Mosty vitara
Moderator: Albert_N
Mosty vitara
Witam wszystkich ma takie pytanie wiem że w vitarach są problemy z przednim mostem pęka itd ale czy dzieje się tak tylko przy zakładaniu większych kół czy na standardowych z dobrym terenowym bieżnikiem też ?
Re: Mosty vitara
teoretycznie moze zawsze walnac - wszystko zalezy od lacznika kierownicy z pedalem gazu 
znam takich co jezdza z alu. mostami na wiekszych kolach niz standard i daja rade.
jedyne co mozna stwierdzic to to, ze stalowy most daje namiastke komfortu psychicznego podczas upalania

znam takich co jezdza z alu. mostami na wiekszych kolach niz standard i daja rade.
jedyne co mozna stwierdzic to to, ze stalowy most daje namiastke komfortu psychicznego podczas upalania

we who are not as others
-
-
Taki komfort daje tylko sztywny most z przodu
Ale to fakt najważniejszy jest kierownik,jak potrafi upalać to nic nie pęka nawet na fedimach 30" , sprawdzone

Ale to fakt najważniejszy jest kierownik,jak potrafi upalać to nic nie pęka nawet na fedimach 30" , sprawdzone

do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T
do zapie... Saabolot 2.0T
Upalałem Vitara na standardowym moście na kopiach Yokohamy Geolander 225/70/15 przez ponad dwa lata i most się nie rozpadł. Raz wymieniałem przegub.
Naczkinz
Człowiek człowiekowi wilkiem a zombi zombi zombi

dokładnie, wybuch alu-mostu zależy tylko od kierownika 
... jak sobie raz sam rozłożysz i złożysz taki most po wybuchu, to się nauczysz odpuszczać gaz w odpowiednich momentach

... jak sobie raz sam rozłożysz i złożysz taki most po wybuchu, to się nauczysz odpuszczać gaz w odpowiednich momentach

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
Witam ponownie no to dajmy taki przykład jest zima i ruszamy dosc ostro oczywiscie 4x4 koła sie slizgala i nagle łapia przyczepność wytrzyma i jeszcze jeden (miałem taki przypadek) wyciągam kolrge z zaspy (nie vitara) wszystkie koła no czystym dobrym asfalcie oczywiscie 4x4 LO zadnego szarpania czy cos tylko stałe obciazenie seryjny rozmiar opon z dobrym terenowym bieznikiem da rade czy tez rozwali
poczytaj troszke forum to i suzuki.info.pl - bedziesz wiedzial nieco wiecej i nastepnym razem nie zadasz infantylnego pytania
jesli podchodzisz do vitary jak do jajka, to ja nie wiem czy dobrym pomyslem jest pchac sie w offroad
bez przesady - nawet vitara z aluminiowym mostem to nie zabawka, ktora przy jednym wiekszym szarpnieciu padnie i sie rozkraczy. zazwyczaj mosty sie ukrecaja przy skoku przedniego mostu [jesli bedziesz oczywiscie trzymal noge na gazie
]. w normalnych/srednich warunkach terenowych nic sie nie powinno stac. oczywisci "nie powinno" nie znaczy, ze sie nie stanie, bo wszystko zalezy od stanu tego mostu 

we who are not as others
ja niedawno kupiłem Vitare 1.6 95 rok ale martwię się o ten most na razie ok ale mam opony 255/60/15 napiszcie proszę czy do lajtowej jazdy w terenie mogę jeździć bez obaw czy raczej muszę zdjąć te laczki i jakie były by najodpowiedniejsze aby most nie walnoł i jak jeździć o co chodzi z upalaniem, jak do laika proszę ...
Poczytajgucioo29 pisze:ja niedawno kupiłem Vitare 1.6 95 rok ale martwię się o ten most na razie ok ale mam opony 255/60/15 napiszcie proszę czy do lajtowej jazdy w terenie mogę jeździć bez obaw czy raczej muszę zdjąć te laczki i jakie były by najodpowiedniejsze aby most nie walnoł i jak jeździć o co chodzi z upalaniem, jak do laika proszę ...
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=5&t=4266
mosty sie rozwala gdy wyskakujeszw powietrze przednimi kolami . kola opadaja na ziemie a nadal jest nanich moment obrotowy( naciskasz gaz chcac wyjechac)
jesli wcisniesz sprzeglo i kola opadna bez napedu na 99?% bedzie ok
czyli to ze mama takie szerokie laczki nie powinno mieć wielkiego wpływu na to ze rozpadnie się most jeśli będę zwracał uwagę aby nie upalać...
?

