Grand Vitara 2,5 czy 2,7

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

traper74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Grand Vitara 2,5 czy 2,7

Post autor: traper74 » pt sty 14, 2011 5:33 pm

Witam serdecznie
Jestem po raz pierwszy na tym forum gdyż wczesnej jezdiłem Patrolem ale w związku z jego sprzedażą zacząłem interesować się właśnie Suzuki . Konkretnie interesuje mnie wersja długa z silnikiem 2,5 V6 oraz 2,7 V6 XL7 ( raczej skłaniam się ku tej drugiej ) . Rocznik pomiędzy 2000 -2002.
W związku z powyższym proszę o poradę , który silnik polecacie i co sadzicie o wersji XL7. Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
leniwiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Grand Vitara 2,5 czy 2,7

Post autor: leniwiec » wt sty 18, 2011 7:49 am

Witaj !
Te silniki są prawie takie same,także lepiej skupić się na samym samochodzie.Wg mnie to jeśli miałoby być to auto rodzinne,to lepiej wziąć xl7,tam przynajmniej jest całkiem spory bagażnik w porównaniu do krótkiej,no chyba,że jeździsz sam/we dwójke,to możesz wziąć po uwage krótką,ale wtedy mały bagażnik zostaje-zwłaszcza przy lpg :)17
Suzuki Grand Vitara '04 2,5 V6 A/T

mml

Post autor: mml » śr sty 19, 2011 1:28 am

Na temat V6 się nie wypowiem bo nie mam ;). Co do reszty to XL7 to technicznie prawie to samo co 5d choć częściej w XL7 można spotkać wersje lepiej wyposażone. Plus XL7 to faktycznie wiekszy bagażnik a minus, że jest większa po prostu i przez to mniej zwrotna. Nie wiem do jakich zastosowań to auto - na pewno w czasie jazdy czuć, że mamy z tyłu tylny most i jest przez to mniej komfortowo.
Był Jimny 1.3 Cabrio. Jest Suzuki GV I 2.0. Pozdrawiam. :)
http://www.klubsuzuki.pl/

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » śr sty 19, 2011 8:55 pm

No ja się na temat V6 mogę wypowiedzieć bo mam 2,5v6. Silnik wg mnie rewelacja jak na takie auto, wysoka kultura pracy i naprawdę niezłe wrażenia z jazdy przy znośnym spalaniu od 10l w górę :)17 To co mi się najbardziej podoba, to że nie muszę piłować na 5tys żeby to to jechało, po prostu deptam i ogień z każdej prędkości. Warto spróbować bo próżno tłumaczyć komuś jak jeździ V-ka. To zupełnie inny rodzaj jazdy niż np dwa razy szybszą turbobenzyną w subaru.
Co do samego auta, to XL7 nigdy nie oglądałem z bliska, ale u mnie w zwykłej GV I 5d jest stosunkowo mały bagażnik (plusem jest regulowane oparcie kanapy) i mało miejsca z tyłu plus małe drzwi i tym sposobem wsiadasz prawie na koło. Myślę że w XL7 to właśnie poprawili.

rafalkaka

Post autor: rafalkaka » sob sty 22, 2011 11:48 am

Mam XL7 2,7 V6 mogę tylko dodać ,że jazda nią jest o 1000 razy lepsza niż krótką Vitką wiem bo miałem .Silnik rewela bez turbo ciągnie od dołu nie trzeba go kręcić i wybierz automat nie pożałujesz !! Ja w mojej mam klime,elektryczne lusterka ,elek. szyberdach ,elek. szyby ,podgrzewane fotele i skóra no i oczywiście automat . Jeśli masz rodzinę 4-5 osobową to miejsca jest full a bagażnik spory .Podpowiem Ci ,że w bagażniku przy jeżdzie w pięć osób załadowałem nasze bagaże małą lodówkę 85x60x55 cm i psa o dość pokażnych rozmiarach (70 cm w kłębie jakieś 50 kg).Auto naprawdę zajefajne szkoda ,że zaprzestali produkcji w 2008 r .Jak pojedziesz na wakacje to kemping też pociągnie i wcale nie będzie to udręka :)2
byle do przodu ale z rozwaga GG 4567396

Awatar użytkownika
BARTEK W.

Post autor: BARTEK W. » sob sty 22, 2011 2:09 pm

Wiem że XL7 bym nie kupił bo dla mnie niezaładna- delikatnie mówiąc , ale to oczywiście sprawa gustu :wink:
Dla mnie jako rodzinne wystarczył by long, ale to też zależy od wielu spraw

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » sob sty 22, 2011 2:54 pm

Ja też mam w automacie i jest git :)2 w trybie power szybciej redukuje biegi także sama przyjemność :)21
dodatkowa zaleta jak gdzieś w błotku pohasasz to sprzęgła nie spalisz :)13

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”