Sprzęgiełka przednich kół - jak to sprawdzić?
Moderator: Student
-
-
- Kontaktowanie:
Sprzęgiełka przednich kół - jak to sprawdzić?
Witam
Mam problem.
Chciałem zakupić UAZ-ika - ale.
Człowiek, który sprzedaje nie wie co sprzęgiełka w przednich kołach.
Czy to znaczy, że nie działa 4x4? Jak to sprawdzić?
Ten gość jest 300 km od mojego lokum. Co zrobić żeby wiedzieć czy nie kupuje padaki?
Teoretycznie On mówi, że wszystkie napędy są OK, ale skoro nie wie co to sprzęgliki w przednich kołach to .....?
Proszę o pomoc
Sylwek
Mam problem.
Ten gość jest 300 km od mojego lokum. Co zrobić żeby wiedzieć czy nie kupuje padaki?
Teoretycznie On mówi, że wszystkie napędy są OK, ale skoro nie wie co to sprzęgliki w przednich kołach to .....?
Proszę o pomoc
Sylwek
Misio Pajero I 3,0V6 '90r.
Misio Pajero II 2,8TD '95r.
- chiquito83
-
-
- Kontaktowanie:
Re: Sprzęgiełka przednich kół - jak to sprawdzić?
czyli wie tyle o ile o swoim aucie czyli nicSylwek3108 pisze:Witam
Mam problem.
Proszę o pomoc
Sylwek
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

- chiquito83
automatyczne powiadasz...rusal pisze:witam! Jak zdiagnozowac to ze sprzegielka niedzialaja?? U siebie normalnie jak zwykle przelaczalem automatyczne szprzęgielka na 4x4 potem w kabinie przedni naped dzwignia i dzialalo. a Teraz nooo cholercia przestalo ;/ nie mam pojęcia co sie dzieje... Moze to te sprzegielka??
tak na zdrowy rozum to pomysl co zalacza ta dzwignia, co robi sprzegielko i odpowiedz sobie na to pytanie
-
-
- Kontaktowanie:
A.F. pisze:@Sylwek3108:
Sugeruję nieśmiało kupowanie Uaza z kimś, kto wie, gdzie powinny być sprzęgiełka i do czego służą.
Bo jak się okaże, że nie ma sprzęgiełek, to może nie ma też półosi, a może i przedniego dyfra itd.
No właśnie masz 100% racji
Tak trzeba zrobić bo się okaże, że to ruina, a szkoda by było coś takiego kupić.
Pozdrawiam
Misio Pajero I 3,0V6 '90r.
-
-
- Kontaktowanie:
-
-
- Kontaktowanie:
-
-
sprzęgiełka przednich kół -jak to sprawdzić
Mam tez uazika rocznik 1989 i ma szybę dzieloną. Rok produkcji raczej pewny bo kupiony nie z wojska ani policji tylko Nadlesnictwa jako pierwszego własciciela i na to sa papiery.Ma sygnalizację hamulca ręcznego, tylniego i światła cofania na tablicy rozdzielcej.Wskaźnik paliwa z sygnalizacją rezerwy i pasy bezpieczeństwa.Nie wygląda na skundlony raczej wszystko w oryginale.Sprzęgiałka manualne na klucz obecnie założone ukraińskie półautomaty i dopukac chodzą ale nie katowane w cięzkim terenie.
Edgar z Gór.
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
- chiquito83
nie wiem, wylezc z kabiny, podniesc jakies kolo, pokrecic czyms, zobaczyc co sie kreci, cos wykombinujeszrusal pisze:hmm automatycznymi wkladam położenie 4x4 w kabinie wlaczam naped i nic nie reaguje.... Jakie wnioski powinienem wyciągnac Twoim zdaniem??

tak w ogole po czym poznajesz ze naped nie robi?
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
HeHe juz wydeptalem sciezke miedzy drzwiami kierowcy a przednimi kołami;p a poznalem po tym jak spadl pierwszy snieg i przyszlo mi wyjechac spod wiaty na samym tyle pod dosc sporą górke. dzis zauwazylem ze prawie sprzegielko przez jakas 1/3 obrotu daje opór a potem leciutko bez najmniejszego tarcia obraca sie na połozenie 4x4. nie mam pojecia co to moze byc ;/chiquito83 pisze:nie wiem, wylezc z kabiny, podniesc jakies kolo, pokrecic czyms, zobaczyc co sie kreci, cos wykombinujeszrusal pisze:hmm automatycznymi wkladam położenie 4x4 w kabinie wlaczam naped i nic nie reaguje.... Jakie wnioski powinienem wyciągnac Twoim zdaniem??![]()
tak w ogole po czym poznajesz ze naped nie robi?
najprosciej to odkrecic te 6 srub (5 minut),zdjac sprzegielko ,wlaczyc4x4 i w srodku nie powinno sie obracac,popróbować jeszcze kilka razy nasmarowac tylko z umiarem i zalozyc (ok.10 min.)
.jesli nie jest uszkodzone mechanicznie a nie dziala to rozebrac je ,wyczyscic i powinno dzialac.

Sprawdzilem, przesmarowalem (prawie smar mi do rak przymarzał) nioo i sprzęgielko chodzi plynnie, w środku nie widac zadnych przetarc, wytarc itd, Naped niestety nadal nie dziala, Czy to będa półoski??
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
zapnij sprzęgiełka, wypnij przedni naped na reduktorze i spróbuj obrócić wałem. Jeśli pod duzą siła dasz rade obrócić, to półośka poszła w zapomnienie.