sprezyny do kia sportaga
Moderator: Marcin-Kraków
SPECYFIKACJA SPREZYN
Mam wielka prosbe. Potrzebuje specyfikacji przednich i tylnych sprezyn do kia sportage 1999 2.0 benzyna dluga buda.
Chcialbym zamowic nowe sprezyny, dluzsze i mocniejsze, ale pan potrzebuje albo zwyklych na wzor albo specyfikacji... za cholere nie moge znalezc uzywanych nigdzie w anglii, a moich przeciez mu nie wysle.
Jakby ktos z was mogl mi podac specyfikacje sprezyn... ale by bylo fajnie
Chcialbym zamowic nowe sprezyny, dluzsze i mocniejsze, ale pan potrzebuje albo zwyklych na wzor albo specyfikacji... za cholere nie moge znalezc uzywanych nigdzie w anglii, a moich przeciez mu nie wysle.
Jakby ktos z was mogl mi podac specyfikacje sprezyn... ale by bylo fajnie
nie no raczej mialem na mysli bardziej skomplikowane wzory... jezeli ktos z was dorabial wyzsze sprezyny w fabryce sprezyn to ta fabryka musiala najpierw zbadac oryginalne sprezyny.. i to jest wlasnie to czego potrzebowalem, ale juznie potrzebuje, bo kupilem przez internet po jednej sprezynie na przod i tyl i wyslalem to do goscia ktory ma mi wyprodukowac wyzsze twardsze i dluzsze sprezyny...
a tak wogole to ile moge podniesc kijanke z przodu? 3 cale to nie za duzo?
a tak wogole to ile moge podniesc kijanke z przodu? 3 cale to nie za duzo?
3" zdecydowanie nie niehcodiz tylko o amortyzator ale wszystkie drazki i koncowki drazkow beda napiete jak baranie ja**. Pozatym jak kolega powiedizal Amortyzatro do wymiany bo przy 3" to on sie wysunie calkiem ze skoku niebedziesz mial prawie wcale no i przeguby beda nonstop wysilone chyba ze masz w planach przesuniecie mostu w dol ;]. Co do amortyzatora przy 2" mozna jescz epokombinowac przy srubie dokrecajacej amortyzator.(jezeli masz zawieszenie mc phersona) masz tam pare podkladek dlugi gwint 2 gumki ;] tu mozna dac podkladke mniej tu wiecej. Ogolnie mozna powiedziec ze kazde auto mozesz podniesc o 2" praktycznie bez przerobek
pozniej zaczynaja sie problmemy. co do tylu. Jezeli niezmienil bys drazkow mozesz zatrzec most bo mzieni on swoje pochylenie i olej niebedzie lezal tam gdzi elezec powinien (przyklad z zycia wziety)

Kia Retona=zszarpane nerwy godziny na kanale tysiace na czesci a i tak nie chcesz jej sprzedac ;]
Mototom wzucaj foty na fotosik i pokaz swoja bestie jak ja zrobisz
ja wzucilem dystanse po 30 na strone ;] ALE!! Podnoszac przod tylko o 5cm bedzie kolo dobijac o nadkole pomimo ze auto jest u mnie podniesione bodylift 1,5" i na zawieszce z 2" i sa to twarde sprezyny po zalozeniu dystansow 30mm na przod przy dobiciu ociera o blotnik ;] ale mowie o retonie w sportage tego problemu moze niebyc ja bd musial to przerobic
ale juz mam zamowiona wizyte u znajomego blachaza niestety dopiero za miesiac
. I jeszcze koledzy co do przednich amortyzatorow to tylko taka smutna wiadomosc ze narazie zadna firma nierdoukuje zamiennikow ani wydluzonych czy utwardzonych amorkow
Ani Trialmaster, iron man, koni, kyb, OME. Niciewo
pozostaje kombinowac z seryjkami badz przerobic zawieche

