Pytanie o przerejestrowanie i ubezpieczenie UAZa-biurokracja

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

zyjo

Post autor: zyjo » czw lis 20, 2008 4:47 pm

Ciekawy artykuł http://www.ubezpieczeniaonline.pl/kupno ... 7,262.html

A jeśli chodzi jeszcze o przerejestrowanie w ciągu 30 dni to chyba nawet na egzaminach na prawo jazdy są takie pytania.

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » czw lis 20, 2008 8:55 pm

Mnie w WK nikt nigdy nie pytał o OC, bo co im w ogóle tego :evil:
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw lis 20, 2008 9:01 pm

W celu odebrania dowodu rejestracyjnego pojazdu musimy okazać:

* pozwolenie czasowe
* dokument tożsamości
* kartę pojazdu (jeśli była wydana
* dowód opłacenia ubezpieczenia OC

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » czw lis 20, 2008 11:03 pm

chiquito83 pisze:nie wiem gdzie wy rejestrujecie auta ale w Gdansku w urzedzie wielkimi literami pisze ze OC ma byc do kazdej czynnosci ktora wykonujesz przy okienku, nawet jak chcesz zapytac o droge

a jesli chodzi o PCC to przeciez od dawna juz nie trzeba miec pieczatki ani kwitku z US
To chyba w Pakistanie :)21
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Octavian

Post autor: Octavian » czw lis 20, 2008 11:16 pm

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 071322.pdf

art. 71 http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 0908Lj.pdf jak jakiś urzędnik odmawia rejestracji a macie wątpliwość to żądać na pismie uzasadnienia odmowy rejestracji z podaniem podstawy prawnej, czyli jaki art. jakiej ustawy lub rozporządzenia. Wytyczne pana kierownika wydziału komunikacji nie są podstawą.
UAZ 469B 80'

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt lis 21, 2008 1:25 pm

Mag69 pisze: Ustawa-Kodeks drogowy Art 71 p 6 i 7

:)21
ten sam kodeks ART 78

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni kierownika rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu,
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » pt lis 21, 2008 1:35 pm

"zawiadomić" a nie "zarejestrować" :)23

dalej podtrzymuje tezę, że nie ma ustawowego terminu rejestracji

LJ 70

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt lis 21, 2008 1:41 pm

Mag69 pisze:"zawiadomić" a nie "zarejestrować" :)23

dalej podtrzymuje tezę, że nie ma ustawowego terminu rejestracji

no przecież napisałem zejeśli zachodzi niemożliwość zarejestrowania (na przykład brak przeglądu technicznego to wystarczy zgłosić zakup :)2
lbl78 pisze:masz na to 30 dni, jeśli nie możesz przerejestrować w ciągu 30 dni to i tak trzeba zgłośić zmianę właściciela

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » pt lis 21, 2008 1:42 pm

ok :)2 , nie doczytałem

LJ 70

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » pt lis 21, 2008 2:20 pm

Qbartx pisze:
To chyba w Pakistanie :)21
spoko, auto mam na polskich :)21

kiedy ostatni raz rejestrowales auto? bo ja 2 miesiace temu. i na 100% nie bylem w urzedzie skarbowym, oczywiscie kwota na umowie mniejsza od 1000zl

mcichy888

Post autor: mcichy888 » pt lis 21, 2008 6:09 pm

Miałem taką samą sytuacje z autem, trzeba załatwić ubezpieczenie + przegląd i zgłosić się do Wydziału komunikacji, a później jak dostaniesz nowe blachy i jedziesz sobie napisać aneks do umowy ubezpieczeniowej i wszystko gra. A z urzedem skarbowym to nie wiem jak było bo to ojciec zalatwiał

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt lis 21, 2008 6:44 pm

chiquito83 pisze:nie bylem w urzedzie skarbowym, oczywiscie kwota na umowie mniejsza od 1000zl
No to misiu możesz możesz miec pojechane ;) ponieważ fiskus nie jest zainteresowany, za jaką cenę nabywca kupił auto. Dla niego ważna jest wartość rynkowa tego pojazdu.
o to fiskus decyduje czy jesteś zwolniony z tego podatku czy nie :)2
Deklarację podatku od czynności cywilnoprawnych trzeba złożyć na urzędowym formularzu, którego wzór określił w rozporządzeniu minister finansów. Po formularz deklaracji PCC-1 można pofatygować się do urzędu skarbowego, ale szybciej będzie ściągnąć i wydrukować aktualną wersję dostępną na stronie internetowej ministerstwa finansów (www.mofnet.gov.pl ).

Uwaga! Jeśli obowiązek podatkowy ciąży na więcej niż dwóch podatnikach, czyli stron umowy jest więcej niż dwie, wraz z deklaracją PCC-1 trzeba wypełnić deklarację PCC-1/A.

W formularzu trzeba podać między innymi nazwę i adres właściwego urzędu skarbowego oraz dane stron transakcji:

* NIP,
* PESEL,
* imiona rodziców,
* dokładne adresy.

Jest też miejsce na dokładny opis przedmiotu umowy, czyli samochodu. Oprócz cech takich jak marka, model, rocznik, przebieg, warto tam szczegółowo opisać stan techniczny i cechy wynikające ze zużycia. Dla urzędnika skarbowego informacja, że pojazd jest powypadkowy będzie wskazówką przy analizie zadeklarowanej przez podaników wartości rynkowej. Na końcu deklarację PCC-1 muszą koniecznie podpisać obie strony umowy: kupujący i sprzedający.
masz 14 dni na zapłacenie PPC (liczone od dnia zakupu auta)
Obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych przedawnia się po upływie pięciu lat, licząc od końca roku, w którym należało uiścić podatek. Do tego czasu urząd skarbowy ma prawo żądać od nabywcy albo od obu stron transakcji niezapłaconego podatku wraz z odsetkami za zwłokę (obecnie 11 proc. w skali roku) liczonymi od upływu terminu płatności. a czy w wydziale ruchu drogowego spytają cię czy i czy wymagant w twoim wydziale ten druczek z US jest to już jest interpretacja naczelnika:)3
no dawno żem się tyle na temat nie opisał :)21 aa i bym zapomniał podstawa prawna ;)
- Ustawa z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz.U. z 2005 r. Nr 41, poz. 399 z późn. zm)

- Rozporządzenie ministra finansów z dnia 5 grudnia 2000 r. w sprawie szczegółowych zasad poboru podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz.U. z 2000 r. Nr 108, poz. 1153 z późn. zm.).

Awatar użytkownika
kwkoniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kwkoniu » pt lis 21, 2008 7:41 pm

Nie dowiedziałem się jeszcze jak jest traktowany przez WK fakt niezgłoszenia nabycia pojazdu w ciągu 30 dni.
Na razie mam bieganinę w sprawie nadania numerów nadwozia i wygląda to podobnie jak jest opisane tu na forum, jednak z drobnymi różnicami - zapewne wynikającymi z "lokalnych interpretacji".
Tym samym mogę powiedzieć, że na 100% WK w Rzeszowie nie wymaga przedstawiania OC przy przerejestrowywaniu, to jednak najmniejszy problem póki co. Prawda jest taka, że wymagana jest ciągłość OC więc na pewno (?) będę musiał zapłacić za okres od podpisania umowy... Pewnie po to właśnie istnieje możliwość tymczasowego wyrejestrowania pojazdu, ale to już inna bajka.
Widzę jak moja wajenna maszyna bardzo powoli się odradza...w bólach i mękach - oby było warto... :)

Pozdrawiam!
Coat of arms of NEPAL
469B/E39

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt lis 21, 2008 8:17 pm

PCC-1 już nie istnieje. Jest teraz PCC-3 Jeśli auto jest stare (ok. 20 lat) to nie szacują od ceny giełdowej. Także śpij spokojnie. :D
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » pt lis 21, 2008 9:08 pm

Balu-Balu pisze:PCC-1 już nie istnieje. Jest teraz PCC-3 Jeśli auto jest stare (ok. 20 lat) to nie szacują od ceny giełdowej. Także śpij spokojnie. :D
no, kurka :)

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » sob lis 22, 2008 5:42 pm

Balu-Balu pisze:PCC-1 już nie istnieje. Jest teraz PCC-3 Jeśli auto jest stare (ok. 20 lat) to nie szacują od ceny giełdowej. Także śpij spokojnie. :D
Yyyy..a to z jakiej okazji? :lol:
Pierwszy raz slysze...
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » sob lis 22, 2008 6:43 pm

mniejsza z tym. a powie mi ktos w ogole z jakiej paki trzeba placic ten podatek? przeciez to paranoja jakas jest. powietrze jeszcze powinni opodatkowac nieroby jedne

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » sob lis 22, 2008 7:39 pm

Qbartx pisze:
Pierwszy raz slysze...
Nie wiem z jakiej, dopasuj jakąś. :D Jeśli możesz obalić to co napisałem to dawaj. Ilekroć byłem rejestrować jakiegoś starego "kibla" to pani urzędniczka urzędu skarbowego pytała o rocznik auta i jak był około 20 letni to nigdzie nie sprawdzała tylko akceptowała to co na umowie. Nawet jak była tylko stówa. Do tysiaka nie trzeba zgłaszać. :wink: :)2

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » sob lis 22, 2008 7:42 pm

chiquito83 pisze:mniejsza z tym. a powie mi ktos w ogole z jakiej paki trzeba placic ten podatek? przeciez to paranoja jakas jest. powietrze jeszcze powinni opodatkowac nieroby jedne

Za jod trzeba już płacić. Ja jak z Redy pojechałem do Cetniewa (około 25 km.) to jak się meldowałem na campingu to też "jodowe" czy klimatyczne musiałem uiścić :)21 :)21

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » sob lis 22, 2008 8:20 pm

jakies ladne pare lat temu kupilem merca 123 rozbitego, zmechaconego okrutnie za 1200zl, chcialem tylko silnik i skrzynie wykorzystac. pani ze skarbowki zakwestionowala ta cene i powiedziala "przeciez to mercedes" :)21 i zaczela cos tam szukac w anonsach czy gratce. podziekowalem i wyszedlem

Awatar użytkownika
kwkoniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kwkoniu » sob lis 22, 2008 9:24 pm

Wszak to przecie MJERC - co się dziwisz..?
Coat of arms of NEPAL
469B/E39

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » sob lis 22, 2008 11:14 pm

Balu-Balu pisze:
Qbartx pisze:
Pierwszy raz slysze...
Nie wiem z jakiej, dopasuj jakąś. :D Jeśli możesz obalić to co napisałem to dawaj. Ilekroć byłem rejestrować jakiegoś starego "kibla" to pani urzędniczka urzędu skarbowego pytała o rocznik auta i jak był około 20 letni to nigdzie nie sprawdzała tylko akceptowała to co na umowie. Nawet jak była tylko stówa. Do tysiaka nie trzeba zgłaszać. :wink: :)2
W sumie to nie zglaszalem nigdy zadnego starego grata. Ale nie sadze zeby byl taki przepis :)21 Co najwyzj spowodowane jest to leniwoscia Pani w pokoiku :D
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob lis 22, 2008 11:16 pm

Balu-Balu pisze:
Qbartx pisze:
Pierwszy raz slysze...
ni chodzi o to czy trzeba płacic czy dostaniesz zwolnienie ale trzeba iśc z wnioskiem w ciągu 14 dni :)2 :)21 a pani w okienku sprawdzi w tabelce i wyliczy czy masz cokolwiek płacic no ale niestety druk trzeba zanieśc tak czy siak :)3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”