Opony 235/75R15 do Pajero II ?
Moderator: Kosiarz
misiek cypr a powiedz mi czy te MT 31/10.5/R15 to nie haczyly ci nigdzie o nadkola przy skrecie i pozniej podczas jazdy w terenie?
i jakich szukac felg do takiego rozmiaru, o co pytac, jaki wymiar/rozmiar?
pytam bo chce kupic sobie wlasnie BFGoodrich'e o takim samym rozmiarze i sie zastanawialem czy to nie bedzie nic przeszkadzac.
i jakich szukac felg do takiego rozmiaru, o co pytac, jaki wymiar/rozmiar?
pytam bo chce kupic sobie wlasnie BFGoodrich'e o takim samym rozmiarze i sie zastanawialem czy to nie bedzie nic przeszkadzac.
Pajero 2,8 TDI GLS '97r
- Misiek Cypr
-
Witamzangief pisze:koledzy a o co chodzi z tym ET bo nie za bardzo kumam?
jak to mozna sprawdzic jakie jest teraz albo jak dopasowac do przyszlych kol?
Tu na forum jakis kolega podał kiedys taki kalkulator felg i opon. ET na tych schematach jest opisane jako "Offset" popróbuj , pozmieniaj rozmiary (w górnej części strony wybierasz rozmiar) i zobzczysz jak się zmienia "Offset"
http://www.wheelsmaster.com/rt_specs.jsp
Pajero II `92 rok krótki 2.5TD SUPER SELECT
Poprzednie opony: BFG AT, rozmiar 265/70/15 (ok. 30") - zużycie paliwa ok. 15-16 l/100 km w cyklu mieszanym.Przemy pisze:@pedro3 jakie miałeś opony a jakie masz teraz? Duzo Ci wzrosło jedzenie drogocennego napoju zwanego paliwem przez padżerkę
Obecne opony: Yokohama Geolandar AT G011, rozmiar 31/10.5/15 - zużycie ok. 16-17 l/100 km.
Pozdrawiam
pedro3
[było: Pajero II, Frontera B, Jeep GC WJ, Outlander III; jest: Ford Edge]
pedro3
Nie.Flor pisze:a uwzględniasz różnice we wskazaniach drogomierzapedro3 pisze: Poprzednie opony: BFG AT, rozmiar 265/70/15 (ok. 30") - zużycie paliwa ok. 15-16 l/100 km w cyklu mieszanym.
Obecne opony: Yokohama Geolandar AT G011, rozmiar 31/10.5/15 - zużycie ok. 16-17 l/100 km.![]()
Według tego kalkulatora:
http://www.miata.net/garage/tirecalcold.html
różnica między wskazaniem licznika a rzeczywiście pokonaną drogą wynosi ok. 3,5%.
Nie uważam, żeby była to AŻ TAK ISTOTNA wartość.
W końcu nie jestem aptekarzem

Ostatnio zmieniony czw maja 29, 2008 9:19 pm przez pedro3, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
pedro3
pedro3
to chyba pali ci tyle samopedro3 pisze:Nie.Flor pisze:a uwzględniasz różnice we wskazaniach drogomierzapedro3 pisze: Poprzednie opony: BFG AT, rozmiar 265/70/15 (ok. 30") - zużycie paliwa ok. 15-16 l/100 km w cyklu mieszanym.
Obecne opony: Yokohama Geolandar AT G011, rozmiar 31/10.5/15 - zużycie ok. 16-17 l/100 km.![]()

pedro a mozesz mi powiedziec jakie ty masz ET na tych swoich felgach?
chce wsadzic tam takie kola: http://moto.allegro.pl/item363035700_ko ... dakar.html
i nie wiem czy nic nie bedzie haczlo ani wystawalo znacznie
chce wsadzic tam takie kola: http://moto.allegro.pl/item363035700_ko ... dakar.html
i nie wiem czy nic nie bedzie haczlo ani wystawalo znacznie
Pajero 2,8 TDI GLS '97r
Trochę kręcenia ale najlepiej będzie jak zrobisz tak:zangief pisze:aha no ja niestety nie mam u siebie oryginalnych felg dlatego wlasnie nie wiem jakie teraz dobrac
pożycz na chwilę oponę o rozmiarze jaki Cię interesuje i załóż na swoją felgę i przymierz w aucie z przodu i z tyłu.
Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
ap4x4,
wszystko bylo by fajnie, gdybym mial felgi takie jak na zapasie czyli oryginalne. ale problem w tym ze handlarz z niemiec zawinal oryginalne i dal zimowki na stalach o rozmiarze 235/75R15, a one sa takie lekko waskie, dlatego chce kupic A/T Goodricha i teraz wlasnie mam problem zeby dobrac do tego felge.
wszystko bylo by fajnie, gdybym mial felgi takie jak na zapasie czyli oryginalne. ale problem w tym ze handlarz z niemiec zawinal oryginalne i dal zimowki na stalach o rozmiarze 235/75R15, a one sa takie lekko waskie, dlatego chce kupic A/T Goodricha i teraz wlasnie mam problem zeby dobrac do tego felge.
Pajero 2,8 TDI GLS '97r
o takim ET felgi napewno ma @Eskapada sa dobre nawet przy 33x12.5R15 chodz ponoc u Eskapady troche ocieraja przy skretach ale jakbys chcial kupowac to szukaj z ET-25 i ponoc wsio lepiej.zangief pisze:wiesz wszystko fajnie bo jak sam mowisz wybor jest duzy, ale nie wiem z jakim ET kupic ta felge zeby nie wystawala znacznie poza nadkola. te gotowe kola co chce kupic maja ET -30 i wlasnie chce sie dowiedziec czy ktos takie ma albo czy wie jak to bedzie pasowalo
Na temat ET w pojarce pisalem w dziale Felgi
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
odezwij sie na pw lub gsm 501446633 mam takie felgi w swoimzangief pisze:ap4x4,
dzieki no i wlasnie na taka odpowiedz czekalem. te twoje 265/75R15 to prawie jak 31x10,5R15, czyli to co ja chce kupic i jak mowisz ze z ET-30 jest git, nic nie wystaje za bardzo to luz.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33