Kia Retona=zszarpane nerwy godziny na kanale tysiace na czesci a i tak nie chcesz jej sprzedac ;]
no ja myslalem o dystansach 1 cal, czyli 26 milimetrow.. czy tam 25 nie wiem
co do amorkow, to kupilem takie ladne zolte gazowe monroe i dorabiam 2 cale czyli 5 cm przedluzenie.. tyle ze bede musial bump-blockí zastosowac co by sie nie chcial schowac za gleboko...
z tego powodu placze jak obnizyc przedni most, bomi polosie poukreca
a co do fotek to mam je w galerii a tutaj prosze:
http://www.bebo.com/PhotoAlbum.jsp?Memb ... 4653636658
co do amorkow, to kupilem takie ladne zolte gazowe monroe i dorabiam 2 cale czyli 5 cm przedluzenie.. tyle ze bede musial bump-blockí zastosowac co by sie nie chcial schowac za gleboko...
z tego powodu placze jak obnizyc przedni most, bomi polosie poukreca
a co do fotek to mam je w galerii a tutaj prosze:
http://www.bebo.com/PhotoAlbum.jsp?Memb ... 4653636658
Szkoda ze kupiles seryjne monroe. . . jak juz przerabiasz mogles dolozyc i kupic juz pozadne amorki utwardozne i wzmocnione zrobione pod off-road
na tych monroe mozesz przezywac lekkie turbulencje na wybojach albo jezeli beda twardze sprezyny zacznie ci plywac nardziej. Juz wskakuje na albumik ;]

nie ja zdecydowanie nie jezdze na czas... szkoda mi auta.. (pieniedzy na czesci hehe)
jade sobie przeprawowke i jest fajnie. tu na wyspie za bardzo nie ma miejsca do szybkiej jazdy.. raczej trzeba uwazac na bagna i kamienie.. tez jest fajnie.. na szybkosci jezdze po plazy hehehe.. a ze jestem taksowkarzem to w nocy jezdze 100 mil/h po drogach.. bo zakrety sa tu piekne, a o fotoradarach nie slyszeli...
a dzis wyczyscilem sonde lambda i nagle zaczelo jechac.. jutro powinienem odebrac nowa sonde.. tak ze licze nawet na poprawe
jade sobie przeprawowke i jest fajnie. tu na wyspie za bardzo nie ma miejsca do szybkiej jazdy.. raczej trzeba uwazac na bagna i kamienie.. tez jest fajnie.. na szybkosci jezdze po plazy hehehe.. a ze jestem taksowkarzem to w nocy jezdze 100 mil/h po drogach.. bo zakrety sa tu piekne, a o fotoradarach nie slyszeli...
a dzis wyczyscilem sonde lambda i nagle zaczelo jechac.. jutro powinienem odebrac nowa sonde.. tak ze licze nawet na poprawe
ok, sprezyny zalozone... przod stoi calkiem wysoko, za to tyl poszedl do gory wiecej niz przewidywalem,, do otwarcia kompletnego amorka zostaje moze 1cm albo 1.5cm, jest zle... jutro powinienem dostac amorki od rav4 zobaczymy ile sa dluzsze...
do tego w poniedzialek umowilem sie z inzynierami na przedluzanie panhard rod... ucinam rure i wstawiam regulacje jak w drazkach kierowniczych..
most jest tylko pod lekkim katem, nie sadze ze spowodue to brak smarowania..
auto jest wysokie.. moje 235 oponki wydaja sie male
do tego w poniedzialek umowilem sie z inzynierami na przedluzanie panhard rod... ucinam rure i wstawiam regulacje jak w drazkach kierowniczych..
most jest tylko pod lekkim katem, nie sadze ze spowodue to brak smarowania..
auto jest wysokie.. moje 235 oponki wydaja sie male
zamontowalem dzis amorki MONROE 4x4 ADVENTURE na tyl od TOYOTA RAV4 1998
rozciagaja sie okolo 64cm i sa idealne... jedyne co trzeba przerobic to tulejka na srube przy dolnym mocowaniu,, ja wybilem tulejke z orginalnych kia amorkow i wbilem ja w nowe od ravki.. podocinalem wystajaca gumke i pasuja jak ulal...
jedyne co mnie niepokoi to ze jak podnioslemauto na lewarku to moge reka wyjac sprezyne... hehe.. mam nadzieje ze sama nie wypadnie..
rozciagaja sie okolo 64cm i sa idealne... jedyne co trzeba przerobic to tulejka na srube przy dolnym mocowaniu,, ja wybilem tulejke z orginalnych kia amorkow i wbilem ja w nowe od ravki.. podocinalem wystajaca gumke i pasuja jak ulal...
jedyne co mnie niepokoi to ze jak podnioslemauto na lewarku to moge reka wyjac sprezyne... hehe.. mam nadzieje ze sama nie wypadnie..
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie: