polski komis wersje pickupa arabską, wychromowaną na maxa, rury, listwy, etc, na pustynię, ze zubożoną elektroniką ale z ABS, bez europejskiego zderzaka czyli bez świateł przeciwmgielnych.
rama: ja mogę pochodzić za kwitami, jeśli projekt przejdzie w stan prototypu. Blisko mam, zawodowo nie przeraża. A później można stronę z domeną eu powiesić w pięciu językach ludzkich i jeszcze pięciu nieludzkich i arabskim toże...
Ostatnio zmieniony pn lis 09, 2009 3:01 pm przez Łapi, łącznie zmieniany 5 razy.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
no co Ty chłopie. Jakie konkurować. Ja tu opisuję efekt swojego hobby a nie pracę na konkurs "Kto zrobi trwalszą ramę".pppat pisze:wcale nie mam zamiaru konkurować z Tobą a mam wrażenie że żle mnie odbierasz,szkoda by było.Harley pisze:ok. to ja zapisuję się na taką ramę, ale z papierami proszę
masz w swoim patrolu kwał dobrej roboty,naprawdę tak myslę i nie nabijam się że ocynk to lipa itp
to że ocynk jest na wierzchu też dobrze ale na wierzchu to zawsze wszystko widać i w porę można zaradzić
Jak rama z nierdzewki powstanie to po prostu już jestem jako pierwszy zapisany

Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
-
-
zapomniałem dopisać że zazdrosny jestem o to że wyrwałeś z kądś tyle czasuHarley pisze:no co Ty chłopie. Jakie konkurować. Ja tu opisuję efekt swojego hobby a nie pracę na konkurs "Kto zrobi trwalszą ramę".pppat pisze:wcale nie mam zamiaru konkurować z Tobą a mam wrażenie że żle mnie odbierasz,szkoda by było.Harley pisze:ok. to ja zapisuję się na taką ramę, ale z papierami proszę
Jak rama z nierdzewki powstanie to po prostu już jestem jako pierwszy zapisany
bo ja to ostatnio chodzę tylko obok tych wszystkich maneli i przeklinam bo chciałbym sobie już odpocząć przy robocie dla siebie a wciąż coś.

ale piep.rznę wszystko któregoś dnia telefon wyrzucę i zacznę jak już zacznę to nie odejdę
Pojazd z własną ramą rejestruje się jako SAM - więc gdzie tu niby jakieś haczyki są? Jakie niby ekstra papiery są potrzebne? Tylko to, czego wymaga prawo w przypadku pojazdów SAM.
Natomiast produkcja seryjna wymaga homologacji - i tu jest temat pogrzebany chyba na amen.
Natomiast produkcja seryjna wymaga homologacji - i tu jest temat pogrzebany chyba na amen.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
oj dużo czasu trzeba wykrawać. Moje weekendy stały się z czasem nudne dla mojej rodzinki , ale za to teraz jest efekt i wszyscy moga korzystać.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
DamnIt! pisze:Pojazd z własną ramą rejestruje się jako SAM - więc gdzie tu niby jakieś haczyki są? Jakie niby ekstra papiery są potrzebne? Tylko to, czego wymaga prawo w przypadku pojazdów SAM.
Chodzi o ramę i możliwość duplikacji, czyli o produkcję małoseryjną, nie o pojazd. Chociaż jeśli na to popatrzeć , to też jest sukces, ktory można podać dalej.Pojazd jeździ, działa, rama zaakceptowana. Natomiast jak to się ma do przepisów dotyczących ram w pojazdach terenowych dziś nie wiem. Pragmatycznie rzecz biorąc, będzie konkret, będzie kwerenda. Homologacja wymaga jakiś atestów, badan, czyli musi najpierw zaistnieć fizycznie rama. Zapewne nie wymaga crash-testów. Stracić się na tym nie straci, jeśli rama powstanie, zawsze ją kupi zapaleniec np jak ja

Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 11:11 pm przez Łapi, łącznie zmieniany 2 razy.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
-
-
oooooooDamnIt! pisze:Pojazd z własną ramą rejestruje się jako SAM - więc gdzie tu niby jakieś haczyki są? Jakie niby ekstra papiery są potrzebne? Tylko to, czego wymaga prawo w przypadku pojazdów SAM.

to już chyba mocno ułatwia sprawę
więc jeśli ktoś się znajdzie taki trochę stuknięty,jak ja i taki trochę zboczony,jak ja to
proszę o kontakt wspólnie będzie rażniej
kilka trudności będzie ale nie takie problemy się pokonywało,oj nie takie

no to róbmy zabawę i popatrzmy co z tego wyniknie 

l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
-
-
jutro się zorientuję co i z czym i z czego
ale musi być więcej chętnych
bo jak mówi przysłowie
pierwszy dom stawiaj znajomemu,2gi koledze a dopiero trzeci stawiaj dla siebie

ale musi być więcej chętnych
bo jak mówi przysłowie
pierwszy dom stawiaj znajomemu,2gi koledze a dopiero trzeci stawiaj dla siebie

Rama musi być pospawana przez spawacza z papierami - inaczej nikt tego nie będzie chciał zarejestrować. Druga sprawa to dokumentacja(rysunek+opis). A najlepiej wcześniej spotkać się z rzeczoznawcą - bo prędzej czy później i tak trzeba będzie z nim kontakt nawiązać. Lepiej wcześniej - będzie jaśniej i bez niespodzianek podczas całego procesu. Od SAMów jest chyba także niższe OC.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
-
-
zaraz walnę fochaDamnIt! pisze:Rama musi być pospawana przez spawacza z papierami - inaczej nikt tego nie będzie chciał zarejestrować.

mam takich u siebie na etacie
a sam to już w przedszkolu ciśnieniówki parowe spawałem w polmosie

Nie musi - spawy maja być wykonane jak należy, nikt nie pyta o papiery spawacza tylko patrzą jak jest zrobione
paza tym kto ci będzie pod auto zaglądał jak założysz rame z nierdzewki - myslicie ze na przegladach goscie się na tym znają, chodzi o to żeby się nie zabić a nie o formalności potrzebne przy produkcji seryjnej
paza tym kto ci będzie pod auto zaglądał jak założysz rame z nierdzewki - myslicie ze na przegladach goscie się na tym znają, chodzi o to żeby się nie zabić a nie o formalności potrzebne przy produkcji seryjnej
pozdrawiam
Denior
GR Y60 1,9 TDI
Denior
GR Y60 1,9 TDI
ja Cie proszzzzz...denior pisze:Nie musi - spawy maja być wykonane jak należy, nikt nie pyta o papiery spawacza tylko patrzą jak jest zrobione

zarejestrowac jako SAM ...
..."Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."
Sun Tzu
Sun Tzu
samo spawanie to początek, oryginalna rama jest z profili tłoczonych na olbrzymich prasach, ale przypuszczam że takie profile można tez na giętarkach tworzyć. Na ramie patrola na tyle na ile patrzyłem to naprężenia przenoszą same profile, które są tylko razem łączone spawami i rurami ( w dlugim skrócie). Trzeba by coś takiego podkombinować.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód