RD28 T ,,Strzały" w wydech.
Moderator: Kosiarz
RD28 T ,,Strzały" w wydech.
A więc od poczatku.Jakiś czas temu w patrolu z tym silnikiem olej pojawił się w płynie chłodniczym i kopcił na biało.Test na obecność spalin negatywny,węze nie puchły.Miałem w zapasie gotową głowice i zdecydowałem o zdjęciu starej.Po założeniu innej wszystko ok.Najezdziłem 300 km i nagle rano kopci na biało, co chwile strzela w wydech-tak jakby puszczał bąka.Im cieplejszy tym mniej,po 10 minutach nie kopci i nie strzela.Świece sprawdzone,wtryski ok,sprężanie też-nie wiem tylko czy na zimnym czy ciepłym silniku.Co jest?Szklanki?Zawory(może pęknieta sprężyna) ?Czy jaka cholera?Zapasowy silnik i głowicę też mam ... Ale za duzo roboty.Dziękuje.
4x4
Re: RD28 T ,,Strzały" w wydech.
Po wkręceniu pokrętła przy kierownicy też tak strzela?
Kąt wtrysku ustawiony prawidłowo na zegar?

Kąt wtrysku ustawiony prawidłowo na zegar?

Przy pompie nigdy nic nie grzebane,auto ma moc jak trzeba,chyba dokręcenie pokrętła nic nie zmienia-ale sprawdzę.
4x4
Ale przy wymianie głowicy musiałeś przecież pasek zdjąć, nie zawsze wszystko będzie tak jak przed robotą.
Tak,tylko przez pierwsze 300 km było ok,wieczorem targałem przyczepę (nie przegrzałem auta) a rano ,,niespodzianka".
4x4
No to zaiste ciekawe - ale ciężko będzie to zdiagnozować tak na odległość.
Może się po prostu zapowietrzać.
Może się po prostu zapowietrzać.
Stawiam na coś z zaworami.Na początku odgłosy takie co ,,strzały'' w wydech jakby ,,puszczanie bąką'' -jakby cylinder nie spalał,im cieplejszy tym mniej.Nagrzeje sie nie kopci,nie strzela -moc ma.
4x4
To jeszcze sprawdź czy układ dogrzewania świec działa prawidłowo.
Przekładałem przekażniki (oba,nie przekładałem tylko sterownika bo w tym mam na jedno gniazdo) z dwóch innych patroli,które miałem na podwórku... 

4x4
mam dokladnie te same objawy przy rd28t.Chodził super pewnego dnia jak zwykle odpalilem poszedlem gdzies wrocilem bylo 1/3 temperatury dalem troche gazu cos Pier.....neło w wydech chodził nierowno.Zgaśiłem odpalilem wszystko ok i od tamtego czasu mam tak jak kolega zimny to puszcza bąki w wydech kopci na szaro zagrzeje sie i jest ok.Czekam na rozwiniecie tematu
I wcale nie jestem tu nowy....
I wcale nie jestem tu nowy....
- vandall_jr
-
Jak zaczyna strzelać, podać na listwę grzania 12V na chwile. Dogrzać tym świece i sprawdzić czy przestanie, reszta to już sama słodycz 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Nie pomaga i to pozatym system grzania jak i swiece w pełni sprawne (swiece NGK)vandall_jr pisze:Jak zaczyna strzelać, podać na listwę grzania 12V na chwile. Dogrzać tym świece i sprawdzić czy przestanie, reszta to już sama słodycz
Ja też jestem gorąco zainteresowany tym tematem. Kolegi parach też ma takie same objawy, ma przelotowy wydechowych i puszcza przy tym obłędne kółka z dymu. Świece sprawdzane, płyn na obecność spalin też, olej czysty.
Ostatnio zmieniony pn gru 23, 2013 9:22 pm przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.
- vandall_jr
-
zlymichal pisze:swiece w pełni sprawne
UUUU Pany powiem tak "witojcie w gowni....hejjj-hooo" Pomiary wykonać-kompresjaabrams pisze:jestem gorąco zainteresowany
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
to jest jakis slad
kiedys 3.3td znajomy reanimował,po reanimacji kompresja spadła a jak stał odpalony to na wolnych puszczał sobie takie baczki i kułeczka
kiedys 3.3td znajomy reanimował,po reanimacji kompresja spadła a jak stał odpalony to na wolnych puszczał sobie takie baczki i kułeczka

- azorek
- jestem tu nowy...
U mnie to samo. Po odpaleniu rano, biało niebieskie baczki, po 15-20 sekundach uspokaja się i później już chodzi normalnie i nie dymi. Dzieje się to w silniku który kupiłem i dopiero zamontowałem. Silnik był w samochodzie, przed kupnem odpalałem i sprawdzałem. Wszystko było ok.
Jedno mnie zastanawia, w poprzednim silniku temperatura wody szybko rosła i wskazówka ładnie stała w połowie wskaźnika. W tym silniku jeszcze do połowy nie dotarła, nawet przy ostrzejszym pałowaniu.
Zakładam że termostat się zawiesił w pozycji otwartej, ale czy to może powodować te poranne bączki? Zimna woda z chłodnicy szybko schładza silnik, a ten pomimo grzania świec, nie może się dogrzać?
Jedno mnie zastanawia, w poprzednim silniku temperatura wody szybko rosła i wskazówka ładnie stała w połowie wskaźnika. W tym silniku jeszcze do połowy nie dotarła, nawet przy ostrzejszym pałowaniu.
Zakładam że termostat się zawiesił w pozycji otwartej, ale czy to może powodować te poranne bączki? Zimna woda z chłodnicy szybko schładza silnik, a ten pomimo grzania świec, nie może się dogrzać?
Patrol Y60 LONG
Nissan 720 pick-up w rozsypce.
Nissan 720 pick-up w rozsypce.
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Świece sprawdźcie dokładnie, miałem przypadek że świeca po wykręceniu grzała ale za drugim czy trzecim testem nagrzewała się obudowa a nie sam grot. Po wymianie na nowe temat znikł. O oczyszczeniu powierzchni styków świec i listw zasilających nie będę pisał ale też można się na tym przewieźć.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
ja nieznam sie na RD28 ale jak slysze o przelotowym wydechu to stwierdzilem ze napisze. otoz co najmniej czesc malych silnikow na jalowym biegu ma niepracujaca turbine a to ze wzgledu na za male cisnienie oleju do jej smarowania. instalujemy czasem silniki gdzie nie ma odrebnego smarowania i wowczas wystepuje parametr oporu kotla odzysknicowego/wydechu ktory musi miescic sie w pewnych granicach dla poprawnej pracy. Ale moze sie myle i to nie ma zastosowania w samochodach.
A tak apropo grzania swiec to myslicie ze to faktycznie takie wazne juz po zapaleniu silnika (starszej generacji jakim jest przedmiotowy RD)?
wesolych swiat!
A tak apropo grzania swiec to myslicie ze to faktycznie takie wazne juz po zapaleniu silnika (starszej generacji jakim jest przedmiotowy RD)?
wesolych swiat!
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
- adas bombowiec
Któryś zawór wydechowy się podwiesza/niedomyka. Pomiar samej kompresji nie zawsze to pokaże, bardziej pomiar ciśnienia spalania, ale to też nie zawsze.
- adas bombowiec
Ciekawe, a jakie to silniki?benek pisze:ja nieznam sie na RD28 ale jak slysze o przelotowym wydechu to stwierdzilem ze napisze. otoz co najmniej czesc malych silnikow na jalowym biegu ma niepracujaca turbine a to ze wzgledu na za male cisnienie oleju do jej smarowania.
Bo zazwyczaj jest tak, że (przy zdrowym silniku) na zimno ciśnienie oleju jest wyższe i spada wraz z jego temperaturą.
- adas bombowiec
Chyba, że chodzi o to, że nie daje ciśnienia. Ale tak jest w każdym i nie ma to nic wspólnego z ciśnieniem oleju. Po prostu nie musiadas bombowiec pisze:Ciekawe, a jakie to silniki?benek pisze:ja nieznam sie na RD28 ale jak slysze o przelotowym wydechu to stwierdzilem ze napisze. otoz co najmniej czesc malych silnikow na jalowym biegu ma niepracujaca turbine a to ze wzgledu na za male cisnienie oleju do jej smarowania.
Bo zazwyczaj jest tak, że (przy zdrowym silniku) na zimno ciśnienie oleju jest wyższe i spada wraz z jego temperaturą.

przemyslowe w agregatach do produkcji ee i ec
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
- adas bombowiec
Ale jakieś konkretne marki, modele?
Chcę się zdziwić, nie słyszałem jeszcze o takim bajerze
Chcę się zdziwić, nie słyszałem jeszcze o takim bajerze

Liebherr 408 gazowy 1500 rpm moc elektryczna rzedu 250kW moc cieplna podobnie
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
a czasem nie zmieniałeś oleju w silniku?
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/