Grand Vitara 2,5 czy 2,7
Moderator: Albert_N
Grand Vitara 2,5 czy 2,7
Witam serdecznie
Jestem po raz pierwszy na tym forum gdyż wczesnej jezdiłem Patrolem ale w związku z jego sprzedażą zacząłem interesować się właśnie Suzuki . Konkretnie interesuje mnie wersja długa z silnikiem 2,5 V6 oraz 2,7 V6 XL7 ( raczej skłaniam się ku tej drugiej ) . Rocznik pomiędzy 2000 -2002.
W związku z powyższym proszę o poradę , który silnik polecacie i co sadzicie o wersji XL7. Dziękuję i pozdrawiam
Jestem po raz pierwszy na tym forum gdyż wczesnej jezdiłem Patrolem ale w związku z jego sprzedażą zacząłem interesować się właśnie Suzuki . Konkretnie interesuje mnie wersja długa z silnikiem 2,5 V6 oraz 2,7 V6 XL7 ( raczej skłaniam się ku tej drugiej ) . Rocznik pomiędzy 2000 -2002.
W związku z powyższym proszę o poradę , który silnik polecacie i co sadzicie o wersji XL7. Dziękuję i pozdrawiam
Re: Grand Vitara 2,5 czy 2,7
Witaj !
Te silniki są prawie takie same,także lepiej skupić się na samym samochodzie.Wg mnie to jeśli miałoby być to auto rodzinne,to lepiej wziąć xl7,tam przynajmniej jest całkiem spory bagażnik w porównaniu do krótkiej,no chyba,że jeździsz sam/we dwójke,to możesz wziąć po uwage krótką,ale wtedy mały bagażnik zostaje-zwłaszcza przy lpg
Te silniki są prawie takie same,także lepiej skupić się na samym samochodzie.Wg mnie to jeśli miałoby być to auto rodzinne,to lepiej wziąć xl7,tam przynajmniej jest całkiem spory bagażnik w porównaniu do krótkiej,no chyba,że jeździsz sam/we dwójke,to możesz wziąć po uwage krótką,ale wtedy mały bagażnik zostaje-zwłaszcza przy lpg

Suzuki Grand Vitara '04 2,5 V6 A/T
Na temat V6 się nie wypowiem bo nie mam
. Co do reszty to XL7 to technicznie prawie to samo co 5d choć częściej w XL7 można spotkać wersje lepiej wyposażone. Plus XL7 to faktycznie wiekszy bagażnik a minus, że jest większa po prostu i przez to mniej zwrotna. Nie wiem do jakich zastosowań to auto - na pewno w czasie jazdy czuć, że mamy z tyłu tylny most i jest przez to mniej komfortowo.

No ja się na temat V6 mogę wypowiedzieć bo mam 2,5v6. Silnik wg mnie rewelacja jak na takie auto, wysoka kultura pracy i naprawdę niezłe wrażenia z jazdy przy znośnym spalaniu od 10l w górę
To co mi się najbardziej podoba, to że nie muszę piłować na 5tys żeby to to jechało, po prostu deptam i ogień z każdej prędkości. Warto spróbować bo próżno tłumaczyć komuś jak jeździ V-ka. To zupełnie inny rodzaj jazdy niż np dwa razy szybszą turbobenzyną w subaru.
Co do samego auta, to XL7 nigdy nie oglądałem z bliska, ale u mnie w zwykłej GV I 5d jest stosunkowo mały bagażnik (plusem jest regulowane oparcie kanapy) i mało miejsca z tyłu plus małe drzwi i tym sposobem wsiadasz prawie na koło. Myślę że w XL7 to właśnie poprawili.

Co do samego auta, to XL7 nigdy nie oglądałem z bliska, ale u mnie w zwykłej GV I 5d jest stosunkowo mały bagażnik (plusem jest regulowane oparcie kanapy) i mało miejsca z tyłu plus małe drzwi i tym sposobem wsiadasz prawie na koło. Myślę że w XL7 to właśnie poprawili.
Mam XL7 2,7 V6 mogę tylko dodać ,że jazda nią jest o 1000 razy lepsza niż krótką Vitką wiem bo miałem .Silnik rewela bez turbo ciągnie od dołu nie trzeba go kręcić i wybierz automat nie pożałujesz
Ja w mojej mam klime,elektryczne lusterka ,elek. szyberdach ,elek. szyby ,podgrzewane fotele i skóra no i oczywiście automat . Jeśli masz rodzinę 4-5 osobową to miejsca jest full a bagażnik spory .Podpowiem Ci ,że w bagażniku przy jeżdzie w pięć osób załadowałem nasze bagaże małą lodówkę 85x60x55 cm i psa o dość pokażnych rozmiarach (70 cm w kłębie jakieś 50 kg).Auto naprawdę zajefajne szkoda ,że zaprzestali produkcji w 2008 r .Jak pojedziesz na wakacje to kemping też pociągnie i wcale nie będzie to udręka 

byle do przodu ale z rozwaga GG 4567396
Wiem że XL7 bym nie kupił bo dla mnie niezaładna- delikatnie mówiąc , ale to oczywiście sprawa gustu
Dla mnie jako rodzinne wystarczył by long, ale to też zależy od wielu spraw

Dla mnie jako rodzinne wystarczył by long, ale to też zależy od wielu spraw
Ja też mam w automacie i jest git
w trybie power szybciej redukuje biegi także sama przyjemność
dodatkowa zaleta jak gdzieś w błotku pohasasz to sprzęgła nie spalisz

dodatkowa zaleta jak gdzieś w błotku pohasasz to sprzęgła nie spalisz