Na tych laczkach to na czarnym mozesz poupalać i to nie bardzo bo na koleinach strasznie będzie nosić, zmień te oponki 

dzieki za pomoc..., mam kumpla co jezdzi po terenie w takich laczkach i jakos idzie niezle...problem w tym ze kupilem te oponki używki za 150 zl i po koleinach prowadza ale nie ma tragedi napiszcie zaten jakie proponujecie oponki do witary narazie jeszcze bez liftu takie do terenu i do asfaltu bo ja czasami jade Suzi do pracy 100 km w jedna strone chcialbym jakies kola najlepiej anio i musze jeszcze felgi dostac bo mam alumy ...
w teren to Mt polecam perszerini robioa ok w terenie na ulicy tez nienajgorzej (poza lodem czy mokra ulica )
At - to tylko na ulice bo w teren to tylko pichy, czy suche . na blocie niemaja szans
At - to tylko na ulice bo w teren to tylko pichy, czy suche . na blocie niemaja szans
W teren to proponuje zmienić samochód 

Naczkinz

- HUSKYTEAM
- Kontaktowanie:
Jest tańsza opcja - na piechotę.
Milas - to nie ma znaczenia czy upadasz na koła, czy mielisz kołem bez przyczepności i nagle to koło łapie przyczepność. Właśnie tak ukręca się większość przegubów podczas rajdów
W końcu coś musi zrównoważyć siłę zatrzymującego się "nahle" koła, a raczej mała szansa, żeby cała siła poszła w ułamku sekundy w rozpędzenie samochodu... do wyboru opona, wieloklin na półośce, wieloklin na przegubie albo dalej - dyfer albo sprzęgło/skrzynia 
Milas - to nie ma znaczenia czy upadasz na koła, czy mielisz kołem bez przyczepności i nagle to koło łapie przyczepność. Właśnie tak ukręca się większość przegubów podczas rajdów

ze tak sobie pozwole wrocic do tego, co kolega napisal w cytowanym tutaj temacie:gucioo29 pisze:ja niedawno kupiłem Vitare 1.6 95 rok ale martwię się o ten most na razie ok ale mam opony 255/60/15 napiszcie proszę czy do lajtowej jazdy w terenie mogę jeździć bez obaw czy raczej muszę zdjąć te laczki i jakie były by najodpowiedniejsze aby most nie walnoł i jak jeździć o co chodzi z upalaniem, jak do laika proszę ...
zacznij czytac forum!!! wiekszosc odpowiedzi jest juz tutaj, a jesli nie ma odpowiedzi wprost, to z czasem zaczniesz sam wyciagac wnioski z innych dyskusji kolegow.
ludzie, ja wiem, ze najlatwiej i najwygodniej jest zapytac po raz kolejny o to samo, bo po co szukac. osoby, ktore tak na prawde sa zainteresowane offroadem, to z zainteresowaniem lataja po wszystkich tematach na tym forum, bo same chca dowiedziec sie jak najwiecej, a pytania zadaja dopiero wtedy kiedy juz na prawde nie moga nic na interesujacy ich temat znalezc.
niektore osoby na forum robia wrazenie, jakby potrzebowaly na siedzeniu pasazera osoby, ktora bedzie im mowila jaki bieg w danym momencie ma wrzucic

we who are not as others
- HUSKYTEAM
- Kontaktowanie:
Jeżeli wszystko już zostało napisane i powiedziane, to może posunąć się dalej, zamknąć forum i udostępnić tylko w wersji do czytaniazacznij czytac forum!!! wiekszosc odpowiedzi jest juz tutaj, a jesli nie ma odpowiedzi wprost, to z czasem zaczniesz sam wyciagac wnioski z innych dyskusji kolegow

nieeee, bez przesady
nowe tematy zawsze sie znajda
tylko podkreslam "nowe", bo to wszystko - o co pytal kolega juz bylo napisane w prost lub miedzy slowami
dlatego proponuje najpierw doglebne przestudiowanie forum w interesujacych nas dzialach i tematach, a dopiero pozniej zadawanie pytan.
co chwile [jak grzyby po deszczu] wyskakuja nowe tematy typu "jaka terenowka", czy "jakie opony", a tak na prawde, to wszystko juz bylo - wystarczy troszke cierpliwosci, ochoty i mozna znalezc interesujace odpowiedzi. trzeba tylko chciec a nie isc na latwizne
w offroadzie nie ma "letko" 

co chwile [jak grzyby po deszczu] wyskakuja nowe tematy typu "jaka terenowka", czy "jakie opony", a tak na prawde, to wszystko juz bylo - wystarczy troszke cierpliwosci, ochoty i mozna znalezc interesujace odpowiedzi. trzeba tylko chciec a nie isc na latwizne

we who are not as others
milas pisze:mosty sie rozwala gdy wyskakujeszw powietrze przednimi kolami . kola opadaja na ziemie a nadal jest nanich moment obrotowy( naciskasz gaz chcac wyjechac)
wcale nie musisz skakać, jak masz oponki 31 cali i przypycisz w łagrze to też rozwalisz most, u mnie była właśnie taka sytuacja most jest cały tylko dwa mocowania szczeliły