pytanie do znawców
Moderator: Jerry
pytanie do znawców
Witam serdecznie wszystkich szanownych użytkowników land roverów:)
Niedawno kupiłem Discovery 300tdi rocznik 97 z uszkodzonym silnikiem mianowicie poprzedniemu właścicielowi pęk wąż do chłodnicy i auto zostało przegrzane, do tego stopnia ze nie chciało już zapalić diagnoza padła na głowice i uszczelkę.
Głowice zdjąłem i po wszystkich próbach wyszło ze jest ok nie jest popękana zawory są ok natomiast problem jest z cylindrami po zalaniu cylindra naftą przecieka zatem pierścienie do wymiany.
I teraz moje pytanie czy bawić się w naprawę tego silnika wymieniać pierścienie nowe uszczelniacze i składać skoro głowica jest ok czy nie pchać w to i szukać 2 silnika.
Pozdrawiam!
Niedawno kupiłem Discovery 300tdi rocznik 97 z uszkodzonym silnikiem mianowicie poprzedniemu właścicielowi pęk wąż do chłodnicy i auto zostało przegrzane, do tego stopnia ze nie chciało już zapalić diagnoza padła na głowice i uszczelkę.
Głowice zdjąłem i po wszystkich próbach wyszło ze jest ok nie jest popękana zawory są ok natomiast problem jest z cylindrami po zalaniu cylindra naftą przecieka zatem pierścienie do wymiany.
I teraz moje pytanie czy bawić się w naprawę tego silnika wymieniać pierścienie nowe uszczelniacze i składać skoro głowica jest ok czy nie pchać w to i szukać 2 silnika.
Pozdrawiam!
Re: pytanie do znawców
wiedzę o silnikach masz ogromną
Szacun i respa ....
Szacun i respa ....

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
za to trochę słabo z interpunkcjągri74 pisze:wiedzę o silnikach masz ogromną
Szacun i respa ....

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

interpunkcja nigdy nie była moją dobra stroną wybaczcie mi 

- nowicjusz127
Lund fajne miasto mój brat tam mieszka 

W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
wybaczamykide pisze:interpunkcja nigdy nie była moją dobra stroną wybaczcie mi

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
kolego jak silnik jest zatarty to widać to po gładziach cylindra rysy lub resztki materiału z tłoka a w tym silniku gładź jest ok
brak progów bez rys
brak progów bez rys
Jesli jest tak jak piszesz i wal sie kreci bez zadnych oporow to zrob pozadnie glowice (zawory ,prowadnice ,gdniazda, szlif) zamontuj spowrotem i ciesz sie jazdakide pisze:kolego jak silnik jest zatarty to widać to po gładziach cylindra rysy lub resztki materiału z tłoka a w tym silniku gładź jest ok
brak progów bez rys

Discovery 300tdi
http://www.thesaurus.com.pl/
http://www.thesaurus.com.pl/
wał się kręcił bez problemów nawet kontrolka oleju gasła podczas kręcenia rozrusznikiem tylko był kompletny brak kompresji dlatego diagnoza padła na uszczelkę i głowicę ale po zdjęciu okazało się że zawory są ok dlatego zastanawia mnie ten brak kompresji i jeszcze ta próba z naftą po zalaniu cylindra nafta momentalnie przeciekała przez tłok czyli pierścienie do bani i teraz moje obawy czy jak był przegrzany i nawet powymieniam pierścienie poskładam wszystko czy po pewnym czasie nie będą się pojawiać jakieś inne kwiatki...
czesław&jarząbek pisze:uwaga trudne pojęcie: ten silnik jest zatarty.
kide pisze:kolego jak silnik jest zatarty to widać to po gładziach cylindra rysy lub resztki materiału z tłoka a w tym silniku gładź jest ok
brak progów bez rys
widzisz cześ... znów wyszło że jesteś hamowatym gburem nie uczynnym co sie na niczym nie zna,bo ten silnik nie jest zatarty i ma dobrą głowice,tylko po prostu przestał działać

a to wszystko przez to ,że nie sprecyzowałeś co to znaczy zatarty silnik
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
i jeszcze pewnie pisząc tego posta myłeś jednocześnie motórczesław&jarząbek pisze:aha.

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
dobrze w takim razie niech ktoś mnie oświeci jaka jest definicja zatartego silnika ja napisałem że ten silnik był przegrzany a nie zatarty nie mam pojęcia po czym kolega wnioskował ze silnik się zatarł?? jeśli silnik się zaciera to o ile mi wiadomo staje i nie da się wałem obrócić a tłoki trzeba często wybijać z cylindrów siłą a przegrzany to albo pęka głowica wypacza się szlak trafia uszczelkę lub pierścienie a w najgorszym przypadku puchną tłoki ale wtedy ulega tez uszkodzeniu gładź cylindra niech ktoś mnie poprawi jeżeli się mylę
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
no dobrze. mogę przyznać, że nieco na wyrost zinterpretowałem zapis o tym że silnik po przegrzaniu nie chciał zapalić. uroiło mi się, że nie kręci.
co oczywiście niczego nie zmienia bo dalej nie wiesz czemu.

co oczywiście niczego nie zmienia bo dalej nie wiesz czemu.

#noichuj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ponieważ się nie znam to się powymądrzam,kide pisze:dobrze w takim razie niech ktoś mnie oświeci jaka jest definicja zatartego silnika
definicja silnika zatartego nastepujaco brzmi:
" silnik zatarty, to taki silnik , co to go wysrało w kosmos "
dobrze powiedziałem ?

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
pistacje szkodzą? 

było disco 300 TDI '96
był Land Rover defender 110 cysetka '94
jest Toyota SURF 2.4 TD '92 automat