Metromierz.
Moderator: Marcin-Kraków
Problem w tym ze jak kola buksuja to leca metry i urzadzenie nie wie ze auto stoi a tylko kola sie kreca. Dzis robilismy pierwsze proby ze wskaznikiem poslizgutrasek pisze:jak zastosujesz przetwornik drogi (impulsator ) jak nie da sygnału (impulsu ) to nie będzie mierzył . chyba że ja czegoś nie kumam !

Ale prace ida do przodu.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
Ale sie usmialem

Zaczepnie zapytalem specjalistow od pomiaru "dopplerem" predkości w samochodach rajdowych i przyszla rozbrajajaco zbawna odpowiedz:
"speed sensor is only $1,610.00 (U.S. Dollars)"
Polscy radarowcy oferuja to samo za ta sama sume w PLN.
No i znowu przyjdzie zrobic samemu za 50 PLN
Strasznie komercyjny jest ten swiat. 

Zaczepnie zapytalem specjalistow od pomiaru "dopplerem" predkości w samochodach rajdowych i przyszla rozbrajajaco zbawna odpowiedz:
"speed sensor is only $1,610.00 (U.S. Dollars)"

Polscy radarowcy oferuja to samo za ta sama sume w PLN.
No i znowu przyjdzie zrobic samemu za 50 PLN

To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
Nie wiem czemu sie zaczepiasztrasek pisze:dobra wygrałeś ! jesteś zawzięty odpowiedz mi na pytanie masz czas jeżdzić w terenie ?( bez agresji pełen szacunek)

Aktualnie mam rozbite auto i jako pilot robie, ale lubie tez cos wymyslic i mam tez frajde i satysfakcje.
Nie stresuj sie. Sa tacy co wymyslaja bo im to sprawia pryjemnosc i tacy co robia na tym pieniadze. Pelen luz. Jak sie urodzi cos ciekawego to super, a jak nie to bede posiadaczem najbardziej pierdolnietego ukladu pomiarowego mierzacego jedynie metry i tez bedzie OK. Ja sie dobrze bawie i Ciebie tez zapraszam bo mysle ze byl bys w stanie duzo wniesc do tego projektu.

Pozdrawiam. Łoś

Ale to o co pytalem to jest miernik predkosci Dopplera. Ten standardowy to jest jasne ze sie uzywa. Od tego sie wychodzi ale potem jest pytanie jak i kiedy wiem ze stoje (czyli nie mierze) bo ma byc full automat. Projekt jest czysto studyjny narazie i szukam wszelkich metod pomiaru. Jak juz przetestuje to bede sie glowil jak to taniej zrobic. Dopiero wtedy bedzie to co lubie najbardziej bo teraz to zwykly zapieprz jesttrasek pisze:taki speed sensor masz w skrzyni biegów w samuraiu ale jak działa to nie pytaj bo nie wiem

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Panowie ale organizator wyznaczający trasę też musiałby miać te wszystkie bajery. Z doświadczenia wiem, że wielu uczestników imprez jedzie wogóle bez nawet licznika. Sam kiedyś straciłem linkę w czasie Żelaznej no i odliczałem w pamięci 100, 200, 300m ... to tu np. w lewo. I co wy na to. Biorąc to pod uwagę, że trzeba sobie poradzić w takich okolicznościach i to, że organizatorowi koła też boksują stwierdzam, iż dystanse metrów w road book'ach mają tylko sugerować a nie precyzować.
[quote="SA"]Panowie ale organizator wyznaczający trasę też musiałby miać te wszystkie bajery. Z doświadczenia wiem, że wielu uczestników imprez jedzie wogóle bez nawet licznika. Sam kiedyś straciłem linkę w czasie Żelaznej no i odliczałem w pamięci 100, 200, 300m ... to tu np. w lewo. I co wy na to. Biorąc to pod uwagę, że trzeba sobie poradzić w takich okolicznościach i to, że organizatorowi koła też boksują stwierdzam, iż dystanse metrów w road book'ach mają tylko sugerować a nie precyzować.[/quote]

Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
Z tym sugerowaniem to moga byc niezle numery jak uczy historia i praktyka. Jezdze w zasadzie dla wylacznie dla milej atmosfery i zabawy ale dzieki niektorym opisom co impreza sie z zona rozwodzilem bo za pilota u mnie robi (tylko nawigacja tyrac musze sam). A na powaznie to ostatnie imprezy zdecydowanie sa coraz lepiej opisane jezdze wg GPS-a ale rozwazam zakup metromieza z powodu zbyt niewyraznego wyswietlania na eMap Stad wniosek ze organizator jak sie przylozy to mozna.
Pamiętam, że dwie pierwsze Żelazne ustawiałem na licznik w samochodzie. Tak kiedyś się ustawiało rajdy i wszystko grało. Pojawiły się protesty o 10 czy 40 metrów i trzeba było zaopatrzyć się w Metromierz. Wskazania jak się później okazało w miarę pasowały. Adam słusznie napisał o odległości orientacyjnej. Swiat poszedł do przdu i od ostatniej Żelaznej oprócz metromierza wspomagam się GPS-em. Ale nie dla odległości, ale do zaznaczania pieczątek na mapie tak aby w każdej chwili móc reagować na sytuacje awaryjne. Super sprawa. Jako organizatorzy mamy podnoszoną poprzeczkę przez uczestników, ale tak jak wspomniał Adam jeszcze troszkę czasu minie zanim normą będą kordynaty GPS. Jest to nadal droga zabawka i nie wszystkich na nią stać.
Kylon
O 10 czy 40 metrów nikt nie będzie miał pretensji jeżeli kratka jest jednoznaczna. Jeżeli w lesie są trzy podobne (do bazgrołu na kratce) przecinki w odległości tych 10 czy 40 metrów, to jest różnica, tym bardziej jeżeli trzeba zapitalać kilometr do następnej kratki żeby stwierdzić że to chyba nie ta była..Kylon pisze:..Pojawiły się protesty o 10 czy 40 metrów i trzeba było zaopatrzyć się w Metromierz...

Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę
Moze to moje to wlasnie dla organizatorow jest?SA pisze:Panowie ale organizator wyznaczający trasę też musiałby miać te wszystkie bajery. Z doświadczenia wiem, że wielu uczestników imprez jedzie wogóle bez nawet licznika. Sam kiedyś straciłem linkę w czasie Żelaznej no i odliczałem w pamięci 100, 200, 300m ... to tu np. w lewo. I co wy na to. Biorąc to pod uwagę, że trzeba sobie poradzić w takich okolicznościach i to, że organizatorowi koła też boksują stwierdzam, iż dystanse metrów w road book'ach mają tylko sugerować a nie precyzować.
Czepiacie sie bez sensu o cos co moze byc lepsze.
Nie rozumiem tego.
To ze paru ludzi zbuduje teraz wynalazek za 5k PLN co robi jakies dziwne rzeczy nie powinien nikomu przeszkadzac bo chodzi tylko i wylacznie o doswiadczenia na ktorych mozna zrobic cos dla ludzi i czegos sie nauczyc
ale widze ze jakis dziwny opor jest w swiadku. Dlaczego? Jak jade sam bez czegokolwiek bo nie wlaczylem to sie bardzo dobrze czuje. Jak wlacze i wiem gdzie jestem tez. W koncu to ja mam wladze nad zasilaniem i moge robic co chce.
Zrobie predzej czy pozniej a czy sie spodoba? jak by to powiedziec ...
wali mnie to

Kylon pisze:Pewnie, że się spodoba. Ci którzy, jeszcze tego nie mają i pojadą na rajd po nabyciu czegoś taniego i dobrego nie będą mogli się tłumaczyć po wjechaniu na pole chłopa lub prywatny teren, że według nich jest tu właśnie 2 km.

Jak zwykle zaraz objawia sie przeciwnicy

Ale jak juz powiedzialem nie moja to sprawa (i problem) jest

Metromierz w wersji bez GPS przeszedl pozytywna weryfikacje na Ladeckich Bezdrozach.
Dzis startuje drugi etap projektu i mam pytanie jakie pomiary czasu
uwazacie za istotne?
i co jeszcze powinno byc pokazywane jako alternatywne informacje?
Bedzie mozliwych 8 parametrow. Jeden jest juz zajety na napiecie
akumulotora. Ewentualnie 2 wejscia beda zarezerwowane na
elektroniczny przechylomierz jako opcja.
Co jeszcze moze byc potrzebne? Jest minimum 5 wejsc wolnych
Dzis startuje drugi etap projektu i mam pytanie jakie pomiary czasu
uwazacie za istotne?
i co jeszcze powinno byc pokazywane jako alternatywne informacje?
Bedzie mozliwych 8 parametrow. Jeden jest juz zajety na napiecie
akumulotora. Ewentualnie 2 wejscia beda zarezerwowane na
elektroniczny przechylomierz jako opcja.
Co jeszcze moze byc potrzebne? Jest minimum 5 wejsc wolnych

- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie: